Pagini

2016-12-12

Promisiuni electorale

Pe scurt, din patru in patru ani, politicienii români promit o ţară in care vor curge râuri de lapte si miere si câinii vor avea covrigi in coadă.

Pe larg, se promit cresteri salariale, cresterea ajutoarelor sociale, cresterea indemnizatiilor fel de fel. Hm. Indemnizatia de somaj a tot scazut in ultimul timp, de exemplu. Salariul minim pe economie a mai crescut puţin (salariu mai mare, taxe mai mari pentru stat) dar alta serie de oameni a ajuns la “biroul fortelor de munca” – indemnizatia pentru ei o fi suportata din taxele incasate de la cei care (inca) mai au o afacere si/sau care (inca) mai au un loc de munca.

Hm. A crescut alocatia pentru copii?! Nu prea – au crescut preturile la gaz, apa, electricitate – de fapt, nu pretul acestora a crescut, ci al accizelor (bani care ajung in visteria statului), al distribuirii / transportului… Alte sume care sunt purtatoare de taxe pentru stat (si, mai mult sau mai puţin, de la caz la caz, venituri pentru actionari, intre altii).

Sa n-o lungesc prea mult: cine promite cresterea veniturilor cetatenilor cand starea economiei e aproape de jale… minte pentru a obtine capital electoral sau… mai rau! Va face imprumuturi la banci pentru a-si indeplini promisiunile nesustenabile financiar. Cine va rambursa aceste imprumuturi?! Cetatenii; in special cei care nu-si permit conturi off-shore.

Cei care urmeaza la putere dupa patru ani de la promisunile acestea sociale au, de regula, de facut un singur lucru: sa ia masuri logice (care dor) pentru a relansa economia – cand economia are un nivel ceva mai ridicat au trecut iar patru ani si cei cu cresterile artificiale ale salariilor se pot infiinta din nou sa promita si timp de patru ani sa sece iar visteria, lasand in sapa de lemn multe sectoare importante doar pentru a-si asigura kilogramele de buletine de vot numarate in favoarea lor. Si tot asa, din patru-n patru ani, suntem la sapa de lemn. E improbabil ca o economie nationala sa se poata redresa, vreodata, pe termen lung, daca se tot procedeaza astfel.

Randurile de mai sus nu se doresc o “analiza economico-financiara”. Intrebarile, insa, ar trebui sa se nasca in mintea oricui vede mai departe de ziua de azi. Când e vorba despre viitorul unei naţiuni nu e permis “sloganul” “trăieşte clipa”.

De unde vor fi luati banii pentru toate maririle anuntate? Cu ce vor fi inlocuite sumele care se “pierd” prin reducerile anuntate in cazul taxelor si impozitelor? Un salariu mai mare pentru angajatul privat poate insemna (si) o crestere a preţului produselor / serviciilor - pentru a asigura acest salariu mărit. Si altele de gen. (sa nu se inteleaga ca salariile nu sunt, in prea multe cazuri, mizerabile, ci doar faptul ca o crestere artificiala nu e benefica unei economii).

Din pacate, statului român (politicianului român) ii lipseste capacitatea de a mobiliza resurse si capacitatea de a administra corect si eficient resursele. De fapt, nu stiu daca îi lipseste capacitatea cât ii lipseste vointa.

6 comentarii:

  1. Cand scrii postari din astea este ca si cand asi citi ziarul, dar unul adevarat si fara minciuni! :)) Promit un lucru: daca vor transforma Romania intr-un Canaan ceresc ma întorc! Poate alta data in alta viata, asi zice!:)) Cat priveste visteria statului, cred ca introducerea legii 18/1968 a venitului ilicit (cu îmbunatatiri desigur tinand seama de o gramada de factori, cum ar fi lucratul in strainatate!)dar si confiscarea veniturilor nu numai "lunile' de puscarie aferente cu drept de "scris carti" scazaminte si alte minuni, ar face visteria sa fie doldora de bani, sau nu?
    pupici Diana si o saptamana faina draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ella draga! :)
      Avem o astfel de dispozitie legala, privind confiscarea averilor (de prin 2012) si chiar despre confiscarea extinsa (de pe la rude, prieteni, concubini) dar.. nu prea se aplica. Judecatorii / procurorii dispun sechestrul dar confiscarea / valorificarea ar trebui facuta de Fisc si Fiscul... deh! Au infiintat (relativ de curand) o agentie care sa se ocupe cu valorificarea bunurilor sechestrate dar... deh! mai dureaza.. Plus: nu pot fi confiscate averile dobandite (ilicit) inainte de aprilie 2012, cand a fost promulgata legea (o dispozitie in codul penal - art 112 si 112 indice 1). Si, din cate am inteles, confiscarea se dispune in cazul unei condamnari de 5 ani sau mai mult, pentru anumite infractiuni si... etc.. Din nou: deh! Legi avem - cu oamenii care sa le aplice e mai greu pentru ca... deja stii: deh! :)
      Multumesc. Iti doresc, la randul meu, o saptamana frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Se pleacă pe capete. Mai ales dacă ai sub 40 ani, eşti calificat şi ştii o limbă străină. Bani să spunem că nu câştigi mai mulți afară, față de Ro, dacă scazi cheltuielile tot aia e. Dar măcar beneficiezi de calitatea vieții, că o țară civilizată respectă banul public. Când vezi că ies 39% să voteze, poporul ăsta nu mai e o victimă a corupției ci um complice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul pare a fi ca oricine ar fi votat tot nu se schimba in bine mare lucru, pe termen lung. Absenta de la votare ar putea fi un semn, un semnal... dar pe care nu vor sa-l inteleaga politicienii (tupeisti) care ajung sa castige alegerile, si nici cei care le pierd - pentru ca toti acei oameni urmaresc un interes propriu (si / sau de grup) si le pasa doar sa castige... nu-i intereseaza cine ii voteaza (fie ca o fac cei vii fie ca o fac cei... morti) :(
      Bine o mai zici: calitatea vietii face diferenta. :) "Fie painea cat de rea, tot mai buna e in tara mea" nu pare sa mai fie un adevar. :(

      Ștergere
  3. Atat de bine scrii; atat de bine ai observat adevarata "simtire" ce ne inconjoara in aceste zile. Ma astept sa ne (re)fie anuntata deja, criza, de atatia ani instalata. Uneori, ma intreb (ca multi altii) incotro ne indreptam. Sa plecam cum au facut si altii, ar fi o solutie? cat despre ce promisiuni se fac, n-am nici o idee cum ar fi posibile mariri de salariu. In ce ma priveste as vrea, sa imi reiau cariera avuta, sa nu mai stiu ca este posibil sa citesti intr-o decizie "datorita calificarii si pregatirii profesionale nu i se poate ..."...Azi, nu mai are nimeni nevoie de oameni calificati, de functionari, nici atat. Cu 16 ani de studiu si x cursuri de calificare, perfectionare si alte bla-bla-uri...m-am trezit intrebata daca sunt casnica? in rest, Cv-ul e bine structurat; pe bune?!! deci, daca ai trecut de o anume varsta, nu poti sa te regasesti in viziunea noilor recrutori; lol...dar, chiar ma intreb, unde ne indreptam...
    Si ai dreptate " suntem la sapa de lemn. E improbabil ca o economie nationala sa se poata redresa, vreodata, pe termen lung, daca se tot procedeaza astfel." Nu de promisiuni avem nevoie, ci de fapte concrete; avem nevoie sa realizam o crestere calitativa a nivelului de trai. Sa simtim ca traim asa cum credeam ca vom trai, cu mai mult respect, cu optimism si pozitivitate ca nu e totul in zadar. Dar poate sunt eu pesimista. Scuze, am facut o paranteza mare, luata de elan dupa ce ti-am citit randurile.
    Toate cele frumoase sa aflam, sa pastram optimismul si zambetul ca in expresia "e si maine o zi".
    Salutari cordiale si sa nu uit...azi, a nins prima oara! Ce poate fi mai frumos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Alexa.
      Ooooh! Sunt, deja, prea multi cei care s-au lovit de sintagma "datorita calificarilor...". E ceva de speriat! La prima vedere se intelege ca angajatorii români nu doresc calitate, nu doresc oameni care sa stie ce au de facut.... Un motiv ar putea fi ca se simt inferiori, dar si faptul ca cei calificati au si pretentii salariale, ceea ce e firesc. Tare-i trist ca in RO nu se mai cauta calificati si, totusi, se inventeaza fel si fel de cursuri pe care trebuie sa le urmeze profesionistii in ideea "dezvoltarii profesionale" - ca si cum un profesionist nu e constient ca trebuie sa fie la curent cu evolutiile in domeniul lui de activitate - dar in acest mod sunt "hraniti" fel si fel de teoreticieni care (nu toti) nu au habar sa aplice in practica teoria pe care o predau...
      Daaa.... tragic este si acest aspect privind varsta si angajarea... Intrebarea despre "casnica" e un alt motiv de care se agata angajatorii pentru a refuza pe cineva - in ideea ca e un "gol" in CV, ceea ce poate insemna ca persoana a pierdut legatura cu domeniul.
      Nu esti pesimista! :) Vezi lucrurile asa cum sunt si faci constatari - esti realista.

      Iti doresc sa reusesti sa reiei lucrul in domeniul tau. Stiu ca poate fi greu (scriu "stiu" in virtutea celor scrise de tine si a realitatii din RO)... :(

      Multumesc pentru gandurile si randurile tale. Cat mai mult bine iti doresc, cu drag. :)

      Ce fain-fain-fain! Si la noi a nins! E a doua (sau a treia) oara, dar de data aceasta s-a asternut un strat ceva mai gros - am vazut in zori cum ningea si totul era alb! Si atat de frumos! Cand ninge linistit, si totul e alb, am asa... un sentiment de liniste, ca si cum... totul va fi bine! :)

      P.S. Mai am puţin si cred ca incep sa ma gandesc la plecare - desi nu consider plecarea ca fiind cea mai buna solutie. :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.