Pagini

2014-02-06

Ziua de Joi

Joi e bărbat, si probabil de aceea se zice că din ouăle puse sub cloșcă în această zi a săptămânii vor iesi numai cucosei. E zi norocoasă, benefică dragostei şi căsătoriei, aflată sub protecţia Sfântului Neculai - cei care se nasc joia vor fi norocoși. E una dintre zilele bune, prielnice iubirii, în care e bine să speli icoana Maicii Domnului cu busuioc, apoi să te speli cu apa aceea și s-o arunci pe flori, pentru dragoste. Este ziua în care fetele își spală părul înainte de răsăritul Soarelui pentru a fi frumoase și iubite. Joi e bine întotdeauna să te piepteni, pentru dragoste; să scuturi, să grijești în casă, ca toti să te iubească; acea zi e a dragostei. (Elena Niculita-Voronca)

Joia e considerată zi benefică pentru începerea unui lucru nou, favorabilă logodnelor și chiar nunților. Din acest motiv unii etnologi au avansat ipoteza că în vechime această zi era considerată și respectată ca sărbătoare a săptămânii. În a doua zi de joi din Postul Crăciunului, calendarul popular sărbătorește pe Climata Vântul, divinita­te meteorologică răspunzătoare de vânturile periculoase. În satele din Bucovina se obișnuia să se pună în apă o crenguță de vișin și, în funcție de cum înflorea până în ziua de Crăciun, se citea soarta și norocul în anul următor.

Pentru că purta numele lui Jupiter, zeul roman al cerului și al trăsnetelor, țăranii au pus ziua sub protecția Sfintei Joi, apărătoarea recoltelor de ploile cele rele și au început să-și boteze vitele cu numele de Joiana, pentru a le feri de fulger. Între Paști și Rusalii femeile țineau joile oprite, adică nu munceau nouă joi ca să-și ferească recoltele de furtună, grindină și incendii. Unii spuneau despre Sfânta Joi că ar fi o fecioară frumoasă și neprihanită, alții că ar fi o femeie bătrână și binevoitoare, asemenea surorilor sale Sfânta Miercuri, Sfânta Vineri și Sfânta Duminică, însă în toate poveștile aceasta apare drept protectoare a holdelor și a dragostei.

Joi, a patra zi din săptămână, era dedicată de romani zeului și planetei Jupiter. La români, joia este o personificare ce-i poarta numele: femeie sfântă (Dorohoi); fecioara frumoasă, care apără lumea de ploi mari și de grindină (lași, Tutova); o femeie sfântă și binevoitoare, soră cu Duminica, Vinerea și Miercurea etc. Joia ar locui printre nori, în ceruri (Constanța, lași, Olt), în păduri netăiate și păzite de fecioare (Tutova), de unde își manifestă puterea miraculoasă asupra holdelor, vitelor, bolilor etc. Zonal, joia era, în secolul al XIX-lea, respectată ca o zi de sărbătoare, în Maramureș și Bucovina erau interzise șezătorile, în schimb devenea slobodă pentru nunți și în general, pentru dragoste. Sărbătorile și obiceiurile calendaristice sprijină ipoteza că joia a funcționat în spațiul carpato-danubiano-pontic ca sărbătoare a săptămânii, dedicată cultului și odihnei, singură sau alături de duminică.

Mai multe zile de sărbătoare suprapuse, consacrate atât patronilor (Joimăriţa), cât şi dăunătorilor (jivine, furnici, ciori) şi, nu în ultimul rând, protecţiei animalelor.
În prima săptămână din Postul Mare se numește Joia Tuturor Jivinelor. Zilei i se mai spune şi Joia Iepelor, Joia Furnicilor, Joia Ciorilor, Joi-Mărica sau Vracii Ochilor, Joia Paparudelor sau a Caloianului. Nu se coase. În această zi câlţii trebuie să fie torşi, dacă vrei să ai cămaşă de Paşte. Cui nu scoate câlţii vine Joi-Mărica şi îi scoate ochii.
Joia Iepelor se ţine pentru ca să fete iepele mânji sănătoşi. Nu e bine ca femeile care au iepe să toarcă în curte, ci numai în casă. Pe cine nu se spală pe cap şi lucrează îl omoară iepele cu copitele. Care femeie însărcinată nu ţine Joia Iepelor va naşte în grele dureri. Nu se folosesc obiecte ascuțite, fiind pericol de înțepături atât pentru animale, cât și pentru oameni.
Joia Furnicilor e rea, căci ajung furnicile să-ţi mănânce din mână sau vin şi intră în legume. Nu se pomeneşte deloc de furnică, spre a nu veni în casă. Cine lucrează în această zi va avea furnicături la mâini. De la Joia Furnicii încep oamenii a semăna porumb. Se coc în cuptor turte și se ung cu unt, iar apoi copiii sunt trimiși să le lase în apropierea unui mușuroi de furnici. Această ofrandă ar trebui să le ajungă furnicilor un an întreg ca să nu se mai atingă de recoltele oamenilor.
Joile Mari. Sunt sărbători cu dată mobilă, fiecare zi de joi începând cu Joia Paştilor până în Joia Verde de după Rusalii. Joile Mari sunt exclusiv sărbători agrare, fiind interzisă doar lucrarea pământului pentru a feri gospodăria şi vitele de trăsnet iar semănăturile de grindină. Joia Verde este una dintre Joile Mari. Nu toată lumea ţine Joile Mari, momârlanii considerând că, dacă dai ceva de pomană, Dumnezeu te iartă că lucrezi.
Joia Mânioasă sau Joia Verde este una dintre cele mai înfricoșătoare zile de peste an: înverzește fețele celor care nu o respectă, e rea de mană, de grindină, de amețeli, de lovituri și de căzături, e rea pentru aducerea pruncilor pe lume, e rea de venin. Țăranii se tem de ea dar o și cinstesc, convinși fiind că, daca îi intră în grații, le păzește copiii de moarte și casa de strigoi. În această zi, dacă vrei să înalbești rufele pe iarbă sigur se vor înverzi, iar de spălat nici nu-i bine a pomeni. Nu e bine nici să lucrezi câmpul pentru că, mânioasă cume, a doua joi după Rusalii îți înverzește cărările de nu le mai afli niciodată. Iar dacă se mânie rău abate și grindina asupra semănăturilor tale.

Zilei de joi, ziua lui Jupiter ori a Marelui Benefic, cum i se spune în astrologie, i-a fost atribuită, chiar în mijlocul săptămânii, lui Jupiter datorită echilibrului pe care îl insuflă, armoniei în familie, cumpătarii în toate, dar insuflă și simțul critic dezvoltat, tradiționalist și conservator.
Este ziua încrederii, comunicării și relaționării în comunitate, dar și un timp foarte bun pentru valorificarea tuturor resurselor, talentelor, cunoștințelor și experienței.
Despre cei născuți în ziua de joi se spune că sunt extrem de afectuoși, dar tot atât de exigenți.

Informatii, pe larg, gasiti (si) pe urmatoarele siteuri: legendeleromanilor.ro; jurnalul.ro; pentrufamilie.ro; epochtimes-romania.com; decebaluirea.blogspot.ro;

Vezi si:

15 comentarii:

  1. Frumoasa poveste! Zau ca nu stiam nici una din interpretarile numelor batrânesti sau a legaturii cu sarbatorile. Multumesc frumos! iata cum, la miez de noapte - m-am luminat! ;))
    te pup draga mea. Noapte buna si vise placute - aceleasi ganduri bune si Cotofenei ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana "am dat" de povestile acestea mare lucru nu stiam... Am mai auzit chestiuni de genul "azi nu fa aia pentru ca..." sau "fa aia pentru..." dar ii priveam pe oameni usor... ciudat, neintelegand ce legatura are ziua cu ce zic ei... Acum, parca incep sa ii inteleg altfel pe cei care tin mai toate obiceiurile si cand mai aud cate o expresie nu ma mai simt ignoranta ignorantelor.
      Cu placere! Si eu multumesc!
      Imbratisari cu drag! (transmis si Cotofenei) :)

      Ștergere
  2. M-am născut joia și ador joia, pentru că este penultima zi din săptămână, care prevestește weekendul:) & seria e f.interesantă (y)

    RăspundețiȘtergere
  3. * am vrut să zic penultima zi lucrătoare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mie mi-au spus ca m-am nascut in zi de vineri. :) In plin sfarsit de saptamana! Doar ca pe atunci numai duminica era zi libera. :) Si-mi place vineri! E prima zi a sfarsitului de saptamana! :)
      Multumesc pentru apreciere. Iti doresc o zi minunata!

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Asa mi s-a parut si mie cand am dat peste astfel de info... :)

      Ștergere
  5. M-ai dar pe spate, cate chestii despre ziua de joi, deci ce am retinut eu e ca daca ma logodesc iara(sa speram ca a doua oara e cu noroc:)) sa fie intr-o zi de Joi. Foarte interesant, vezi de ce iubesc eu Romania, pentru ca avem obiceiuri cum niciun alt popor nu are.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indiferent in ce zi te vei logodi, sa fie intr-un ceas bun! Din punctul meu de vedere toate zilele sunt frumoase si au numai "ceasuri bune" - doar ca, uneori, urmare a unor alegeri sau actiuni imediate personale (cel mai adesea)... ratam si... dam vina pe zi. :)
      Ziua minunat sa o petreci!

      Ștergere
  6. Esti o adevarata enciclopedie.... de aia îmi lace mie sa te citesc! :))
    pup Diana, zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Multumesc! Nu-s, doar ca-mi place sa scotocesc. Si aflu astfel de ce unii actioneaza in unele moduri pe care nu le intelg (sau nu le intelg prea bine)... Si ma mai intreb cum de... Joi e barbat, ca exemplu, dar mai apoi ziua de Joi apare cel mai adesea descrisa ca femeie... Sigur, sunt "legende zonale" s-ar putea spune dar... iar nu inteleg... :) Sunt total... neintelegatoare! :))
      Multumesc, la fel! Pupici!

      Ștergere
  7. Bună Diana!
    Foarte interesant articolul tău,îți mulțumesc pentru informații!
    Îți doresc o zi minunată draga mea!
    Cu mult drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumesc. Cu placere! :)
      Ziua minunat sa o petreci!
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  8. Foarte tare! O multime de lucruri interesante am aflat despre ziua de joi, lucruri la care nu m-am gandit niciodata!
    Merci Diana, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Crezi ca pana sa dau de aceste informatii m-am gandit cata "incarcatura" au zilele?! :) Mai auzisem una-alta (superstitii si traditii) dar... exista imens de mult material pe tema! :)
      Multumesc. Ziua minunat sa o petreci!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.