Pagini

2016-10-31

Cucu-bau! Peekaboo!

Cucu-bau! Acum te vad, acum nu te vad! Acum esti, acum nu esti!
de Georgios Jakobides
Cred ca nu exagerez afirmand ca m-am jucat “cucu-bau” de cel puţin un milion de ori. Râsul copiilor este atat de cristalin incat imi place sa-i ascult pe cei mici râzând cât mai des. Cucu-bau! E irezistibil cu cei mici. Chiar si adultii zambesc atunci cand te joci cu ei.

Acest “joc de copii” ii ajuta pe cei mici sa inteleaga principiul pe care psihologul elvetian Jean Piaget l-a numit “permanenţa obiectului”, ii ajuta sa se descurce cu situatii precum lipsa mamei chiar si pentru perioade scurte; bebelusii, in special, spun specialistii, depasesc mai usor anxietatea de separare care e frecventa la bebelusi. Copilul va intelege ca atunci cand parintele pleaca de langa el nu dispare - cum cred ei - a demonstrat o echipa de cercetatori condusa de James Russell, de la universitatea din Cambridge (au lucrat cu minori cu varsta de 3 si 4 ani). James Russell considera ca farmecul jocului consta in aceea ca-i face pe cei mici sa creada ca sunt invizibili, cei mai multi crezand ca atunci cand cineva nu le vede ochii nu ii vede nici pe ei (a folosit ochelari cu lentile prin care copiii puteau vedea dar ceilalti nu ii vedeau ochii).

In cadrul aceluiasi experiment, ochii celor mici au fost acoperiti cu măşti si au fost intrebati daca mai pot fi vazuti de cercetatori. Majoritatea au raspuns ca nu. Multi au mai crezut, de altfel, ca cercetatorii nu pot vedea nici adultii care poarta măşti peste ochi, ajungand la concluzia ca cei mici cred ca oricine are ochii acoperiti si nu poate vedea este invizibil pentru ceilalti. 

Jucand cucu-bau! si adultii zambesc mai mult, ba chiar se si stramba hazliu, ceea ce ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte armonios, pentru ca – in special cand sunt bebelusi – adora sa vada chipurile celor din imediata apropiere. Zambetul e un semnal transmis creierului.

Jocul e universal, existand in toate culturile lumii si ii ajuta pe cei mici sa depaseasca si teama atunci cand nu sunt langa mama.

Cum se joaca: adultul isi acopera faţa cu palmele, apoi desface palmele, isi arata faţa si zice “cucu-bau!” Vorbitorii de limba engleza au “Peekaboo” (peek-a-boo), urmat uneori de “eu te vad!”

Exista si alte variatiuni: adultul isi acopera faţa si intreaba “unde e copilul?” Isi descopera faţa si zice “aici e copilul!” O alta varianta este ascunderea pe dupa copaci si alte obiecte.
In toate variantele, jocul e jucat si intre copii.
Bau! Bau! Cucu-bau!
Boo! Boo! Peekaboo!
 
Sursa foto 1 wikipedia

6 comentarii:

  1. Nepotica noastra inca se mai ascunde dupa usi si perdele ca sa o gasim... Radem de ne prapadim cand ne "reintalnim"...

    Cucu-bau :) Sa ne mai jucam putin, ca e tare bine!!!

    O saptamana minunata sa ai, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce fain! Imi pot imagina foarte usor distractia! :) Nu stiu daca m-as satura vreodata sa ma joc cu cei mici! :))

      Cucu-bau! Te-am vazut! :)

      Multumesc, Suzana draga!
      Iti doresc sa ai o saptamana excelenta! <3

      Ștergere
  2. M-ai facut sa zambesc. Mi-ai adus aminte de perioada cand al meu baietel era mic si ne jucam cucu-bau. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amintiri superbe! :) Fericiti sa fiti si sa va distrati cat mai mult posibil! Multa sanatate! <3
      Pupici! Cucu-bau! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.