2016-05-16

Bogătaşii nu vor pierde

Cu cât statul e mai corupt, cu atât va emite mai multe legi (Tacitus)

Condusi prin frică. Frica de moarte, frica de teroare, frica de atacuri, frica de boala, frica de infometare se insinueaza in mintea si sufletul majoritatii. Cetateanul va incepe sa-si toarne vecinii, colegii si rudele, in dorinta de a ramane in viata, in dorinta de a-si pastra privilegiile de sclav, pentru ca de libertate nu mai poate fi vorba.

Cetatenii vor accepta raziile autoritatilor la orice ora din zi si din noapte pentru ca nu au dreptul sa se opuna atunci cand e declarata starea de urgenta; drepturile si libertatile fndamentale privind libera circulatie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii fortate, dreptul la proprietate privata ori la protectia sociala a muncii pot fi restranse in functie de context, pentru “binele comun”…

Nu mai sunt bani pentru toti… Bogatii isi vor pierde averile sau vor fi diminuate daca cetatenii se mai revolta impotriva abuzurilor savarsite de functionarii publici manevrati de ei, in interes propriu. Drepturile pe care le pretind cetatenii ii costa prea mult. Corporatiile care comercializeaza programe si tehnica de supraveghere incep sa lucreze in pierdere pentru ca piata e saturata - cine a dorit si-a cumparat deja camere de supraveghere; firmele si-au cumparat si instalat pentru ca au fost obligate prin legi diverse… Putini vor sa fie supravegheati pe strada si in absolut toate locurile publice – ba chiar si in hotel (daca nu chiar in apartament) – in numele sigurantei publice.
Unele televizoare si telefoane mobile sunt astfel facute incat sa inregistreze discutiile din apropierea lor – oamenii isi pun singuri microfoane in casa.

Bogatasii ar pierde si din comertul cu arme… pentru ca unii militeaza pentru pace. Bogatasii pierd pentru ca unii care n-au ce face incearca sa saboteze vanatoarea si sa impiedice industria sa foloseasca blana si pielea animalelor; bogatasii pierd pentru ca oamenii militeaza pentru alimentatia fara carne; bogatasii pierd pentru ca multi oameni militeaza impotriva uciderii balenelor pentru industria cosmetica si nu numai; bogatasii pierd pentru ca oamenii aleg sa utilizeze energie mai putin poluanta; bogatasii pierd pentru ca nu mai vand autoturisme cu un consum mare de carburant. Bogatasii pierd pentru ca multi militeaza impotriva vaccinarilor la greu, impotriva medicamentelor recomandate – pe baza de comision adeseori. Bogatasii nu mai stiu ce sa inventeze pentru a-si pastra averile si puterea…

Omenirea a intrat in cel de-al treilea razboi mondial, doar ca nu l-a declarat un stat impotriva altui stat – daca nu iau in considerare declaratia de razboi a unor state impotriva unei grupari intitulate “statul…” si care doreste sa stapaneasca in Orientul Mijlociu – marile puteri nu pot permite asa ceva pentru ca acolo sunt cele mai multe rezerve de petrol si alte resurse ale pamantului, resurse fara de care marile puteri isi pierd privilegiile: masinariile de razboi se vor opri, neavand cu ce sa fie alimentate; transporturile vor scadea si vor fi mai scumpe, pentru ca si combustibilul va fi mai putin si mai scump. Uneori scade pretul petrolului, si nu e bine decat pentru cetatenii considerati insignifianti; pretul petrolului trebuie sa creasca; trebuie sa creasca si pretul gazelor naturale, dar si pretul celorlalte resurse – preturile mici ii saracesc pe bogatasi.

Bogatasii nu vor pierde. Cum isi pastreaza bogatasii puterea si averile? Semanand frica printre cetateni, obligandu-i sa se supuna autoritatilor numai si numai pentru binele lor, pentru siguranta lor si a familiilor. Cine indrazneste sa mai critice guvernele pentru incalcarea drepturilor fundamentale ale omului va fi considerat agitator si va fi arestat, judecat si condamnat la ani multi de inchisoare. Cetatenii vor fi incurajati sa reclame orice activitate care li se pare dubioasa, sa reclame oricare cetatean despre care banuieste ca are legaturi cu persoane dubioase; cetatenii vor fi incurajati sa permita perchezitiile domiciliare la orice ora, sa permita instalarea de programe spion pe computerele proprii pentru interceptarea de urgenta, descoperirea si arestarea celor care, eventual, ar folosi de la distanta device-urile lor… Cetatenii trebuie sa inteleaga ca e spre binele lor sa fie urmariti pretutindeni, sa se supuna comenzilor venite “de sus”, de la oameni care se gandesc numai si numai la binele lor.

Totul e numai spre binele multimii. Multimea trebuie sa se supuna conducatorilor pentru ca de aceea sunt conducatorii conducatori: stiu ce e mai bine pentru cetatenii pe care ii conduc. Ceea ce e cel mai trist este faptul ca - in asa-zisa democratie - cetatenii isi aleg acesti conducatori care vin mai apoi cu fel si fel de amenintari de pericol la siguranta si sanatatea personala a fiecarui individ in parte: amenintare terorista, boli grave la animale (si care se transmit la om), fel si fel de gâze care transmit boli mortale, fel si fel de boli care au fost eradicate dar care apar din nou si trebuie combatute cu vaccin, tot mai multe boli care necesita tratament medical, ajungandu-se sa se trateze efectele (simptomele) si nu cauzele… Sunt falimentati crescatorii de animale si producatorii produselor din carne si lapte pentru binele general; sunt lasati fara sursa de hrana fermierii particulari tot in numele binelui general…

Gluma vremurilor: In democratie guvernul este in slujba cetatenilor. Poporul e suveran. :))
Democratia, in traducere libera inseamna “conducerea de catre popor” (demos + kratos = popor + putere = “puterea poporului”. Principiile de baza ale democratiei sunt votul universal si suveranitatea natiunii.

(Legatura externa) Un articol interesant: Enigma servitutii voluntare, de Adrian Neculau – despre "dorinta de supunere" si "frica de libertate", detectate de Erik Fromm inca din 1942.

Sursa foto: http://totalitarianism-usa-rsa.blogspot.ro/

8 comentarii:

  1. Bun, și?!... Ce e de făcut?... Ne luăm la bătaie cu morile de vânt?!

    Numai bine, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu degeaba am ales si eticheta “pamflet”, dar, teoretic, solutii sunt, doar ca nu sunt si suficient de multi oameni dispusi sa scoata castanele din foc cu mâna lor, nu cu a altora (care altii sunt oricum prea putini). Ca exemple; greva fiscala; refuzarea salariilor de mizerie; refuzul de a da spaga… Insa nu accepta oamenii astfel de sacrificii si sunt de inteles, in fond, dar fara a sparge ouale nu putem face omleta. Renuntarea la mentalitati de genul: “o fi furat cutarica, dar a facut si multe pentru oras / ţara etc., asa ca e bine sa-l alegem”… Mai multe initiative legislative cetatenesti, intre care si aceea de a pretinde promulgarea unor legi care sa permita alegatorilor "sa scape" de aleşii care isi iau doar banii, fara a se deranja sa-si onoreze promisiunile din campania electorala. Mai multa implicare a cetatenilor in renovarea si utilarea scolilor, de exemplu, prin presiuni legale asupra celor care au atributii in materie; mai multa implicare a membrilor comunitatilor in modul in care se cheltuiesc banii publici… Si, nu in ultimul rand, renuntarea la obedienta. Din pacate, insa, prea multi oameni nu-si cunosc drepturile, deci nu stiu ca le pot pretinde sau ca le pot apara…

      Multumesc, Zina. Ziua frumoasa sa iti fie!

      Ștergere
  2. "Libertatea inseamna raspundere. De asta majoritatea oamenilor se feresc de ea." (George Bernard Shaw)
    Cred ca subiectul e unul critic si nu prea poate fi rezolvat punctual, cum se mai petrece pe ici pe colo, datorita unor oameni de bine.
    Pierderea libertatii mi se pare cel mai sinistru lucru. Si se insinueaza pas cu pas, linistit si tenace, sub umbrela aparentei legii.
    Poate ca mecanismul nu e greu de descifrat, dar obiectiv vorbind, nu cred ca poti pune mana pe cauza pentru a o inlatura. Eu vad realitatea ca pe o padure de liane ca in filmele SF, ce cresc, se ramifica si sufoca usor, usor cam tot. Implicarea societatii poate fi o solutie, dar pe la noi, reactiile sunt post factum si se amortizeaza repede. Si, ceea ce e mai trist, sunt si speculate de diverse interese.

    Am scris cam mult. Sorry!
    O saptamana senina si plina de idei frumoase! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai scris mult? Nu stii cat imi place sa citesc! :)

      Punctual nu prea se poate rezolva, ai mare dreptate. Am senzatia ca am in faţă un ghem si nu gasesc acel capat de care sa trag pentru a incepe sa... tricotez ceva. :))
      Mi se pare sinistru (nu cred ca exagerez) cand vad cum oamenii renunta tot mai mult la drepturile lor - includ aici si libertatea, cat poate fi ea de libertate. :) Se supun orbeste oricarei persoane cu autoritate, fie ca e seful care-i exploateaza, fie ca e politaiul comunitar care abuzeaza de pozitia lui sau parlamentarul burtos care promite marea cu sarea si ofera praful de pe toba...

      Cauza, cred, este "dorinta de supunere" si "frica de libertate" (dar si comoditatea) si fiind vorba despre mentalitate nu prea poate fi inlaturata usor aceasta cauza... Plastica aceasta comparatie cu padurea de liane! Intr-o astfel de padure am senzatia ca ratacesc. :)
      Implicarea societatii la noi! :)) Chiar si unele ONG puternice, despre care se presupune ca lucreaza pentru oameni, se vand celui care da mai mult... Din fericire, insa, sunt si la noi organizatii care se lupta sa schimbe ceva in bine, oameni - parca mai multi decat in urma cu vreo 5 ani (sa zicem0 - care isi pastreaza dreapta coloana verticala...

      Multumesc, Suzana.
      Iti doresc, cu drag, o saptamana minunata!

      Ștergere
  3. Sigur ca nu pierd bogatasii... Ei conduc lumea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar putea fi "eliberati din functie" multi dintre ei daca toti consumatorii ar intelege ca sunt o forta... Bogatii (fie ca-s politicieni, bancheri, producatori etc) vand ceva, iar daca cetatenii n-ar mai "cumpara" orbeste, daca n-ar mai crede ca au nevoi pe care, de fapt, nu le au s-ar putea schimba ceva, chiar daca numai putin...

      Ștergere
  4. Tu spui si scrii aici,numai adevaruri.Multi stiu asta,dar sunt intrigata ca nimeni nu poate schimba nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Floarea, pentru apreciere.
      Fiecare, in "cercul lui", poate schimba ceva; prin puterea exemplului schimbarea ar incepe sa se simta / sa se vada din ce in ce mai mult, Schimbarea in bine cred ca trebuie sa inceapa de la baza spre varf...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.