Pagini

2013-01-30

Edgar Allan Poe - poetul neogotic

(n. 19 Ianuarie 1809 - d. 07 Octombrie 1849)

Din biografia lui Poe

Edgar Allan Poe s-a nascut la Boston, in 19 Ianuarie 1809, intr-o familie de actori. Tatal lui, David Poe, fiul unui patriot care a luptat alaturi de La Fayette in Razboiul de Independenta, alcoolic si somer, isi paraseste familia, disparand fara urma. Mama, Elizabeth Arnold Hopkins Poe, foarte tanara, insarcinata cu sora lui Edgar (Rosalie se va naste in imprejurari deloc favorabile), isi ingrijeste fiul cum poate, interesandu-se si de William (in 2 August 1831 va muri de tuberculoza), fratele mai mare al viitorului poet, care locuia cu bunicii din partea tatalui. Zbatandu-se in saracie moare la 8 Decembrie 1811. Toti cei trei copii vor fi infiati de familii diferite.

In anul 1811 Edgar e infiat (formal) de John Allan, un negustor scotian de marfuri exotice (si chiar sclavi, zic unii) care avea afaceri in Richmond, Virginia, si care i-a oferit multe avantaje in copilarie. In 1826 s-a inscris la Universitatea din Virginia dar dupa numai cateva luni renunta si se alatura armatei SUA, ca simplu soldat, cu numele de Edgar A. Perry.

Imbolnavirea si moartea sotiei sale, Virginia Clemm (verisoara care avea varsta de 13 ani cand s-au casatorit in secret, in 1836), in 30 Ianuarie 1847, ii accentueaza abuzul de bauturi alcoolice si droguri, de care oricum era dependent. Duce o existenta tot mai dezorganizata, care ii precipită ruina fizica si spirituala. La sfarsitul lunii Septembrie 1849, imbibat cu opium si alcool, calatoreste spre Baltimore, probabil cu intentia de a o aduce pe doamna Clemm de la New York, dar n-a mai ajuns la destinatie (informatiile difera, cam de la o sursa la alta: unii afirma ca pleca sa se insoare – cu Elmira Royster Shelton, care-i fusese logodnica in tinerete si acum era vaduva; se logodisera si urma nunta, 17 Octombrie) Dupa o disparitie de cateva zile, in 3 Octombrie 1849, este gasit cazut (delirand intr-o rigola, unele surse amintesc o sectie de votare langa care e gasit) pe un trotuar in orasul Baltimore, in stare de confuzie mintala. Moare patru zile mai tarziu. Despre cauza mortii se speculeaza, deoarece rapoartele medicale nu s-au pastrat si nici certificatul de deces: infarct, comotie cerebrala, epilepsie, tuberculoza, sinucidere, turbare…
Dintre toti scriitorii americani clasici ai secolului XIX-lea, Poe a avut cea mai nefericita existenta. Edgar Allan Poe a fost cel mai sarac dintre ei, viata sa a fost precara, spune Stephen Rachman, presedintele “Poe Studies Association”.

Unele lucrari ale lui Poe

Scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, e considerat a fi unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului XIX, cu o influenta considerabila in literatura americana si europeana, parinte al prozei politiste si precursor al romanului SF si horror, si-a inceput cariera literara ca poet (Tamerlane and Other Poems, 1827; Poems, 1831). Singurul sau roman finalizat, The Narrative of  Arthur Gordon Pym (Povestea lui Arthur Gordon Pym), este publicat in 1838, iar primul volum de povestiri, Tales of the Grotesque and Arabesque, apare in 1840. Cartea care il va impune definitiv in atentia publicului este The Raven and Other Poems (1845). Poemul “Corbul” a avut succes instantaneu. Prin intermediul traducerilor lui Baudelaire, care il descria ca pe “cel mai important scriitor al epocii“, reputatia sa europeana incepe sa capete un contur bine definit. Edgar Poe e subjugat, asemenea cuceritorilor si filosofilor, de dorinta unitatii; la el spiritualul se combina cu fizicul. S-ar putea spune ca Poe cauta sa aplice literaturii procesele filosofiei, iar filosofiei metodele algebrei. In aceasta constanta ascensiune catre infinit, uneori iti poti pierde respiratia. In acest gen de literatura aerul e la fel de rarefiat ca intr-un laborator. Aici vei vedea mereu glorificarea vointei care se apleaca asupra inductiei si analizei. S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel, peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe, care arareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni, schiteaza arbori si nori care sunt aidoma arborilor si norilor dintr-un vis, sau, si mai bine, care se aseamana cu personajele lui stranii, la fel de adanc patrunse de un tremur supranatural si convuisiv - scria Charles Baudelaire la un moment dat.

Un al doilea eu intunecat bantuie in adancul fiintei si acesta trebuie mai degraba integrat, asimilat, imblanzit decat negat. Aratandu-ne intunericul din fiinta umana, Poe atrage atentia asupra unui adevar: suntem si Cain si Abel, si inger si demon. 

Creatorul primului detectiv din literatura

Edgar Allan Poe este creatorul primului detectiv din istoria literaturii universale, Auguste Dupin, eroul unui ciclu de povestiri printre care Crimele din strada Morgii si Scrisoarea pierduta. Scriitorul reuseste sa-si exploateze pasiunea pentru criptografie tocmai pentru a da iluzia unui labirint cu solutii aparent complicate. Povestirea Crimele din strada Morgii prezinta un exemplu de crima rezolvata pe principiul deductiei ingenioase si a evidentei. Sherlock Holmes (detectivul creat de Sir Arthur Conan Doyle) si Hercule Poirot (detectivul imaginat de Agatha Christie) ii seamana lui Dupin.

Diverse

O scrisoare pe care Poe a trimis-o editorului sef al publicatiei pentru femei “Godey’s Lady’s Book” – una dintre cele mai populare la acea vreme – a fost vanduta la licitatie, in anul 2012, pentru suma de 164 mii de dolari. Edgar Poe a trimis editoarei Sarah Josepha Hale (cunoscuta in literatura americana, autoarea poeziei pentru copii “Mary Had a Little Lamb”) o scrisoare in care refuza invitatia ei de a publica un articol in revista pe care o edita – era cu opt luni inainte de publicarea poemului “Corbul” si ii explica editoarei ca este prea ocupat cu proiectele sale literare si ca fusese bolnav in ultimul timp.
Sarah Josepha Hale a ramas in istorie si pentru faptul ca s-a aflat printre persoanele care au contribuit la instaurarea Sarbatorii Recunostintei in Statele Unite.

Un document care continea primele opt strofe din poezia For Annie, de Allan Edgar Poe, scrise de mana, s-a vandut cu 690 mii de dolari in anul 2009.

De 60 de ani, in fiecare an, cu ocazia aniversarii nasterii scriitorului, un anonim lasa trei trandafiri si o sticla de coniac pe jumatate plina pe mormantul lui Poe. In anul 2010 misteriosul vizitator nu s-a aratat, dezamagindu-i pe fanii lui Poe, care se adunasera inca din timpul noptii, infruntand frigul, pentru a-l zari.
In general, el venea intre miezul noptii si ora cinci dimineata, in micul cimitir din orasul Baltimore din Maryland, pe 19 ianuarie, inca din 1949, a explicat Jeffrey Savoye (secretarul si trezorierul asociatiei Poe Society, care cuprinde 380 de membri si admiratori ai scriitorului, raspanditi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, dar si in alte tari), subliniind ca atunci cand a inceput acest ritual se implineau 100 de ani de la moartea lui Edgar Allan Poe. In urma cu cativa ani, un bilet lasat pe mormantul poetului indica faptul ca persoana care a initiat aceasta traditie a decedat, dar ca ritualul anual va continua.
Presupunem ca in anii de dupa acel mesaj, descendentii vizitatorului misterios au continuat traditia. Insa nu am reusit sa aflam cine sunt, a adaugat secretarul Poe Society.

Surse: Poe: Journalist and Critic (1969), Robert D. Jacobs; wikipedia; qmagazine.ro; Reuters;

Altele:
Annabel Lee, de Edgar Allan Poe
Corbul, de Edgar Allan Poe
Auguste Dupin - precursorul detectivilor particulari

8 comentarii:

  1. Plecăciuni, Diana! Mulțumesc pentru clipa de aducere aminte.

    It was many and many a year ago,
    In a kingdom by the sea,
    That a maiden there lived whom you may know
    By the name of ANNABEL LEE;
    And this maiden she lived with no other thought
    Than to love and be loved by me.

    I was a child and she was a child,
    In this kingdom by the sea;
    But we loved with a love that was more than love-
    I and my Annabel Lee;
    With a love that the winged seraphs of heaven
    Coveted her and me.

    And this was the reason that, long ago,
    In this kingdom by the sea,
    A wind blew out of a cloud, chilling
    My beautiful Annabel Lee;
    So that her highborn kinsman came
    And bore her away from me,
    To shut her up in a sepulchre
    In this kingdom by the sea.
    ...................................
    (http://www.poemhunter.com/poem/annabel-lee/)

    Să ai o seară poetică!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela, pentru reactie, pentru poem si pentru adresa saitului! Aflu lucruri noi... sa-mi pot completa "baza de date" despre E.A.Poe!
      Seara minunata iti doresc!
      Cu drag,

      Ștergere
  2. Mi-au plăcut, în copilărie, Aventurile lui Gordon Pym. Am citit, mai târziu, povestirile sale fantastice, dar nu prea le-am gustat, iar Crimele din strada Morgue pare pueril pentru zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie poemul Annabel Lee mi-a ramas in suflet... Celelalte... cum zici tu: fiind "devorator" de romane politiste mi-au parut ciudate cartile lui - dar atunci nu stiam ca sunt intre primele de gen si abia mai tarziu am aflat ce si cum si am inteles de ce mi s-au parut... copilaresti desi erau scrise de cineva cu renumele lui Poe...

      Ștergere
  3. Am studiat opera lui Poe la facultate, dar informaţia cu vizitatorul nocturn din cimitir e nouă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa studiezi opera lui Poe mi se pare fascinant - dar "goticul" ma atrage pe mine, deci nu stiu cat ii pote fascina si pe altii :) Imi place cum afirma el, despre sine (dar nu mai stiu pe unde): am fost - desi in vis doar - fericit.
      Informatia despre vizitatorul misterios mi s-a parut mai mult un fel de can-can, dar nu am argumente :) Ma gandesc ca cineva trebuie sa-si fi "pus mintea" si sa fi aflat identitatea unui eventual vizitator misterios :) E asa simplu sa se afle cine... Dar, deh! O aura de mister nu strica pentru comert... Ce rautacioasa sunt! :(

      Ștergere
  4. A fost un adevarat personaj el insusi, cu o viata iesit din comun.
    Mai multe stiu despre el din punct de vedere biografic. In rest, nu m-am prea potrivit cu stilul lui. :) Pot spune ca am patit cam ca Zina.
    Dar stiu sigur ca a fost foarte apreciat si cred ca inca este.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este apreciat, de amatorii genului, evident. Unele dintre poemele lui, insa, sunt destul de... gustate. Mie imi place cel mai mult Annabel Lee - e si melodie (sa zic asa), in mai multe versiuni si stiluri si toti cei care interpreteaza ii "pun" o amprenta personala - si mereu e altfel... :) mereu fascinant...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.