2017-09-25

Dreptatea socială şi bogăţia

Mi-a plăcut şi mi-a rămas gândul la un text publicat de @daurel…
Citez din text:
Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății.
Ceea ce primește o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primește întreaga recompensă pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, dragii mei, acesta este sfârșitul oricărei națiuni. 
Nu poți multiplica bogăția divizând-o!

Pentru a înţelege contextul, mai mult aici: https://daurel.wordpress.com/2017/09/23/circula-pe-net/

Potrivit susţinătorilor dreptăţii sociale, distribuţia bunurilor într-o societate riscă totuşi să fie nedreaptă dacă e lăsată exclusiv in seama legilor pieţii. Unii oameni se îmbogăţesc foarte mult, de pildă prin practicarea comerţului; dar oameni foarte bine pregătiţi profesional, artişti foarte talentaţi rămân săraci. Unii copii se nasc in familii prospere, sunt bine hrăniţi şi educaţi, in timp ce alţii – poate cel puţin la fel de bine dotaţi – se nasc săraci, sunt hrăniţi prost şi vor avea acces redus la educaţie. […] Nu e drept ca oamenii să fie avantajaţi sau handicapaţi de factori care nu depind de ei, de pildă de faptul că s-au născut într-o familie de bancheri sau într-una de muncitori emigranţi; fiecare trebuie să aibă şansa de a reuşi prin propriile capacităţi. Altfel zis, într-o societate dreaptă oamenilor trebuie să li se ofere o egalitate a şanselor, astfel încât locul pe care îl va ocupa fiecare in cadrul ei să fie expresia talentelor şi eforturilor sale.
(Adrian Miroiu, Introducere in filosofia politică, Editura Polirom, Iaşi, 2009)
(acesta este unul dintre tipurile de dreptate).

Cât timp nu vor exista aceste şanse egale de a reuşi oricine prin propriile capacităti va exista o divizare a bogaţiei… Cât de mult va fi divizată bogaţia depinde, cred, de politicile adoptate de guvernanţii diferitelor state.

Ceea ce nu înseamnă că socialismul ar putea fi funcţional… Şi cu cât mai repede înţeleg mai mulţi oameni aceasta cu atât e mai bine, mai ales pentru generaţiile următoare. 

8 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Ai mare dreptate în articolul tău!
    Îți doresc o săptămână minunată și plină de reușite,draga mea!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc pentru apreciere - eu doar am citat cele scrise de altii. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai tu o saptamana minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag!
      Cu placere. :)

      Ștergere
  2. Stau si ma întreb! Au existat vreodata aceste sanse ale egalitatii? Never! Pana nu esti corupt, hot si mincinos nu ai nici ce-a mai mica sansa. Citeam azi un interviu pe un ziar de la voi cu Academician Profesor Doctor Leon Danaila! Un om de milioane cu maini de aur ... si ce daca?! Daca vrei citeste interviul aici. Sper sa nu te superi ca am puns link in comentariul meu, dar mie una mi sa parut a fii un interviu foarte frumos.
    Zi faina, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e tare drag acest om, dl. Leon Danaila... Sper ca macar unii dintre cei care l-au avut in viata lor sa-i urmeze exemplul...
      Mi-a placut interviul (mai ales partea a doua, sa zic asa - dupa vaccinare. :)
      Intrebarea jurnalistei: Care a fost primul lucru care v-a lasat perplex dupa ce v-ati alaturat breslei politicienilor?
      Raspunsul doctorului: Ura si lacomia.
      [...] Politicienilor nu le pasa de popor... toti sunt in legatura, chiar daca se mai critica... (am citat aprocimativ)
      Ce se mai poate spune? Nu e ceva nou, dar cum sa mai speram ca ar putea avea, vreodata, oamenii sanse egale pentru a reusi?!
      Sansele egalitatii de sanse sunt... teorie pura daca nu se "umbla" la mentalitate - si mentalitatea nu poate fi schimbata de pe o zi pe alta...

      Nu ma supar pentru vreun link venit de la tine. :)

      Multumesc, Ella draga! Zi faina sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Multumesc pentru sustinere si completari.

    RăspundețiȘtergere
  4. citatul ales de tine este sinteza perfecta a unei realitati cu adevarat strigatoare la cer!! :(

    trecusem oe la tine ca sa te imbratisez si sa-ti urez o toamna asa cum iti doresti! <3
    chiar daca ajung rar pe la voi in vizita, ma gandesc mereu cu drag >:D<

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc de trecere, Pandhora! :) Chiar si rar, e tare frumos! :) Viata are un ritm alert si fiecare minut conteaza!
    O minunata toamna iti doresc sa ai si tu! Zile fericite! Te imbratisez cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.