2017-04-29

Fântână cu trepte. Reflexii in oglindă

fantana cu trepte Panna Meena
Sursa foto: Turism de Aventura (India, noiembrie 2016).

Panna Meena ka Kund este una dintre fântânile cu trepte existente pe teritoriul Indiei, situată in apropierea fortului Amer, in Jaipur. Nu se compară cu fântâna cea mai vizitată, Chand Baori, dar e spectaculoasă. A fost construită prin secolul XVI.

Dacă doreşti să participi, publică într-un articol pe blogul tău o imagine sau un clip pe care tocmai le-ai "văzut in oglinda ta“ (poate fi si cea retrovizoare) şi inscrie articolul la Reflexii in oglindă.

Aceste “fântâni cu trepte” datează de prin secolul II e.n., când au început a fi construite in vestul Indiei. Azi mai pot fi întâlnite in India şi in unele zone din Pakistan.

Fântânile cu trepte au fost menite să capteze apa din pânza freatică şi să o păstreze proaspătă. Pentru acces mai uşor cele mai sofisticate au fost prevăzute cu scări. Dacă la început au fost rudimentare, din  secolele XI-XII au devenit tot mai elaborate, tehnic şi artistic.
Unele dintre aceste fântâni coboară in subteran la adâncimi şi de 20-30 de metri - cea mai mare (şi considerată azi ca fiind cea mai frumoasă) este Chand Baori (secolul IX), care are o adâncime de 30 de metri şi e prevăzută cu 3500 de trepte. Temperatura in interiorul fântânilor este şi cu 5 grade mai mică decât la suprafaţă.

In jurul fântânii propriu-zise se construia “baza” pe care, apoi, se ridicau zidurile cu trepte. Treptele, şi balustradele prevăzute, permiteau oamenilor accesul la apa al cărei nivel fluctua constant: in sezoanele uscate omul cobora până aproape la ultimul nivel pentru apă dar in sezoanele ploioase construcţia întreagă se umplea cu apă, treptele fiind total scufundate. Sistemul acesta de păstrare a apei a fost menţinut aproape o mie de ani. Pentru că pânza freatică a Indiei a scăzut foarte mult fântânile au fost abandonate - cele mai multe folosesc ca gropi pentru gunoi; doar cele aflate pe vreun circuit turistic au fost restaurate.

18 comentarii:

  1. Foarte interesant modull de a construe treptele! Mai ales cea de la Chand Baori! Cred ca astfel de fantani ar trebui construite si pe aici ... în locurile salilor de sport! Astea ar fi mai eficiente! :)
    Sa ai o duminica minunata, Diana draga! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Setarile blogului sunt în dutch, iar google îsi baga coada si modifica cuvinte! Daca nu sunt atenta ... ma trezesc cu 'modull' 'primavera" etc. :))

      Ștergere
    2. Exact asa am gandit si eu: ar fi utile in RO (sa fie in locul salilor de sport si terenurilor de fotbal in panta nu m-am gandit, dar bine zici). :)
      Multumesc, Ella draga! Ziua minunata sa iti fie! Pupici! <3

      Ștergere
    3. M-am gandit ca trebuie sa fie ceva cu "traducatorii roboti" :) O patesc cu mesajele private pe care mi le trimite o prietena pe fb si mi-a explicat ce si cum. :) Nu-i bai! Se intelge foarte bine. <3

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Asa mi s-a parut si mie - si-am "cules datele", sa le am aici. :)

      Ștergere
  3. Interesantă şi documentată reflexia de azi. Am mai învăţat ceva şi-ţi mulţumesc!
    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. :) Zilele trecute - cand am dat de poza am aflat ca exista astfel de fantani.
      Multumesc, Poteci de dor. Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  4. Interesant și... de meditat. S-au distrus una câte una modalitățile ecologice de interacțiune a omului cu natura.

    Duminică plăcută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Distrugerea pare sa continue... :(
      Multumesc, Zina. Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Am auzit de fântâna cu trepte din India,îți mulțumesc pentru documentare(de multe ori am avut intenția de a intra pe Google și am tot omis).
    O duminică cât mai frumoasă îți doresc!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Eu zilele trecute am dat de poza si imi imaginam ca ar putea fi "baie publica", bazin de inot... Bine ca am vrut sa aflu exact ce e, si m-a surprins realitatea. :)
      Cu placere. Multumesc. Iti doresc sa ai o zi minunata! Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  6. Cat mi-ar placea sa vizitez astfel de locuri; am o lista :), dar momentan, virtual, 'vizitez' prin intermediul blogurilor. Sigur, urmaresc si documentare, filmele, mai ales istorice, fiind iar, o 'sursa de informatie' socio-culturala. Este fascinant sa afli lucruri atat de interesante, precum despre acest sit si utilitatea acestuia. Multumesc mult de informatiile oferite. Uite asa mai aflu detalii foarte putin cunoscute. *-*
    Saptamana frumoasa de mai, speram insorit si plin de caldura, Diana! Duminica frumoasa, in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ultimul timp si calatoriile mele sunt "virtuale". :) E bine si asa. :)
      Ooo, da! E fascinant ce ne tot rezerva minunea aceasta de lume in care traim! :) Am o "slabiciune" aparte pentru inedit - desi ce e inedit pentru mine e cat se poate de obisnuit pentru altii. :)
      Cu placere.
      Multumesc, Alexa. Iti doresc, cu drag, sa ai si tu o saptamana minunata, o luna Mai insorita si pace sufleteasca. <3

      Ștergere
  7. Ce frumoasa este! O idee foarte utila pentru o astfel de tara, dar si ca arhitectura este deosebita. Sa transformi asa ceva intr-o groapa de gunoi, chiar daca apa lipseste este foarte trist.
    Multumesc pentru o astfel de plimbare inedita, draga Diana!
    Pupici! O seara placuta si o luna mai pe gustul tau! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inedita. :)
      Vorba Ellei: ar fi utile si (in unele zone de pe) la noi. :)
      Cand am vazut poza m-am gandit ca e bazin de inot sau "baie publica"! :)) Cautand informatii am vazut si unele mititele, dar tot nu m-as fi gandit ca sunt fantani. :)
      Eee... Nici in India nu se prea pune pret pe edificii vechi - am observat ca, in principal, cele care nu sunt situate pe circuitele turistice sunt ignorate. Pacat. Se zice ca atunci cand vrei sa cunosti o tara ar trebui s-o vizitezi "iesind de pe traseul turistic"; in unele e posibil si sigur, in altele... e cam nesigur sa faci asta.
      Cu multa placere, Suzana draga.
      Iti doresc sa ai o zi minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  8. Ce intereante fântâni! Indienii ăștia, cu cultura lor milenară, mereu uimitori. Am mai văzut poze cu asemenea fântâni din India, dar nu știam istoria lor. Acum am aflat. Mulțumesc mult, dragă Diana!
    O seară minunată! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. :)
      Eu nici macar nu mai vazusem - sau am uitat! :)
      Uneori ma intreb ce s-a intamplat cu aceste tari care sunt considerate "leagane ale civilizatiei"... si au fost exemple de arta, stiinta, tehnica...
      Multumesc, Alex draga! :) Iti doresc sa ai o seara frumoasa, o saptamana minunata!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.