Pagini

2014-01-09

Isaac Asimov în 1964 despre 2014

In anul 1964, cu ocazia Targului Mondial (World’s Fair), autorul si biochimistul Isaac Asimov a imaginat cum va fi lumea dupa 50 de ani si prognoza sa a fost publicata in New York Times.

Isaac Asimov (02.01.1920 - 06.04.1992), nascut in U.R.S.S., regiunea Smolensk, intr-o familie de evrei care au emigrat in SUA cand Isaac avea varsta de 3 ani; a crescut in Brooklyn, NY. A fost profesor de biochimie la Universitatea din Boston, dar e mai cunoscut pentru lucrarile sale stiintifico-fantastice si pentru cartile de popularizare a stiintei.

World's Fair este o expozitie publica ce se organizeaza anual si dureaza intre trei saptamani si sase luni. Următorul World's Fair va fi Expo 2015, la Milano, Italia.

In 1939-1940, World’s Fair din New York a deviat de la accentul initial al expozitiei si de atunci sunt adoptate teme culturale specifice. De exemplu, in 1964-1965, tema Expozitiei de la New York a fost Pace prin intelegere. Cu ocazia acelei Expozitii si-ar fi exprimat Isaac Asimov predictiile.

Cateva dintre predictiile publicate in articolul din 16.08.1964 s-au indeplinit, altele (nu prea multe) mai au de asteptat. Domnul Asimov s-a referit si la necesitatea controlului rational al natalitatii, prin metode umane, deoarece populatia lumii, in continua crestere (in 2011 eram 7 miliarde), ar putea sufoca Pamantul. El isi exprima credinta ca pana in anul 2014 acest aspect va fi luat in serios.

Nu comentez (prea mult) despre referirile lui la controlul natalitatii pentru ca ceea ce se observa este dorinta de a creste populația in anumite zone (guvernele incurajeaza natalitatea oferind diverse „bonusuri” celor care aduc in lume copii) si scaderea populatiei in alte zone ale lumii, in general cele sarace (se incurajeaza sterilizarea). Probabil, in viziunea unora, sterilizarea ca mod de a incetini cresterea populatiei Terrei se numara intre asa-numitele metode rationale si umane. Adevarul este ca metoda e mai buna (totuși, nu-mi dau seama pentru cine e mai buna, desi pot specula) decat un al treilea razboi mondial - desi nu sunt sigura ca nu suntem, totusi, in razboi (sunt multe conflicte deschise la acest moment si nu cred ca va fi „pace pe Pamant” prea curand).

Asimov mai scria in articol ca elevilor li se va preda fundamentul tehnologiei informatiei*, vor deveni competenti in matematica binara** si vor fi instruiti in utilizarea limbajului informatic***, care va fi foarte dezvoltat.

Alta predictii se referea la faptul ca omenirea va suferi de o boala numita plictiseala, pentru ca masinile vor prelua multe dintre muncile de rutina facute de om (in 1964) si cuvantul de baza in 2014 va fi munca (locul de munca).

Detalii in articolul din ’64, NY Times (v. arhiva)

Note:

*) Tehnologia informatiei sau / si Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, abreviat TI respectiv TIC, este tehnologia necesara pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea si transmiterea) informatiei, in particular prin folosirea computerelor (calculatoarelor electronice).

**) Matematica binara. Cu numerele binare se pot efectua in principiu toate operatiunile aritmetice si algebrice. In sistemul (de numeratie) binar exista doar doua cifre posibile, 0 si 1. Conform definitiei lui Claude Shannon, o cifra binara contine cantitatea de informatie de 1 bit. Sistemul binar este in acelasi timp si cel mai natural mod de stocare a informatiei in domeniul calculatoarelor, deoarece acolo 1 bit (celula de memorie cu capacitate minima) gazduieste unitatea elementara de informatie: valoarea bitului poate fi ori un 0, ori un 1.

***) Limbaj informatic. Informatica (termen introdus in 1962 de Philippe Dreyfus) ansamblul disciplinelor stiintifice, tehnice si socio-economice care se preteaza prelucrarii de informatii si automatizarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.