Pagini

2014-06-30

Spre apusul libertăților și drepturilor fundamentale?

Nici computerul nostru nu va mai fi doar al nostru, pe motiv de securitate națională, pe motiv că dă bine pentru “imaginea României” ca cetățenii să fie urmăriți non-stop, orice fac, oriunde fac.

Pe scurt: prin astfel de legi se încalcă dreptul la viața privată, drepturile de autor, secretul profesional, secretul comercial și multe altele.

Ei înțeleg prin diminuarea vulnerabilităților cibernetice controlul asupra tuturor computerelor, percheziționarea acestora fără mandat - chestiune care nici chiar în S.U.A. nu a fost acceptată: Curtea Supremă a decis că fără mandat nu pot fi inspectate telefoanele mobile, computerele, alte dispozitive de comunicare deoarece acestea conțin informații personale esențiale - dar la ei e și mai rău: au acea așa-zisă lege Patriot Act care permite autorităților să rețină cetățenii suspecți și dreptul la avocat este suspendat în astfel de situații și e permisă tortura, în numele securității naționale (serialul 24, cu Kiefer Sutherland, pare a fi pură propagandă pentru acea lege, să implementeze în mintea cetățenilor că totul trebuie să fie permis în numele securității și e bine să fie torturați zece nevinovați dacă există șansa să nimerească măcar un vinovat).

Abia crezusem c-am scăpat de urmăritorii securisto-comuniști care tot pe motiv de securitate națională aveau spioni, făceau interceptări și alte alea de nu mai aveau românii curaj să zică - altfel decât în șoaptă - și că-i doare capul. Nu mai suntem obligați să înregistram… mașinile de scris din dotare, dar poate urmează să fim obligați să înregistrăm imprimantele (primele trebuiau înregistrate la miliție; celelalte va urma să le inregistram la poliție?).

A fost o vreme (a naziștilor) când biologia s-a împletit cu politica; azi par a se împleti biologia, genetica, cibernetica și politica...

Ceea ce vor politicienii să facă e ceva asemănător cu ceea ce fac unii angajatori care urmăresc - folosind diverse softuri - fiecare “mișcare online” a angajaților și ceea ce fac unii care au instalat keylogger (de exemplu) în computerele iubiților / prietenilor / etc. doar pentru a ști ce are cineva pe hard-disk: ce scrie (poate ține un  jurnal zilnic personal, în Word); poate are foto și filmulțe intime; ce articole îi intereseaza; poate multe altele. Fotografiile de familie s-ar putea să le avem azi pe hardul computerului…

Sereiștii vor să aibă acces la toate computerele cetățenilor români, să poată accesa ce vor, pe motiv de suspiciune că un computer sau altul ar fi… virusat și de pe acela se transmit / se pun la cale mârșăvii (fără știința adevăratului proprietar). Am mai scris: pare că trăim sub dictatură militară și înainte de a fi vinovați de vreo faptă penală suntem anchetați / cercetați să nu cumva să fim infractori și ei să nu știe sau să ajutăm vreun infractor și să nu știm.

Prin proiectul privind securitatea cibernetică se urmărește, de fapt, eludarea nu doar a dispozițiilor din codul de procedură penală - potrivit cărora o percheziție informatică se poate efecuta numai în cazul în care o persoană a comis o infracțiune și numai în baza autorizației unui judecător - ci și dispozițiile înscrise în Constituție și în tratatele internaționale privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului și semnate de România prin (ne)demnii ei reprezentanți.

Unul dintre drepturile fundamentale este și cel cu privire la viața privată, iar ceea ce am pe hard-ul computerului ține, practic, de viața privată, ceea ce trimit pe mail sau SMS ține tot de viața privată. Pot avea în memoria calculatorului creații literare care urmează a fi publicate, articole în pregatire pentru ziare sau reviste - jurnaliștii de investigații, ca exemplu, pot fi împiedicați înainte de a face ceva public și astfel nu e încălcat doar dreptul lui, ci și al meu: dreptul la informare.

Companiile au dosarele foștilor și actualilor angajați - cu date personale; au contracte de confidențialitate, au contracte comerciale, statistici privind întreprinderea, baza de date privind stocurile, producția, evidența contabilă în general și multe altele care nu sunt destinate a fi la cunoștința tuturor.

Desigur, sereistul care are acces la toate acestea va păstra tăcerea dacă nu constata vreo infracțiune… Haida-de! Toate informațiile private pot constitui tot atâtea vulnerabilități pentru orice persoană!

Conform proiectului de lege la care m-am referit aici percheziția informatică se va putea efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală / infracțiune și fără să mai fie nevoie de autorizația unui judecător.

Cei care vor folosi cartele pre-pay pentru a pune la cale mârșăvii nu se împiedică în faptul că aceasta va fi înregistrată… Poate oferi chioșcarului de la care o cumpără un act de identitate fals cu CNP valid (mijloacele informatice permit imitații perfecte, iar chioșcarii nu sunt specialiști în a detecta falsurile), dar exista mijloace muuult mai simple.

Azi, ca exemplu, unele dintre computerele confiscate de autorități - ca urmare a descoperirii unei infracțiuni - sunt mega-criptate și unii proprietari nu vor să spună parola iar tehnicienii autorităților nu au acces la date… Și multe alte astfel de contramăsuri - în context - există și dovedesc faptul că ei nu se gândesc la securitatea națională, ci la modul în care să-și faciliteze accesul la informațiile  strict personale ale cetățenilor, la viața lor privată, altfel spus.
Încet, dar sigur, ca urmare a unor astfel de legi, toți utilizatorii își vor cripta - la un moment dat - datele de pe disk-uri cu cel mai complicat algoritm…

E din ce în ce mai bine! În unele aeroporturi suntem radiografiați; telefoanele sunt ascultate; mail și SMS cercetate; istoricul medical online; suntem fotografiați în propiile curți; la ieșirea din magazine suntem verificați electronic și suntem filmați în timp ce cumpărăm; la intrarea în unele instituții suntem verificați electronic și filmați; camere de supraveghere în din ce în ce mai multe locuri; se urmărește controlul nașterilor - pe motiv că populația Terrei este, deja, prea multă… Am uitat ceva? Ce mai urmează? Să fim obligați să montăm camere de supraveghere și microfoane în apartamente, să fie siguri sereiștii că nu punem la cale vreo mârșavie, că nu intră cineva, când nu sutem acasă și pune la cale vreo mârșăvie? De ce nu?! Doar suntem cinstiți, nu facem nimic rușinos, nu facem nimic ilegal, deci nu avem nimic de ascuns!

Semnați petiția împotriva controlului statului (și) asupra computerelor personale. (link spre petitie dezactivat - actualizare mai 2021)

Vezi si: Computerul la control!

8 comentarii:

  1. Și uite-așa, ne ducem să ne mai uităm o dată la filme ca 1984, Fahrenheit 451 ș.a. ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am citit "1984" am avut o stare de neliniste si-mi imaginam ca la asa ceva ne vor reduce comunistii... Cand am vazut filmul, dupa mai multi ani, aproape ca m-am ingrozit: comunistii erau "mici copii" pe langa cei care vand arme si sisteme sofisticate de supraveghere/urmarire/etc....
      Fahrenheit 451 inca nu m-am... indurat sa-l vad. :))

      Ștergere
  2. Buna! Din cate stiu parca s-a renuntat la faza aia cu cartelele. Iar controlul computerului nu se poate face in Europa, sunt legile europene care interzic asta. Intr-adevar SRI ar fi dorit sa se bage in sufletul nostru si chiar sa ne pune camere de supraveghere la buda, dar momentan nu se poate. Sper totusi ca romanul sa s e trezeasa si sa lupte pentru libertatea informatiei si pentru dreptul la proprietate.
    N-am incredere in poporul roman, chiar daca iubesc Romania!
    O zi frumoasa tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Nu s-a renuntat, cel putin pana la aceasta data. :(
      Asa ar trebui, sa nu se poata, dar ei zic ca ce e rau sa fie cu un pas inainte de U.E.?
      ^
      In aprilie proiectul de lege privind inregistrarea cartelelor (cumpararea doar cu buletinul) a fost repede aprobat de senatori - atunci deputatii, unele organizatii (societatea civila), furnizorii de servicii de comunicatii electronice au cerut dezbatere publict pe aceastt temt si - mai ales! - renuntarea la o astfel de masura, cu atat mai mult pentru ca initiativa din aprilie venea la o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justiie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea (retinerea - zice legea din RO) datelor utilizatorilor de telefonie si internet - cunoscuta si ca ”Directiva Big Brother” - pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale, la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal. RO a transpus acea Directiva in Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice (…)

      In 25 iunie (parca), proiectul a trecut si de camera deputatilor (a primit aviz favorabil), la fel de tiptil si fara dezbatere publica, incalcandu-se astfel si dreptul cetatenilor de a participa la procesul legislativ.

      Pe scurt: daca legea de modificare a OUG 111/2011 privind comunicaiile electronice va fi promulgata de presedinte va intra in vigoare si va fi aplicata iar daca nu ne convine… e nasol, pentru ca mai geu putem scapa de aceste dispozitii obligatorii.
      *
      La fel se va intampla si cu legea privind identificarea inclusiv a celor care se conectează le sisteme WiFI gratuite.

      Sub pretextul securitatii nationale toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati - cum scrie Zina - intr-un stil orwellian (romanul “1984”).

      Ștergere
  3. Bine te-am regasit!
    Azi nu fac politica........ îti las o îmbratisare si un gand bun! :))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scriu cu bucurie: Bine ai revenit!
      Nici eu nu fac politica dar... in ultimele zile politica... m-a facut! :)))
      Ganduri bune catre tine!
      Imbratisari cu drag! Pupici!

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen, draga!
      Pupici si imbratisari inapoi! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.