2018-01-15

Prin Braşov in 15 ianuarie 2018

E luni. Se zice că luni nici iarba nu creşte, nici la poliţie nu-i deschis. :) Nu ştiu cum e in alte părţi, dar aici creşte şi iarba, e deschis şi la poliţie, doar că nu ninge! Sunt şi unele spectacole – fără cele pe care le dau, mai ales in zori şi noaptea, copiii şi adolescenţii care-şi au adăpostul prin gară, pe acoperişurile chioşcurilor de pe peroane, prin gurile de canal, prin scările blocurilor sau pe cine ştie unde şi care inspiră cu nesaţ din pungile cu aurolac.
Stelele luminează la fel calea tuturor...
Azi, 15 ianuarie, este Ziua Culturii Naţionale, ziua in care s-a născut Mihai Eminescu (1850).
Cu această ocazie a Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Casa Mureşenilor, Piaţa Sfatului nr. 25, organizează un recital de muzică și poezie, începând cu ora 17. Programul cuprinde lucrări din creația compozitorilor George Enescu și Ciprian Porumbescu, interpretate de Liliana Iacobescu – pian și Magdalena Lazăr – vioară, și poezii de Mihai Eminescu, recitate de actorii George Custură și Gabriel Costea.
Tot aici, până la sfârşitul lunii ianuarie, poate fi vizitată expoziţia “Poveştile arhivei” (8 expoziţii speciale):
1. Pentru o istorie a imnului naţional – informaţii despre autorul poeziei “Un răsunet”, Andrei Mureşianu, şi despre cum “Deşteaptă-te române!” a devenit imnul naţional al României începând cu anul 1990.
2. Serviciile poștale în trecut - informații despre începuturile serviciilor poștale în lume, serviciile poştale din Transilvania secolului al XIX-lea, detalii despre activitatea oficiului poştal braşovean.
3. Sigiliul – garanția originalității – despre fondul de sigilii al muzeului; informaţii generale legate de folosirea sigiliului, o clasificare în funcţie de modul de aplicare a peceţii, descrieri ale celor mai importante peceţi din Arhiva Mureşenilor.
4. Fotografia între album de familie și document istoric - scurt istoric al fotografiei și al evoluției sale, de la descoperirea italianului Porta a obiectivului până la fotografia color; vor fi prezentate fotografii de epocă, cărți poștale ilustrate cu Brașovul de altădată, clișee de sticlă, fotografii stereoscopice vechi, aparate de fotografiat de epocă, dar și contemporane.
5. Tipografia ”A. Mureșianu” - La sfârşitul anului 1887 ziarul Gazeta Transilvaniei îşi anunţa cititorii că, începând cu anul 1888, va fi editat în tipografia “A. Mureşianu”. Noua tipografie funcţiona în casa familiei Mureşianu din Piaţa Sfatului, azi, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov. Maşina tipografică era adusă de la Viena, cernelurile din Germania iar hârtia provenea din diverse centre precum Pesta, Viena şi Braşov.
6. Auziţi, vedeţi, miraţi-vă! Expoziţie de publicitate - vizitatorii sunt invitaţi să cunoască începuturile publicităţii în Transilvania prin intermediul anunţurilor publicitare. Sunt surprinşi primii 100 de ani de apariţie ai Gazetei de Transilvania / Gazetei Transilvaniei (perioada cuprinsă între 1838-1938).
7. Copiii și copilăria de altă dată – anii 1900; fotografii de epocă reprezentând copii, documente ale vremii, situații școlare, cărți și studii ce s-au ocupat de această problematică.
8. Dansul de societate “Romana” – expoziţia prezintă povestea elegantului dans de salon compus în toamna anului 1849 de profesorul Iacob Mureșianu şi care s-a dansat în mod oficial la balul “Reuniunii Femeilor Române” în iarna anului 1851, iar apoi la toate balurile, seratele și recepțiile din Ardeal, Maramureş, Banat, Crişana sau la balurile studențimii românești din Budapesta și Viena, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sursa info: http://muzeulmuresenilor.ro/2017/12/11/expozitia-povestile-arhivei-3/
₪₪₪
La Teatrul Sică Alexandrescu (in Piaţa Teatrului nr. 1), se joacă All Inclusive, o comedie in regia lui Vlad Zamfirescu; scenografia de Mădălina Marinescu. Preţul biletelor: 80-100 de lei.
Teatrul Arlechino (Teatrul de păpuşi), str. Apollonia Hirscher nr. 10,  organizează cea de a VIII-a ediţie a “Porţilor deschise”. In Ziua porţilor deschise sunt invitaţi la teatru toţi cei care doresc să pătrundă in spatele cortinei – vizite organizate de actorii teatrului, in culise, in cabinele actorilor, in sala de repetiţii şi in atelierele de creaţii. Copiii vor putea interacţiona cu actorii şi păpuşile din spectacolul Cine a furat fulgii de nea?, regia Georgeta Lozincă.
Evenimentul se va desfăşura intre 9:00 şi 16:00. Intrarea este liberă.
De la ora 16, lansare de carte: “Cronica unui negustor de sânge”, de Yu Hua, la Institutul Confucius al Universităţii Transilvania Braşov (Bd. Eroilor nr. 29). Romanul surprinde drama “omului nou”încă ataşat de vechile credinţe, in timpul celor mai frământaţi ani ai Chinei maoiste. Lansarea de carte are loc in cadrul ŢConferințelor de cultură și civilizație chineză”. Cartea va fi prezentată de prof. dr. Luminița Bălan, sinolog, director al Institutului Confucius al Universității din București și traducătoarea romanului, Denisa Comănescu.
₪₪₪
La Sala “Patria” – Cinemateca – Seara Filmului European. Se va derula filmul Pătratul (Suedia, 2017), in regia lui Ruben Östlund. Filmul a câştigat Palme d'Or la festivalul de la Cannes, 2017.

Desigur, şi in Braşov sunt multe expoziţii permanente, despre care (poate) voi scrie in alte zile. 

13 comentarii:

  1. Brasovul are o viata culturala tare activa! 😅
    Sa participi la cat ma multe ... Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Activa si nu prea... in sensul ca nu prea par a fi "popularizate" diversele expozitii, filme etc. Daca nu stai sa cauti pe net si sa iei notite... si nu esti toata ziua prin centrul orasului, luand notite de pe afise... nici nu stii ce se intampla, in sens cultural. Pana acum nu am gasit ceva despre "centenarul Unirii"...
      Multumesc! Expozitiile permanente le-am vazut deja, deci nu prea mai am de ce s amerg, multe dintre exponatele Casei Muresenilor le-am vazut cu alte ocazii...
      Pupici!

      Ștergere
  2. Nici nu am stiut ca azi e 15 ianuarie......;p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pentru obiectivitate: nu mi-am dat seama ca e comemorat Mihai Eminescu pana nu am citit pe net... Altfel spus: am uitat ce "eveniment" (mai) avem in 15 ianuarie... :)

      Ștergere
  3. Cred ca ai surprins o multime de evenimente,pe gustul si curiozitatii
    majoritatii !Interesant !
    Ma intrebam,intr-o doara,oare de ce nu s-a facut,de-a lungul timpului
    nici un film despre Mihai Eminescu? Cu atatia regizori,unii cam "ravasiti
    talente de un an...Copiii papagalicesc,dupa programa scolara,niste versuri,din care nu inteleg nimic,iar adolescentii nici nu vor sa auda...
    Sigur,generalizez,si nu e bine,dar draga Diana,fiecare are un off!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar ca nu sunt "popularizate" in mod serios evenimentele culturale. Brasov e, totusi, un oras mare, dar "reclame" pentru "cultura" sunt afisate in centrul orasului, unde nu ajunge toata lumea, zilnic - si ar trebui sa ia notite, sa tina minte ce si unde. :) Si nici de cautat pe net nu au multi timp... :)
      M-am intrebat si eu de ce nu s-a facut macar un film artistic despre Mihai Eminescu (prima data m-am intrebat cand am vazut filmul "Ciprian Porumbescu" - mereu mi s-a parut ca cei doi seamana la chip (in unele poze, cel puţin), si mereu "ii asociez". :)
      Realitatea este ca cei mai multi elevi... papagalicesc, bifeaza o lectie si cam atat. Spiritul românesc pe care il proslavea Mihai Eminescu pare desuet celor mai multi tineri... Cred ca asa mi se parea si mie, cand eram la scoala, poate pentru ca nu am avut profesori care sa ne inspire sa aprofundam ceea ce citeam in manuale... Abia peste timp am inceput sa apreciez... valoarea. Poate se va intampla asa si cu altii. :)

      Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana cat mai buna!

      Ștergere
  4. ce frumos ca l-ai omagiat pe Eminescu! eu am uitat ce zi este astazi... m-am suparat asa de tare ca e LUNI!
    da, iarba creste si e verde si pe la noi ☺☺☺ Cica de joi incolo, va veni iarna... Intre timp, mi-am alinat dorul de zapada cu o excursie in munti, la sanius.
    Saptamana aceasta nu m-am interesat deloc ce evenimente se petrec la noi în oras, dar ma bucur pentru Brasoveni ca te au pe tine, draga Diana <3
    Pupici si îmbratisari, de la trio, pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi oferi o bila alba pe care nu o merit. Pur si simplu am uitat de Mihai Eminescu in acest an... Mi-am amintit abia cand am citit negru pe alb, pregatind postarea: 15 ianuarie, Ziua Culturii Nationale - abia atunci mi-am dat seama! :(

      Multumesc pentru apreciere, Carmen draga! Esti o draguta! Cred ca mai multe sanse au sa ajunga in centrul orasului sa citeasca afisele decat sa ajunga pe blogul meu "navigatorii pe net". :) Totusi, sunt cativa pe care i-am informat - prin viu grai :) - despre Cinemateca, si de cand le-am spus si-au facut un obicei. :) (lauda-te gura ca de nu, te rupi) :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  5. Vai ce interesante mi se par expozitiile!!! :O
    Si cartea care se lanseaza, se afla pe lista mea. Imi plac mult cartile aparute in colectia Rafttul Densei de la Humanitas, mai ales cele ale autorior asiatici.
    Pupici cu putin cer si pulbere de nea de la mine :D!!
    :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita vazute! La Muzeul Casa Muresenilor biletele sunt printre cele mai ieftine: 2-3-5 lei (elevi, pensionari, adulti).
      Eu am citit foarte putine carti semnate de autori asiatici contemporani. Am primit cartea "Lebedele salbatice", de Jung Chang, o chinezoaica ce a scapat de/din "Revolutia Culturala" (asa zisa) din vremea lui Mao; am inceput-o dar nu reusesc sa ajung la final... :(
      Multumesc, draga Rux! Pulbere de nea a fost ceva-ceva! Si-o sa mai cada! :) Pupici!

      Ștergere
  6. Multumesc, la fel, Luiza draga!
    Expozitia despre copii e interesanta; si celelalte sunt dar aceasta e mai... vie, deschide mai usor "drumul catre alt timp". :)
    Ziua minunata iti doresc sa-ti fie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Desteptarea României e mereu actuală...
    Să ai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, la fel!

      Daaaa! Doar ca românul.. nu si nu. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.