Pagini

2013-11-03

Zeii Soare la azteci. Bună dimineața, Soare!

Azteci este un termen cuprinzător utilizat pentru a defini mai multe populatii precolumbiene mezoamericane din partea centrala a Mexicului de azi. Aztecii au fost membrii uneia dintre ultimele mari civilizatii native din America. Ei au creat un imperiu urias in America de Sud si Mexic, in timpul secolului al XV-lea.

Cultura azteca este, in general, grupata impreuna cu complexul cultural cunoscut sub numele de Nahuatl, din cauza limbii comune pe care au impartasit-o. Conform legendei, diverse grupuri de azteci au sosit din nord in valea Anahuac (calauziti de zeul Tonatuih), în jurul lacului Texcoco. Locul acestei vai (cu certitudine) este in inima orasului modern Mexico City, dar altfel putine lucruri sunt cunoscute cu certitudine despre originea aztecilor.
Popoarele din Mexic credeau ca soarele nu se putea deplasa singur, iar cand ajungea prima data pe cer insusi zeul trebuia sa se sacrifice. Pentru a preveni sfarsitul lumii, aztecii au crezut ca era esential sa fie mentinuta puterea zeului Soare, oferindu-i sacrificii umane: cei alesi pentru sacrificiu erau aruncati in foc.

Aztecii nu au avut un singur zeu-Soare. Imperiul a fost un mozaic de culturi, o combinatie de mai multe religii. In religia azteca erau cinci varste, sau cinci sori - fiecare varsta a avut un anume zeu-Soare. Primul a fost Tezcatlipoca (oglinda fumurie) si a fost dusmanit de Quetzalcoatl, care l-a aruncat din Cer. Tezcatlipoca, ca razbunare, a luat forma unui jaguar si a distrus Lumea. In logica lucrurilor, Quetzalcoatl a devenit urmatorul zeu-Soare (era simbolizat ca un sarpe cu pene) - rivalitatea dintre acesti doi zei a continuat si, lovindu-l cu laba sa puternica, Tezcatlipoca l-a aruncat pe Quetzalcoatl din Cer; un vant puternic s-a iscat si a distrus Lumea. Zeii l-au ales atunci pe Tlaloc - zeul ploii - ca zeu-Soare, dar Quetzalcoatl n-a fost prea incantat si a transformat ploaia in foc si astfel Lumea a fost distrusa din nou. Quetzalcoatl a ales-o acum pe Chalchiuhtlicue, sora lui Tlaloc, sa fie zeu-Soare; ea era zeita lacurilor si a raurilor dar, din nou, rivalitatea dintre zei a dus la distrugerea Lumii prin inundatii de data aceasta. Niciun zeu nu mai voia sa fie zeu-Soare! Atunci a fost format un consiliu iar zeii au hotarat ca urmatorul zeu trebuie sa-si sacrifice viata pentru ca Lumea si oamenii sa supravietuiasca.
Tonatuih (sursa)
Au fost desemnati doi zei: Tecciztecatl, un zeu bogat si puternic si Nanauatl (Nanauatzin), un zeu umil, neimportant. A fost aprins un foc imens si li s-a cerut sa sara in foc daca vor sa fie zeu-Soare. Mandrul Tecciztecatl, dorind o si mai mare putere, a vrut sa sara dar s-a speriat de dogoarea flacarilor si a renuntat dupa patru incercari. Nanauatl, in schimb, a sarit si astfel a devenit noul zeu-Soare. Tecciztecatl, ranit in mandrie, a sarit dupa el. Astfel, au avut aztecii sase zei Soare, ba chiar doi sori in acelasi timp, ceea ce nu putea fi acceptat. Atunci au aruncat un iepure in fața lui Tecciztecatl, pentru a-i diminua stralucirea si astfel a devenit Luna, condamnat sa urmeze Soarele intotdeauna dar fara a straluci la fel de puternic.
Nanauatl a primit numele Tonatuih si multi cred ca fața lui apare pe calendarul aztec. Dar aztecii au mai avut un zeu-Soare: Huitzilopochtli (Colibri stangaci sau Colibri din Sud), un zeu al razboiului, in timpul caruia puterea Imperiului Aztec a crescut foarte mult, aztecii facand multe cuceriri, ceea ce arata ca acest zeu era unul foarte puternic.

Actualizare:
Un articol interesant aflati la karmapolice, despre Piramidele tăcute de la Teotihuacán, autor Claudia Moșoarcă - despre Piramida Lunii si despre Piramida Soarelui si despre altele.
Buna dimineata Soare! Tabelul pentru inscriere si instructiunile sunt la Iulisa.

13 comentarii:

  1. Nu ma mai impresioneaza deloc cultura aztecilor!
    Am vazut cateva documentare despre ei pe discovery si am ajuns la concluzia ca erau un popor tare crud! Il prefer pe Ra de la egipteni ! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca am vazut si eu aceleasi documentare! m-au uimit si m-au socat!

      Ștergere
    2. Anticii - sa ii numesc asa - in special popoarele care umblau sa cucereasca teritorii noi, au fost popoare de oameni violenti; nu puteau fi altfel, in acel contex.
      Egiptenii nu au cunoscut sclavia (ei nu aveau sclavi - desi exista unele probe ca au avut si cativa scalvi). Dar egiptenii nici nu urmareau sa cucereasca alte teritorii, ci doar se aparau impotriva intrusilor.
      Chiar daca au fost violenti, ca oameni, mitologia lor e la fel de fascinanta ca oricarui popor (sau mai fascinanta decat a multor popoare).
      Sigur, si preferinta mea inclina spre mitologia egipteana. :)

      Ștergere
  2. Admirabil, tematica aleasa este una de bun gust.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine ma fascineaza aztecii si tare mi-ar placea sa am ocazia de a calca prin locurile unde au trait, sa imi imaginez ceea ce au vazut, simtit, trait. Oare a existat vreun popor care sa nu vada in soare un zeu, o putere de dincolo de lume?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ajungi in Mexic sa ai mare grija pe unde mergi si cu cine! :) Rapirile sunt la ordinea zilei; despre furturi sa nu mai zic! :) Doar in grup e preferabil sa ne plimbam prin Mexic, ca exemplu, si pe "carari batatorite". :)
      Si mie mi-ar placea sa vad ruinele templelor si ce au mai lasat pentru posteritate! :)
      Banuiesc ca nu au existat astfel de popoare: omul a inteles repede ca fara Soare nu se poate trai - sau nu se poate trai prea mult - si l-au venerat ca zeu suprem.

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Si mie! Din acest motiv am si "colectionat" destul de multe.

      Ștergere
  5. Ti se scranteste limba daca pronunti cuvintele aztece. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tastatura! :)) De ce crezi ca raspund atat de tarziu?! :)))

      Ștergere
  6. genial ador cultura azteca, am si eu un articol azi despre obiceiurile incase(totpe acolo)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gasit articolul Piramidele tacute de la Teotihuacán, autor Claudia Moșoarcă. Mi-am permis sa actualizez si sa fac o trimitere catre blogul tau, la acel articol. Mie mi-a placut. Multumesc pentru info.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.