Pagini

2016-07-26

Corupţia ucide

“Corupţia ucide” pare a deveni un slogan şi cam atât. Desigur, sunt arătate la TV multe descinderi ale mascaţilor prin diverse curţi şi case, sunt publicate diverse rapoarte de activitate ale celor cu atribuţii în cercetarea unor activităţi; din când în când se mai trimite cineva la pârnaie…. Şi corupţia se menţine.

Termenul “corupţie” amintit in cazul politicienilor înseamnă “luare de mită”. Politicianul corupt este acela care ia bani, sau beneficiază de alte “foloase necuvenite”, in schimbul unui favor promis in mod explicit sau este cel care abuzează de puterea pe care i-o dă funcţia pentru a obţine câştiguri personale.

S-ar putea spune că aceasta formă de corupţie este mai uşor de descoperit şi de eradicat, înainte ca “organismul’ să ajungă la metastază. Dar exista şi un alt gen de corupţie: corupţia generalizată, in care sistemul este structurat astfel încât să producă rezultate in contradicţie cu obiectivele declarate, asumate la numirea intr-o funcţie sau alta a celor care formează acest sistem. In acest context, fiecare individ din sistem face exact ceea ce permite (sau chiar pretinde) sistemul, ignorându-se orice fel de lege (morală sau de altă natură).

Un astfel de sistem este mai periculos decât cel in care funcţionează mita (pentru medic, pentru profesori etc.) deoarece economia naţionala poate ajunge să fie subminată din cauza unor interese personale ale unor politicieni corupţi. Aceasta formă “politic generalizata” este mai greu de combătut deoarece este o întreagă încrengătură, e o formă difuză, oarecum, şi nu poate fi învinsă numai prin voinţa celor aflaţi in afara sistemului şi nu poate fi eradicată de numai câţiva oameni deoarece cuprinde un întreg proces politic. “Încrengătura corupţilor” face foarte dificilă nu doar abordarea problemei, ci – mai ales – rezolvarea acesteia.

Corupţia nu ar exista dacă nu ar exista ‘corupătorii”, acei oameni care vor să-şi rezolve treburile “peste rând”, in timp mai scurt decât s-ar întâmpla fără să ofere mită; n-ar exista corupţie dacă n-ar exista părinţi care vor să cumpere note mari şi diplome pentru odrasle şi multe altele de n-ar exista nu ar exista corupţie. Deh! Asta cu “dacă…” e  ceva de genul: dacă şi cu parcă se plimbau in barcă; dacă a căzut şi parcă a murit.

Câţi au curaj să nu întindă medicului un plic, mai ales când i se cere?
De ce acela care încalcă legea şi e prins pretinde să fie făcut scăpat in schimbul unor “foloase necuvenite”? În unele cazuri nu există doar propunerea de a cumpăra indulgenţa / influenţa, ci şi ameninţarea. Sunt cazuri în care nu doar poliţiştii sunt ameninţaţi cu “facerea de rău”. Poliţiştii trebuie să îi apere pe cetăţeni… Pe poliţişti cine îi apără?

Câţi oameni au curaj să se împotrivească unei ameninţări serioase, mai ales ştiind că există o pădure întreagă de corupţi care nu s-ar deranja să-i protejeze serios dacă s-ar împotrivi corupţiei… Mult mai mulţi s-ar împotrivi corupţiei ştiind că ar fi susţinuţi de reprezentanţii instituţiilor statului cu atribuţii in materie dar şi de masa largă a cetăţenilor care, majoritatea, vor să fie “eradicată” corupţia dar, la o adică… nu-şi pot permite riscul pentru că… au familie, au multe de pierdut etc. Sunt de înţeles…

Un cerc vicios despre care nu ştiu cum ar putea fi rupt… mai ales in cazul marilor interese... meschine.

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
sursa foto: http://archives.cpajournal.com/2008/208/infocus/p16.htm

12 comentarii:

  1. Extraordinar de actuală temă! Bine ai punctat că la noi este un adevărat sistem al corupției generalizate. De când e omul copil învață de la părinți că orice problemă „se rezolvă” și prin metode neortodoxe, dar eficiente și rapide. Când crește, el știe deja cum se aplică metodele și le perfecționează. Apoi ajunge să le pretindă și el de la alții și.... din acest cerc vicios nu mai putem ieși! Cred că vor trece generații până ce societatea românească să se vindece de acest „cancer al corupției”! Iar politicienii.... ei sunt „Everestul corupției”!
    Nu ne rămâne decât să sperăm...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred (ca si tine) ca in RO va ramane actuala prea multi ani de acum inainte... Spoiala de lupta anticoruptie nu ma pacaleste... :(
      Stii ce ma mira, uneori (sau mai des)? Faptul ca sunt oameni care "striga" impotriva "spagii" de orice fel dar, la o adica, sunt primii care merg cu "ploconul"... Si nu ma sfiesc sa-i intreb "de ce?" Raspunsurile lor: "pentru ca altfel o rezolv prea tarziu / nu ma rezolva / nu-mi permit sa nu dau / toata lumea da / de ce sa fiu eu mai prost?..." Si-atunci le spun, serios, ca nu vreau sa-i (mai) aud in public afirmandu-se impotiva coruptiei pentru ca ii fac de râs. Nu i-as face. :)
      Oricat ar zice politicienii ca ei nu sunt corupti doar faptul ca migreaza de la un partid la altul (si sunt primiti) dovedeste ca nu sunt sinceri si ca sunt cel puţin coruptibili. Faza cu "ideologia" nu le-o mai crede nimeni.
      Sperăm... :) Am vazut si oameni care incurajeaza cinstea. :) Stiu ca sunt multi dintre acestia, deci speranta are o "baza reala".

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Interesant titlul și subiectul!
    O săptămână minunată și plină de bucurii,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări generoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc pentru apreciere. Sintagma din titlu nu e ideea mea. :)
      Multumesc, la fel!
      Iti doresc sa ai o zi cat mai frumoasa!
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  3. Este un subiect aproape imposibil de dinamitat, pentru ca nu stii de fapt de unde sa-l apuci. E ca un fel de panza de paianjen tesuta peste tot. Chiar daca se rupe intr-o parte este tesuta repede.
    Este dezamagitor ca s-a ajuns aici. Pot sa ma intreb retoric, daca exista oameni suficient de curajosi si inteligenti si patrioti care sa lupte cu asa ceva? Pentru ca ma indoiesc ca pe metastaze mai functioneaza chimioterapia...

    Seara frumoasa, draga Diana si sa ne pregatim de ziua de miercuri...
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Nu stii de unde sa incepi, pentru ca e adanca rau radacina... Comparatia cu panza de paianjen tare-mi place!
      Exista oameni si suficient de curajosi si suficient de inteligenti, doar ca nu au sprijinul celor care ar putea finaliza procesul = "extirparea" partii bolnave. Exista unii care ar putea "extirpa" buboiul, dar nu suficient de puternic sa o si poata face pentru ca oricat de mare in functie ar fi cineva poate fi "sapat' de corputii marunti - leul mai greu poate fi ucis de o furnica, dar e sigur ucis de un musuroi. :(

      Multumesc, Suzana draga!
      Iti doresc sa ai o zi minunata!
      Pupici!

      P.S. Greu m-am pregatit pentru miercuri. :) Am avut o marti... teribila! :))) Acum râd, dar marti eram zombi!

      Ștergere
    2. Asa a fost miercurea mea! Comentariile le-am facut spre sfarsitul zilei, cand m-am mai linistit! :D
      Pupici!

      Ștergere
    3. Foarte rău... :(
      O fi ceva... in atmosfera :) Din ce stiu, nu suntem singurele.
      Pupici!

      Ștergere
  4. Inca o data, un post cu subiect interesant! avem atatea la care sa meditam; la tv sunt atatea stiri uluitoare, stresante, terifiante...
    O zi de miercuri placuta! Saptamana buna, in continuare si plina de optimism si pozitivitate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Alexa.
      Da, cam asa sunt "stirile" la TV... Am senzatia ca vor sa conditioneze populatia pentru vreo "stare de urgenta"... :( Si mai pare ca se doreste... desensibilizarea sistematica...
      Multumesc, la fel!
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.