2018-01-18

Tenor la braserie

Până ieri nu am auzit de tenorul Mircea Vanca. O fi rău, o fi bine? Cui îi pasă? :) Nu sunt fanul stilului, dar îmi place să ştiu câte ceva despre una alta… mai ales dacă are legătură cu oraşul de la poalele Tâmpei. Şi dacă tot am descoperit, trec informaţia aici, in “albumul cu amintiri” zis şi blog.
Asociaţia Dacia Folk a fost înfiinţată in anul 2013 şi a organizat diferite evenimente culturale in Braşov, şi prin alte părţi. Primul eveniment Cenaclul Dacia Folk din acest an i-a avut ca invitaţi pe Mircea Mickael Vanca şi prietenii. Evenimentul s-a desfăşurat in 17 ianuarie la Luther Brasserie & Lounge Braşov din Piaţa Sfatului Nr.10.
Mircea Mickael Vanca, acum in vârstă de 57 de ani, este un artist (tenor) braşovean revenit in ţară după 30 de ani (de fapt, se împarte între Franţa şi România). A pierdut cetăţenia română in anul 1985, când a ales să plece din ţară. Nu i-a fost uşor dar a reuşit să răzbată. A cântat pe cele mai mari scene ale operei alături de Placido Domingo, Angela Gheorghiu sau Montserrat Caballe. Vorbeşte opt limbi şi cânta la aproape orice instrument îi cade in mână. Primele lecţii de muzică le-a făcut la Şcoala Populară de Artă din Braşov, la clasa de flaut, apoi s-a îndreptat spre jazz. A luat lecţii de canto iar la vârsta de 18 ani a debutat pe scena Festivalului de Jazz 1975 de la Sibiu. A iubit şi folkul o bună vreme. A fost printre cei din prima generaţie a Cenaclului Flacăra, în 1975, unde a ajuns împreună cu Gheorghe Gheorghiu, care îi este şi azi un bun prieten.
Mai multe despre Mircea Mickael Vanca aici:
sursa foto:
Localul Luther Brasserie & Lounge este printre cele mai reuşite din Braşov şi este amenajat într-o clădire istorică, unde a funcţionat cândva restaurantul Luther, restaurant frecventat in secolul al XIX-lea in special de medici, profesori şi avocaţi. Restaurantul a fost deschis in 20 februarie 2016 şi a găzduit mai multe evenimente culturale. E deschis in fiecare zi, de la ora 9:30 la ora 23:30. 

16 comentarii:

  1. Nici eu nu am auzit rostindui-se numele dar cine poate sa cunoasca numele tuturor artistilor?! Biografia pe care ai prezentat-o aici este impresiinanta! Tot respectul!
    Ce frumos ca Brasovul se poate mandri cu un astfel de "fiu'! Si ce minunat ca s-a intors in tra-mama si ca a gasit o cale sa-si exprime talentul in fata conationalilor sai ❤
    Te pup Diana draga. Pupici si imbratisari pentru trio de la trio 🤗😘😍❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E drept ca nu putem sti totul dar... ma tot "agit" cu Brasovul si... zi de zi imi dau seama ca stiu... parca tot mai puţin. :)
      Mai jos, Cristi a lasat un link - l-am ascultat pe Mircea Vanca (nici macar atat nu reusisem sa fac atunci cand am dat de numele lui!) :( si imi place tare mult cum interpreteaza, imi place vocea. Si abia cu aceasta ocazie am aflat ca televiziunea TVS (brasoveana), una dintre primele din Ro, si-a inchis definitiv programul in ianuarie 2016. Se simte ca nu mai deschid televizorul - habar nu aveam ca nu mai e. E televiziunea de care ma leaga multe amintiri excelente! Si nu stiam ca nu mai e... Si ma dau rotunda ca stiu multe despre oras. :))

      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  2. Si eu n-am auzit de dansul... Canta senzational.

    https://www.youtube.com/watch?v=DkJZKOKHY58

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cristi! Acum pot scrie: subscriu!
      De nu erai tu cine stie cand - daca! - mi-ar fi dat prin minte sa-l caut pe YT. :)

      Ștergere
  3. Nu avem cum sa stim tot si toate.De multe ori imi fac "autocritica",ca nu am auzit de cate o personalitate de-a noastra.Mi s-a intamplat de multe ori,pentru ca nu putem acoperi toate domeniile si atunci parca am castigat la loto. O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat ca nu putem cunoaste toate personalitatile - si nu doar pentru ca sunt multe (ceea ce trebuie inteles ca fiind de bine), ci si pentru ca, se pare, nu sunt mediatizate astfel incat sa fie cunoscute pe scara larga persoanele cu adevarat talentate intr-un domeniu sau altul.
      Haha! Asa m-am simtit eu cand am descoperit numele acestui tenor: ca si cum as fi castigat la loto! :)
      Multumesc. Noapte buna, si zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  4. mulţumesc frumos pentru această informaţie ! bineînţeles că nu ştiam nimic ! mă bucur că un turist poate asculta o muzică de calitate la Braşov !
    îţi doresc o noapte bună, dragă prieenă ! pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere. Multumesc pentru interes, draga prietena. :)
      Noapte buna iti doresc si eu sa ai, si o zi buna-buna! Pupici!

      Ștergere
  5. Da,vorbim si scriem si vedem pe micile ecrane,tot felul de politruci,de
    banditi,pedofili,etc.,dar cand e vorba de oameni de cultura,in general,
    tacem malc !Asa ca n-am auzit de Mircea Mickael Vanca,daca nu erai tu,
    iscoditoare Diana,sa ne mai spui ceva de suflet !L-am descoperit si eu !
    Multumesc,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia draga!
      Cu placere. :) <3
      Intre zecile de programe TV in prea puţine sunt prezentati oameni care au lasat lumii "mosteniri culturale" importante... Cand au lansat TVR Cultural am crezut ca va rezista. :) S-a "stins" dupa 10 ani.
      Cand inca mai deschideam televizorul zilnic am observat ca sunt strecurate si "picaturi de cultura", dar... neavand "raiting" mare vor disparea si acestea...
      Iar cand e vorba despre personalitatile unui oras... Nici la nivel local nu sunt promovate cum, poate, ar trebui. Un bust, pe ici-colo, o placa memoriala, un nume de strada... Nu sunt sigura ca vreau sa aflu cati brasoveni stiu ca, de exemplu, pictorul Constantin Lecca si chimistul Nicolae Teclu s-au nascut la Brasov.
      Iti doresc sa ai o zi cat mai buna! <3

      Ștergere
  6. Ai dreptate! Cu cât descoperi mai mult cu atât îți pare că știi mai puțin...:)
    Zi bună și frumoasă, cu cât mai multe descoperiri interesante să ai Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana!
      Iti doresc sa ai un weekend minunat si spor in tot ce faci! :)

      Ștergere
  7. Las un link cu o melodie interpretata de acest tenor nou si pentru mine.
    https://www.youtube.com/watch?v=Bv-iFnZfYVQ
    Sa fie la colectie!
    Multumesc de prezentare, Diana draga! Si poate ai ocazia sa-l auzi cantand si sa ne spui impresii directe.
    Un weekend placut sa ai! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fie la colectie! :) Si, uite-asa, din video in video am ajuns sa il stiu pe Mircea Vanca. :) Cu prima ocazie, daca aflu din timp, s-ar putea sa ma prezint si eu la un spectacol al lui. :) Cat despre impresii..., vor fi ceva de genul "mi-a placut", pentru ca sunt o nepriceputa pentru ceva mai mult (si) in domeniul muzicii. :)
      Cu placere, Suzana draga! Multumesc.
      Iti doresc sa ai un weekend minunat! Pupici! <3

      Ștergere
  8. O voce deosebita! Multumesc de informatie!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, ca l-am ascultat, subscriu. :)
      Cu multa placere!
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.