Pagini

2014-09-02

Palatul de Justitie Brasov - Prefectura

În numărul din 16 mai 1885 al Gazetei de Transilvania s-a făcut o referire la construirea unui Palat de Justiţie în oraşul Braşov dar abia în 19 iulie 1900, când preşedintele Tribunalului Regal dl. Georg von Weer a formulat cererea către comunitatea oraşului Braşov pentru un teren de 9450 mp pe care să se construiască Palatul de Justiţie, s-a demarat operațiunea.
Terenul pe care a fost construit Palatul de Justiție a fost cedat de municipalitate contra unei sume simbolice, cu condiţia ca toate construcţiile existente şi ridicate ulterior să fie predate cu titlu gratuit comunității braşovene. La licitaţia ţinută în sala de consiliu a Tribunalului Regal Braşov s-a hotărât construirea Palatului de Justiţie, a penitenciarului şi a unor ateliere pentru puşcăriaşi, termenul de finalizare a construcției fiind fixat pentru 1 noiembrie 1901. A fost dată în folosință în anul 1902. Lucrările au fost terminate în stilul eclectic francez (deși am citit și că ar fi în stilul Art Nouveau și neobaroc, specific monumentelor ungurești budapestane din aceeași perioadă - dar nu mă pricep la stiluri) și imobilul a fost înscris în Cartea funciară ca Palatul Tribunalului, închisoare şi atelier, funcţionând conform destinaţiei până la instaurarea regimului comunist, când acolo își avea sediul Consiliul Judeţean de Partid.
Palatul Justiției din Brașov, situat în apropierea centrului istoric al orașului, pe bulevardul Eroilor, este unul dintre cele mai reprezentative edificii ale orașului, fiind declarat monument istoric. Cu toate acestea, Prefectura, care - prin reprezentanți - e administrator al clădirii, nu se deranjează să consolideze construcția deși de zece ani există un proiect de reparaţii, doar că până acum nu au existat bani pentru a fi pus în practică. Autoritățile speră ca anul acesta să fie gata studiul de fezabilitate, care nu va costa nimic, dar suma pentru reabilitare s-ar putea ridica la 15-20 milioane de euro.
Palatul de Justiţie de astăzi (Curtea de Apel Braşov) este în aceeaşi clădire cu Prefectura, Consiliul Județean ș.a.. Clădirea aparţine Ministerului Justiţiei, prin Curtea de Apel, și a fost dată în administrare Instituţiei Prefectului.
Zona din fața Prefecturii este unul dintre locurile unde, la evenimentele din decembrie 1989, s-a deschis focul asupra cetățenilor. Aici s-au adunat brașovenii, în 21/22 decembrie 1989, alăturându-se celor din Timișoara și București.
A rămas locul unde, de regulă, se adună cetățenii când sunt nemulțumiți de unele chestiuni publice, de aleșii lor sau… diverse.
Primaria                                                            Posta
La distanță mică de acest palat pot fi văzute Palatul Poștei, construit în anul 1906 şi care are şi azi aceeaşi destinaţie; Palatul Finanţelor, ridicat între anii 1897-1898, de firma Martin Stenner, este astăzi sediul Primăriei. Palatul Telefoanelor a apărut la sfârşitul anilor 1930 şi s-a extins ulterior prin demolarea Vilei Schuller.
Tot in zonă este și clădirea unde a funcționat Închisoarea Centrală. În clădire își au sediul mai multe instituții (peste drum de magazinul Star) dar când era închisoare acolo a fost deținut și fostul președinte al statului, Nicolae Ceaușescu. A stat șase luni, din februarie până în august 1936. Ajunsese acolo împreună cu ceilalți comuniști din Prahova, arestați odată cu el, acuzat de propagandă împotriva statului. Judecata a avut loc la actualul Centrul Militar Zonal, comisariatul de pe strada Lungă. Pe atunci era Tribunalul Militar al Corpului 5 de Armată. Avea vârsta de 18 ani când a fost condamnat. Aici a învățat pentru prima dată o limbă străină (franceza) și a devenit membru al Partidului Comunist Român.

În zonă s-a aflat cândva Lacul Vrăjitoarelor.

Fapt divers. Unde dai și unde crapă: prin anul 2012, pe acoperișul clădirii creștea un pomișor (sau o tufă); un cetățean sesizează conducerea instituției - prin mai 2013 - și i se trimite răspuns în scris; citez din răspuns:
referitor la stadiul de degradare a fațadei, s-au inițiat demersuri în scopul alocării sumelor necesare actualizării expertizei tehnice de reabilitare și consolidare a clădirii, deoarece se impune în prezent o reevaluare a stadiului de uzură a clădirii. Delirul (cum îl numește autorul) se încheie cu afirmația: consolidarea și abilitarea acestui monument național (…) reprezintă o prioritate a conducerii Instituției Prefectului - Județul Brașov. (Sursa: http://prinbrasov.com/2013/05/raspunde-prefectura-cand-creste-copac-acoperis/)
Era doar o tufă!!!

14 comentarii:

  1. ce periplu prin istorie ai facut cu acest articol, Diana :)
    cat de trist e sa vezi cum timpul macina astfel de frumuseti, cat de trist e sa vezi nepasare sau interese ascunse, e trist pentru ca asta nu depinde de noi ci de cei acre fac legea si o sau nu o aplica...
    sper intr-o soarta buna pentru Palatul de Justitie, sper ca acea consolidare sa aiba loc la timp...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E chiar trist... De-ai sti cate case superbe au fost demolate pentru a lasa loc blocurilor urate... E un talmes-balmes de stiluri acum! Colosi de sticla langa blocuri vechi, constructii stupide langa case monument istoric... In ultimii ani au inceput sa mai tina cont de stilul zonelor si sa elibereze autorizatii de construire cu anumite conditii, de stil, inaltime...
      Probabil ca vor face efortul de a reabilita cladirea. Cele care "apartin" de primarie si/sau de consiliul judetean au cam fost reabilitate si si-au castigat stralucirea de altadata...

      Ștergere
  2. Haide mai ce va agitati atata de o "tufa"......
    Poate ca vor sa concureze cu "gradinile suspendate ale Babilonului" :)))))))))))))
    pupici! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Sa le concureze, dar sa nu dea cu tencuiala in capul trecatorilor! :)
      Raspunsul e de "premiul zmeura"! Omu' zice de tufa si aia ii raspund despre reabilitare si fatada! :))) In loc sa trimita un muncitor sa dezradacineze tufa!
      Pupici!

      Ștergere
  3. Drăguț articolul.Pe mine una cel puțin,întotdeauna m-a fascinat istoria.Dar wow,am observat că majoritatea clădirilor din Brașov sunt foarte foarte vechi (bineînțeles...) .Frumos articol! La cât mai multe! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si urare, Raisa.
      Prea mult nu ma pasioneaza istoria, dar mi s-a trezit interesul pentru istoria orasului; vreau sa aflu mai multe amanunte, dar tare-i greu sa gasesc informatii certe. :)
      Desigur ca-s vechi cladirile, orasul fiind atestat documentar in 1235, prima data - iar ultimele descoperiri din zona Bisericii Negre ii determina pe cercetatori sa creada ca e mult mai vechi orasul locuit... :)

      Ștergere
  4. cât de frumos este ca din cand in cand cineva gaseste timp si ne prezinta istoria unor edificii, care datorita vremii, situatiei economice si/sau inconstientei edililor, se degradeaza si se urâtesc... treci pe langa ele fara sa-ti atraga atentia nici macar un detaliu...la vremea de glorie reprezentau bijuterii arhitecturale!
    pupici si îmbratisari ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa aflu "secretele orasului"! :) Am auzit mai multe info interesante de-a lungul timpului dar n-am reusit sa le confirm... E nevoie si de timp si... cei de la arhiva ii privesc pe curiosi de parca ar veni sa fure! :) Si-atunci trebuie sa umblam pe la muzee, sa gasim pe cineva informat si dispus sa discute (desi la multe muzee nu e mai nimeni in timpul saptamanii cei de acolo se incrunta - poate n-au habar de nimic si ce sa zica?!)... Si vor sa mute arhiva - cica e subreda cladirea - un fost bastion al cetatii... Pe la colturi se spune ca, de fapt, vor sa "piarda" unele documente de valoare, asa cum s-au pierdut obiecte de prin multe muzee si arhive... Deh! Vom trai si vom vedea! De cand cu pagina de FB "Brasov, orasul sufletului meu" am o curiozitate "turbata" despre ce si cum a fost in BV. :)) Cine n-are de lucru isi face!
      Imbratisari cu drag! Pupici!

      Ștergere
  5. Braşovul rămâne un oraş frumos, cu multe locuri şi clădiri deosebite. Ar fi bine să fie bine restaurate toate, pentru a fi admirate şi de generaţiile următoare.
    Întâmplarea cu... tufa este de toată pomina. Se pare că această "rasă" de birocraţi caraghioşi o întâlnim peste tot prin ţara asta.
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E din ce in ce mai frumos sau... sunt mai atenta! :) Adevarul este ca devine tot mai curat - cladirile incep sa fie vesele, frumos "fardate", pastrandu-se stilul original in cazul cladirilor vechi si foarte vechi.
      :)) Tufa! Am avut azi drum prin zona si-am uitat sa ma uit dupa tufa!! Poate au "defrisat-o", totusi... sau... o tin de samanta!
      Chiar ca-s caraghiosi birocratii! Cred ca ei citesc oblic sesizarile oamenilor.:)
      Multumesc, la fel, Alex! Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  6. Mie mi-a plăcut Brașovul de când am fost prima oară acolo, într-o vară toridă în care am cunoscut și Poiana Brașov, iar la Șura Dacilor (mai există?!) am încercat felurite bunătăți neaoșe. ;)
    Die Schwarze Kirche m-a atras și datorită goticului (unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică de la noi), stil care mă fascinează, dar clar că și datorită orgii, care se încadrează în categoria orgilor baroce de excepție.
    Clădirile vechi sunt nu doar vestigii de artă și cultură, unele reprezentând, poate, o epocă întreagă, ci și dovezi ale unui stil arhitectural frumos, autentic, poate unic. În Brașov aveți niște împrejurimi splendide! Tata era legat de Brașov deoarece aici urmase liceul militar, așa că a organizat cu familia o vacanță în plină iarnă, când am schiat și ne-am dat cu săniuțele, tot în Poiană! Apoi au fost câteva opriri în drum spre mare, fiecare interesantă și lăsând amintiri frumoase.
    Mi-a plăcut articolul tău, e un semnal de alarmă și mă bucur că unii l-au perceput ca atare. Avem o țară superbă, orașe splendide, care odată tot se vor renova. Uite, Clujul e renovat complet, arată ca un veritabil oraș european. :P
    Te pup, să ai o zi frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai exista Sura Dacilor! E chiar foarte cautata, in special in weekend e aglomerata; altfel e liniste pe acolo si servirea e ireprosabila - cel putin asa a fost de cate ori am "poposit" acolo.
      Candva, cand abia terminasem liceul, am fost ghid "de ocazie" si Biserica Neagra nu-mi spunea mare lucru... Chiar ma amuzau cei care se extaziau langa cladire! :) Acum o vad altfel... Ii vad farmecul pentru ca nu mai vad doar blocuri de piatra, ci oameni, istorie...
      Poiana e minunata pentru sporturile de iarna! Vor sa o faca si mai si dar e din ce in ce mai aglomerata si au taiat prea mult din padure pentru partii de schi, lac de acumulare si... vile grotesti! Ba e si un complex "castelul lui dracula" (am scris intentionat cu litere mici) care e un kitsch... desavarsit...

      In Cluj am fost o data - poate de doua ori - dar nu reusesc sa-mi clarific amintirea... Am fost la o clinica, pt o matusa... Foarte-foarte vag imi amintesc, dar am vazut fotografii - inclusiv la tine - insa una e sa vad foto si altfel realitatea... :) Si BV e... destul de cosmetizat - si acum e in lucrari de reabilitare o cladire din Centrul Vechi... Incet-incet le-or termina. E hazliu, intr-un fel: primarul si presedintele consiliului judetean sunt intr-o concurenta perfecta: cine face mai mult pentru... brasoveni! ;)
      Multumesc pentru apreciere si pentru urare!
      Zile minunate iti doresc! Pupici!

      Ștergere
    2. Vile grotești găsești peste tot, am văzut o grămadă de clădiri urâte și în Europa de Vest, așa că nu stăm noi cel mai rău la acest capitol.
      Mă bucur să aud de Șura Dacilor! Cât despre dracula, hm, e un brand care se vinde și cât timp aduce bani, va fi folosit, e un business. Câți actori mari și-au pus pielea la bătaie ca să-l întruchipeze, de asta ce mai zici?! Unii chiar i-au dat farmec, deh!
      Zile minunate și ție Diana dragă, cu drag! :)

      Ștergere
  7. Am vazut si prin Ploiesti vreo doua cladiri carora le-au crescut tufe pe acoperis. Nu stiu de ce, dar ma fascineaza si parca nu mi-as dori sa le vad date jos de acolo. Cumva, imi amintesc de casele norvegiene pe care le-am vazut la Kadia pe blog, cu acoperis plin de iarba verde.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.