Pagini

2013-11-05

Curcubeul nu e simbol satanist

Citeam pe un blog (după un articol scris de un preot, se pare) că semnul curcubeului (și nu doar acesta) ar fi unul satanist, de care creștinii ortodocși ar trebui să se ferească. Scrie acolo despre Arcada cerească (culorile curcubeului):
Este simbolul cel mai folosit. Pe  acesta îl poate găsi cineva peste  tot: pe cadouri, pe jucării, pe haine. Aşa cum învaţă discipolii Noii Ere, simbolizează puntea dintre om şi Marea Minte Universală, adică Lucifer.

Nu sunt extra informată în materie dar știu că Vechiul Testament face parte din Biblie; în Vechiul Testament scrie despre Facerea lumii, despre primii oameni, despre arca lui Noe și despre multe altele. Și scrie acolo, în Facerea, Capitolul 9:
[…]
Apoi a mai zis iarăși Domnul Dumnezeu către Noe: „Iată, ca semn al legământului, pe care-l închei cu voi și eu tot sufletul viu ce este cu voi din neam în neam și de-a pururi,
Pun curcubeul Meu în nori, ca să fie semn al legământului dintre Mine și pământ.
Când voi aduce nori deasupra pământului, se va arăta curcubeul Meu în nori,
Și-Mi voi aduce aminte de legământul Meu, pe care l-am încheiat cu voi și cu tot sufletul viu și cu tot trupul, și nu va mai fi apa potop, spre pierzarea a toată făptura.
Va fi deci curcubeul Meu în nori și-l voi vedea, și-Mi voi aduce aminte de legământul veșnic dintre Mine și pământ și tot sufletul viu din tot trupul ce este pe pământ!”
Și iarăși a zis Dumnezeu către Noe: „Acesta este semnul legământului, pe care Eu l-am încheiat între Mine și tot trupul care este pe pământ”.

Pe de altă parte, în Ziarul Lumina (http://ziarullumina.ro/agenda-crestinului/biblia-verset-cu-verset-curcubeul-e-confundat-uneori-cu-insasi-ideea-de-frumos - in febr 2021 link nevalid) găsesc:
Tradiţia Bisericii ne spune că, dincolo de semnificaţia sa principală, de semn al păcii, deoarece leagă cerul de pământ, curcubeul reprezintă legământul cel nou prin Întruparea şi Moartea Domnului Iisus Hristos, Chipul păcii. Mai este şi simbolul Preasfintei Fecioare Maria, Maica împăcării lumii cu Dumnezeu sau a Sfânt Acoperământului său. Curcubeul simbolizează şi Sfânta Euharistie, prin care ni se dă chezăşia vieţii veşnice şi a graţiei dumnezeieşti. În fine, cele şapte culori ale curcubeului sunt privite ca cele şapte Taine ale Bisericii. Toate aceste comparaţii certifică o anumită atracţie pe care acest fenomen ceresc impresionant o dezvoltă asupra oamenilor, asimilându-l cu ce este mai frumos din trăirea Bisericii. Originea sa dumnezeiască a permis intensificarea acestor comparaţii într-atât încât curcubeul e confundat uneori cu însăşi ideea de frumos.

Adepții Noii Ere, practic, îl numesc “punte” iar în Biblie îl înțeleg ca fiind “semnul legământului” - tot o “legătură” - între Dumnezeu și oameni. E, cum s-ar spune, aceeași Mărie cu altă pălărie. De ce într-un caz să fie simbol satanist și în alt caz nu? De ce o credință e considerată corectă și alta nu? Libertatea religioasă este protejata prin lege - sigur, o lege făcută de oameni, dar de oameni care au înțeles că fiecare trebuie să fie liber să aleagă ce crede că este mai bine pentru el cât timp nu face rău altora prin a le încălca propriul drept la a crede ce pot, ce doresc.

Curcubeul există ca fenomen natural de când lumea și pământul. Și nu are nimic satanic.
Există curcubeul de foc, care apare atunci când razele Soarelui se reflectă în cristalele îngheţate din norii aflaţi la mare înălţime și există curcubeul dublu, care apare atunci când razele Soarelui se reflectă de două ori în picăturile de ploaie, creând un curcubeu mult mai puţin strălucitor în afara celui “principal”.
Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de lungimi de undă mici în arcul exterior până la cele mai mari în arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este următoarea: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

De la începutul Timpului oamenii au încercat să-și explice fenomenele naturii și multe altele și până să înțeleagă imaginau zei și spiriduși și zâne și multe altele. Înainte de Biblie, în Nordul Marii Britanii, ca exemplu, oamenii credeau în existența Fees des Houles (Zânele talazului), care - credeau ei - trăiau în peșteri naturale și în grote săpate în stâncile de la marginea mării; erau și zâne ale furtunii, cele care desenau culorile curcubeului.
În alte doctrine curcubeul este considerat puntea de lumină ce uneşte pămîntul cu cerul, uşurând trecerea din lumea sensibilă în lumea supranaturală. Este Scara cu 7 culori pe care a coborât Buddha, numit el însuşi câteodată Marele Pod; este Drumul tremurător - drumul între pământ şi cer (mitologia nordică); Eșarfa lui Iris - în Grecia - Iris, mesageră a zeilor; în India, curcubeul e Arcul cu care Indra îşi azvârle săgeţile de ploaie sau de foc. Curcubeul simbolizează şi probele de iniţiere eliberatoare, asimilate cu trecerea pe o punte îngustă şi de temut, redusă la o muchie mai subţire decât un fir de păr şi mai tăioasă ca o sabie, aşa cum e descrisă în Islam puntea Sirat ce îngăduie intrarea în paradis.

Sau, poate, preotul respectiv a dorit să lovească în comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transexuali) care și-a ales ca simbol al comunității un steag în culorile curcubeului, folosit mai ales ca o manifestare a mândriei gay? Steagul de curcubeu a fost un simbol LGBT din anii 1978, fiind prima dată lansat la parada LGBT din San Francisco de artistul Gilbert Baker. Deși steagul original avea opt benzi (roz, roșu, portocaliu, galben, verde, turquoise, albastru și violet), actualul steag LGBT are doar șase benzi (roșu, portocaliu, galben, verde, albastru și violet - in 1979 a trebuit inlăturat roz pentru că nu exista pigmentul în cantități industriale). Culorile curcubeului sunt un simbol al diversități din comunitatea LGBT, al diversității orientării sexuale și a speranței pentru drepturi egale.

Superstiție: Curcubeul este considerat aducător de noroc în toate culturile. Există o legendă care spune că dacă găsim coada curcubeului descoperim acolo și o oală mare cu bani de aur.

De ce ar considera cineva că un curcubeu desenat pe undeva e simbol satanist? Devine un simbol satanist când îl desenăm?

O chestiune n-o pricep deloc, dar deloc! Dacă, așa cum zice autorul textului citat pe acel blog, curcubeul - în viziunea discipolilor Noii Ere - simbolizează puntea dintre om și Marea Minte Universală trebuie să înțeleg că această Mare Minte Universală e… Lucifer sau că Lucifer e în Cer și curcubeul face legătura între om și acesta? Sau trebuie doar să înțeleg că un curcubeu e… Lucifer? Și atunci, cum să înțeleg legământul descris în Biblie?
Acel preot care a scris despre curcubeu că ar fi simbol satanist îmi dă de înțeles că există o Mare Minte Universală care nu e Dumnezeu?

Din punctul meu de vedere curcubeul este un fenomen natural.

Sursa ideii că simbolul curcubeului este unul satanist:
https://cugetortodox.wordpress.com/2009/01/04/simbolurile-sataniste-de-care-crestinul-ortodox-trebuie-sa-se-fereasca/

4 comentarii:

  1. Sincera sa fiu nu mai citesc de mult toate traznaile scrise de unii si de alti, fie ca sunt preoti sau ce-or mai fii. Eu consider ca daca cauti frumusetea in lucruri, fiinte sau chiar întuneric, nu exista nici semn satanist si nici alceva! Exista bucuria de a traii!
    pup Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta este si convingerea mea: frumusetea o putem gasi oriunde, asa cum putem descoperi chiar... binele in rau. :) Partea rea este cu cei care au anumite atributiuni, o anumita autoritate, si care dau iresponsabil din gura.
      Pupici!

      Ștergere
  2. Nu cred ca este simbol satanist. Am un preot in lista de prieteni pe Facebook si nu mi-a atras atentia niciodata pana acum. Am postat zeci de poze cu curcubeu pe Facebook pana acum. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric nu este simbol satanist! :)
      :)) Acel preot din lista ta are o parere diferita de a celui pe care l-am "citat"! Nici popii nu reusesc sa cada de acord in prea multe chestiuni! :)) Dar cum ar fi ca un popa ca cel care declara ca fiind "simbol satanist" curcubeul desenat pe te miri unde sa predea religia intr-o scoala?! Ups!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.