Pagini

2013-10-01

Când nu e propagandă e manipulare?

Pe unele site-uri de socializare a devenit “virală” fotografia unui cerșetor din Austin, Texas. Omul, așezat la cerșit, avea în fața lui opt boluri și o pălărie și lângă fiecare era un bilețel: creștini, atei, islamici, evrei etc. Voia el - zice-se! - să afle căror cetățeni le pasă mai mult de cei fără adăpost. Bărbatul a declarat - afirmă cel care a postat fotografia pe saitul de socializare - că sumele cele mai mari le-a primit din partea ateilor și a creștinilor și, cică, aceștia ar fi cei mai darnici.
Un site românesc preia știrea și afirmă că cei care au donat mai mult sunt creștinii și apoi ateii.
https://semneletimpului.ro/stirescurta/Experiment-stradal-verifica-generozitatea-crestinilor-9886.html (pagina nu mai exista - actualizare februarie 2021)
Pe saitul de unde a fost preluată informația 
http://global.christianpost.com/news/homeless-mans-test-finds-atheists-christians-give-most-money-to-the-poor-95164/#UTBUXWHDIYxcDeA3.99 (site-ul nu poate fi accesat - actualizare februarie 2021)
se discută dacă James, cerșetorul, chiar este ceea ce pretinde a fi, deoarece unii au scris că a fost văzut folosind un laptop și iPod. Mai apoi, înainte de ajunge la o concluzie corectă ar trebui să se știe câți atei sunt, câți creștini și câți din alte religii și de unde știu că cel care a aruncat moneda în bolul creștinului - ca exemplu - nu e… liber cugetător și doar a vrut să dea un ban, să-l ajute pe om, nu să participe la test.

Într-o zi au donat mai mult ateii, în ziua următoare creștinii au fost cei care au donat mai mult… Unul dintre utilizatorii care pretind că l-au întâlnit (și a publicat fotografia în secțiunea ”Ateii” a respectivului site de socializare) a publicat “concluzia” pe care - zice el - James a anunțat-o cu mândrie: “ateii sunt câștigători” iar saitul românesc s-a oprit la a scrie: “sumele cele mai mari le-a primit din partea creștinilor și ateilor”.

Mulți citesc, puțini pricep și fiecare alege ceea ce îi convine și “dă mai departe” doar o parte din adevăr.
De ce mă interesează astfel de informații? Pentru că sunt exemple de manipulare și / sau propagandă care continuă să prindă la prea mulți cetățeni. Poate doar mi se pare, dar cred că sunt din ce în ce mai puțini cetățenii care trec prin filtrul gândirii și verifică ceea ce li se dă drept literă de adevăr. De ce ar conta că un ateu e mai darnic decât un creștin (sau invers)? Ce vor să dovedească ateii și ce vor să dovedească cei care cred într-o divinitate? În fond, înainte de a fi orice altceva sunt oameni și oamenii sunt diferiți. De ce se insită asupra faptului că un credincios e mai prost sau mai puțin darnic decât un ateu (sau invers)? Inteligența nu prea are de-a face cu credința religioasă sau necredința, dar contrazicându-se cu privire la care religie e mai bună - sau că religia nu e bună - toți cei care o fac se dovedesc… utopici. Părerea mea.

4 comentarii:

  1. Intotdeauna religia va fi un mijloc de manipulare a oamenilor. Nu stiu de ce omenirea nu invata nimic din nimic. Pare sa fie intr-o stare de copilarie perpetua...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copilarie perpetua! :) Ce fain ai sintetizat! Chiar ca nu ii mai inteleg pe oameni! Ateu sau credincios tot om este! Poate fi bun omul si poate fi rau - deosebirea nu o face credinta sau necredinta...
      Multumesc ca ti-ai luat din timp si ai trecut pe aici. :) Zi minunata iti doresc!

      Ștergere
  2. Utopici?! Eufemistic vorbind ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Speranta unora de a-i convinge pe ceilalti de una sau de alta este utopie. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.