Pagini

2015-08-11

Din religia Egiptului antic: Osiris

Osiris, Seth (Typhon), Isis si Nephtys au fost nascuti din unirea lui Geb (Pamantul) cu Nut (Cerul) in timp de 5 zile, care sunt, de fapt, epagomenele anului egiptean. Anul egiptean e alcatuit din 12 luni a cate 30 zile fiecare plus cele 5 zile numite epagomene. Prima zi a anului egiptean a fost determinata cu precizie de ziua in care aparea Sirius.
autor: Jeff Dahl
sursa

Osiris urmeaza la tron tatalui sau Geb si se casatoreste cu Isis. Seth, invidios pe fratele sau, ajutat de 72 de complici il detroneaza pe Osiris, il ucide, il inchide intr-un cufar pe care il arunca in apele Nilului. Lada va ajunge in Erica, ţara unde-l gaseste Isis, care a plecat in cautarea trupului. Seth descopera lada cu trupul, il dezmembreaza in patrusprezece bucati, pe care le imprastie pe tot teritoriul Egiptului. Isis pleaca sa le caute; le gaseste pe toate, mai putin sexul devorat de Oxyrynque, un peşte de Nil. Ajutata de sora ei, prin practici magice, reuseste sa-si readuca sotul la viata si sa ramana insarcinata. Dupa aceasta, insa, Osiris va pleca in lumea mortilor.
Isis il naste pe Horus care, devenit adolescent, isi provoaca unchiul la lupta. In aceasta confruntare Horus pierde un ochi iar Seth un testicol. Zeii il vor pune pe Horus pe tronul lui Osiris.

Vechii egipteni nu au incetat nicio clipa sa contemple moartea. Aveau convingerea ca, dupa moarte, omul trece in adevarata viaţa. De aceea, isi construiau o locuinta secreta, in care trupul imbalsamat sa fie pus la adapost. Acesta trebuia sa aiba cu el toate obiectele familiare, apa si hrana. Asa au aparut piramidele.

Osiris, primul nascut al lui Nut si Geb, era zeul naturii si al vegetatiei, dar si judecatorul mortilor din lumea de dincolo. Era infatisat ca un barbat infasurat in panze de mumie, purtand pe cap o mitra si doua pene de struţ. In general, Osiris e reprezentat in negru, in sensul ca statuile au fost sculptate in lemn negru sau in piatra neagra. Aceasta culoare se apropie de culoarea mâlului de Egipt, de pamantul sau negru (Khemis), de Materia Prima a Universului si de alchimie. Insa, atunci cand prezideaza renasterea, in timpul initierilor, el ia culoarea verde, culoarea vietii, a lui spiritus mundi, a apelor Nilului, a Mediteranei, numita de egipteni Marea (in sensul de mare, amplu) Verde; verdele este culoarea vegetatiei, de unde se poate deduce ca Osiris a fost si un zeu agrar, nu doar stapanul lumii de dincolo. Osiris era Soarele care dispare in fiecare seara si rasare in fiecare dimineata.de aceea a fost asociat lui Ra si phoenixului. Era zeul care ii judeca pe oameni dupa moartea lor, caci el a invins moartea.
Tribunalul lui era alcatuit din Osiris, Isis, Nephtys si 42 de asesori. Cand ajungea la judecata, raposatul sta in picioare, aproape de balanta; el priveste de o parte inima sa, intr-un taler, si de alta Maat, sau pana, simbolul său. Horus si Osiris sunt de faţă; Anubis e insarcinat cu cantarirea; Thot e grefierul. Inainte de a strabate incaperea, raposatul trebuie sa raspunda intrebarilor referitoare la elementele de arhitectura ale acestei incaperi. Astfel, Paznicul Canaturilor Usii il interpeleaza:
- Nu te voi lasa sa intri in incapere / In afara cazului in care imi vei spune Numele meu ascuns.
Defunctul raspunde:
- Cot-al-zeului-Shu-protector al lui Osiris, acesta e Numele tau.
Trebuie sa mai raspunda si intrebarilor Portarului, apoi intrebarii lui Thot inainte de a fi "prezentat divinitatii":
- Care este numale divinitatii, / Aparate de un Cer de foc, / Inconjurate de un Zid de zeite-serpi, / Care se odihneste la suprafata Apelor curgatoare? / Cine este?
- Este Osiris!
- Treci Pragul!
De acum inainte defunctul e intrupat in Osiris, in vecii vecilor. Raposatul devine Osiris si, ca atare, fiind Osiris, contribuie la ritmurile universale; el a ajuns in Amenti (cerul slavit) unde sunt o multime de suflete-lumina.
"Ziua de ieri m-a zamislit.
Iata-l pe Astazi.
Eu creez Ziua de maine". (Cartea Mortilor)

In faţa judecatii de apoi omul egiptean avea de rostit o spovedanie negativa:
Nu am ucis! / Nu am dat porunca sa fie ucis cineva! / Nu am pricinuit durere ori suferinta cuiva! / Nu am inselat pe nimeni la cântar! / Nu am saracit pe un om de bunurile sale! / Nu am luat laptele de la gura copiilor mici! / Nu am grait de rău pe un rob dinaintea stapanului său! / Nu am înfometat! / Nu am pricinuit suferinta! / Nu am facut pe nimeni sa planga! / Nu am savarsit pacate in templu! / Nu am batut oameni! / Nu am cautat sa cunosc ceea ce nu trebuie cunoscut! / Nu am luat mita de la oamenii ce lucrau sub porunca mea!

Osiris aparea precum axa a lumii, ca pivot universal, ca figurare a centrului primordial, dinspre care e difuzata Traditia. Simbolismul axial conferit lui Osiris il apropie de omul cosmic, de Adam Kadmon (Quadmon) din Kabbala, care dezmembrat si inchis in materie de boom-ul originar va fi readus la prerogativele sale spre finele timpurilor.

La Abydos a fost stabilit primul si principalul sanctuar al lui Osiris in Egipt.
Moartea lui Osiris era comemorata la 17 Aktyr (21 decembrie) iar resurectia sa la 19 Aktyr (23 decembrie).

Egiptenii au avut mistere propriu-zise, trecand in faza a treia, aceea de initiere, de contopire cu zeul, de mantuire personala. Misterele au derivat din siturile magice si urmareau interesul general, al tribului sau clanului. Mai tarziu, interesul colectivitatii nu mai interesa in acelasi grad pe credinciosi si astfel se ajunge la interesul individual, intemeiat pe constiinta personalitatii. Conceptia mântuirii personale prin zeu. Daca zeul moare si inviaza, si omul va putea sa invie, odata cu zeul, dupa moarte.
Pentru aceasta era necesara o ceremonie mai intima decat cea a religiei oficiale, a marilor zei. Asa s-a ajuns la mistere, initierea in mistere care nu cuprinde altceva decat riturile prin care omul putea deveni zeu al vegetatiei. Aceste rituri cuprindeau insasi viata, moartea crunta si invierea zeului. Neofitul trece prin aceleasi faze prin care trecuse zeul si sufera-alegoric-aceeasi moarte, apoi renaste impreuna cu el. Dar isi pierdea personalitatea: era un Osiris.

Initierile posedau doctrine secrete si cautau a dezvalui in sufletul initiatului extazul, pentru a se ridica in lucrurile de dincolo de simturi.

10 comentarii:

  1. Cine e azi imbracat in negru si oficiaza trecerea dincolo?:) Acceasi Marie, cu alta palarie. Cautati pe Wiki la Tutankhamun, si veti vedea si semnul crucii, vedeti si ce scrie in dreptul sigiliilor.
    Merci de articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mda... Unii se cred unici si originali, dar... nimic nu-i nou sub soare! De cand ridicau egiptenii piramide tehnologia mult a progresat dar mentalitatea a cam stagnat, ce-i drept. :)
      Cu placere. Multumesc, la randul meu.

      Ștergere
  2. O civilizaţie uimitoare, fascinantă! Egiptenii de azi parcă n-ar avea nimic în comun cu strămoşii lor. La ce nivel ajunseseră acum mii de ani, pe când alţii încă nu coborâseră din copac! Iar preocuparea lor pentru misterul vieţii şi al morţii, explică de ce îşi pregăteau aşa înmormântări fastuoase, iar faraonii îşi făceau asemenea morminte gigantice. Un popor care a lăsat multe lucruri extraordinare posterităţii. Au cu ce se mândri.
    Frumos articol. Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu adevarat o civilizatie fascinanta si - inca - misterioasa. Cand e vorba despre Egiptul antic nici cercetatorii nu prea reusesc sa se puna de acord in unele chestiuni. :)
      Au fost uimitori... cat timp popoarele "civilizate" nu au descoperit tara lor... :(
      Multumesc, Alex!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  3. Foarte interesant articolul !Inchide cercul unor informatii ,pe care le aveam,expicandu-le.
    Mi-a placut subiectul,poate mai scrii ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia.
      As vrea sa scriu, vreau sa scriu - aceasta a si fost "ideea initiala" a blogului, dar m-am luat cu altele. :) Voi mai scrie! Multumesc si pentru incurajare. :)

      Ștergere
  4. Mi-a dat de gândit... Oare câți politicieni de azi (și nu numai politicieni) ar putea să facă spovedania negativă fără a minți ?...

    Să ai zile senine, Diana! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh! :)) Politicienii, in special, ar trebui "excomunicati" pentru ca incalca zilnic Decalogul, iar daca nu luam in calcul Decalogul, incalca cea mai importanta, unica, "porunca": iubeste-ti aproapele! :)) Dar ei nu s-au "facut" politicieni decat pentru ca se iubesc pe sine. De fapt, isi iubesc si... apropiatii: si pentru acestia "lucreaza". :)

      Multumesc, Zina!
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  5. Interesant si bine documentat articol, multumesc pentru informatii.

    ps. Daca ai chef si dispozitie sa participi la o leapsa Liebster, m-as bucura sa te citesc. Eu te-am nominalizat pe blog http://vdz.ro/liebster-award/ , insa nu e obligatoriu sa participi, daca nu vei. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Daniela. Cu placere.

      Am citit postarea, am copiat intrebarile si voi raspunde cat de curand. Multumesc pentru ca te-ai gandit si la mine. :)
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.