Pagini

2015-08-06

Printre vânătorii de azi

Vanatoarea e un hobby scump si foarte scump, in functie de armele folosite, locul in care vaneaza si modul in care o fac s.a. De exemplu, un american, cu ani in urma, a platit statului Botswana suma de 10 mii de dolari pentru a obtine permisiunea sa ucida trei lei, numarul maxim admis, si permisiunea de a duce “trofeele” acasa – unde le-a agatat pe pereti.
Vanatorii de azi nu mai sunt in pericol sa fie ucisi de animalele pe care vor sa le doboare, pentru ca ucid de la distanta, in deplina siguranta… Cele mai multe accidente de vanatoare se refera la vanatori care au fost impuscati, din greseala, de alti vanatori sau care s-au impuscat singuri, din neatentie sau din prostie…
S-a scris si inca se mai scrie despre uciderea leului Cecil (13 ani), simbol al unei rezervatii din Zimbabwe. Pentru a putea fi vanat a fost atras (momit) afara din teritoriul protejat (Hwange National Park). Dentistul care l-a ucis declara azi ca ii pare rau, dar nu pentru ca a ucis un leu, ci pentru ca a ucis, fara sa stie, un leu-simbol. Vanatori, in timpul liber – o forma de distractie des intalnita in randurile celor bogati si plictisiti.
Dupa ce a doborat felina cu sageata, dentistul Walter Palmer, insotit de un ghid local, a transportat-o timp de 40 de ore pana s-o ucida cu un pistol.
Cand Cecil a fost ucis 24 de pui au fost in pericol de a fi ucisi, la randul lor, de ceilalti lei – legea junglei. Cei de la universitatea Oxford, care il monitorizau pe Cecil pentru a afla amanunte despre viata leilor, au primit o donatie substantiala dupa ce leul a fost ucis, bani care le sunt utili pentru a asigura o mai buna protectie a leilor atat in Zimbabwe cat si in statele din apropiere.
Rar o stire despre uciderea unui animal devine stire de presa si, la fel de rar, ia o amploare precum cea cu privire la leul Cecil. In anul 2012 un vanator a ucis o lupoaica-simbol din parcul american Yellowstone. Era cel mai popular lup din zona si cercetatorii i-au montat GPS pentru a-i urmari miscarile si a afla cat mai multe despre viata lupului cenusiu. Opinia publica a reactionat vehement.
Erau acesti doi vanatori – si altii ca ei – flamanzi? Nu aveau ce imbraca? Au fost in pericol iminent si a fost imperios necesar sa ucida? Sunt leii, lupii si alte animale prea multe, incat pot fi considerate pericol pentru oameni si bunurile acestora? Lupul cenusiu nu mai numara prea multe exemplare – lupul, in general, fiind in pericol de extinctie si se incearca repopularea unor zone, dar unele specii nu mai exista sau exemplarele sunt extrem de rare.
De cand cu uciderea leului Cecil autoritatile din Zimbabwe au impus restrictii la vanatoarea de lei, leoparzi si elefanti pe intreg teritoriul statului si au interzis vanatoarea cu arcul fara autorizatie de la responsabilul parcului.. Unele linii aeriene importante au interzis transportarea trofeelor cu aeronavele lor…
Pe de alta parte, cetateni nativi din Zimbabwe (si nu numai ei) afirma ca, pentru ei, leii sunt efectiv incarnarea terorii, pentru ca ucid oameni, iar moartea lui Cecil nu ar trebui luata atat de in serios. Dar! A vana un animal pentru ca iti este viata amenintata e una, iar a ucide din placere, e alta. Leii ataca oameni, dar in anumite conditii. E aproape sigur ca sfarsesti sfartecat de un leu (sau alt animal) daca dormi in zonele cunoscute ca fiind “salbatice”. Dentistul putea ucide orice alt leu… nu pe cel monitorizat si care n-a iesit la vanatoare de oameni in cei 13 ani de viata pe care i-a avut. N-a stiut ca e monitorizat, afirma, in apararea lui, sustinand ca a descoperit colierul GPS abia dupa ce l-a ucis… Adica…dupa cele 40 de ore de agonie ale leului?
In fond, vanatoarea e un sport; nu-i asa? Vanatorul simte “fiorul” urmaririi pradei, satisfactia de a o dobori si mandria de a avea pe perete sau podea un trofeu rar. Ce senzatie minunata trebuie sa fie sa ucizi un leu, un lup, un cerb, o caprioara, un urs, un mistret, cu o arma de mare putere, de la o distanta remarcabila! Vanatoarea e un sport care le creeaza vanatorilor senzatia de macho, aduce profituri importante producatorilor de echipament si arme de vanatoare, aduce profit celor care organizeaza sesiuni de vanatoare si aduce profit statelor care permit organizarea unor astfel de “intreceri sportive”.
Postfaţă. Sunt convinsa ca unii gandesc: sunt ucise, zilnic,  sute de mii de persoane pe tot globul pamantesc si unora le pasa numai de animale; zeci de oameni sunt doborati de lunetisti si unora le pasa numai de animale. Nu e chiar asa! Virale sunt si stirile despre uciderea palestinienilor in coloniile evreiesti; sunt si stirile despre exploatarea copiilor in minele de aur si de diamante; sunt virale si stirile despre atrocitatile din unele state africane… dar nu le observa oricine… Si celor care nu observa astfel de stiri, dar comenteaza impotriva celor care lupta sa fie protejata Natura, in general, le pasa la fel de putin de oameni cum le pasa de animale. N-am vazut vreun “comentator” de gen sa militeze impotriva ocuparii unor teritorii, impotriva exploatarii copiilor, impotriva instaurarii democratiei cu tancul etc.. Pe cand o manifestatie de amploare impotriva razboiului, asa cum s-a intamplat in S.U.A. in timpul razboiului din Vietnam?! Pentru asa ceva e nevoie de mult mai multi oameni decat e nevoie pentru a opri uciderea taurilor in arena, a balenelor si cainilor in cadrul unor festivaluri etc..

6 comentarii:

  1. si la noi a fost mediatizata stirea - toate canalele tv au transmis-o cu videoclip insotitor, la ore de maxima audienta, pe lânga ca a aparut în toate ziarele centrale si locale - eu zic ca s-a luat atitudine international impotriva acestui caz si spre ca posibilitatea organizarii unor astfel de vânatori sa fie îngradite cu adevarat. Ma refer mai ales la Zimbabwe... Dar stii ca este o vorba - "pentru bani, câte unii sunt in stare sa-si vânda si mama!"
    Dar asa cum spui - astazi toate canalele tv au comentat despre tragedia din Marea Mediterana... africanii veniti cu pluta spre Europa - doar 373 au fost salvati... exista peste 200 de morti!

    atunci când nu ne va mai pasa de ce se întâmpla în jurul nostru si nu vom mai sari sa dam o mana de ajutor, atunci va fi sfârsitul lumii!
    te pup draga mea samariteana <3 Nu te lasa trasa înapoi, calea pe care mergi este cea buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca a fost si oportunitate pentru a scoate si mai clar in evidenta ca vanatorii pot fi daunatori. :) Inteleg ca, uneori, e necesara uciderea unor animale, dar parca, totusi... Partea rea este ca in Africa (in special) se urmareste inmultirea leilor tocmai pentru a permite vanarea lor mai apoi si incasarea de bani, multi bani! Dintre companiile aeriene care au interzis transportarea trofeelor facea parte si linia aeriana "Africa de Sud",dar acum a dat inapoi, si permite transportul... Eh... Pentru bani, vorba ta: unii sunt in stare sa-si vanda si mama (a se vedea si unii dintre politicienii români)

      Imigratia a devenit un fenomen... Mor pe capete oamenii, iar cei pe ale caror teritorii ajung unii nu stiu cum sa se descurce pentru a fi bine si pentru imigranti si pentru cetatenii platitori de taxe si impozite. Ma doare sufletul cand ma gandesc la saracia unora, la disperarea lor si, oarecum, ma ingrozesc, pentru ca oamenii disperati sunt capabili si de multe rele pentru a supravietui... :( Mare lucru daca nu vor incepe autoritatile sa strige ca ce de boli sunt acum si trebuie vaccinari in masa... ;)
      In anii 1990 Italia a fost "asediata" de albanezi (multi au murit si atunci incercand sa ajunga pe tarmul italian) acum... vin altii... :( si, din pacate, sunt mai multi cei care "striga" impotriva imigrantilor decat cei care incearca sa gaseasca o rezolvare, sa-i ajute cumva pe cei care nu se mai au decat pe ei si pe cei dragi...

      Indiferenta, da, ne poate aduce sfarsitul. Ca si ignoranta, de altfel...

      :) Multumesc, Carmen draga. Iti doresc un minunat sfarsit de saptamana!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la noi! <3

      Ștergere
  2. Pisicutele mele te cheama la o leapsa. :) https://blogdepisici.wordpress.com/2015/08/07/clubul-pisicutelor/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Citit chestionarul! Il traduc motanilor si-i rog pe ei sa raspunda. :)

      Ștergere
  3. M-a oripilat fapta acelui nemernic de om, care a ucis leul într-un mod mişelesc, parşiv. Dacă ar fi fost vânat un animal periculos, care ar fi fost un pericol pentru oameni, mai ziceam, dar să-l ademeneşti pe acesta numai ca să-i atârni căpăţâna împăiată pe pereţi....mi se pare oribil. Sigur că mai sunt şi crimele împotriva oamenilor, tragediile nenumărate care se petrec zi de zi şi acestea nu trebuie să ne lase nepăsători. Dar oamenii trebuie să se lepede de violenţă în toate aspectele ei Altfel nu vom schimba nimic în bine în această lume...
    Numai bine, dragă Diana! Un weekend minunat! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii din statele africane se plang ca salbaticiunile ii ataca... Pe de alta parte, conducatorii lor inmultesc aceste salbaticiuni pentru a castiga bani din vanatoare... :(
      Uneori, ma gandesc ca de s-ar interzice vanatoarea de animale multi dintre cei care vaneaza fara masura ar deveni... vanatori de oameni (exista un idiot - in 1982 - care a trecut, in realitate, la vanatoare de oameni (femei), cand impuscarea animalelor nu l-a mai satisfacut: Robert Hansen; vanatori de oameni au mai fost si vor mai fi). :(
      In Somalia mai sunt, inca masacre; la fel si in Sudan... Vorba unora: am fi surprinsi sa aflam tot ce sunt capabili sa-si faca oamenii unii altora... :(
      Slabe sanse ca omul sa-si puna arma-n cui! :) De violenta... ce sa mai zic?!
      Multumesc, la fel!
      Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.