Pagini

2015-09-20

Solidaritatea, refugiaţii şi Europa

De când cu criza umanitară declanşată cu ani urmă in multe state din lume, dar accentuată de curând printr-o aproape migraţie a unor cetăţeni din Orientul Mijlociu către Europa, continentul iar pare a se diviza... 
Cei mai mulţi cetăţeni din România par a fi total împotriva ajutorării oamenilor care sunt într-o nevoie disperată de a găsi un loc unde să-şi trăiască in linişte viaţa. Care e motivul pentru care nu mai pot trăi in linişte in ţările lor, unde sunt zăcăminte de pietre preţioase şi semipreţioase, unde e petrol, sunt gaze naturale şi multe alte resurse naturale (mai puţin apă potabilă)? Speculaţii sunt multe: producătorii şi vânzătorii / traficanţii de arme vor să rămână bogaţi, vor să testeze noi arme inventate - şi nu pot realiza acestea in timp de pace; marile puteri vor să beneficieze de petrol şi gaze naturale la preţuri cât mai mici - şi, unii, mai apoi, să vândă aceste resurse (şi produse obţinute prin prelucrare) către statele mai mici care nu beneficiază de resurse şi nu au nici fabrici unde le-ar putea prelucra; reprezentanţii statului Israel vor să ia in stăpânire unele teritorii din zonă; liderii politici din zonă vor să-şi păstreze puterea dictatorială şi averile sau să câştige puterea politică, multe altele şi toate la un loc - dar sunt doar speculaţii, pentru că nu există o probă concretă aflată la îndemâna celor care scriu prin ziare sau pe aiurea.
Această criză umanitară abate atenţia de la problemele financiare ale Europei in general, dar şi ale fiecărui stat in parte. Abate atenţia de la luptele care se dau între palestinieni şi israelieni. Mai apoi, când lucrurile se vor mai linişti, vor fi scoase la înaintare acele legi pe care acum le contestă vehement organizaţiile şi activiştii pentru drepturile omului: supravegherea in masă. Cu acest pericol al refugiaţilor puţini cetăţeni vor mai fi împotrivă să fie supravegheaţi oriunde şi oricând, in orice condiţii. Se discută despre reintroducerea controlului vamal la intrarea in spaţiul Schengen încă de acum câţiva ani - acum e ocazia perfectă şi România, prin comportamentul unor cetăţeni şi politicieni, riscă să nici nu mai adere la acest spaţiu. Ungurii construiesc garduri la graniţa cu state care nu fac parte din acest spaţiu fără vize - inclusiv pe “latura” cu România şi-au anunţat intenţia de a construi unul.

Pe de altă parte, această migraţie către statele din Vest ar trebui să fie un semn pentru români: de ce nu vor refugiaţii / imigranţii / cum vreţi să le ziceţi să vină in România şi nu vor nici in alte state care nu fac parte din “lotul vestic”? O supoziţie ar fi că vesticii consideră aceste state central şi est-europene state de mâna a doua cărora le oferă mult dar in schimb nu primesc mare lucru şi, poate, vor să se scuture de ele, să se relaxeze financiar.
O mulţime de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est au migrat tot către statele din vest, in dorinţa unui trai mai bun, dar unii sunt infractori şi alţii sunt cerşetori prin statele in care au ajuns; o altă categorie trăieşte din ajutor social oferit de statul gazdă. Acum, aceştia din urmă, cu ajutor social, se tem că vor fi repatriaţi pentru că in ţările lor sunt doar in pericol de sărăcie nu şi de moarte.
Faptul ca cetăţenii români sunt impotriva primirii de refugiati intre granitele statului poate duce

România, din nou, de partea neplăcută a noii graniţe ce pare că se conturează in Europa, partea de care abia-abia a reuşit să se desprindă. Faptul că cetăţenii români nu sunt de acord să ajute refugiaţi e o dovadă de nesolidaritate umană dar şi… politică. Dacă nu vor să fie solidari cu oamenii disperaţi, dezrădăcinaţi, atunci să fie solidari cu statele din vestul Europei, şi să accepte ideea refugiaţilor. Gesturile de azi vor fi reţinute in istorie şi, din nou, s-ar putea zice despre români că sunt… trădători, ca atunci când au luptat alături de Germania nazistă, aprovizionând-o cu grâne, dar mai ales cu petrol.
Ce-i face pe mulţi români să nu fie solidari cu oamenii aflaţi in suferinţă azi? Aş zice că frica indusă prin manipulare.. Frica izvorâtă din ignoranţă, din prejudecăţi… iar dacă nu e frică e răutate, individualism, invidie...

In era informaţiei ignoranţa este o alegere.

(text din 20.09.2015 preluat de pe un blog care îl voi şterge)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.