Pagini

2016-06-03

Când vrei să vinzi ceva creezi nevoia

Sau creezi problema pentru a oferi solutia: cazul Windows 10 care, in perioada de “lansare” pe piata era insotit de glume precum “instaleaza-ti Win 10 daca vrei ca guvernul sa stie tot ce faci” – probabil, programul a fost facut cu “backdoor” asa cum cereau la un moment dat guvernantii, de prin mai toate statele, pe motiv ca astfel pot descoperi mai repede cine “sparge” conturi si ale cui sunt “sparte” si, astfel, protectia online si prinderea infractorilor informatici e mai rapida. Azi, guvernantii au lasat-o mai moale, cel putin public, dar cine stie, cu adevarat, ce “troieni” greu de descoperit la o “devirusare” generica avem pe aparate?

La acelasi lucru ma duce gandul si cand citesc despre acele programe care te anunta nu doar ca ai fost “hacker-it”, ci si exact ce conturi ti-au fost “sparte”. Dupa ce ai acest gen de programe pe computer poti sa stai linisti: esti clipa de clipa supravegheat. Ma intreb, totusi, ce sens are sa stiu ca am fost “hacker-it” daca oricum am pierdut date, bani…?

Vrei sa vinzi arme? Simplu, mai ales azi: pornesti un razboi – producatorii si vanzatorii de arme sunt “mastodonti” financiari si au nu doar resurse financiare, ci si trupe de mercenari.

Vrei sa vinzi medicamente? Foarte simplu! Inventezi boli. Daca oamenii nu se lasa impresionati de ideea ca o durere de cap se poate vindeca numai cu o anumita pastila atunci inventezi epidemii – boli grave ce pot fi transmise prin muscatura de ţânţari (anofelul e renumit; musca ţeţe face si ea ravagii, nimic de zis, si atunci de ce n-ar fi mai multe astfel de gâze “sperietori”?)

Vrei sa vinzi haine? Dai tonul unui “nou curent” in moda. Vedetele vor fi platite sa poarte hainele pe care cineva le produce si vei fi bombardat din toate partile: “esti desuet daca n-ai blugii nu-stiu-care rupti in fund, chilotii nu stiu care ce-ti intra-n fund” s.a.m.d. Esti desuet si “batranicios” daca nu se vede linia fundului din pantaloni sau fusta, daca nu-ti atarna turul pantalonilor in dreptul genunchilor.

Vrei sa vinzi tutun, tigari? Fotografiezi / filmezi vedetele fumand pe strada, in pat, la masa etc. Asa a inceput “emanciparea” femeilor, intre altele: li s-au pus femeilor tigari in mână si au fost trimise pe strada, pe unde erau filmate sau fotografiate. In filme, toate starurile aveau nelipsită dintre degete tigara aprinsa…

Vrei sa maresti pretul la utilitati? Creezi o criza energetica, fie prin razboi, fie altfel… Vrei sa pui pret (mai mare) pe apa? Creezi o seceta nemaiintalnita…

Pot s-o tin asa cam pentru toate produsele. Unele produse sunt, indubitabil, extrem de utile; hainele, masina de spalat automata, de exemplu, masina de cusut, rasnita pentru cafea, storcatoarele de fructe, aparatele de curatat legume si fructe si altele de gen. Dar ce sens au carucioarele pentru copii mici si care au fel si fel de bazaconii si costa, unele, cat doua salarii medii pe economie? Ca moft, desigur, sunt bune, dar altfel sunt la fel de bune si cele modeste.

Oare de ce nu se face publicitate agresiva pentru produsele cu adevarat utile? Poate pentru ca fiecare stie ca acelea sunt, cu adevarat, necesare si le cumpara oricum. La ce-mi trebuie detergent cu balsam “incorporat” daca nu vreau ca hainele sa fie parfumate si sa distorsioneze mirosul balsamului parfumul pe care il folosesc?

Oare de ce nu se vand pentru somerii inregistrati la agentiile de ocupare a fortei de munca unele cursuri de croitorie, de reparatii incaltaminte si altele de gen, care i-ar ajuta pe cei cu venituri mici si foarte mici sa-si coasa singuri haine, lenjerii de pat si multe altele cu adevarat utile, care sa-i ajute sa se descurce si fara a fi salariatii cuiva? Acesti oameni ar avea sansa sa aiba incaltaminte buna si haine noi fara a mai cere subventii, fara a mai cere pomana de la stat macar pentru acestea – sau ar putea deveni “intreprinzatori particulari”. Acesta, recunosc, e un ideal…

Multi oameni saraci ar putea invata cate ceva despre agricultura la cursurile gratuite organizate pentru someri: ar invata cum, cand, ce sa cultive pe un petec de pamant disponibil in ograda si ar avea, la un moment dat, macar o paine pe masa, fara a mai cersi pentru ea. Nu toti cei saraci vor fi dispusi sa munceasca pentru asa ceva, dar unii s-ar putea sa doreasca – poate nu le-a spus nimeni ca si ei ar fi in stare sa faca asta. Asa cum multi isi cultiva diverse legume pe balcon ar putea s-o faca – cu mai mult spor – cei care au un petec de gradina.

Am voie sa visez ca oamenii pot fi fericiti si cu mai putin decat isi doresc, de regula pentru ca li se implementeaza fel si fel de nevoi? E bine sa avem dorinte, asteptari, dar e si mai bine sa fim constienti ca avem – sau nu – mijloacele, calitatile necesare pentru a ne implini anumite dorinte. Multi vor sa fie bogati – unii reusesc prin munca cinstita, dar altii doar invata sa fure, sa insele, sa renunte nu doar la principii, ci chiar si la demnitate pentru a-si implini dorintele. Oamenii cinstiti, muncitori, sunt din ce in ce mai rar dati ca exemplu, dar ii vedem pretutindeni pe cei care au ales calea usoara pentru a-si indeplini dorintele.

Pe scurt, consumatorul in loc sa conduca se lasa condus (dus de nas, altfel spus).

foto: https://yournz.org/2014/12/28/whale-oil-ironic-advertising-shambles/

4 comentarii:

  1. Bună dimineata,Diana!
    Citind articolul tău m-ai pus puțin pe gânduri,și eu am Win 10,dar nu îl folosesc decât aici pe blog,citesc presa și îmi încarc laptopul cu poze,
    exclus vânzări(fiul meu spune că merge mai ușor,decât cel pe care
    îl aveam,Win 7)!
    Îți doresc un sfârșit de săptămână cât mai plăcut și mult soare,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări generoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Elena!
      :) Nu e cazul sa iti faci probleme. Oficial, Win 10 face exact ce fac si Google si FB si altele de gen.... Si eu ma feresc - cat timp va mai fi posibil - de banking online, cumparari online, platirea impozitelor online si altele de gen pentru ca nu vreau sa traiesc experientele unor cunoscuti si nici sa retraiesc experienta de prin 1998-1999. :)
      Cu certitudine Win 10 "zboara" comparativ cu Win 7 - am avut si eu win 7 si s-a blocat din cauza antivirusului pe care il aveam instalat atunci...

      Foarte pe scurt, din ce am inteles eu, ideea ar fi fost ca Win 10 culege acelasi tip de date pe care le culeg si Google si FB (si altele de gen) si care – zic oficialii – sunt anonime (pana nu mai sunt – zic unii specialisti in computere) – doar ca un sistem de operare are acces la mai multe date decat un motor de cautare, inclusiv cand utilizatorul nu e online; aduna date pentru optimizarea navigarii fiecarui utilizator in parte, sa stie ce sa-i ofere in materie de publicitate sau programe de computer sau ce jocuri il pasioneaza, ce informatii cauta in mod obisnuit si altele de gen. Unii dintre cei cu aptitudini in domeniu afirma ca astfel de date adunate mai sunt uneori oferite si tertilor, in diverse scopuri – scrie si la “termeni si conditii” de utilizare a sistemelor de operare, motoarelor de cautare si alte programe de gen. Se mai spune ca pot fi debifate anumite setari si atunci programele nu mai colecteaza date – totusi, daca debifez casuta “cookies” in Google (de exemplu) nu mai pot scrie mesaje pe orice site si nici nu mai am acces oriunde iar daca activez vreun modul care blocheaza reclamele care curg cu nemiluita in cazul unor siteuri sistemul de operare se “misca” muuult mai greu si, la fel, nu mai am acces pe toate siteurile - mi se cere sa dezactivez modulul de blocare (stiu din experienta proprie).
      Noi, utilizatorii obisnuiti, nu vom sti niciodata care sunt (exact) datele culese, ce se intampla cu ele si altele de gen, dar e usor sa deducem ca toate aceste date isi pot pierde caracterul anonim atunci cand cineva doreste asta – si diversele declaratii publice ale unor diversi oficiali guvernamentali sustin aceasta afirmatie... Insa nu prea avem de ales si continuam sa utilizam ce ni se ofera. :)

      Multumesc, Elena draga! Iti doresc si eu, cu tot dragul, sa ai un minunat sfarsit de saptamana. Imbratisari si pupici!

      Ștergere
  2. Multumesc pentru articol, e instructiv.
    Daca windows 10 te ingrijoreaza poti trece la linux sau bsd, daca nu te pricepi sau pur si simplu nu ai chef poti angaja pe cineva sa dezactiveze ce nu iti pare ok in windows sau sa instaleze/te invete macar basic un pic de linux (nici linux/bsd nu mai e ce era acum 10-15 ani, o editie orientata catre desktop user e chiar intuitiva si simplu de utilizat) E drept, multi ies un pic din zona de confort cu o astfel de schimbare in plus microsoft cheltuie mult peste bugetul Romaniei pe marketing.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. :) Si eu iti multumesc pentru popasul tau aici. Cred ca stii mult mai multe decat mine. :)
      Am evitat Win 10, dar m-am m-am gandit la Linux... Partea cea mai rea este ca ma uitam ca mâţa-n calendar (am vazut la cineva cum se "comporta"). Sunt sigura ca m-as obisnui in timp, asa cum m-am obisnuit prima data cu un computer dar, la inceput, ar trebui sa fie langa mine cineva care sa-mi dea indicatii, pentru ca la cel mai mic impas as fi "blocata". :) O solutie - mi-a recomandat cineva - e un alt computer, pe care sa fie instalat Linux (la aceasta varianta inca ma gandesc).

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.