Pagini

2014-04-08

Alt troc politic, de Ziua Internaţională a Rromilor

Azi, 8 aprilie 2014, Alianţa Civică Democrată a Rromilor, este în plin proces de transformare în partid politic. Dorin Cioabă, autointitulatul rege internaţional al romilor, afirmă că rromii din toate judeţele s-au organizat şi au reuşit să strânga 40.000 de semnături pentru înfiinţarea partidului Alianţa Democrată a Rromilor. Cioabă a precizat că după ce şi-a anunţat intenţia de a înfiinţa un partid a avut discuţii cu reprezentanţii mai multor partide, însă doar cei de la Partidul Mişcarea Populară au fost dispuşi să colaboreze şi au cerut un proiect de protocol şi Dorin Cioabă l-a trimis. Prin acest protocol rromii se angajează să susţină candidaţii PMP la alegerile europarlamentare, la prezidenţiale dar şi la cele generale, în viitor. În schimb, vor 4-5 locuri în parlament, dar şi locuri în consiliile locale. Au avut şi condiţia de a avea un candidat la europarlamentare, în primele zece locuri, dar pentru că lista PMP e deja închisă au renunţat, deocamdată, la aceasta cerere.

În caz că va fi acceptat, protocolul va fi semnat între Alianţa Civică Democrată a Rromilor şi PMP.
În această săptămână vor fi încheiate demersurile privind înfiinţarea partidului Alianţa Democrată a Rromilor şi dosarul va fi depus la Tribunalul Bucureşti pentru înregistrare.
**
Azi este Ziua Internaţională a Rromilor, zi care se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a venit în anul 1971, la Londra, când a avut loc primul congres internaţional al rromilor. Cu aceeaşi ocazie a fost adoptat imnul internaţional al rromilor: Gelem, Gelem, al cântăreţei Olivera Vuco, cântec interpretat în filmul Am întâlnit şi ţigani fericiţi, în 1967. A fost adoptat şi steagul internaţional al rromilor: jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

În anul 1990, Comisia Lingvistică a Rromilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al UNESCO.

În anul 2002, în 8 aprilie, s-a sărbătorit jubileul milenar: 1.000 de ani de atestare a rromilor în Europa. Cu această ocazie, în mai multe ţări de pe toate continentele, s-a desfăşurat Ceremonia Râului: lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape, în memoria strămoşilor rromi care şi-au început, cu un mileniu în urmă, drumul spre Europa, apoi spre cele două Americi şi mai departe.
În anul 2003, în semn de solidaritate cu etnia rromilor, Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, laureat al Premiului Nobel pentru pace, a participat, pe 8 aprilie, la ceremonia aprinderii lumânărilor, la Catedrala Centrală din Dharamsala, şi a înălţat rugăciuni pentru pacea şi unitatea rromilor de pretutindeni.

Actualizare 26 mai 2014
Cu ocazia alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014, liderul rromilor a declarat că cetățenii rromi s-au prezentat la secțiile de votare și au votat dar nu au acordat votul lor vreunui partid politic pentru că nu au avut succes cu vreo alianță, afirmând că în viitor vor candida pe liste proprii, nu vor mai sprijini pe alții.

Vezi şi:

14 comentarii:

  1. Banoasa e politica asta... Aliante peste aliante... Toti o apa si un pamant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alianţă ar fi când toţi locuitorii ţării ar trage la aceeaşi căruţă. In rest, aşa cum bine ai spus sunt numai trocuri , iar eu asociez denumirea de troc cu acel vas din care mănâncă porcii! Şi nici n-ar avea importanţă "care cu cine, dacă ar duce la progres , dar se pare că nu se mai găseşte formula de guvernare care să scoată ţara din impas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Solidaritatea se manifesta atat de rar la români incat am impresia ca a devenit o mare necunoscuta. :(
      Cat despre aliantele politice, si mie mi-ar fi indiferent cine cu cine cat timp si noi, cetatenii neimplicati in "jocurile politice" am avea ceva de castigat. Asocierea ta mi se pare buna - troaca pentru porci pare a fi...
      Cred ca nici nu se mai cauta formula care sa scoata tara din impas... :(

      Ștergere
  3. Nu sunt prea transanta,ma declar rasista si nu prea vreau sa aud de ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Sunt convinsa ca nu esti rasista.
      Intre rromi sunt multi care nu arata si nu se comporta ca derbedeii - nici nu am sti ca sunt de etnie rroma daca nu ne-ar spune ei. Infractori si neciopliti vedem si "la case mari", românesti sau straine.

      Ștergere
  4. Politica asta de la noi....bleah! Astia nu ne mai reprezentasera in Parlament si in Europa! Halal sa ne fie cu asa "minunatii"!

    O zi frumoasa! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In parlament, nu ne-au reprezentat dar in Europa si in lume, in general, ne "reprezinta", nu gluma! :(
      Multumesc, la fel! Ziua minunat sa o petreci!

      Ștergere
  5. Off...si eu sunt cam rasista, rromii mi se par un popor de oameni care ar trebui sa aiba tara lor, si sa stea acolo , sa nu mai emigreze nicaieri. Sunt rea, asa-i? Seara buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nici tu nu esti rasista. Sa aiba tara lor n-ar fi de mare ajutor, poate pentru ca sunt un popor nomad - au, genetic, nevoia de a se muta din loc in loc; ceva in genul... pasarilor migratoare. :)
      Nu esti rea, ci doar ii consideri pe toti ca fiind ca cei pe care-i intalnim pe strada, hartuindu-ne, sau ii raportezi la infractorii care sunt des aratati la TV si nu numai. Despre unii n-am sti ca sunt de etnie rroma daca nu ne-ar spune ei. :)
      Ziua minunat sa o petreci.

      Ștergere
  6. Haoleu, mâncaț'aș, ce mai halianță ! :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai distrat! :)))
      Corect! Halal halianță!
      Cârcotesc: as vrea sa stiu motivul real pentru care tocmai acum s-au gandit sa se organizeze in partid. Eh, nu zic ca nu-l intuiesc, dar nu-l dovedesc. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.