Pagini

2012-09-17

Vlad Țepeș: ce este istorie și ce este legendă?

Vlad Ţepeş (n. Nov./Dec. 1431 – d. Dec. 1476) a fost nepotul lui Mircea cel Bătran şi fiul lui Vlad Dracul, de la care îşi trage supranumele de Dracula, sau Draculea fiu al lui Dracul. Tatăl său fusese cavaler în Ordinul Dragonului – în latină Societas Draconistrarum – un ordin militar religios asemănător Ordinului Templierilor. Ordinul a fost întemeiat de Sigismund de Luxemburg, în anul 1408, pentru apărarea creștinilor de amenințarea otomană.
Vlad s-a născut în cetatea Sighişoarei (Segesvár / Schassburg).
*
A sprijinit dezvoltarea economică a țării și a întărit puterea militară, a consolidat domnia. Prin pedepsirea aspră a lașilor, a hoților, a slujbașilor necinstiți ori a prădalnicilor, a asigurat pacea necesară prosperității.
Ion Heliade Rădulescu scrie despre Țepeș că era “drept până la tiranie”; pedepsea cu rigoare și dreptate, neiertând nicio faptă rea, ca un alt Dracon al Atenei; aplica pedeapsa cu moartea la cea mai mică abatere din legi, prin teroare ieși la căpătâi de a moraliza țara și a stabili securitatea publică.
Xenopol are, și el, cam aceleași cuvinte pentru a-l descrie pe voievodul român: “crud până în măruntaie, străin de milă și îndurare, tăind și acolo unde ar fi putut lecui” […]
Vlad Țepeș a fost numit și “Cavalerul Dreptății”, iar deviza lui era “Dreptate și Credință”. Multe  documente istorice vorbesc despre atmosfera din timpul domniei lui: Așa de mult ura răul din țara lui, încât dacă cineva făcea rău, furt, tâlhărie, nedreptate sau siluia vreo muiere sau fată mare, acela nu rămânea viu.

Povestirile despre Vlad Țepeș s-au răspândit pentru că în acea perioadă (anul 1440) Johannes Gutenberg a inventat un nou tip de presă tipografică. Broșurile despre domnitorul român au devenit celebre în acele timpuri. Mai circulau și poeme printre trubadurii vremii – unul dintre cele mai cunoscute este cel al trubadurului german Michael Beheim, compus, se pare, în 1463, cu titlul
Renumele lui Dracula trece granițele Europei și ajunge și în Rusia, unde e descoperit un document intitulat “Povestire despre Dracula voievod”. Apoi, pe cale orală, povestirile se răspândesc, mai mult sau mai puțin modificate.
Primele date despre el se presupune că au fost scrise prin anul 1462, apoi au fost adăugate alte povești și textul original a fost alterat din ce în ce mai mult, povestirile devenind tot mai sadice.

Pedeapsa trasului în țeapă

Istoricul Neagu Djuvara descrie în lucrarea “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” ce presupunea tragerea în țeapă. Era un supliciu înfiorător; se înfigea un mare țăruș în pământ sau se tăia și se subția un pom mic, iar în această țeapă osânditul era înfipt. Se ungea țeapa cu seu și se înfigea în om, încet, pentru a nu provoca moartea imediat; se încerca evitarea organelor vitale și se scotea prin gât, pe lângă cap; condamnatul stătea expus până murea.
**
În anul 1440 Gutenberg a inventat un nou tip de presă tipografică. Povestirile/legendele despre Vlad Țepeș circulau sub formă de broșuri dar și pe cale orală, fiind modificate de-a lungul timpului încât greu mai deducem azi cât este realitate și cât este ficțiune. 
Câteva dintre poveștile care au circulat / circulă despre acest domnitor al Țării Românești:

17 comentarii:

  1. Buna dimineata!
    Nu "comentez", prefer "traieste clipa"!
    Istoria mi se pare o gogoasa moderna, as parafraza din Eminescu: "Istoria? O fraza de dansii inventata"... A naibii istorie, se schimba dupa cum bate vantul...
    Repet, nu comentez, chiar nu sunt in stare sa port un dialog pe acest teritotiu!
    Saptamana spornica sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Ha! Si eu prefer "traieste clipa"! E, totusi, o chestiune interesanta istoria... Mie nu mi-a placut cand a trebuit sa invat! Apoi, am aflat ca vor sa o scoata - ca materie de studiu - in scoli si m-am revoltat. Acum, incercand sa aflu una-alta... constat ca nu are sens sa fie invatata "pe larg" E de preferat "cu liniute, una sub alta" Iar cei care sunt atrasi de domeniu sa poata aprofunda!
      Aceasta intr-o prima... dezordine de idei! :)
      Asa... Toata lumea spune: "sa cunoastem istoria, sa nu o repetam" OK! Apoi vin altii si spun (de regula despre chestiuni din "istoria personala" ): "Ei, uita trecutul, mergi mai departe" Si raman intr-o... profunda dilema. :) O invat, o uit; ce fac? Parca mai conteaza! :))

      Viata fericita!

      Ștergere
  2. Eu cred ca este asemeni basmului, umbla din vorba in vorba si se infloreste de la poveste la poveste. Vorbe au fost multe, nimeni nu zice ca nu exista barfa si pe vremea aia sau povesti de speriat copii insa eu una, tind sa cred ca "invatatii" vremii, asa zisii cronicari sunt cei care au pus pe foaie adevarul in cea mai mare parte (brosuri, vorbe, barfe ... nu stiu cat de tare aplecau urechea la asa ceva). S-a stiut dintotdeauna, acolo unde nu era loc de vis, intotdeauna se miza pe cruda realitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord: povestea s-a modificat din gura in gura. Asa e si cu zvonurile si cu barfa! :)
      Dar nici pe ce au scris cronicarii n-as pune baza! Pentru ca au fost cronicari transilvaneni (sa iau ca exemplu "cazul Vlead Tepes") care il urau pe domnitor pentru ca le-a taiat unele privilegii negistorilor... (exemplul se poate extinde, sa zic asa - asa-zisii istorici scriau cam ce li se dicta, sau le dicta interesul)
      Cred ca ceea ce s-a intamplat cu adevarat intr-un timp sau altul putem afla de la scriitorii epocii - dar in acele epoci nu prea pare sa fi fost romancieri... Iar cu trubadurii am vazut cum statea treaba :)
      Trecutul e trecut si, poate, ca n-ar trebui sa ii dam o asa mare importanta daca nu activam in domenii care se preocupa de "zorii omenirii" :)
      Ma fascineaza acest domnitor poate tocmai pentru ca e atat de controversat :)

      Ștergere
  3. Vlad Tepes.. de ce sa nu ne mandrim cu el? Daca si Printul Charles al Angliei se bucura ca ar fii neam cu el.... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eee... E corect ce spui tu, dar eu mi-s Toma necredinciosu'! :) Daca acest print englez se da din arborele lui VLad pentru a-si urmari anumite interese... pecuniare?! Sigur ca exagerez, dar chiar nu vad de ce insista sa faca parte din "arbustul" genealogic al lui Tepes. Pentru reclama?!
      Am auzit ca mai sunt si altii care incearca sa forteze ramurile acestui arbore :)

      Ștergere
  4. E dificil sa se mai separe adevarul de legenda. Mai ales dupa atatea sute de ani. Daca ne uitam la intamplarile curente...nu stim uneori ce e adevar si ce nu este.
    Dar macar Tepes, chiar daca destul de crud, a fost un om drept. lucru de apreciat, dupa parerea mea. Caci, indiferent de izvoarele din care provine caracterizarea sa ca fiind un domnitor drept, aceste informatii concorda.
    O zi buna, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca adevarul de legenda nu-l mai cernem! Si nu doar in cazul acesta, as zice.
      A fost drept, asa as zice... Mi s-a parut ca fiind o certitudine istorica informatia cu privire la faptul ca dorea reciprocitate in relatiile comerciale (cel putin): daca transilvanenii nu plateau dari cand vindeau in Tara Romaneasca asa ar fi trebuit sa fie si in cazul cand negustorii valahi isi vindeau marfurile in Transilvania.

      Viata fericita!

      Ștergere
  5. E cu dus intors istoria asta ... nici nu mai stii ce sa zici :))sera faina sa ai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Istoria e numai cu dus, as zice... Cine a scris-o a scris cam ce a dorit.

      O zi cu impliniri!

      Ștergere
  6. În fiece legendă/poveste, este un sâmbure de adevăr!
    Sunt de acord cu spusele lui Minnie.
    O zi frumoasă, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu am ajuns sa raspund aici! Am tot recuperat si recuperat... :( Scuze!

      Da, lengendele sunt tesute pe adevar dar - din pacate - rau-voitorii au cam distrus adevarul istoric!
      Mie imi place de Vlad Tepes! :) Si chiar ma bucur ca e atat de celebru!

      O zi minunata iti doresc, Mirela!

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Imm... N-ar mai putea face "ordine si disciplina" in stilul lui; s-ar lovi de "drepturile omului" - care incep sa para din ce in ce mai mult a fi "drepturile infractorilor" :(

      O zi minunata sa ai!

      P.S. Scuze pentru intarzierea raspunsului.

      Ștergere
  8. In istoria fiecarui popor se ascund si multe legende, care sunt uneori greu de deosebit de adevar. Dar cui ii mai pasa acum, cand Tepes a devenit cunoscut in toata lumea, chiar daca nu pentru meritele pe care le avea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si aceasta o realitate: sa ne bucuram ca e atat de celebru, dar ma gandesc ca - poate - ar fi mai bine sa nu il creada lumea atat de crud! O fi fost, dar poate n-a fost :)

      O zi minunata sa ai!

      P.S. Scuze pentru intarzierea raspunsului :(

      Ștergere
  9. tragerea i teapa era modul de executir preferat al turcilor-era o metoda ce semana teroarea, descurajind revoltele-de aceea vlad a vrut sda le aplice acelasi medicament-despre charles-intr-adevar exista o linie laturalnica a lui charles care il inrudeste oarecum(departe insa) cu vlad-ei vor sa se dea rotunzi ca sint inruditi cu el pentru ca linia noastra este cea mai veche si cea mai pura, astfel arogindu-si drepturi monarhice pe care NU le au

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.