Pagini

2015-04-16

Analizele medicale obligatorii sunt o prostie

'Ca tot ziceam la un moment dat ca guvernantii (‘ca tot n-au de lucru) nu mai pot dormi de grija cetatenilor si viseaza la analize obligatorii pentru toti. Vine acum un medic si zice ca mine, public-public: analizele medicale obligatorii sunt o prostie. Ca savezi! De parca noi nu stiam!
Afirmatia o face co-fondatorul Centrului pentru Inovatie in Medicina, medicul Marius Geantă.

Preocuparea pentru sanatate ar trebui sa devina parte din rutina zilnica, dar pentru aceasta trebuie educat cetateanul, nu obligat. Si inainte de a fi educat – sau in timp ce este educat – trebuie sa se rezolve problemele grave din sistemul de sanatate – pentru ca pana si la medicul de familie se duc cei mai multi cu plicul sau sacosa. Apoi, ar trebui rezolvata problema laboratoarelor: faci aceeasi analiza, in aceeasi zi, la mai multe laboratoare si rezultatele sunt mai mult sau mai putin diferite sau total diferite, incat nu mai esti sigur daca esti bolnav sau sanatos; si-ti mai gresesc uneori atat de grav analizele incat te scot cu hepatita C si aproape ca te baga la balamuc (a patit-o o cunostinta si, de stres, a inceput sa-i cada parul in suvite!).
Medicul Marius Geantă se si amuza puţin pe seama actualului ministru al sanatatii, care continua ideea altui ministru, cu privire la analize medicale obligatorii periodice pentru toti cetatenii (desi in mai 2014 se renuntase la idee).
In traducere libera, se intentioneaza instituirea obligatorie a unui control medical, la fiecare 3 ani, pentru fiecare dintre noi. Ideea unui control medical al omului sanatos, de obicei la interval de un an, nu este nici pe departe noua. Ba am putea spune ca, daca ar mai fi asteptat putin, domnul ministru ar fi putut marca fix un secol de la implementarea ideii in premiera, in SUA. Suntem pe faza!
In SUA, insa, astfel de controale sunt obligatorii (mai mult sau mai puţin) si pentru ca sistemul de sanatate – si de asigurari – este puţin mai altfel decat in Romania. E bine sa copiem ce-i bun, dar sa avem si baza de pornire. Guvernantii români cred ca-s dusi cu pluta – sau au anumite interese (ca de buna credinta nu-i suspectez) – pentru ca orice ar face par a pune carul inaintea boilor. Culmea (sau nu!) este ca le merge! Cetatenii romani sunt atat de timorati (si transmit timorarea din tata-n fiu) incat devin obedienti si de teama ca vor fi pedepsiti intr-un fel sau altul ar fi in stare sa-si implanteze si chip-uri GPS in creier, daca le cere vreun ministru si zice ca vor fi amenzi de la 5000 la 10000 lei pentru cei care n-o fac. Exista legi facute sa le protejeze interesele, dar n-au habar de ele sau n-au curaj sa invoce acele dispozitii – ma refer aici in special la legea privind drepturile pacientului.
Intr-o epoca in care putem sa ne auto-monitorizam, prin diverse dispozitive la purtator, numarul pasilor facuti sau al treptelor urcate, traseul EKG, valoarea tensiunii arteriale sau a glicemiei, sau chiar putem avea acces direct la teste genetice sau la consultatii medicale la distanta, prin webcam, domnul ministru ar vrea sa parcurgem in continuare drumul invers. In spatiu, catre cabinetul medicului de familie. Dar si in timp. Pana in 1920, mai spune medicul Marius Geantă, Specialistul afirma, astfel, ca aceasta obigativitate reprezinta o prostie! Plus ca se induce cetateanului o falsa impresie de sanatate – care nu are baza reala, pentru ca intr-un interval de chiar numai un an pot interveni anumite afectiuni dar... las’ ca merg la control cand e timpul, ca doar am fost acum trei luni…
Si cum ar putea ramane românii sanatosi cand cei mai multi se zbat la limita saraciei si mananca doar ce-si pot permite sa cumpere din banii putini pe care ii au?!
Despre bolnavii de cancer, acelasi medic Marius Geantă afirma: Bolnavii de cancer din România beneficiază de tratamente neadecvate. Tratamentele disponibile în prezent bolnavilor de cancer sunt unele din generatia veche, ceea ce inseamna ca viata bolnavilor de cancer este la mâna destinului. România nu are un progam real de oncologie, ci unul de chimioterapie.

Medicul Marius Geantă e jurnalist specializat pe domeniul medical. A absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti in anul 2003, insa cariera de jurnalist a inceput-o in 2002 la un cotidian sportiv. Datorita formarii sale si pasiunii pentru medicina si stiinta, jurnalistul medic Marius Geantă s-a implicat activ, la scurt timp, in jurnalismul de sanatate si in domeniul sanatatii. Astazi, intreaga sa activitate este apreciata si recunoscuta de unii dintre cei mai importanti lideri din domeniul sanatatii din tara si din strainatate. Este co-fondatorul Centrului pentru Inovatie in Medicina, expert pe medicina personalizata al European Development Platform, membru al European Alliance of Personalized Medicine. Printre multe alte proiecte in care a fost implicat se numară proiectul IT Future of Medicine, dar si Public Health Genomics Network. Este si coordonatorul revistei Hipocrate.

Sursa principala: http://mariusgeanta.ro/o-prostie-analize-si-control-medical-obligatorii-la-fiecare-3-ani/

4 comentarii:

  1. Nu stiu ce sa zic, dar ar fi bine sa iti poti face macar o data pe an un set de analize gratuit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In prezent exista aceasta posibilitate: o data pe an, fiecare se poate prezenta la medicul de familie pentru un control si pentru analize medicale de rutina, gratuit. Te duci la medic, iti da trimitere pentru analizele de rutina… dar nu esti obligat sa o faci. In text e vorba despre obligativitate…

      Ștergere
  2. sunt bune si cele obligatorii, multi nu fac cu anii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul ca multi nu fac cu anii nu e un motiv pentru care sa fie obligati - e problema lor, in fond. Iar daca tot vorbim despre obligativitate inseamna ca trebuie sa existe si sanctiuni. Cum sanctionezi un om care nu vrea sa mearga la medic pentru analize de rutina?! Cum ii obligi pe cei fara adapost (cei mai multi nu au acte de identitate sau le sunt expirate) - sau pe cei care stau la zeci de km de un laborator (si mai sunt si foarte varstnici) - sa faca aceste analize? ;)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.