Pagini

2014-05-15

Statul duce grija sanatatii cetatenilor

Mai putini bani pentru medicamente compensate, probabil, mai putine "cauze" de internare etc. si mai multi bani pentru… preventie, adica pentru laboratoarele de analiza, in special.
Toate gargarismele guvernatilor pe “sticla” suna foarte bine dar… am mari indoieli ca analizele vor fi facute gratuit si vor fi facute “pe bune”.
Bineinteles, politicienii afirma ca ii vor motiva financiar pe medici sa faca toate acestea. In plus, un medic de familie nu va mai avea 1000 de pacienti in lista, ci numai 800 - si intreb: cine hotaraste ca eu, de exemplu, sa merg la un medic de familie pe care nu-l cunosc daca timp de 10 de ani am fost la unul anume, ales liber. Ma gandesc ca, totusi, cei care au 1000 de pacienti isi vor pastra lista si numarul va fi micsorat “pe cale naturala”.
Contractul pentru 2013-2014 a fost discutat cu cei de la Fondul Monetar International - despre urmatorul contract-cadru nu stiu cu cine a fost discutat, dar s-a aflat in dezbatere publica (doar ca nu s-a mediatizat chestiunea).

Politicienii nu mai pot dormi de grija sanatatii celor care merg la vot.
Conform proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de baza si minimal, si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015, aprobat de executiv in data de 13 mai a.c., pachetul de baza minimal contine, intre altele, si obligativitatea prezentarii la medicul de familie.
Sa vina cu astfel de texte atunci cand toti oamenii care traiesc in canale sau pe unde apuca vor avea medic de familie si vor merge obligatoriu la control. Intentiile sunt bune, la prima vedere, dar nu stiu sigur pentru cine va fi mai bine.

 (p. 21 si urmatoarele se refera, in principal, la cele scrise aici); din text puteti afla multe alte informatii privind numarul de consultatii permis, ca exemplu, si multe altele despre ce si cum cu serviciile medicale. Va urma publicarea in Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicate dispozitiile.

Persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani vor fi chemate la control o data la 3 ani - daca se constata ceva grav vor veni mai apoi o data pe an. Persoanele care au peste 40 de ani vor fi chemate anual.
Controalele vor urmari afectiunile de care românii - se zice - sufera in numar mare: diabet, boli de rinichi, de inima sau de plamani. Periodic va fi facuta evaluarea cardiovasculara: colesterol, nivelul glicemiei si tensiunea arteriala. Femeile vor fi trimise la analize pentru depistarea cancerului de col uterin, de sân si colorectal.
Pentru persoanele care au depasit varsta de 50 de ani se va face colonoscopia obligatorie, o data la 5 ani (cum, zic unii, se procedeaza in S.U.A. si in unele state europene); cei care au varsta de peste 65 de ani vor fi testati si pentru depistarea fracturilor si a osteoporozei.

Atat femeile cat si barbatii care au implinit varsta de 18 ani vor fi testati pentru depresie - vor completa un formular care cuprinde… intrebari; nu stiu care, nu ma intrebati, dar stiu ca depresia e dificil de diagnosticat si de un psiholog sau psihiatru - ce sa mai zic de un medic generalist, cum sunt medicii de familie? Dar, dupa ce raspunzi la intrebari te trezesti cu un “program de tratament” si sedinte obligatorii la psiholog, in cel mai bun caz.

Dupa implinirea varstei de 12 ani - pana la majorat - copiii vor fi verificati daca prezinta semnele unei depresii si li se vor face analize care sa depisteze eventualele infectii cu transmitere sexuala.
La copiii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani va fi obligatorie monitorizarea kilogramelor si evaluarea dezvoltarii pubertare - imi amintesc ca, atunci cand eram la scoala generala, aceste observatii erau facute in cabinetul scolii si, cu toate acestea, nu s-au depistat prea multe “semne de obezitate” sau, oricum, nu pare sa se fi intreprins ceva pentru a preveni obezitatea (am fosti colegi de generala care au depasit greutatea “normala” inca de la varsta de 30 de ani).

Facand anual control medical / analize medicale gratuit (vorba sa fie!) laboratoarele vor beneficia de bani de la guvern - multi bani. Totusi, exista situatii precum cea din martie a.c. (nu stiu daca s-a rezolvat), la un spital din Barlad, cand ambulatoriul de specialitate al spitalului nu era acreditat RENAR si pacientii au primit trimitere la unele laboratoare private - daca voiau sa faca analizele gratis erau programati peste 3-4 luni.

Amintesc si despre analizele care se fac doar asa… completandu-se si stampilandu-se buletinele… pentru ca de-i analiza de rutina te intreaba daca te simti rau sau ceva… De ce sa ma intrebe asa ceva? Face analiza si pace buna. Desigur, uneori nu te intreba nimic, ci iti face o analiza al carei rezultat (gresit) te arunca-n depresie.

Doua cunostinte au patit-o. Prima a facut “analize de rutina” pentru ca - deh! - toti vrem sa stim ca suntem ok, si i s-a spus ca are hepatita C. Cand s-a linistit din plans si disperare a repetat analiza la un alt laborator si a iesit negativ la hepatita C. De vreo patru ori a repetat acea analiza in decursul unui an si tot se temea ca, poate, prima analiza a fost cea corecta - dar, din fericire, n-a fost. Cei de la acel laborator si-au cerut scuze dar… alea-alea-alea… Nu i-a chemat in judecata pentru ca nu mai avea pofta pentru o alta sursa de stres. Azi se lupta cu depresia.

A doua persoana, trecuta de varsta de 50 de ani, a fost la control de rutina si felcerul i-a descoperit o rana… precanceroasa pe col si o tumoare pe uter… A vrut s-o programeze de urgenta pentru operatie dar femeia a zis ca mai intai trebuie sa-si viziteze fiica si alte rude in strainatate pentru ca si operatiile cele mai simple comporta un anume risc, dar una de genu’? Ajunsa acolo i-a speriat pe toti. Fiica a insistat si au mers la spital. Medicul a controlat-o si a zis ca, daca vrea, rezolva problema chiar atunci, pe loc. Si traieste femeia si azi, sanatoasa si cu toate organele in ea.

Va mai spun una: in urma unui control de rutina, un ginecolog a programat o femeie in varsta de 53 de ani pentru avort… I-a spus ca e… gravida; femeia a zis ca-i imposibil, felcerul a insistat si a programat-o… Dar femeia nu era tampita, asa ca a mai mers la un control si a fost operata de fibrom.

Pachetele de servicii medicale vor intra în vigoare de la 1 iunie, se pare.
Deocamdata, nu sunt prevazute sanctiuni pentru cei care refuza sa se prezinte la medic dar - cine stie?! - vor aparea si sanctiuni de la 1 ianurie 2015, cand românii vor avea card de sanatate si dosar electronic cu istoricul medical (acestea doua trebuie bifate pentru U.E.); sau… atunci nu-i mai intereseaza vizita obligatorie pentru ca verificarea sanatatii populatiei se face in cursul acestui an si vor avea date suficiente pentru dosarul electronic? Sa-mi fie cu iertare, dar pe politicieni nu-i suspectez de buna-credinta.
Probabil vor modifica si legea 46 /2003 privind drepturile pacientului, in care scrie:
Art. 1 - In sensul prezentei legi:
a) prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate;
[…]
d) prin interventie medicala se intelege orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
 […]
Art. 13 - Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
Textul legii aici: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_drepturilor_pacientului.php 
Actualizare 28 mai 2014
Legislatorii și-au dat seama ca n-au cum sa-i oblige pe oameni la controale medicale pe care nu  le vor… Ei zic că nu mai sunt obligatorii acestea pe motiv că… nu pot fi sancționati pacienții… Le e gru - pentru că-s penibili - să recunoască faptul că au încălcat, prin cretinoidele lor idei, drepturi și libertăți fundamentale.
În acest moment nu este cazul să institutuim această sancţiune, probabil după ce va apărea şi cardul de sănătate, vom putea gestiona această sancțiune, astfel încât să fie îndreptățit aplicată, spune Radu Ţibichi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Funcționarii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate voiau, probabil, buget și mai mare și s-au gândit că n-ar fi rău să inventeze și un motiv, iar legiuitorii… au zis că trebuie și controale medicale obligatorii, de ce nu?! Apoi le-a venit mintea la cap, sau le-a băgat-o cineva în cap… și s-au răzgândit.
Dar au inventat chestionarul pe baza căruia medicii de familie vor întocmi o… riscogramă! Adică, un chestionar în care ești întrebat Cât alcool consumi? Cât fumezi? Faci sport zilnic? etc.. Câți, oare, vor recunoaște că beau alcool în loc de apă și fumează în loc să mănânce?

De la 1 iunie, un român sănătos va avea dreptul la o astfel de consultaţie o dată la trei ani. Faţă în faţă cu pacientul, medicul va consemna, în primul rând, factorii de risc precum fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dietă şi va da câteva sfaturi privind schimbarea obiceiurilor nesănătoase. Răspunsurile primite de la pacient îl vor ajuta să evalueze riscul de boli de inimă, cancer sau boli mintale. De asemenea, va avea rolul de a-i depista şi pe cei care beau prea mult, pe baza unor întrebări standard. Unele întrebări sunt menite să identifice riscul de depresie
Riscul de depresie?! N-oi fi eu psihiatru, dar un șoc te poate arunca în depresie... Eu cred că vor să vândă și mai multe medicamente decât vând acum unele companii farmaceutice. nu grija oamenilor o au ei, ci a buzunarelor proprii, aș zice... Nasol e de cei care pun botul la așa ceva.

Românii care au peste 39 de ani vor avea dreptul la o consultaţie preventivă pe an, deoarece doctorii consideră că riscul de îmbolnăvire creşte considerabil după această vârstă.

Vezi și:
Dosarul electronic de sănătate
Controale medicale periodice obligatorii
Frectie la picior de lemn: dosarul electronic de sanatate
Declarație de donator organe 

14 comentarii:

  1. Eu stau si ma intreb cum de isi mai pot arata fata la televizor cand stiu ca tot ceea ce zic este o minciuna gogonata. In locul lor mie mi-ar fi si frica sa mai scot capul in lume sa nu ma bata careva pe strada .. dar deh! Politica! App de asta vazusem o chestie interesanta pe net acum intr-o zi care zicea asa: "Dacă ţi se vorbeşte frumos, dacă manânci sau bei gratis, dacă eşti băgat în seamă, nu… n-ai ajuns în Rai, a început campania electorală!"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu de bun simt ii suspectam, deci isi vor arata moaca mult si bine... :(
      :)) Nu cred ca mai e cineva care sa nu-si dea seama ca e an electoral cand ii aude pe politicieni grohaind de grija cetateanului... Si cetateanul se bucura, si se cearta cu vecinul care vrea sa voteze altfel decat pentru bunastare! Intrebare intrebatoare: bunastarea cui? ;)

      Ștergere
  2. Ce politicieni tari aveti ! Nici aici nu se arata atata "grija" fata de populatie...
    Sau este u SF si eu nu m-am prins? :)))
    pupici draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa fie SF! :))
      Uneori am senzatia ca traiesc o veritabila comedie neagra! Uneori nu ma pot abtine si-mi spun ca e tare nasol sa faci parte dintr-o turma formata din indivizi care atunci cand guvernatii zic "sari" ei intreaba "cat de sus?" Daca le zice "obligatoruiu... orice" ei zic da! Dar membrii turmei sunt fericiti, pentru ca vor sa-si primeasca ratia zilnica de hrana...
      Da, poate parea ca-s nesimtita gandind astfel despre unii semeni, dar obedienta m-a "enervat" decand ma stiu si-o sa me "enerveze". Stau prost cu nervii, ar putea zice cineva! :)))

      Ștergere
  3. Acum sa nu mai murim,ca avem totul in a ne trata.Ne lipseste vointa politica,sau poate doar mie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti avea oricata vointa, cu politicienii nu te poti pune...
      Partea cea mai nasoala este ca nimeni nu pare a intelege ca cei care guverneaza statele nu mai sunt politicienii alesi, ci grupurile de interese adunate pe langa politicieni...
      Cum zicea Mark Twain: daca prin vot am putea schimba ceva votarea ar fi interzisa. :(

      Ștergere
  4. Daaa...politicienii noștri sunt ca un vis urât. Bine că DNA-ul îî mai scutură. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) DNA... As zice mai degraba ca e "praf in ochi". :(
      Partea rea este ca politicienii de pretutindeni sunt ca un vis urat si populatia devine, incet dar sigur, "masa de manevra", subiecti pentru experimente fel de fel... :(

      Ștergere
  5. Medicul meu de familie este slab pregatit, noroc ca n-am nevoie de el. Bine ca exista si clinicile private. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana acum aproape doi ani am avut ca medic de familie o doamna super, din punctul meu de vedere. Pe cea de acum n-am vazut-o!
      Dar cand vor fi - sper ca nu se va implini nebunia asta! - obligatorii controalele periodice tot pe la medicul de familie e posibil sa ajungi... ;)

      Ștergere
  6. Ce tablou horror, să nu ajungi în situație...!
    Doamne Diana, trebuie să recunosc că noi, deși plătim taxele, tot la medicii privați mergem, noroc că nu trebuie foarte des. Să ne dea Domnul sănătate tuturor!
    O seară minunată îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Refuzand controalele medicale periodice obligatorii e singura cale de a nu ajunge in situatie. :)
      Si noi alegem cabinetele private cand e ceva serios, dar deocamdata n-a mai fost cazul, de ani si ani - si sper sa fie nevoie cat mai tarziu...
      Multumesc, Mirela draga!
      Zile fericite sa aveti! Saptamana minunat sa o petreceti!

      Ștergere
  7. Buna Diana!
    Totul mi se pare o mare bataie de joc la adresa contribuabililor.
    Am avut de facut cateva vizite la medicul de familie pentru a-mi verifica tensiunea.
    Pe langa faptul ca decorul, mobila au ramas de pe vremea raposatului, doamnele si domnii doctori au doua viteze. Incet...si foarte incet.
    Am stat 2 ore, pentru a-mi verifica tensiunea, ca na, fiind insarcinata trebuie sa scrie la fisa in ce conditie ma aflu.
    Normal ca mi-a crescut tensiunea din cauza nervilor :(.
    Din pacate, interesul pentru sanatatea si bunastarea cetatenilor se manifesta doar in perioada electorala, dupa...nu mai contam.
    Inteleg faptul ca trebuie sa ne aliniem tarilor europene, dar...din pacate, privind masurile luate in toate domeniile si ramuriile de activitate, constat ca preluam forma, nu si continutul.
    Totul este o forma, fara fond.
    Sanatate maxima, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce veste minunata! Vei fi mamica! :) Iti doresc sanatate - si copilasului si celor dragi tie! - si iti doresc sa ai o sarcina usoara si o nastere la fel! :)

      Si mie mi se pare bataie de joc ceea ce se intampla in prea multe cabinete medicale, spitale s.a.
      Ceva asemanator a patit un unchi, care a fost la cardiolog... Dupa ce a asteptat cateva luni sa fie programat a mai stat si in sala de asteptare cateva ore... Avea tensiunea foarte mare... Cum sa fie sigur ca are o problema reala si nu doar una "de moment"?

      Excelent cum ai sintetizat: preluam forma! 'ca de fond... cui ii mai pasa?!

      Multumesc, Claudia, la fel!
      ZIle fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.