Pagini

2016-09-08

Sfânta Maria, protectoarea Braşovului

Dupa cativa ani am aflat si eu ca Sfânta Maria este si ocrotitoarea Brasovului, nu doar a marinarilor si a teutonilor… asa ca m-am informat pe repede inainte din presa locala, am mai adaugat una-alta si notez aici.

Cum s-a intamplat, exact, că Sfânta Maria a devenit, din anul 2010, Protectoarea spirituala a Brasovului nu prea am inteles, dar daca ma gandesc ca Biserica Neagra a purtat initial hramul Sfintei Maria, ca in biserica Sfânta Treime se afla cea mai mare icoana a Sfintei Fecioare Maria as zice ca, totusi, inteleg.

Inainte de ziua de 8 septembrie, e organizat un pelerinaj prin oras, pe la cateva biserici, monumente s.a. de o anumita importanta, iar eu am aflat azi, pentru prima data.
Procesiunea in cinstea Naşterii Maicii Domnului a fost organizata de Protopopiatul Brasov al Bisericii Ortodoxe, Parohia “Sfânta Treime - Tocile” si Ordinul Suveran al Sfintei Fecioare Maria, reprezentantii acestui ordin fiind cei care au sustinut in 2010 ideea consacrarii Maicii Domnului drept protectoare a orasului.

Pelerinajul religios de ieri a inceput pe traseul Biserica Sfânta Treime – biserica Adormirea Maicii Domnului din Piata Sfatului, traseul fiind unul simbolic, cu mai multe opriri: monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piata Unirii, Colegiul National “Andrei Şaguna”, Maternitate, intrarea in Piata Sfatului. Pelerinajul s-a incheiat cu intrarea in Catedrala cu hramul ”Adormirea  Maicii Domnului” cu slujba Litiei*. Biserica Sfânta Treime este si locul unde s-a cantat pentru prima data ”Deşteaptă-te române!"

Actualul imn al României a fost compus de Gheorghe Uncescu, elev al lui Anton Pann, care era atunci profesor la biserica Sfânta Treime din Şchei, fiind o melodie adaptata dupa cantecul popular (o priceasnă** foarte indragita) “Din sânul Maicii mele”. Versurile imnului apartin lui Andrei Mureşianu, iar prima cântare s-a facut in iunie-iulie 1848, la “un prânz de cereaşe”, in curtea preotului Bonifatie Pitiş, strada Căpitan Ilie Birţ 34. Pentru ridicarea monumentului Imnului National al României in Şchei, la adresa mentionata, biserica Sfânta Treime a donat 30 de mp din terenul aflat acum in curtea casei parohiale. Prin ridicarea acestui monument se doreste a nu mai exista dispute cu privire la locul unde s-a cântat prima data “Deşteaptă-te române”. (as zice ca ridicarea unui astfel de monument nu pune deloc capat unor dispute – despre care nici nu stiam; in plus, daca imnul se va schimba vreodata… se va schimba si denumirea monumentului?)

Fecioara Maria este singura femeie pomenita cu numele de Coran (in araba numele este Miryam sau Maryam). Ea este privita ca un semn divin pentru omenire, laudata pentru ca si-a aparat castitatea, vrednica de cinstire pentru obedienţa ei. (wikipedia)

Bisericile ortodoxa, romano-catolica si anglicana sarbatoresc Naşterea Maicii Domnului ("Sfânta Maria Mică"), pe 8 septembrie.

₪ ₪ ₪ 
Note:
* Slujba Litiei se face unita cu Vecernia cea Mare si are doua părţi. Cuvantul "litie“ vine de la grecescul liti, care inseamna rugaciune de implorare, plina de umilinta.
** Priceasna este o cântare executata la slujba liturghiei ortodoxe in timpul impartasirii preotului sau, prin generalizare, a credinciosilor. Mai poartă numele de Cântări mănăstireşti.

                        Sănătate, armonie şi belşug tuturor celor care azi sărbătoresc! 

21 de comentarii:

  1. Evident ca nu stiam ca este si protectoarea Brasovului!
    Dar este o idee tare frumoasa si imi pare bine ca ai facut aceasta descoperire pentru ca am simtit ca te-a bucurat nespus.
    Noi am ajuns azi la Constanta si ne-am clatit privirea in velierele din port. Nici nu credeam ca vom reusi, dar totusi uneori se intampla mici minuni!
    Sper ca ai avut o zi frumoasa de Sfanta Maria, draga Diana! Numai ganduri bune! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ai o "scuza" ca nu stiai. :)
      M-a surprins informatia; cel mai mult m-a bucurat faptul ca am aflat si eu. :) Dar, cumva, a fost asa... ca si cum... o aripa de inger a miscat vazduhul (suna cam pompos) :)
      Micile minuni fac viata frumoasa si, intr-un fel, chiar de le credem noi mici, ele pot fi esentiale. :)
      Citind "ne-am clatit privirea cu velierele din port" m-a cuprins, brusc, un dor de duca... pe mare. E chiar prea mult timp de cand nu am mai ajuns pe acolo. :)

      A fost o zi... surprinzatoare. Nu doar ca am tot aflat noutati (deloc esentiale, dar interesante), dar a fost o zi linistita foarte, cum de mult timp nu s-a mai intamplat. Spre seara s-a reinstalat haosul obisnuit. :)

      Multumesc, Suzana draga! Cele bune sa se adune in viata ta, a voastra. <3

      Ștergere
  2. Ma bucur ca Sfanta Maria Mica este protectoarea Brasovului !
    Frumoasa evocarea pe care ai facut-o,sa stim si noi cand vizitam Brasovul,o
    localitate prin care am trecut des in drumul spre vacante,in zona Fagarasului,
    spre Urlea !
    Zile frumoase,cu bucurie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am bucurat, si-am fost surprinsa, si-am incercat sa inteleg de ce Ea, sau cum de pot hotari oamenii ce si cum. :)
      Sunt cateva lacasuri de cult superbe prin Brasov, si foarte vechi, apartinand de culte diferite.
      E o zona de vis, si acolo. Oare mai exista cabana Urlea? Cred ca ultima data am fost inainte sa termin liceul. :(
      Multumesc, Natalia. Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  3. La mulți ani tuturor brașovenilor! Frumoasă sărbătoare aleasă pentru locuitorii acestui vechi și important oraș.
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :) Multumesc si in numele lor. :) La multi ani si voua!
      Pana azi nu am privit cu prea multa atentie aceasta sarbatoare desi la multe petreceri am fost de-a lungul timpului. :)
      Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna.
      Deh, unii beau, altii ba.
      Sunt destui bogati credinciosi - ba unii sunt chiar bigoţi.
      Numai bine. :)

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Nu vad deloc calitati la bigoti.
      Saracia exista, dar tocmai ce am scris: sunt si bogati credinciosi, cel puţin teoretic - altfel spus: si fara saracie ar exista oameni credinciosi.
      Nu ii e dat omului sa-si traga sufletul si sa nu-si faca rău, daca ar fi un "dat" omul ar sti sa se odihneasca si nu si-ar face rău. Ii e "dat" omului sa moara - moartea e un "dat", de exemplu, pentru ca oricat ar dori, omul nu e nemuritor, nu se poate impotrivi mortii.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    5. Nimanui nu ii este interzisa credinta, dar fiecare face ceea ce crede - ca e bine sau mai puţin bine e o chestiune subiectiva.
      Un individ poate fi excomunicat ("exclus din religie"), de exemplu, dar credinta nu-i poate fi luata. Bogatul care nu-si abandoneaza averea nu e mai puţin credincios doar ca... nu ajunge-n imparatia cerului (cum s-ar zice). :)

      Ștergere
    6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Așa cum ne-ai obișnuit și în acest articol am aflat multe lucruri interesante de care nu știeam,mulțumesc Diana!
    Îți doresc un weekend plin de bucurii,draga mea!
    Pup și îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, ELena draga
      Multumesc pentru apreciere.
      Cu placere. :)
      Multumesc si pentru urare. Iti doresc sa ai un weekend minunat.
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  6. Ehe, nu stiam de Protectoarea orasului,ass ca multumi de informatii :)
    cat despre istoria imnului, am avut norocul de o generatie deosebita de profesori, care mentineau traditiile saguniste,si mereu ni se spunea istoria imnului inaintea Maialului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. :)
      Cand ma gandesc ca despre istoria imnului (imnurilor) nu am invatat la scoala / liceu nu-mi vine a crede. Am avut cativa profesori care mai "ieseau" din programa, dar nu prea mult - la vremea aceea nu prea era indicat.
      Si azi sunt scoli / licee in care profesorii ii invata cu drag pe cei tineri... Ziceam zilele trecute ca mi-am cam pierdut speranta cu privire la un viitor frumos al RO dar, din vorba in vorba, imi dau seama ca mai licareste, chiar daca cei ca tine au cam plecat de aici, si vor pleca si altii. :) In fond, tot români frumosi sunteti, oriunde ati fi. :) Sa va fie bine! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.