2015-03-01

Primavara de Brasov. Legenda brandusei

Rasarit de primavara

Legenda brandusei. Una dintre legendele brandusei ne spune ca demult tare, intr-un palat de la marginea lumii traia o fata frumoasa, cu ochi ca doua bucati de cer si par ca razele de soare. Fata era slujnica la palat si cand avea ceva timp liber se plimba prin padurea imensa din apropierea palatului. Numele ei era Brandusa si era tare inimoasa: salva animalele prinse in capcanele vanatorilor si le ingrijea pana se vindecau; o mare bucurie ii cuprindea inima cand reusea sa mai salveze o biata vietate: caprioara, iepuras, bursuc sau vulpe. Intr-o primavara, mergand ea prin padure, fermecata de frumusetea naturii care se redestepta la viata,s-a ratacit. S-a straduit ea sa gaseasca drumul spre casa, dar mai mult se afunda in padure. Intunericul s-a lasat si frumoasa fata era tot in padure.Tot mergand, a cazut intr-o prapastie adanca. Dimineata au gasit-o aici animalele carora fata le salvase viata. Brandusa murise, si oricat s-au straduit animalele sa o readuca la viata nu au reusit. Necajite, animalele plangeau de dragul fetei. Fiecare lacrima care le cadea se transforma intr-o floare frumoasa, gratioasa ca si fata cea buna. Rasasreau flori de culoarea parului si ochilor ei frumosi. Asa se face ca in fiecare primavara, cand caprioarele, iepurasii si alte vietati incep sa umble prin paduri isi amintesc de fata cea miloasa si plang inca dupa ea. Lacrimile lor se transforma in branduse care impanzesc padurile si vaile luminoase.
Ghiocelul este si un simbol al sperantei din ziua in care Adam si Eva au fost alungati din Eden. Eva era pe cale sa renunte la speranta ca iarna se va termina vreodata si atunci a aparut un inger care a transformat o parte din fulgii de nea in flori de ghiocel, ca un semn ca iernile nu sunt decat calea de urmat spre primavara.

Magnolia a fost asociata de-a lungul timpului cu frumusetea si perseverenta , dar si cu demnitatea , spiritul nobil si dragostea pentru natura.
Florile roz de magnolie sunt asociate cu tineretea si inocenta, la care se adauga si bucuria de a trai. Florile albe de magnolie au intelesuri care includ puritatea si perfectiunea, intentiile sincere si curatenia sufletului si a trupului.
Martisorul se poarta pe intreaga durata a lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. Apoi, firul se agata de un trandafir sau de o ramura a unui pom inflorit – se zice ca aduce nororc, dorintele indeplinindu-se imediat, dar trebuie ca martisorul sa fi fost purtat intreaga luna.
Un apus de primavara
Sursa foto (2014): Brasov, orasul sufletului meu  

Va doresc ca sufletul sa va fie ca o minunata primavara! 

8 comentarii:

  1. La mulți ani,Diana!
    De 1 Martie numai bucurii si fericirea să se arate tot anul, precum ghioceii sub zăpadă!
    O primăvară frumoasă și fericită îți doresc!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Elena!
      Multumesc, la fel!
      Zile fericite iti doresc!
      Pupici si imbratisari, cu drag!

      Ștergere
  2. Fie ca Ziua Martisorului sa fie o zi de optimism, fericire si seninatate! Fiecare zi de primavara sa ne faca mai buni si mai atenti cu natura ce ne înconjoara. Minunate legende, marturie a faptului ca omul în adâncul firii este copilul naturii. Pup draga mea, o duminica minunata! îmbratisari de la duo pentru trio ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga!
      In final, ziua a fost printre cele pe care mai incolo le voi considera perfecte! :)
      Zile cu multe bucurii si senin in suflet!
      Pupici si imbratisari cu drag de la noi pentru voi! :)

      Ștergere
  3. O primavara frumoasa, te pup cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
  4. legenda Brandusei este tare frumoasa, duios de frumoasa ca si aceasta floare simpla...
    apusul pe care ni l-ai aratat este deosebit, imaginea este foarte dinamica, imi place :)
    o primvara plina de soare si culoare iti doresc cu tot dragul! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie tare mi-a placut legenda brandusei. Nu stiu cum mi-a "scapat" pana acum din colectie...:)
      Apusul in una din serile raliului de anul trecut... Bolizii goneau pe asfalt, norii se alergau in inalt. :)
      Multumesc, la fel!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.