Pagini

2015-10-29

Influenta nefasta: Halloween?

desen: vrajitoarea amesteca in ceaun si pe acolo sunt un dovleac ranjit, panze de paianjen,lilieci in zbor
Halloween are la origine o sarbatoare pagana, nimic nou. Halloween este o sarbatoare importata din S.U.A., unde a ajuns odata cu imigrantii din zonele unde candva traiau celtii. Din punctul meu de vedere - si nu doar al meu - sarbatoarea si-a pierdut caracterul religios cu multi ani in urma, devenind un carnaval international care aduce unora castiguri fabuloase, un motiv de distractie care-i aduce pe oameni impreuna (mai ales pe copii), indiferent de limba vorbita, de convingeri religioase etc..

Cu ocazia Halloween, in S.U.A., multi parinti se tem ca micutii ar putea primi bomboane otravite sau modificate pentru a le face rau. Copiilor, insa, le place sarbatoarea: e un motiv de distractie.

Candva, in anii 1970, intr-un stat din S.U.A. a fost interzisa in scoala pe motiv de securitate (nu se rostea numele, dar se sarbatoarea toamna), iar in New Jersey au adoptat o lege care pedepsea pe cei care ar fi modificat dulciurile cu ocazia acestei sarbatori. Apoi le-a venit mintea la cap si au dat liber sarbatorii. Interzicerea era pentru siguranta fizica a copiilor, nicidecum pentru ca se temeau ca răul ar pune stapanire pe sufletul lor.

In octombrei 2015, Comitetul de Parinti dintr-o scoala din Bucuresti - unde profesoara de religie este impotriva acestei sarbatori, considerand-o “influenta nefasta” - a inaintat o adresa Inspectoratului Scolar Sector 1 prin care solicita o parere referitoare la sarbatoarea amintita. Un blogger sustinea ca a fost dat, verbal, un ordin si urma interzicerea sarbatorii in scoala respectiva. Purtatorul de cuvant al inspectoratului declara:
Nu putem interzice, e o joaca, o activitate pe placul copiilor, o activitate care nu afecteaza orele dse curs. Inspectoratul Scolar nu poate interzice serbarile, si nici directiunea.
In acelasi timp, in unele zone din Rusia, se interzice acelasi lucru, pe motiv ca sarbatoarea nu corespunde traditionale rusesti: ministerul educatiei din regiunea Arkhangelsk NV Rusiei, a interzis Halloween-ul in scoli, citand influenta negativa a sarbatorii asupra mintilor fragile ale copiilor. Masura vine la o saptamana dupa ce Biserica Ortodoxa din Krasnoyarsk, Siberia, le-a cerut acelasi lucru autoritatilor locale, motivand, intre altele:
copiii pot deveni depresivi dupa Halloween pentru ca nu inteleg diferenta dintre imaginar si realitate.
Imaginatia copiilor e suficient de bogata pentru a nu avea nevoie de aceasta sarbatoare ca sa-si imagineze fantome, vrajitoare si altele sau pentru a fi influentati nefast.

Sarbatoarea de Halloween e doar un motiv de distractie. Cei care doresc sa imbogateasca pe comerciantii care vand produse specifice sunt liberi sa o faca, asa cum ii imbogatesc si cu ocazia altor sarbatori.

Sunt convinsa ca aceasta traditie nu influenteaza negativ oamenii care au fost educati cu dragoste si interes pentru bine si frumos.

15 comentarii:

  1. scopul comercial a depasit de mult semnificatia traditionala...
    toata lumea e musai sa-si cumpere un costum si multe dulciuri, de multe ori la suprapret. Cum s-a incheiat halloween, dulciurile din magazine scad la pret simtitor... totul e `on sale`
    in rest, petrecerea de halloween - a tinerilor - e motiv sa bea si sa socializeze, in special outdoors. mie mi se pare foarte seaca aceasta 'sarbatoare', in niciun caz nu se compara cu thanksgiving.. nu prea am vazut copii facand 'trick or threat' si nu stiu cum sarbatoresc copiii pt ca nu ii am in jur...
    cum se duce halloween-ul, hypermarket-urile incep decoratiile de craciun, cu brazi, mosi - totul fix de la 1 noiembrie..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape totul a devenit comercial! :) Dar nu-i "vina" comerciantilor, ci a celor care se lasa manipulati: "nu-i prost cine cere, e prost cine da" - zice o vorba din popor. :) Media contribuie din plin la promovarea sarbatorii si sunt multi autori de fictiune cu tema Halloween si intamplarile de groaza petrecute in aceasta noapte. :))
      Sarbatorile - cele traditionale, in special - ar trebui sa-si pastreze autenticitatea, simplitatea.
      E drept ca tinerii profita (si) de aceasta ocazie sa-si testeze rezistenta la digerat alcool, dar o fac oricum, la mai toate petrecerile... :( In RO - si in alte state unde "traditia" e mai recenta - copiii colinda in special pe la rude (cand o fac); cel mai adesea e doar un "bal mascat" organizat la scoala, la gradinita, in vreun loca sau acasa la cineva, unde impart dulciuri si fac ce se face la o serbare, in general, la un bal mascat, in special... :)
      Am vazut pe nu stiu unde o manifestatie impotriva decorarii vitrinelelor de Craciun inca din lunile octombrie si noiembrie. Mi se pare chiar stupid sa impodobesti vitrinele atat de curand! :)) Vor sa evite aglomeratia si - zic ei - de aceea aduc produse "de sezon" din timp... Culmea! Si de-ar incepe cu decorarea si vanzarile din iulie, la fel de aglomerat ar fi in decembrie.
      Cu toate acestea, dorinta unora de a se interzice sarbatoarea o consider exagerata...

      Ștergere
    2. "nu-i prost cine cere, e prost cine da"-din pacate presiunea e atat de mare incat aproape intotdeauna vor fi destui care vor da, iar afacerea nu va muri niciodata.

      Ștergere
    3. Exista o oarecare presiune sociala - sa zic asa - pentru costume si altele, dar chiar am convingerea ca se poate si altfel, daca majoritatea doreste. Asa cum au fost boicotate unele pizzerii (sau diverse magazine) pentru ca au crescut preturile la anumite produse, s-ar putea intampla si in acest caz.
      Poate si din acest motiv - al presiunii - se tot incearca interzicerea sarbatorii...
      In general, aceste mari sarbatori nu vor disparea cat timp oamenii vor dori sa se bucure de ele... iar comerciantii (si nu doar ei) vor castiga in cateva zile cat pentru o jumatate de an, daca nu chiar pentru un an... Vor rezista cat timp oamenii vor ceda presiunii de a cumpara produse dedicate unei sarbatori sau alteia... cat timp vor ceda publicitatii, altfel spus, celor care incurajeaza consumul de orice fel, creand nevoi false... :(

      Ștergere
  2. Noi batranii nu-l luam inseama,dar copiilor le place.Am observat ca nu costumele si partea sperietoare o adora ,ci dovlecii.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru dovleci sculptati dar mai ales pentru... placinta de dovleac mi-ar placea sa iau parte la o astfel de serbare. Dar si pentru dulciuri si pentru costume! :) Probabil ca de as avea alaturi de cine sa petrecem o astfel de sarbatoare as uita ca nu mai sunt la varsta copilariei si m-as masca, si as colinda! :)) Cred ca ar fi o experienta interesanta. Altfel, nu prea ma dau in vant dupa sarbatoare dar, cum ziceam: poate pentru ca nu am cu cine sa ma antrenez, plus ca e o sarbatoare pentru copii. :)
      Multumesc!
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  3. As zice ca nici pe mine nu ma atrage Halloween, dar poate pentru ca nu am cu cine sa ma antrenez la aceasta distractie si nu-mi place sa mergem intre straini, pe la vreun local. :) In general imi plac "balurile mascate". :)
    Mos Craciun mi-e tare drag! :) Dar nici pentru una si nici pentru cealalta nu as cheltui un sac de bani. :) Cat despre Valentin cel cu amorul... S-ar putea sa fie cea mai... hazlie sarbatoare. :) Dar nici pentru el nu ma dau in vant, dar imi place. De fapt, cred ca-mi place bucuria celorlalti, in toate cazurile - bucurie molipsitoare! :) Ma bucur cand oamenii se bucura, chiar si numai pentru o zi.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu am citit altele despre istoria Halloweenului si cred varianta :)
    Celtii au fost grupuri de triburi antice care foloseau una dintre limbile celtice (care formează o ramură a limbilor indo-europene) si care desi subjugati Impresiului Roman, au dezvoltat creștinismul celtic. Intre anii 400–1200 în Irlanda și Marea Britanie s-a simtit o renaștere medievală a culturii celtice... Originea cuvântului Halloween isi are radacinile in Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, mai precis Ajunul acestei zile numita "All Hallows‘ Even" (pe germana Allerheiligend Abend), prescurtat: Halloween!
    Legendele celtice spun ca în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, când câmpurile ramân pustii si natura intra în hibernare, granita între Lumea Viilor si Lumea Mortilor se deschide si Sufletele ratacite, cu multe pacate neiertate, bântuie dintr-o lume in alta! Pentru a se pazi de aceste duhuri rele, familiile pun in fata caselor câte un dovleac cioplit si lumanari aprinse. Pentru a înveseli atmosfera si a uita de teama, se dau petreceri mascate.
    Traditiile sunt atât de vechi, încat cei mai multi au uita motivul sau sensul, oferind alte interpretari. În Statele Unite si Canada – Halloween - a capatat aspect de sarbatoare populara. În Germania este foarte cunoscuta începand cu anii ’90 (dar înca foarte criticata de catre evanghelici)...
    Deci, NU este sarbatoare PAGÂNA! asta bineînteles daca sensul cuvântului se refera la denumirea data de creștini celor care sunt de altă religie...
    Ca pe continentul american aceste sarbatori au caracter comercial, ca totul este mega-exagerat (la fel ca si decorurile de Craciun!) asta observa orice european.
    Cred ca insa problema este ca majoritatea nu stiu sensul acestei sarbatori si o aseociaza cu filmele americane horror!
    Un sfârsit frumos de octombrie sa ai! te pup <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am afirmat ca e sarbatoare pagana, ci ca isi are originea intr-o sarbatoare pagana: Samhain (am scris despre aceasta in 2013).
      Celtii sarbatoreau in noaptea 31 octombrie-1 noiembrie Samhain - anul nou incepand la ei pe data de 1 noiembrie, cand credeau ca si omul moare pentru a renaste in noul an, intr-o noua viata. Atunci cand influentele crestine au ajuns in tinutul lor sarbatorile s-au contopit, intr-un fel, Ziua Tuturor Sfintilor (instituita de papa Bonifaciu IV in 13 mai 609, ca fiind Ziua Tuturor Martirilor, si mutata apoi la 1 noiembrie, de papa Grigore III) fiind sarbatorita precum Samhain: cu focuri mari, cu masti ingrozitoare pentru a speria spiritele care in acea noapte treceau mai usor in lumea noastra si celelalte - sarbatorile crestine amestecandu-se cu riturile celtice si treptat inlocuindu-le. Ajunul Zilei Tututor Sfintilor este sarbatoarea Samhain “crestinata”. Ceva asemanator cu Saturnaliile si Craciunul - zic unii.
      In 2010, parca, in marea Britanie a fost recunoscuta oficial religia druida; druizii se inchinau la soare, pamant, arbori… spiritele naturii…
      Azi, sarbatoarea de Halloween e considerata crestina dar, ca si in cazul Craciunului, multi nu mai pun accentul pe semnificatia religioasa, ci doar se distreaza speriindu-se unii pe ceilalti, mascandu-se pentru a nu fi recunoscuti de spiritele rele care ar fi trecut in aceasta lume, spunand povesti de groaza… :)
      Da, se exagereaza si cei mai multi se gandesc la filmele horror, de care SUA nu duc lipsa - si sunt tot un fel de propaganda pentru consum exagerat cand se apropie sarbatoarea.
      Simplitatea pare a fi uitata pentru ca fiecare parca ar vrea sa dovedeasca ceva. Totusi, a se interzice, mi se pare exagerat… In fond, e o distractie, iar faptul ca unii au uitat semnificatia si altii exagereaza in multe privinte nu ar trebui sa ii priveze de aceasta bucurie pe copii (si nici pe adulti - tot mai multi adulti se costumeaza si petrec; la castelul Bran au tot fost organizate astfel de petreceri). Comercial. Totul devine comercial, pe zi ce trece. :(
      Multumesc, la fel, Carmen draga! <3
      Noapte buna! Pupici, cu drag! :-*

      Ștergere
  5. Cum zicea cineva, de ce au ales românii să sărbătorească Halloween și nu Thanksgiving Day, dacă tot îi copiază pe americani? De ce să acceptăm o sărbătoare care promovează ocultismul și toate urâțeniile... în loc de o sărbătoare a recunoștinței către Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thanksgiving e un pic mai specific americana decat Halloween,care vine de la celti si apoi pe filiera catolica. De aceea romanii "nu se baga". Dar au luat black friday,care e mereu la o zi dupa thanksgiving..!

      Ștergere
    2. :) Românii au ales distractia... De fapt, au fost incurajati la o noua runda de consum... Cei mai multi nu au idee ce simbolizeaza sarbatoarea, asa cum multi nu au idee ce simbolizeaza sarbatoarea de Craciun, zicand ca... e ziua cand Mos Craciun aduce daruri (si nu spun asta copiii, ci adulti varstnici care frecventeaza biserica) :(
      Halloween nu promoveaza ocultismul si urateniile... Si in traditia populara româneasca exista obiceiuri in care oamenii se acopera cu blanuri de animale pentru a... alunga spiritele rele... doar ca aceste traditii nu au fost aduse la o astfel de stralucire (precum Halloween) :)
      Avem si Dragobetele, dar de ce au ales unii pe Valentin nu stiu - poate tot pentru "stralucire"... :)

      Halloween e o sarbatoare "neutra" (pe an ce trece parca tot mai mult seamana a carnaval), Thanksgiving e "pregnant" pe filiera catolica (asa cum afirma shakuka), asa ca ortodocsii stau departe. :)

      Ștergere
    3. Mdaa, pentru mulți Halloween-ul înseamnă doar distracție... Păi dacă elementele sărbătorii sunt măști hidoase, fantome, vrăjitoare, păianjeni și altele de felul acesta... atunci ce promovează? :)
      Aaa... dacă catolicii au ceva bun, noi nu putem copia că suntem ortodocși... dar când e vorba de distracție, nu mai contează substraturile... asta îmi sună tare a umanism - care nu-și prea are locul într-o țară care se numește creștină.

      Ștergere
    4. Nu promoveaza, sarbatoresc cu voiosie pe cei care nu mai sunt (probabil). Mastile si celelalte “hidosenii” au rolul de a… speria duhurile rele. :) Zgomotele de Anul Nou au acelasi scop, dar se mai gandeste cineva de ce foloseste artificiile? :) Cu ocazia Halloween cei mici isi dovedesc si curajul: povestile horror; invata ca fictiunea este fictiune… ca personajele din benzile desenate, din povesti, din filme sunt doar personaje si sub pat (sau in dulap) nu e niciun monstru. :)

      Nu e umanism, doar ca prea multi pierd “pe drum” simbolul sarbatorilor - ramane doar distractia (buna si aceasta). Si ma mai gandesc la un fapt: incetisor poate vor disparea diferentele dintre “ramurile” religiei crestine. Halloween e asemanatoare cu Ziua mortilor (ortodoxa) - catolicii au Ziua Tuturor Sfintilor. In unele zone din Ardeal ortodocsii duc la cimitir dulciuri sau produse de patiserie in aceasta zi, si le dau copiilor. Legendele populare spun ca in ziua de 1 noiembrie se deschid portile lumii de dincolo si spiritele mortilor vin sa-i viziteze pe cei vii.
      Altfel spus: simbolistica Halloween nu le e chiar straina românilor, doar ca e o sarbatoare mai stralucitoare decat cea ortodoxa. :)

      Ștergere
    5. Umanismul nu mi se pare extra separat de existenta unei divinitati - ma gandesc la aceasta pentru ca nu toti umanistii au negat - in mod expres si categoric - existenta unei divinitati. Pico della Mirandola, de exemplu, participa (alaturi de multi altii) la discutiile in care se cauta realizarea unei unitati intre idealismul lui Platon si spiritualitatea crestina; spiritualitatea crestina e strans legata de existenta divinitatii. Din umilul meu punct de vedere - si deloc… specializat - cine doreste sa realizeze o unitate intre aceste doua “ceva” nu poate nega existenta uneia dintre jumatatile intregului (sa zic asa). Probabil ca unii vor replica: voia sa "elimine" spiritualitatea crestina... Dar ar putea fi... oricum, pentru ca azi se interpreteaza lucrari care s-au pastrat, mai mult sau mai putin complete - pot doar sa-i cred pe cuvant pe aceia care-mi spun: "aceasta e lucrarea lui cutarica", "asta a zis cutarica". Dar de ce as crede pe cineva pe cuvant?! :) Ratiunea permite omului sa se elibereze de ideile preconcepute, dar este, oare, credinta in divinitate o idee preconceputa?! Cine zice ca este, cine zice ca nu este, si de ce? :) Umanismul implica, printre altele, devotamentul in cautarea adevarului, a moralitatii prin mijloace umane… Credinta (tot din neavizatul meu punct de vedere) este “un mijloc uman” de gasire a moralitatii daca nu si a adevarului, adevar care nu-i deloc absolut.
      Oamenii a caror credinta in divinitate e puternica nu ar trebui sa se teama nici de umanisti, nici de agnostici, nici de atei, nici de neo-pagani… Putem ucide un om, dar nu putem ucide o idee, o credinta. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.