2015-11-03

Clubul cinefililor: The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared

Allan: Toata lumea a ţipat la mine, de la feroviari la dictatori. Chiar si mama a ţipat - nu-mi mai amintesc ce, dar a ţipat. Si eu am ţipat, cred, pentru ca asta faci cand te nasti si privesti in jur.

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out The Window And Disappeared (2013), in regia lui Felix Herngren, adaptat dupa romanul de debut al lui Jonas Jonasson, publicat in anul 2009, devenit cel mai bine vandut roman din Suedia in 2010 si best sellers international in 2012, este o comedie exploziva, o fabula super faina, la care nu ma asteptam cand am accesat acest film, dar poantele au inceput in primele 20 de minute asa ca n-am renuntat sa il vad, si tare bine mi-a facut filmul.

Allan Karlsson (interpretat de Robert Gustafsson) este un batran care a avut o viata aventuroasa, ajungand sa danseze cu Stalin, sa-l ajute pe Oppenheimer la bomba, sa stea la masa cu vicepresedintele Harry S.Truman, sa evadeze din gulag impreuna cu fratele lui Einstein, ajungand spion dublu pentru rusi si americani, prietenul generalului Franco si multe altele.
De mic, Allan avea pasiunea sa arunce lucruri in aer. L-a aruncat in aer pe negustorul din satul lor - pentru ca i-a inselat mama cu privire la un ou primit de la rusi dupa ce i-au executat tatal care promova prezervativul ca fiind solutia impotriva saraciei, solutia pentru satisfacerea poftelor si dorintelor. Testul exploziei a fost un succes, dar eu am aterizat intr-un spital de psihiatrie - povesteste Allan. Peste ani, dupa ce un medic s-a asigurat ca nu va avea mostenitori, a fost eliberat in lume. Pofta de a arunca lucruri in aer nu l-a parasit dar, din cand in cand, se mai plictisea si lua o pauza apoi, ceva ii deschidea din nou apetitul.

Acum, cu o zi inainte de a implini varsta de 100 de ani, sedea in casa lui - fiind sub ingrijire la domiciliu - si astepta ziua… Dar in seara dinaintea implinirii sutei de ani, Molotov, motanul sau, n-a mai venit acasa… Dimineata, asistentii se pregateau sa-i sarbatoreasca centenarul, dar cand au ajuns la casa batranelului au constatat ca disparuse. Pentru ca nu l-au gasit in apropiere au anuntat politia… Batranul de o suta de ani a iesit pe fereastra si a disparut - pentru unii ar fi fost mai bine sa nu iasa: viata aventuroasa si un nou sir de incurcaturi au inceput. Desi varstnic, cam greoi la mers, mintea ii e agera. Ajunge in autogara si-l intreaba pe casier:
- Unde pot merge de aici?
- Unde vrei sa ajungi, presupun…
Pentru ca nu avea bani destui a cumparat un bilet pana in cea mai apropiata localitate. In timp ce astepta  autobuzul a intrat un tanar cu o valiza mare si l-a rugat sa i-o pazeasca până foloseste toaleta. Pentru ca a sosit autobuzul Allan a urcat, luand valiza cu el. Asa incepe aventura: un lung sir de peripetii in care sunt antrenati cativa oameni in viata carora intra pe neasteptate - intre care si un tanar care nu se hotara ce studii sa termine si care era aproape economist, aproape farmacist, aproape zoolog, aproape multe - politisti si traficanti de droguri.

Actiunea filmului se desfasoara pe doua planuri: prezent si trecut. Replicile sunt copioase! La varsta de o suta de ani este - cum altfel?! - impacat cu sine si cu lumea, nu se grabeste, nu se teme, nu ia lucrurile in tragic… doar se bucura de viata.

- Unde vrei sa mergi?
- Timpul ne va spune…

Viaţa e cum e şi începe cum o iei - e filosofia de viaţă a lui Allan Karlsson. 
*
O noua intalnire la Clubul cinefililor unde membrii - prezenti si viitori - se intalnesc pe pagina la Carmen la fiecare sfarsit de saptamana.
*
sursa foto: http://www.rogerebert.com/reviews/the-100-year-old-man-who-climbed-out-the-window-and-disappeared-2015

7 comentarii:

  1. wow, ce film interesant ne aduc la cunostinta! neapart trebuie sa-l caut :) imi place mult prezentarea pe care i-ai facut-o!
    Te pup. Sa ai o saptamâna lipsita de surprize neplacute <3 Imbratisari de la duo pentru trio ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un film cu o mare tenta de ironie, iar replicile sunt excelente - din punctul meu de vedere. Si chiar nu ma asteptam sa-mi placa atat de mult. Si nu l-as fi vazut, probabil (nu prea curand, oricum), daca nu era Clubul cinefililor! :)
      Pupici si imbratisari cu drag! <3 Multumesc, la fel! Saptamana linistita sa va fie!
      Multumim! Imbratisari, de la trio pentru duo! <3

      Ștergere
  2. Pe siteul unde l-am vazut este subtitrat in limba româna:
    http://filmehd.net/the-100-year-old-man-who-climbed-out-the-window-and-disappeared-batranul-de-100-de-ani-care-a-sters-o-pe-fereastra-2013-filme-online.html

    :)) Astrele sa se alinieze cat mai curand si sa poti vedea un film sau un serial atunci cand ai cea mai buna dispozitie pentru ele. :)
    Ziua minunata sa iti fei!

    RăspundețiȘtergere
  3. De când am aflat despre ecranizarea asta, am pus cartea în teancul cel mai important al celor „de citit". Abia aştept să îi vină rândul - până atunci, îmi dau peste mâini, nu care cumva să descarc înainte filmul :)
    Dar văd că spui că şi ecranizarea e de calitate... am încredere în tine!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a placut filmul foarte-foarte mult! :) E super acidulat! :)
      Hm... Daca ai si cartea... stiu eu?! :) Cel mai adesea cartile sunt mai bune decat ecranizarile dar cred ca filmul acesta e tot atat de spumos cat e cartea.
      Cand am vazut - cu aaaani in urma - "Pe aripile vantului" mi-a placut atat de mult incat abia atunci m-am hotarat sa citesc si cele doua volume groase (eram singura, din "cerc", care nu citise romanul). Filmul mi-a placut mai mult decat cartea, ceea ce, desigur, nu inseamna ca a si fost mai buna ecranizarea decat cartea; un "dezavantaj" a fost faptul ca nu imi mai imaginam cum arata personajele, ci le suprapuneam chipul actorilor (s-au potrivit, insa). :)

      Ștergere
    2. Eram la liceu cand am vazut filmul si tot cam atunci am citit romanul - filmul mi-a placut mai mult pentru ca nu trebuia sa citesc fel si fel de descrieri si sa-mi imaginez atmosfera si celelalte. :) De doua ori am vazut filmul acesta, in schimb, am vazut de 8 ori Superman (tot la liceu eram)! E singurul film pe care l-am vazut de atatea ori! Si n-o sa mai fie altul! :))
      Apoi am citit romanul Scarlett, scris - ca o continuare la "Pe aripile vantului" - de Alexandra Ripley, si am vazut mini serialul (e fain). :) Foarte fain si romanul - a reusit sa pastreze stilul autoarei Margaret Mitchell.
      Multumesc.
      Noapte linistita si o duminca super!

      Ștergere
    3. Si in mintea mea erau setati primii actori dar mi-a fost usor, pentru ca si cei din mini seria Scarlett imi plac, in general.
      Actiunea din romanul Scarlett se petrece in Irlanda: alte decoruri, alte mentalitati, alt stil de viata, dar ideea finalului fericit mi-a placut. Voiam o continuare cu acest final si... ceata in care a disparut Rhett in romanul initial s-a ridicat si a dezvaluit ce mi-ar fi placut sa vad. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.