Pagini

2017-10-16

Mass-media şi opinia publică. Citate favorite

Mass-media e un termen care desemnează ansamblul mijloacelor şi modalităților tehnice moderne de informare şi influenţare a opiniei publice, cuprinzând radioul, televiziunea, presa, internetul etc.; mijloace de comunicare în masă (dicţionarul explicativ).
Opinia publică e definită de Bernard C. Hennessy, in lucrarea sa Opinia publică (1965), ca fiind un complex de preferinţe exprimate de un număr semnificativ de persoane cu privire la o problemă de importanţă generală.
Etimologia cuvântului “opinie” derivă din latinescul opinari care înseamnă a gândi, a crede, a formula o părere şi este expresia unei convingeri subiective într-o anumită problemă, faţă de o anumită situaţie.
***
Paul Willis (in Moving Culture, 1990) preferă să numească mass-media media culturale (tehnologie a comunicaţiilor al cărei conţinut de mesaj cuprinde in mod inerent informaţii şi subiectivisme culturale). Această schimbare de nomenclatură este adecvată din mai multe motive. Mai întâi, sensul original al mass-media implică o sursă capabilă să “producă in masă” mesaje, pentru a le trimite unei “audienţe de masă”, printr-un proces de “comunicare in masă” care, după părerea unor critici, ajută la crearea unei “culturi de masă” degradate. Tehnologia mijloacelor de informare din zilele noastre permite o circulaţie mai largă decât înainte a mesajelor. Dar abundenţa, puterea şi comoditatea tehnologiei moderne a comunicaţilor le-au oferit auditorilor şi mai multe posibilităţi de a alege, precum şi un control mult crescut asupra recepţiei. Preferinţele, interpretările şi foloasele pe care le aplică oamenii mijloacelor de informare in masa sunt decizii şi activităţi culturale. (Manipularea prin informaţie, James Lull, ed. Antet, traducere de Mihnea Columbeanu)
***
Walter Lippmann face distincţie între adevăr şi ştire: “ştirea nu e adevăr” - funcţia ştirilor este de a semnala un eveniment, iar aceea a adevărului de a aduce la lumină faptele ascunse. Ştirile depind de stereotipuri, de standardizare.
Walter Lippmann (23.12.1889-14.12.1974) este unul dintre cei mai influenţi jurnalişti politici americani din secolul XX. A introdus conceptul “stereotip de gen”. Este printre primii care au introdus conceptul de război rece in jurnalismul mondial şi e cunoscut şi pentru lucrarea sa “Opinia publică” (1992). Scrie:
Când toţi gândesc la fel, nimeni nu gândeşte prea mult.
*
Ni se spune despre lume înainte de a o vedea. Ne imaginăm majoritatea lucrurilor înainte de a le trăi. Iar acele preconcepţii, cu excepţia cazului în care educaţia ne-a făcut conştienţi, guvernează profund întregul proces de percepţie.
*
Sistemele de stereotipuri pot fi nucleul tradiţiei noastre personale, apărarea poziţiei noastre în societate. Ele sunt o imagine ordonată mai mult sau mai puţin consistentă a lumii, la care obiceiurile noastre, gusturile, capacităţile noastre, confortul şi speranţele noastre s-au ajustat. Este posibil să nu fie o imagine completă a lumii, dar ele reprezintă o imagine a unei lumi posibile la care suntem adaptaţi. În acea lume, oamenii şi lucrurile au locurile lor bine cunoscute şi fac anumite lucruri aşteptate. Ne potrivim acolo. Suntem membri.
***
Alain de Botton (n. in 20.12.1969), britanic de origine elveţiană, este romancier, eseist, jurnalist şi realizator de emisiuni; cărţile lui au devenit “cele mai vândute” in peste 30 de ţări. In cartea sa, “Ştirile. Manualul utilizatorului” (apărută in România la Editura Humanitas, 2015), scrie:
…ştirile au o sarcină: nu doar să ne reamintească zilnic de cele mai mari defecte ale societăţii, ci şi – uneori – să-i instruiască şi să-i canalizeze resursele de mândrie, supleţe şi speranţă. Declinul naţional poate fi grăbit nu numai (sau în principal) de optimismul sentimental, ci şi de o versiune a depresiei clinice induse de media.
*
O viaţă înfloritoare presupune capacitatea de a recunoaşte acele vremuri când ştirile nu ne mai pot învăţa nimic original sau important; perioade când ar trebui să refuzăm legăturile fanteziste cu străinii, când ar trebui să lăsăm guvernarea, triumful, eşecurile, creaţia sau uciderea pe seama altora, dându-ne seama că avem nişte obiective personale de onorat în timpul scurt care ne-a rămas.

Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat. 
sursa foto Alain de Botton: https://en.wikipedia.org/wiki/Alain_de_Botton

22 de comentarii:

  1. Cea mai importantă ştire pe ziua de azi a fost aceea că a răsărit soarele. Dar niciun gazetar nu a consemnat-o. (Gavriil Stiharul)

    Sa ai o saptamana cu vesti bune ... si nu, nu cele de la "gazetari" sau din ziare! :)) Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna stire si profund importanta - nu pentru toti rasare soarele a doua zi! :)
      Am senzatia ca si vestile bune scrise prin ziare (zise pe aiurea de jurnalisti) ascund ceva rău. :)))
      Multumesc, Ella! Am nevoie de vesti bune! :)
      O saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Subiectul ales este atat de vast... Ar fi interesant de urmarit acelasi subiect cum e referit peste asa, vreo zece ani, sa vedem cum se schimba ideile si manipularile. Orice stire, trecand printr-un filtru uman, capata inevital o tenta de subiectivism... Din pacate. Sa le filtram instinctual este totusi inca foarte greu, asa ca mai bine admiram stirea despre care a vorbit Ella, cu rasaritul soarelui...
    O saptamana excelenta, Diana draga, fara manipulari... Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eee, o fi ca si cu incalzirea globala: prin anii ’70 vuiau ziarele si televiziunile despre pericolul unei noi ere glaciare (acum e vorba despre incalzire); prin anii ’50 multi (mai ales americani) erau terorizati de un posibil atac nuclear (istoria se repeta acum, la pachet cu "pericolul" terorismului).
      Partea rea de tot este ca sunt prea multe stiri false, unele atat de bine "documentate" cu fotografii trucate si chiar cu filmulete in care sunt modificate chipuri si voci incat o sa ajungem sa nu mai stim ce e cu adevarat real – poate ca asta e si ideea. :)

      Multumesc, Suzana draga! Cu sau fara manipulari, sa avem o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
    2. Diana draga, este luni! Macar azi o mica tenta de optimism ar fi buna! Stii doar ce se spune: la ce ne gandim, aia atragem! :D
      De aceea nu mai citesc presa si nu ma uit la TV. Doar radioul mai merge... Cand ies pe afara, "adulmec" vestile bune... :D
      Sa nu crezi ca m-am transformat intr-un "strut"! :D
      Dar prefer sa-mi canalizez bruma de energie care o am pe lucrurile importante. Chiar daca totusi sunt pe receptie, ma dau un pas in spate si incerc sa privesc imaginea de ansamblu...
      Si apropo, exista si teoria incalzirii globale care genereaza o glaciatiune...Dar oricum, in acel moement voi fi pulbere de stele, asa ca...

      Ștergere
    3. Nu te contrazic, nu ma pricep. :) Bau-baul cu era glaciara a anilor ’70 se referea la racirea planetei (nu inventasera, probabil, glaciatiunea prin incalzire). :)
      A constata / consemna fapte etc. nu inseamna pesimism, iar a incerca (spera!) sa schimbam calitatea politicienilor români, de exemplu, calitatea emisiunilor tv etc e chiar mai mult decat optimism, indraznesc a afirma. :))Nu le dau o importanta mai mare decat au si imi pasa de ceea ce se intampla.

      Sunt sigura ca nu te-ai transformat intr-un “strut”! :)

      Ștergere
  3. http://www.cunoastelumea.ro/the-guardian-prezinta-modelul-de-succes-al-economiei-romaniei-talentul-este-uimitor/

    Chestia asta cum iti suna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In T.G. cred ca e citat, in principal, economistul-sef al unei banci mari din Ro. El a facut o analiza pe la inceputul lunii septembrie (parca), pe baza unui raport facut de INS. In articolul "laudativ" nu scrie si despre faptul ca o crestere economica provenita din consum nu poate tine prea mult fara investitii publice si cu un deficit bugetar de peste 3%. Nu scrie nici despre faptul ca multi dintre cei care nu mai figureaza la ANOFM ca someri in plata (sau someri fara plata) nu au locuri de munca, deci cota somajului e ceva mai mare. Nu scrie nici ca suntem la vreo doi pasi de inflatie...
      Pe scurt: suna a publicitate (scumpa) pentru guvernul actual. (fapt divers: T.G. online solicita donatii, pentru a exista in continuare cu stiri importante zic ei). :)
      Pupici! <3

      Ștergere
    2. Am mai comentat ceva, dar in loc sa pun aici, am pus mai sus!
      Asa ca aici iti spun doar: Pupici! <3

      Ștergere
  4. Excelente citate, dar mai ales acesta ”O viaţă înfloritoare presupune capacitatea de a recunoaşte acele vremuri când ştirile nu ne mai pot învăţa nimic original sau important; perioade când ar trebui să refuzăm legăturile fanteziste cu străinii, când ar trebui să lăsăm guvernarea, triumful, eşecurile, creaţia sau uciderea pe seama altora, dându-ne seama că avem nişte obiective personale de onorat în timpul scurt care ne-a rămas.” (Alain de Botton). Sunt întrutotul de acord, fapt pentru care mi-am impus, de la o vreme, să nu mai urmăresc știrile. Mă simt minunat!

    Săptămână de vis, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acesta imi place si mie cel mai mult! :) E ceva timp de cand nu mai urmaresc stiri la tv sau prin ziare, dar tot se mai "agata" unele de atentia mea. :) Cand am inceput "cura" m-am simtit... dezintoxicata, asa ca iti inteleg starea de bine. :)

      Multumesc, Zina draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana de vis!

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Îți doresc o săptămână pe placul inimii tale,draga mea!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc. Iti doresc si eu sa ai o saptamana minunata, cu mult senin si soare vesel. :)
      Te imbratisez cu drag! Pupici! <3

      Ștergere
  6. interesant subiect ai ales pentru azi ! despre mass-media şi opinia publică se poate scrie mult şi bine ! fiecare are deja o părere (chiar dacă nu este specialist)...
    mi-au plăcut citatele alese de tine !
    felicitări pentru postarea de azi !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. :)
      Ooo, daaa, se poate scrie... pe rupte despre mass-media si opinia publica - e un subiect vast (si interesant) pe care sociologii cred ca-l rasucesc de numa'-numa'. :)
      Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa! Pupici!

      Ștergere
  7. Draga mea Diana,trebuie sa recunosc adevarul comentariilor tale;dar am impresia ca,daca vei adanci si mai mult problemele din mass-media,
    sociologi,psihologi,etc.,vei avea tu de suferit,vei pierde din energia
    pozitiva,"ce te mana in lupta" !Trebuie,cred eu,sa ne vedem de viata noastra fizica,spirituala si sa ne bucuram ca si azi "a rasarit soarele"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fiecare zi ma bucur ca rasare soarele si pentru mine! Si pretuiesc fiecare clipa - una nu irosesc! :)
      Nu adancesc problemele, doar le constat atunci cand am ocazia. Atunci cand astfel de "constatari" :) imi vor lua mult timp sau voi simti oboseala ma voi opri. :) Trebuie sa recunosc ca, intr-un fel, ma amuza situatia stirilor false, a manipularii prin informatie - imi place sa dezleg cuvinte incrucisate, imi place sa montez puzzle, imi plac scrierile politiste... Un fel de recreere sunt pentru mine "caruselul stirilor" (mai ales ca nu urmaresc programe de stiri, ci doar "culeg" unele care-mi cad sub ochi in diferite momente), aberatiile politicienilor... :)
      Multumesc, Natalia draga! :)
      Sa ai o saptamana senina iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  8. Eu cred ca autoritatilor le convine ca cetatenii sa fie indiferenti...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.