29 apr. 2016

Sănătoşi să fim!

Sănătate! ‘Că-i mai bună decât toate! :)

Sufletul de lumină plin să vă fie! În ochi să aveţi numai lacrimi de bucurie şi mintea de gânduri frumoase ocupată să fie! Iubirea să nu vă ocolească şi dorinţele să se împlinească!

De oameni cu suflet frumos să aveţi parte şi viaţa lungă, armonioasă şi îmbelşugata să fie!

Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia.
Sărbătoarea de Paşte cu bucurie să vă fie!

<><><><><><><><><><><><><><><>
Sursa foto: http://imagenes-de-jesus.com/page/23/; 

25 apr. 2016

Iepuraşul în legende

Iepurasul de Paşte este o figura preluata din lumea festivalurilor păgâne germanice, unde simboliza fertilitatea, primavara, bucuria. Azi, Iepuraşul e prietenul copiilor, cel care le aduce daruri de Paşte.
Ca simbol pascal apare in Germania in anul 1590 – se credea ca aduce ouale roşii in Joia Mare si pe celel altfel colorate in Sâmbăta Mare.

Potrivit unei legende anglo-saxone, intr-o iarna, zeita Eastre (Eostre, zeita Primaverii) a gasit o pasare ranita si singurul mod in care a putut sa o salveze a fost sa o transforme in iepuroaica. Pasarea si-a pastrat capacitatea de a face oua; iepuroaica decora ouale si le daruia zeitei in semn de recunostinta. Asa s-a nascut legenda Iepurasului care aduce daruri copiilor.

24 apr. 2016

Floriile şi Flora, zeiţa florilor

La mulţi ani celor care azi sărbătoresc!

Duminica Floriilor marcheaza inceputul Saptamanii Patimilor, dar traditia precrestina atribuie acestei zile semnificatia renasterii naturii.

Sarbatoarea de Florii se suprapune (un fel de a zice) festivalului de celebrare a zeitei romane a florilor, primaverii si fertilitatii: Flora, al carei nume deriva din latinescul Floris, cu sensul de floare.. La romani, festivalul (Floralia) se desfasura intre 27 aprilie si 3 mai, ultima zi fiind dedicata luptelor intre gladiatori.
Desi a fost o zeita minora, una dintre multele zeite ale fertilitatii, fiind asociata cu florile care infloresc, cu primavara si-a castigat statutul de protectoare a culturilor (dar si a tineretii) iar romanii o cinsteau cu fast, impodobindu-si casele si templele cu flori in timpul festivalului, iar imaginea ei era gravata pe monede. Era reprezentata ca o femeie frumoasa purtand o coroana de flori. Ovidiu a mentionat-o si el: “Zeita apare, incununata cu ghirlande din o mie de flori”.
Flora avea o sora geamana: Fauna, zeita vietuitoarelor din regnul animal. 

23 apr. 2016

Uciderea puilor de cioară

Se stie ca ciorile pot provoca mari pagube mai ales terenurilor cultivate, si pot deranja orasenii prin zgomot si mizerie si se urmareste micsorarea populatiei acestei specii, dar nu trebuie adoptate orice fel de masuri si nu oricand.

Cioara este o pasare care traieste in grupuri relativ mari, in regiunile de ses, de deal cu paduri, campuri si pe ogoare. Ciorile sunt monogame, cuibul fiind asezat pe copaci, sub poduri, tufisuri. 
Primele ciori au aparut in Miocen, in urma cu circa 17 milioane ani, in zona Australiei si Oceaniei.
Ciorile sunt cele mai inteligente pasari din lume. Mult mai inteligente decat bufnitele si pasarile de prada, si cu mult mai istete, smechere si descurcarete decat papagalii.
In România traiesc opt specii de corvide, cele mai intalnite fiind cotofenele si ciorile grive.

Sfântul Gheorghe e şi ocrotitor al soldaţilor

La mulţi ani celor care poartă acest nume!

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (George) s-a nascut in Cappadocia, intr-o familie creştină, si a trait in timpul domniei imparatului Diocleţian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistand niciun document al epocii care sa contina date despre viata sa. Ceea ce se stie despre el a fost scris ulterior.

Cappadocia se afla in estul Anatoliei, in centrul a ceea ce este acum Turcia. Relieful consta dintr-un platou inalt de peste 1000 m altitudine, care este strapuns de varfuri vulcanice, Muntele Erciyes (Argaeus vechi), in apropiere de Kayseri (vechea Cezaree), cu 3916 m, fiind cel mai inalt. 
In anul 17 imparatul Tiberius, a transformat Cappadocia intr-o provincie romana.

22 apr. 2016

Orientul viu, de Mircea Eliade

Citat din "Isabel si apele diavolului"
Mircea Eliade s-a nascut la Bucuresti, pe 13 martie 1907, in familia ofiterului Gheorghe Eliade, un om foarte religios. A avut si o sora, Corina, care avea sa devina mama cunoscutului semiolog Sorin Alexandrescu.

Eliade a fost un adevarat erudit; vorbea fluent franceza, germana, italiana, engleza si cunostea destul de bine ebraica, persana, sanscrita.
In tinerete, Eliade a fost jurnalist si eseist, discipol al controversatului filosof de extrema dreapta Nae Ionescu si membru al societatii literare Criterion.
Pe 14 iulie 1938 Eliade a fost arestat pentru sustinerea acordata Garzii de Fier, care tocmai fusese scoasa in afara legii de regele Carol al II-lea. In anii urmatori a fost atasat cultural in Marea Britanie si Portugalia, sub regimul legionar si ulterior sub regimul maresalului Ion Antonescu.

14 apr. 2016

Reabilitarea Cavalerilor Templieri

In octombrie 2007 papalitatea a dat publicitatii documentele judecarii Cavalerilor Templieri din 1307-1312. Documentele au fost pierdute in arhiva Vaticanului pentru mai mult de 3 secole, fiind „puse in dosare gresite”, pâna au fost descoperite de un cercetator academic, profesoara Barbara Frale, in anul 2001. Pergamentul Chiron arata ca opinia majoritara asupra acelor evenimente este gresita, Papa Clement al V-lea declarand la vremea aceea ca Templierii nu sunt eretici, dar desfiintand totusi Ordinul pentru a-si mentine bunele relatii cu regele, acuzatorul Cavalerilor. El insusi l-a interogat pe cel mai inalt demnitar al cavalerilor, care a fost inchis de regele francez Filip al IV-lea.

Cardinalul argentinian Jorge Mejía, care timp de cinci ani (1998 - 2003) a fost numarul unu in Biblioteca din Vatican si Arhivele Secrete, nu s-a aratat foarte surprins ca, in secolul XVII, s-a pierdut urma pergamentului ce cuprinde informatii despre procesul cavalerilor. Documentul s-a ratacit din cauza numarului mare de manuscrise.

13 apr. 2016

Hârtiile din Pana ma

De câte ori am scris sau vorbit despre acest scandal international am notat “Panamea” – absolut de fiecare data (uneori s-a dus asa, pentru ca n-am observat greseala) asa ca am ales sa scriu “Pana ma”.

“Pana mea” nu e o injuratura! Conform 123urban.ro, “dictionar urban”, “pana mea” este o expresie care exprima neputinta de a actiona intr-o situatie anume si care denota frustrarea celui care o foloseste. Se potriveste perfect in context pentru ca oficialii se sfiesc sa dezvaluie numele celor 286 de afaceristi români care – zic ei – apar in listele aduse la cunostinta prin “miraculoasa” scurgere de informatii din firma internationala de avocatura Mossack Fonseca (una din cele mai bine ascunse companii din lume) prin care au fost infiintate cele mai multe firme offshore.
Intre anii 1977 si 2015, compania Mossack Fonseca a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de ţări si teritorii.
Companiile offshore sunt societati ecran ce disimuleaza identitatea reala a proprietarilor lor.

Ramon Fonseca, unul dintre fondatori, in varsta de 63 de ani, a declarat pentru Reuters ca dezvaluirile nu au pornit de la o persoana din interior ci serverele societatii au fost accesate de hackeri din strainatate.
Unii vehiculeaza ideea ca in spatele dezvaluirilor ar fi C.I.A….

Panama Papers e o investigatie internationala care a pornit de la o scurgere de informatii din arhivele societatii Mossack Fonseca din Panama, societate de avocatura specializata in consultanta pentru crearea companiilor offshore. International Consortium of Investigative Journalists  si publicatia germana Süddeutsche Zeitung – care a primit informatiile de la o sursa anonima – au cooperat cu jurnalisti din peste 100 de organizatii media din toata lumea. 

12 apr. 2016

A fi sau a nu fi… ipocrit

Foto de la "Brasov, orasul sufletului meu"
Mai lesne este să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat in împărăţia lui Dumnezeu (Matei 19, 24). Si atunci, de ce atâta nevoie de lux prin biserici, de ce atâta nevoie de aşa multe biserici?
În clipa în care se vor construi biserici foarte multe şi aurite, să vă feriţi, scade credinţa, scria Sfântul Ioan de Kronstadt (18.10.1829-20.12.1908), care a fost o figura carismatica a Bisericii Ortodoxe din Rusia.

Îi voi crede credinciosi sinceri numai pe acei politicieni, “oameni ai bisericii” ş.a. care vor renunţa la avere in speranţa – si dorinţa - de a intra in împărăţia lui Dumnezeu. Până in acel moment ce-ar fi sa îi consider ipocriţi? Voi şti că ei, politicienii, “oamenii bisericii” bogaţi nu fac altceva decât să caute să obtina cât mai multe voturi la alegerile electorale, cât mai multă influenţă asupra maselor, iar dacă reusesc sa dezbine populatia, cu atat mai bine… Cred ca gresesc foarte mult cei care se avântă cu prea mult patos in apararea unora sau altora, judecand persoana in loc sa discute, eventual, fapta.

11 apr. 2016

Hărnicia, motiv de divorţ

Scrie in DEX, despre hărnicie: zel in muncă; sârguinţă, vrednicie; destoinicie.
Scrie pe OrthodoxWiki: hărnicia e una dintre virtuţile morale care constă in a munci cu sârg şi care duce la sporirea cinstită a veniturilor.

Cei harnici până la obsesie se numesc obsesiv-compulsivi?

Cu multi ani in urma, in vizita la o prietena, Mariana, am intalnit un cuplu – amandoi aveau in jurul varstei de 40 de ani. El mi-a atras atentia prin grija pe care o arăta sotiei dar si prin jena vizibila cand aceasta se tot agita sa adune firimituri, sa ia imediat farfuriile golite de oaspeti s.a. de gen. Eram la onomastica gazdei atunci, in toamna.

Atunci i-am vazut prima data. Apoi, Mariana mi-a spus ca „Gelu” a divortat pentru ca sotia lui nu voia sa lase carpa de praf din mână. M-am uitat putin cruciş... Trebuie sa fi avut putin peste 50 de ani la acea vreme.

- Da, isi întăreşte Mariana afirmatia. Copiii sunt mari, se descurca singuri, fata e la „casa ei”, baiatul la facultate in Bucuresti si „Nina” nu inceta sa trebaluiasca prin casa, sa faca o multime de conserve cat erau vara si toamna de lungi. Toata casa stralucea de curatenie, si nu mai era cineva sa faca dezordine.

10 apr. 2016

De la o voce in miez noapte...

Imi ureaza Suzana (Floare de Colţ) intr-un comentariu, aici, sa am un weekend excelent si nu prea războinic. :) La momentul cand am citit, deja, cineva imi declarase razboi… Si cum n-am multa minte – cu un singur neuron, si ala vioi-ameţit, nu pot avea prea multa – m-am pus pe descoperit sursa: un barbat aproape femeie, daca iau in considerare vocea. Ii stiu acum numele si prenumele, ii stiu adresa exacta, stiu ca locuieste singur si isi numara pârţurile, stiu cum arata – o sa-l sun la interfon intr-o noapte, si-o sa plec… (glumesc… dar ma mai gandesc). In fiecare seara o sa plimb cainele pe acolo, desi nu mi-e tocmai comod, insa voi invita la plimbare si pe cineva cu un câine cu regim special. Am tăcut in noapte, pentru ca vecinii ăluia n-au nicio vina si nu voiam sa-mi asculte replica, pentru ca ar fi urmat replica lui, si iar a mea si tot asa…

Ce fel de om e acela care, vinerea pe la miezul noptii, sta si priveste pe fereastra? Nu fumeaza (n-am simtit miros de tigara), doar priveste si… striga dupa intarziatii care-si scot câinii la plimbare. 
“Ai adunat mizeria câinelui?” se aude o voce in noapte. 
1. Ai vazut ca nu m-am aplecat, deci nu am adunat. 2. Fiind noapte te-ai ghidat, in lumina chioarelor becuri, numai dupa pozitia câinelui. Ghici ce?! Câinele era căţea si a facut pipi in iarba. E a treia oara când sunt trasă de atenţie degeaba.

Sfaturi duhovniceşti comentate

Pe lângă sfaturile de bun simţ sunt unele care mă fac să zâmbesc şi când mă gândesc cum sună unele sfaturi şi cum se întâmplă în realitate, în foarte multe cazuri (dacă nu în cele mai multe).

Ascultaţi ce zice Scriptura: „Va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa”. Nimic să nu fie pricină de josnicii. Piară bogăţiile, slăvirile acestei lumi, ceea ce iubesc preţuieşte mai mult ca toate.

“Omul si femeia” imi aminteste o intamplare care a avut loc intr-o sala de judecata, cu multi ani in urma (nu zic ca nu se mai intampla). Un barbat de la ţară era chemat ca martor intr-o cauza penala si judecatorul îi da cuvantul, sa spuna ce stie. Si el incepe: Am vazut cum pe drum venea omul cu femeia… Judecatorul il intrerupe: Cum, omul si femeia? Femeia nu-i tot om? Ba da, zice el. Atunci, cum se spune? Martorul, putin incurcat, zice: Omul si femeia veneau pe drum

9 apr. 2016

Florile răului (Les Fleurs du mal), Charles Baudelaire

sursa
Charles Baudelaire, poet, estetician, critic literar si de arta franceza, cel care va deveni poetul spiritualitatii in complexitatea ei moderna, creator al unei noi arte care a revolutionat poezia, a vazut lumina zilei in 9 aprilie 1821, la Paris, intr-o casa veche incarcata de istorie, copilul unui sexagenar cu sotia lui, mai tanara decat el cu 34 de ani.

El integreaza conceptului de frumos intelegerea concret-umanului, a raului, satanicului, urâtului, grotescului, mitului, considerând ca artistul are capacitatea de a invinge orice piedica, de a stapâni, prin analogie, simbol si corespondente, enigmele universului.

sursa
Volumul “Florile răului” ilustreaza tragismul conditiei umane moderne; sentimentul scepticismului, dezgustul, plicitiseala, unite cu revolta, strabat in versurile sale. Auguste Poulet-Malassis publica prima editie (iunie 1857) din Les Fleurs du mal, editie care a fost impartita dupa teme in şase sectiuni: Spleen et idéal (85 poezii), Imagini pariziene (18 poezii), Vinul (5 poezii), Florile răului (9 poezii), Revolta (3 poezii), Moartea (6 poezii)
Pe 7 iulie, conducerea Sigurantei Publice (Sûreté) a luat cuvantul impotriva a ceea ce a numit "ultraj impotriva moralei publice" si "insulta la adresa moralitatii religioase". Desi ultima acuzatie a fost mai apoi abandonata. In 20 august procurorul Ernest Pinard, care argumentase, de asemenea, impotriva romanului Doamna Bovary de Gustave Flaubert, obtine o audiere in faţa tribunalului penal. Pledoaria lui Gustave Gaspard Chaix d'Est-Ange obtine pe 21 august amendarea lui Baudelaire si a editorilor sai si eliminarea a şase poezii, pentru infractiunea de incalcare a moralitatii: Bijuteriile (Les Bijoux), Le LéthéÀ celle qui est trop gaie (Celei prea vesele), Lesbos (care descria dragostea lesbiana), Femmes damnées si Les Métamorphoses du vampire. Interdictia a fost ridicata in Franta abia in 1949.

7 apr. 2016

Cu două tăişuri: spada

In loc de Introducere: In literatura de specialitate se foloseste des termenul sabie (arma cu un singur tăiş) si pentru a indica spada (arma cu doua tăişuri) – si invers, poate si pentru ca unele arme albe desi au lama curbata au doua taisuri si invers: desi drepte au un singur tăiş.
Cuvantul spada provine din italienescul spada, care isi are originea in latinescul spatha. Cuvantul sabie isi are originea in bulgarescul sabja.
Sabia este cel mai frecvent curba, in timp ce spada este intotdeauna dreapta. Sabia are de cele mai multe ori un singur tăiş, spada are ambele laturi ascutite.
Daca ma intrebati pe mine as pune ca habar n-am daca paloşul, de exemplu, e spada sau sabie. E paloş, da. :)

***
Spada, o arma cu lama lunga, dreapta, lata, cu doua tăişuri, este o inventie din epoca mijlocie a bronzului1. In secolele XV-XIV i.Hr. s-a raspandit sabia de tip micenian2 numita rapiera dar si spada scurta si lata.

4 apr. 2016

Liderii mondiali şi uşa din dos

Unii dintre marii lideri mondiali s-au suparat pe marile companii care indraznesc sa-si protejeze clientii si sa le asigure intimitatea prin criptarea mesajelor, oferindu-le astfel un mediu intim, securizat impotriva eventualilor intrusi. Vineri, 6 februarie 2015, David Cameron, premierul Marii Britanii, si presedintele american Barack Obama au fost de acord sa… nu fie de acord cu aceasta criptare a mesajelor, insistand ca backdoor e o situatie de dorit pentru ca cetatenii sa poata fi urmariti.
Politistilor si spionilor nu ar trebui sa le fie blocat accesul la telefoanele inteligente prin criptarea mesajelor – isi doresc cei doi (si nu numai ei). Retelele de socializare, Internetul, telefoanele mobile sunt principalele moduri in care organizatiile teroriste comunica – a declarat, intre altele, presedintele american, uitand sa spuna ca sunt destule căi prin care ar putea comunica fara posibilitatea de a fi interceptati.

1 apr. 2016

Am fotografiat un pitbull!

V-am păcălit! Nu l-am fotografiat eu, ci una dintre prietene.

V-am păcalit! Nu e Pitbull e Staffordshire Terrier!

V-am păcălit?

Păcăliţii de azi sunt cei care vor avea un an super bun (cel puţin… per ansamblu) numai dacă răspund cu un zâmbet farselor.  Aşa zice “tradiţia”, uneori. :) Păcăliţii din celelalte zile vor fi doar…păcăliţi; le doresc şi lor de bine.
Vă doresc o zi minunată!