Pagini

2014-01-08

Patriarhul face mișto de români?

De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere; reprezentanții bisericii, însă, cer.

Preafericitului îi place să dicteze scrisori - m-aș mira să le scrie cu prețioasa-i mână pe care o folosește la alte cele și pe care o sărută credincioșii. Iată ce scrie dumnealui, între altele:
Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important şantier bisericesc. În aceste condiţii, vă rugăm, Domnule Preşedinte, să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Române - Catedrala Mântuirii Neamului, pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări, se arată în scrisoarea trimisă în 11 noiembrie şi semnată de Patriarh.

Izvorul sponsorizărilor și donațiilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului pare să fi secat din cauză de criză - economică și / sau existențială - și preafericitul a trimis scrisori către consiliile județene cerând, politicos (cum altfel?!), bani - amintind, răspicat, legile prin care sunt obligați laicii să susțină biserica:
- în Legea nr. 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, la art. 1, alin. 2, se menţionează că fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale;
- conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor din România, cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor conform ultimului recensământ şi cu nevoile reale (art. 10, alin. 6).

Dacă noi (ortodocși sau ba) nu vrem catedrală, popii ne vor ca sponsori. Toți trebuie să dăm bani deoarece catedrala nu-i doar a bucureștenilor, ci a tuturor românilor - din țară și de pe aiurea. Din banii de catedrală oare câte școli ar fi fost dacă nu construite măcar renovate și dotate cu material didactic și mobilier? Până acum, zice purtătorul de cuvânt al patriarhiei, s-au adunat - și cheltuit - 25 milioane de euro. Mulți români așteaptă - sau speră - operații chirurgicale grele  care nu pot fi făcute în România, dar n-au bani să plece. Mulți elevi nu au manuale, iar cele care există sunt uzate rău.
Când va fi terminată catedrala mi-e groază să mă gândesc la costurile de întreținere, la costul și consumul la utilități și alte cele necesare, cheltuieli care vor fi lunare.

Revenind la scrisoarea trimisă consiliilor județene. Unii au zis la anu’. Vicepreședintele CJ Brașov a declarat: "De unde, Doamne, iartă-mă, să îi dăm 300.000 de lei, când tot bugetul nostru pentru anul ăsta pentru instituţiile de cult şi culturale a fost de 150.000 de lei, iar pe anul 2014, dacă vom avea de unde să suplimentăm, o să îl ducem până în 200.000 de lei"?
scrisoarea aici: https://www.gandul.ro/stiri/bugetul-mantuirii-neamului-patriarhul-daniel-cere-consiliilor-judetene-cate-300000-de-lei-pentru-catedrala-pentru-ca-nu-se-mai-strang-donatii-din-cauza-crizei-de-unde-doamne-iarta-ma-sa-ii-dam-11790333
***
La începutul anului trecut (în aprilie), același preafericit a trimis o scrisoare de mulțumire unui senator PP-DD Hunedoara pentru că acesta a avut o atitudine de sprijin a Bisericii ortodoxe, în Parlament. 
Fragment din scrisoare: Vă mulţumim pentru cele două documente şi pentru atitudinea Domniei Voastre împotriva atacului fără precedent  din ultima vreme la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi a slujitorilor ei, atacuri datorate necunoaşterii prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor privind parteneriatul social dintre Stat şi Biserica Ortodoxă Română pe diferite domenii de interes comun, precum şi a problematicii sprijinului financiar pe care statul şi administraţiile publice locale îl acordă unităţilor de cult ale Bisericii noastre, dar şi lipsei de bună credinţă în aprecierea lucrărilor şi informaţiilor date publicităţii de Patriarhia Română privind eforturile unităţilor de cult ale Bisericii noastre pentru derularea diferitelor activităţi cu caracter social filantropic, educativ, cultural, pastoral şi edilitar gospodăresc în vremuri de criză materială şi morală.

Filantropic? Educativ? Cultural?
Educativ în sens religios; cultural în sens religios. Câte școli au fost construite din grija reprezentanților bisericii ortodoxe române? Criza morală își imaginează c-o rezolva predând în școli laice ortodoxism - se predă de mulți ani, criza morală (pare că) se adâncește.
Preafericitul tot dă din gura - mai mult din pix, ‘că trimite scrisori - despre libertatea religioasă, dar se face că nu observă cum îngrădește libertatea religioasă a altora, insistând cu predarea ortodoxismului în școli laice.

Ce-o fi însemnând filantropie, când nici permisiunea îngropăciunii n-o are un om dacă rudele nu plătesc (au, n-au) ce li se cere, fară (tupeul de) a pretinde chitanțe sau alte documente prin care să poată justifica la finanțe, mai apoi, cheltuielile cu înmormântarea pentru a beneficia de ajutorul de înmormântare, conform legii? Altfel spus: banii intră în contul bisericii (unde rămân) și oamenii primesc ce-au cheltuit de la finanțe (din bugetul orașului). Nu-i aiuristic? N-ar fi mai simplu ca acele cheltuieli care sunt, oricum, rambursate, să nu mai fie achitate către biserică? Ar fi un gest filantropic din partea bisericii, o cheltuială a bisericii, nu a laicilor. De ce să fie suportat ajutorul de înmormântare din banii statului și nu din cei ai bisericii pe care o ridică în slăvi popii? Mda… De-ar fi așa, banii care trebuie prevăzuți în bugetul de stat pentru cultele religioase vor fi mai mulți - biserica nu trebuie să piardă; nu?! Oare câți reprezentanți ai bisericii sponsorizează transportul la școală pentru acei elevi care nu pot urma cursurile deoarece stau la distanțe foarte mari de cea mai apropiată instituție de învățământ? Vă amintiți, cred, că multe școli au fost desființate din motive diverse. Biserica n-ar fi avut ceva bani să susțină (să deruleze) această activitate cu caracter educativ? Probabil că nu! Din ce-ar mai ridica alte clădiri pe care să le doteze inclusiv cu sistem de sonorizare exterior pentru ca slujbele să fie ascultate de dimineață, în zile de duminică, de cine vrea - dar mai ales de cine nu vrea! - atunci când unii ar vrea să doarmă mai mult sau, pur și simplu, vor liniște?

PAMFLET
Preocupat de numărul din ce în ce mai mare al românilor care poartă nume de sfinţi, liderul BOR a anunţat necesitatea introducerii unei cotizaţii pentru cei care vor să le folosească în continuare. Decizia va intra în vigoare în termen de câteva zile, iar taxa va fi obligatorie pentru toţi românii ale căror prenume se regăsesc în calendarul ortodox.
Peste un milion de români poartă numele arhanghelilor Mihail şi Gavril, a declarat patriarhul Daniel. Să nu mai vorbim de cei pe care îi cheamă Ion, Constantin sau Elena. Nici unul dintre ei nu a achitat Bisericii drepturile de autor cuvenite, deşi suntem de 2000 de ani impresarii tuturor sfinţilor din calendar. O taxă modică pe prenume e ceva firesc, la cât s-au jertfit aceştia pentru noi. Din bunăvoinţa Bisericii, cei care poartă mai multe nume de sfinţi vor plăti doar 50% pentru fiecare nume suplimentar.
sursa: https://www.timesnewroman.rolife-death/8218-patriarhul-daniel-romanii-cu-nume-de-sfinti-vor-plati-o-taxa-pentru-a-le-folosi-in-continuare (autor:Vasile) - in febr 2021 pag nu poate fi accesata.

2 comentarii:

  1. Pe mine ceea ce face Biserica prin capii ei ma lasa fara cuvinte. De fapt prefer sa ma simt muta decat sa fiu nevoita sa spun ceea ce imi trece prin cap. Nu vreau sa spun cuvinte urate la tine pe blog.
    Fain pamfletul. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze pentru reactia intarziata... :( Nu stiu cum sa urmaresc comentariile care apar pe blog... :(
      Si pe mine ma lasa fara cuvinte si ma abtin sa scriu chiar tot ce simt... :)
      Mi-a placut si mie pamfletul si... am vrut sa-l dau mai departe.
      Multumesc pentru interes, Elly. Pupici cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.