Pagini

2014-02-20

Biserica poleită cu aur

Orașul Ghimbav este situat la 9 km vest de municipiul Brașov, pe DN1 și calea ferată Brașov - Sibiu. Aflată la o altitudine medie de 535 m, localitatea ocupă o suprafață de 28,9 kmp, și are o populație de 5100 de locuitori.
Ghimbav este una dintre cele mai bogate localități ale județului Brașov. Are o zonă industrială extinsă, cu investitori de mare calibru, care plătesc sume uriașe la bugetul local. Între fabricile situate în Ghimbav: IAR Ghimbav, una dintre întreprinderile aeronautice ale Romaniei, care produce elicopterul IAR 330, elicopter tip Puma, fabricat sub licență; Quin Romania, producător de piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; Preh Romania, producător de componente auto; Premium AEROTEC, unde se fabrică și se montează piese metalice pentru toate modelele de avioane Airbus; Kraft, unitatea care a mai rămas din fabrica de ciocolată Poiana; concernul german Continental Automotive, care a inaugurat, în anul 2013, o fabrică de pompe de alimentare cu combustibil pentru autoturisme - produsele vor ajunge la fabrici de automobile din Europa. Aeroportul Internațional urmează să fie construit tot aici.

Ghimbav a fost menționat pentru prima dată în anul 1342, an în care probabil a fost fondat de coloniști germani. Din anul 1422, la fel ca toată Țara Bârsei, așezarea aparținea pământului crăiesc. Multe secole la rând, locuitorii au fost în mare parte sași.

Ca obiective turistice merită amintite:
- Biserica fortificatǎ Sf. Petru, a sașilor, o bisericǎ evangelicǎ înconjuratǎ de ziduri masive; baza zidurilor dateazǎ din secolul al XV-lea. Fortificația a fost de formă circulară, înconjurată de un șanț cu apă care era alimentat de Ghimbășel. Accesul la Biserica fortificată era în sud-estul acesteia pe un pod mobil. În anul 1876, în locul turnului cu intrarea în cetate, a fost construită primăria Ghimbav.
- Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial. E un monument de tip obelisc, amplasat în cimitirul Bisericii Ortodoxe și dezvelit în anul 1920, pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Ulterior s-a adăugat o placă de marmură în memoria eroilor români din Al Doilea Război Mondial.
- Biserica Ortodoxă poleită cu aur, unică în România nu atât prin cupolele aurite (mai există una în București - Sf. Vineri), cât pentru modelul special al tablei. A fost inaugurată în anul 2009, pe drumul spre localitatea Cristian, în apropiere de vechea biserică ortodoxă, pe un teren alocat de primărie; 90 % din banii necesari au fost alocați de la buget, restul fiind adunați din donațiile cetățenilor și sponsorizările oamenilor de afaceri. Biserica, se pare, a costat ceva mai mult de un milion de euro. Pentru a acoperi cupolele a fost nevoie de aproximativ 1700 metri pătraţi de tablă poleită cu aur. In mod normal, un metru pătrat de inox poleit cu aur se cumpără cu aproximativ 400 de euro/mp, dar tabla utilizată pentru biserica a fost achiziţionată cu 40 de euro/mp. Folia a fost adusă din Ucraina și este produsă de câţiva calugări renumiţi, de la o mănăstire care are şi atelier de fierărie. Sunt foarte solicitaţi; nu pot turna zilnic mai mult de 14 coli. Mănăstirea Lavra Pecerska, din Ucraina, este singurul loc din spaţiul creştinismului ortodox unde se fabrică tablă poleită.
Biserica poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Acoperământul Maicii Domnului. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2007, când a fost sfinţit terenul. În anul 2013 a fost sfințită și pictura din interioară. În interior, biserica e pavată cu granit și încălzirea se face prin pardoseală.
Un defect ar avea biserica, zic unii: e orientată spre Sud, iar bisericile ar trebui orientate spre Est - Lumina vine de la Răsărit.
Biserica strălucește de la kilometri distanță. Cine e curios poate vedea fotografii aici:
http://www.ugo.cn/photo/RO/pt/72887.htm
si aici: http://www.ugo.cn/photo/RO/pt/72882.htm (ambele link-uri sunt invalide in febr 2021).

Surse: site-ul primăriei, wikipedia.org, diferite articole din ziare locale online.

10 comentarii:

  1. am trecut de multe ori prin Ghimbav in drum spre Sibiu...nu stiam de biserica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, ca stii de existenta ei, e putin probabil sa nu o zaresti. Poate chair ai zarit-o, dar... e o biserica in ale carei cupole se reflecta razele Soarelui - cand e senin. E la cca un km de localitatea Ghimbav, pe aria orasului...

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Interesant ca de obicei articolul tău,nu am știut că
    există o biserică poleită la noi în țară!
    Să ai o seară plăcută draga mea!
    Pup și îmbrățișez cu același drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumesc pentru aprecieri. Am aflat si eu de existenta ei in ziua de 14 februarie! :) Si am cautat info pe net. Si am vrut sa pastrez informatia si aici, sa o gasesc repede daca trebuie. :)
      Multumesc. Zile fericite iti doresc. Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  3. Mulțumim pentru pont. Când ajung prin zonă cu siguranță am să o vizitez. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. atunci când voi ajunge pe meleagurile brasovene, voi vizita neaparat atât biserica Sf. Petru cât si Biserica Ortodoxă poleită cu aur. Dar cel mai frumos ar fi daca ne-ai fi chiar tu ghid! va pupam :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere va voi fi ghid! Imi voi aminti de anii tineretii, cand cunosteam orasul foarte bine si puteam da indicatii inclusiv istorice despre monumente, cladiri si alte cele... Apoi, din 1990 incoace, totul s-a schimbat - si se schimba - in viteza! Si eu am devenit mai lenesa. Acum ma las condusa de altii si nu-mi mai concentrez mintea sa invat prea multe. :( Avem o prietena care cand vine in tara ne duce prin locuri despre care n-aveam idee ca exista pe raza municipiului! :) Sa-mi fie rusine, da!
      Cat de curand voi merge sa vad si eu biserica poleita! Am aflat despre existenta ei la... petrecerea de ziua Sf Valentin! :)) Am sarbatorit prima data si m-am ales nu doar cu amintiri frumoase dar si cu o noua informatie! :)
      Si noi va pupam, cu drag!

      Ștergere
  5. Nu o astiam, desigur nici n-am vazut-o. Nu stiu insa daca voi avea ocazia curand. Am privit acum deja vreo 10 unghiuri din care e forografiata, pe Panoramio timp sa ai sa privesti :)
    Nu stiu ce sa spun desprea ea, asa, ca si constrcutie. Are ceva ce-mi place si ceva e nu-mi place. Acele borduri roz aproape bordo parca deranjeaza vizual, la fel si forma de cusma a cupolelor mici. Nu par romanesti. In ansamblu insa, e impresionanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La bordurile acelea s-a "blocat" si privirea mea! :) Parca intrerup... continuitatea! Iar cupolele le-am vazut ca facand parte mai mult din arhitectura moscheelor. :) Castiga prin... unicitate. ;) Dar nu ma pot abtine si gandesc: tichie de margaritar ii trebuia chelului. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.