Pagini

2016-09-29

Când vânătorii întocmesc statistici

A vâna inseamna a pândi, a prinde si a ucide animale sau pasari salbatice. De ce sa faca unii asta?! Pentru a se hrani? Haida-de! Pentru a se imbraca? Hm. Hainele de blana sunt scumpe si cu cat e un animal mai rar, cu atat haina e mai scumpa – casele de moda care se respecta au anuntat ca rennta la confectionarea hainelor din blana.
Pe scurt: vanatorul sportiv e o fiinta care ucide din placere.
Vanatorii se grupeaza in organizatii diverse si se anunta unde si cand se vaneaza la greu. Se intalnesc si petrec, apoi merg si ucid ceva – uneori se ucid si intre ei – apoi iar petrec si povestesc ce-au vanat, unde si cand. Apoi unii impaiaza capetele animalelor ucise – sau le impaiaza cu totul – si le expun prin locuinta. Oare de ce le place unora sa vada animale moarte pe langa ei?
Pentru ca nu părea suficienta autoritatea publica centrala care se ocupa de silvicultura sa administreze fondul cinegetic a fost infiintat Consiliul National de Vanatoare, organism de avizare si consultare in domeniul cinegetic, pe lângă autoritatea publica centrala (nu stiu daca ati observat dar in RO sunt o multime de “organisme” pe lângă autoritati). Acest consiliu e format  din conducatorul autoritatii centrale si doi reprezentanti ai acesteia, din presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din RO, directorul general al administratorului padurilor statului, trei reprezentanti ai organizatiilor vanatoresti din RO, doi reprezentanti ai administratorului padurilor statului (optional, cate un reprezentant al administratiilor padurilor comunale si padurilor proprietate privata), un reprezentant al Academiei Române, cate un reprezentant din domeniile: invatamant superior de profil, cercetare cinegetica, agricultura, finante, politie, audio-vizual, justitie si parchet.
Vanatorii sunt o tagma de oameni bogati – braconierii (autorii, nu instigatorii) sunt, in mare parte, saraci. Tagma celor bogati e puternica si poate influenta inclusiv legislatia unui stat. Cei care au atributii in conducerea unor astfel de organizatii vanatoresti au in fişa postului si obligatia de a cunoaste fondul cinegetic si de a semnala atunci cand populatia de animale se mareste in exces si poate dauna mediului sau oamenilor.
Dar acesti vanatori nu sunt intotdeauna sinceri in statistici - fapt dovedit, se pare, de unele organizatii de protejare a mediului. De exemplu, in anul 2014, WWF-România si Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice (ACDB) au aratat ca rata de crestere cu 10% (cum declarasera vanatorii) a ursului brun in Maramures este neobisnuita in raport cu caracteristicile biologice ale speciei, fiind mai mare chiar decat in Suedia, ţara cu cea mai spectaculoasa crestere a populatiei de urs brun in ultimii ani: 4,7 %. Observatia cifrelor oficiale din judetele Vrancea si Harghita au indicat cifre de crestere cu 50 % mai mari decat oriunde in lume, desi calitatea habitatului nu este cumparabila cu cea din America de Nord sau din unele parti al Europei (sursa: wwf.ro)
La ora actuala e in dezbatere publica (până in 30 septembrie a.c) un ordin al ministrului mediului (politician numit in functie) prin care propune – la initiativa vanatorilor – impuscarea a 492 de ursi, 647 de lupi si 474 de pisici salbatice, conform Anexei 1 din ordinul aflat in dezbatere publica pe siteul Ministerului Mediului. (http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2016-09-21_Ordin_derogari_2016-2017.pdf)
Cotele sunt propuse in conditiile in care ministerul accepta partial argumentarea celor care au facut studiul - un colectiv al facultatii Transilvania din Brasov, adica doar  pentru ursi, lupi si pisici salbatice. Acelasi studiu nu mai este considerat valabil cand vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, desi nu se ofera vreo explicatie in acest sens. Desi 6 din 9 experti din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazeaza hotararea si au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate. (wwf.ro)

Conform Anexei 1 din ordin  cele mai multe animale vor fi ucise in judetul Harghita: 67 de ursi, 71 de lupi si 62 de pisici salbatice; in judetul Brasov vor fi ucisi 55 de ursi, 72 de lupi si 57 de pisici salbatice - in celelalte judete vor fi ucise in numar mai mic…
Pagubele calculate de vanatori sunt, conform wwf.ro, de circa 800.000 de lei, dar ca profitul poate fi de 22 ori mai mare nu cred ca au scris undeva vanatorii.
Sunt de acord cu cei care afirma ca nu e tocmai firesc sa administreze vanatorii fondul cinegetic si tot ei sa numere, gestioneze, sa impuste si sa faca profit de pe urma animalelor salbatice, pentru ca, practic, ei controleaza totul si au un interes direct. Costa destul de mult sa fii vanator, dar profiturile acopera orice cheltuiala. WWF Roamnia apreciaza ca un trofeu de urs brun ajunge si al 8000 de euro pe piaţă.
Ursul, lupul, râsul si pisica salbatica sunt protejate prin lege nu doar la nivel national, ci european, prin directiva Habitate. Aceasta lege prevede clar ca aprobarea cotelor de derogare se poate face doar daca sunt prezentate solutii alternative, dar studiul românilor prezinta vanatoarea ca unica solutie de reducere a pagubelor. Cand vine vorba despre… ascultarea convorbirilor – ca zice UE – imediat se rezolva; cand e vorba de a gasi alte solutii pentru animalele despre care se presupune ca sunt in exces… ne mai gandim, ca n-o fi foc daca le ucidem.
Expertii si societatea civila cer de ani buni un recensamant pentru speciile de animale salbatice, bazat pe date si fundamentare stintiifica, autoritatile aleg de fiecare data sa se bazeze pe cifrele vanatorilor, singurii interesati in impuscatul animalelor salbatice. (wwf.ro)
Cand vanatorii intocmesc statistici acestea par a fi facute in interes personal si de grup.
Intre alte sute - poate mii - am trimis si eu un mail catre ministerul mediului, sa-mi exprim parerea: nu sunt de acord cu derogarile acestea. Le pasa lor de parerea mea cum ii pasa paianjenului de victima sa.
Cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până in 30 septembrie 2016, la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Directia Biodiversitate.
Persoana de contact este domnul Nicolae Manta, e-mail nicolae.manta@mmediu.ro, telefon 021 4089543.
₪ ₪ ₪
Note:
Fond cinegetic - totalitatea animalelor salbatice de interes vanatoresc, indicate de Legea nr. 103/1996, denumite vânat, impreună cu biotipurile acestora. Nerespectarea regimului juridic stabilit pentru exploatarea durabila a fondului cinegetic poate constitui infractiune.
Fond de vânătoare - unitate de gospodarire cinegetica. Pot fi constituite pe toate categoriile de teren, indiferent de proprietar, si astfel delimitate incat sa asigure o cat mai mare stabilitate vânatului in cuprinsul acestora. Nu pot fi organizate pe suprafetele situate in intravilanul localitatilor, suprafetele parcurilor nationale si rezervatiilor stiintifice cu protectie totala, pe durata existentei acestora. Suprafata minima a unui fond de vanatoare este stabilita de Legea nr. 103/1996 (republicata si actualizata).
(legeaz.net)

Actualizare miercuri, 05 octombrie 2016. Ordinul care permitea vanarea a 1700 de ursi, lupi si alte animale ocrotite prin lege a fost retras. Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a anuntat marti, 4 octombrie 2016 (chiar de Ziua Internationala a Animalelor) ca va infiinta Serviciul de Interventie pentru Animale Salbatice - SIAS - format din jandarmi. Doar oamenii din acest serviciu vor avea dreptul sa mai impuste ursi, lupi sau pisici salbatice. Iar asta se va intampla doar acolo unde salbaticiunile creeaza probleme si numai daca NU se poate reloca animalul. Cotele de vanatoare nu vor mai fi la cheremul vanatorilor, iar acestia nu mai pot vâna astfel de exemplare. Este pentru prima data (in ultimii 9 ani) cand Academia Româna a decis sa dea un aviz negativ pe un astfel de studiu si ordin de ministru.
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Sursa foto urs brun wikipedia (domeniu public),
Autor foto pisica salbatica Silviu Matei:
http://www.outdoorphotography.ro/detaliu.php?page=9&idsubcat=17
Autor foto rasul carpatin Bernard Landgraf: 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lynx_lynx_poing.jpg

PTETITIA impotriva uciderii acestor animale poate fi semnata aici.

Actualizare septembrie 2019
Deputatilor li se cere sa respinga categoric modificarile aduse Legii Vanatorii, asa cum au trecut ele de Senat, inclusiv cu un amendament care scoate ursii din lista animalelor protejate, astfel ca vor putea fi ucisi fara niciun fel de restrictii de vanatori. […] Si Comisiei Europene i se cere sa reactioneze inainte sa se ajunga ca legea sa fie in vigoare […] Majoritatea covarsitoare a celor care au votat “pentru” a fost formata din social-democrati - 44 la numar. Au mai sustinut scoaterea ursilor de sub protectie si 7 senatori de la PNL, 7 de la UDMR si 9 neafiliati, printre care multi din ALDE, inclusiv Calin Popescu Tariceanu.
Cei de la WWF Romania explica in textul petitiei si ce s-ar intampla daca legea ar ajunge in vigoare in forma de acum. […]
Efectele in cazul vanatorii “libere” vor adanci haosul si vor deveni in timp bazele a noi conflicte, ducand si la degenerarea genetica a speciei. Un asemenea mod de vanatoare nu rezolva situatiile conflictuale punctuale, intrucat nu este impuscat strict ursul-problema, ci cel care valoreaza mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valoreaza in medie 8.000 de euro), se arata in textul petitiei.
Cititi mai mult:
http://www.ziare.com/stiri/urs/romanii-ii-someaza-pe-deputati-sa-nu-dea-liber-vanatorii-de-ursi-mii-de-oameni-au-semnat-petitia-in-mai-putin-de-24-de-ore-1579066

12 comentarii:

  1. ma ingrozesc si ma infurii :(
    cruzimea se impleteste cu dorinta de a face bani si de aici rezulta moarte si distrugere...cum sa nu te ingrozesti, cum sa nu devi furios?!
    multumim ca ne-ai dat o cale prin care putem sa ne spunem parerea, e mai mult decat sa nu facem nimic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am infuriat, dar stiu ca nu are rost... :(
      Pur si simplu nu le pot acorda incredere guvernantilor...
      Cu placere. :) La fel imi zic si eu: mai bine sa fiu ignorata decat sa stiu ca n-am facut macar sa trimit un mail si sa spun ca nu-mi place...
      Astia, in loc sa renunte la taierea padurilor la greu, ucid animale pentru a-si umple buzunarele si pe spatele necuvantatoarelor...
      Am senzatia ca toti ahtiatii acestia dupa bani s-au nascut in grajd si acum vor sa aiba ce-au vazut candva la cei "privilegiati"... :(

      Ștergere
  2. Cred ca in tara noastra se merge pe principiul "dupa noi potopul".
    Nu cred ca trece o singura zi in care sa nu afli vreo nerozie. Si sunt din ce in ce mai mari. Nu stiu daca cei responsabili vor plati candva... Poate nu sau poate nu!
    Multumesc de info, draga Diana!
    Seara buna si weekend placut! <3


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A devenit aproape certitudine ca se merge pe ideea "dupa noi potopul". :( Deja par a fi inceput sa se balbaie cand apar sa spuna ceva - ca si cum mint si nu prea si-au pregatit minciuna...
      Nu va plati vreodata careva pentru bazaconii - politicienii in mod cert nu pentru ca sunt "hotararri" luate in calitate de politician. :( Sunt acoperiti pe partea aceasta...
      Cu placere. Multumesc.
      Iti doresc, cu drag, sa ai un weekend minunat! <3

      Ștergere
  3. Am scris,am semnat...dar ce conteaza vreo mie de semnaturi,pentru cei care decid??
    Weekend frumos 1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc.
      E adevarat ca nu intotdeauna suntem luati in seama, dar ne mai reuseste uneori... Cred ca important este sa incercam - cu dorinta de a reusi - chiar daca ratam. Incercam pana reusim! :)
      Multumesc, Natalia. Iti doresc sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  4. Petițiile pe net au 0 valoare. Legile sunt făcute pentru oameni. Legile care cuprind drepturile animalelor iarăşi tot pt. Egoul unora sunt făcute. Natura a scris cele mai puternice legi. Omul vânează pt. Că poate, la fel ca animalul de pradă. Orice animal de pradă dacă nu putea să vâneze se făcea ierbivor. Dar sunt de acord că oamenii legii facilitează şi deshid portițe în favoarea beneficiilor lor,nu a țării şi a cetățeanului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu chiar toate. In fond, in "lumea tehnologiei" petitiile pe net reprezinta vointa cetatenilor doar ca politicienii - inca! - incearca sa le ignore.
      De acord: natura are cele mai corecte legi. De acord si cu faptul ca, uneori, animalele salbatice produc pagube, dar in unele cazuri - cum ar fi si de data aceasta cu pisicile salbatice - nu exista dovezi, ci doar dorinta de a vana animale protejate prin lege (trofee valoroase in lumea vanatorilor). Cand habitatul animalelor salbatice e distrus pentru a face loc unor vile sau pentru a colecta copacii e aproape firesc ca acestea sa ajunga la gospodariile oamenilor. Animalele se vaneaza intre ele si astfel se poate pastra un echilibru (cand nu le este micsorat habitatul). Omul intervine, uneori, fara sa fie si necesara interventia lui.
      La faza asta par a face cum au facut cu defrisarile pe Saua Tampei (si nu numai): utilaje, oameni, taiau de zor; cum s-au sesizat oamenii si au pus intrebari au zis ca aduna putreziciunile, dar imediat au disparut utilajele si putreziciunile sunt tot acolo (lipsesc, in schimb, mai multi copaci).
      Cand o lege e data cu destinatie precisa nu se poate vorbi de buna credinta. :) Si nu e corect ca vanatorii sa intocmeasca aceste statistici - e ca si cum un casier ar fi si contabil si inspector financiar = nu exista verificare si exista riscul inselaciunii.

      Ștergere
  5. Omul e un animal la rândul lui şi are dreptul să vâneze dacă vrea. Animalele amenințate cu dispariția sunt cele mai neadaptate şi oricum nu mai au mult, tot ce vezi din speciile timpurilor noastre sunt o mica parte din ce a viețuit pe Terra. Personal nici mie nu îmi place vânătoarea ca sport, dar aş fi ipocrit să le interzic dacă asta e plăcerea lor. O petiție pe internet reprezintă cea mai slabă organizare a unui grup,toată lumea are net şi se pot strânge uşor semnături virtuale. Sunt exemple de petiții cu sute de mii de semnături pe care nu le-a băgat nimeni în seamă. Ăia cu asociația pt. Familie au strâns 4 mil de semnături pe hârtie şi nu au şanse să schimbe constituția, pe care noi în mare parte am votat-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constitutia, desigur, nu va fi schimbata cum o doresc acei oameni, dar nu pentru ca le e ignorata dorinta ci pentru ca... dorinta lor nu e compatibila cu unele conventii internationale la care RO a aderat.
      Hm.
      Atunci cand omul vaneaza pe rupte animale pe a caror blana sau organe interne (si nu numai) se obtin sume foarte mari, si atunci cand omul distruge habitatul salbaticiunilor pentru a-si ridica vile, blocuri, pentru a construi terenuri de golf etc. s.a.m.d. nu se poate spune ca sunt pe cale de disparitie pentru ca nu s-au adaptat. :) Animalele nu vor putea lupta vreodata impotriva oamenilor care le extermina doar pentru bani (direct sau indirect), nu pentru ca trebuie sa se hraneasca sau sa se imbrace. Nu sunt de acord sa se vaneze animale aflate pe cale de disparitie din vina omului nu a naturii.

      Ștergere
  6. Bravo !!!Ma bucur mult ca s-a rezolvat pozitiv situatia necuvantatoarelor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare m-am bucurat si eu ca s-a rezolvat cu bine pentru animale si pentru ca nu vor mai intocmi vanatorii statistici. :) Sper sa dureze aceasta schimbare - dar nu vreau sa-mi stric bucuria asa ca n-o sa ma gandesc la asta acum. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.