Pagini

2018-02-05

Fourier – socialism utopic si ezoterism. Citate favorite

Progresele sociale şi schimbările de perioadă se operează in funcţie de progresul femeilor spre libertate, iar decăderile ordinii sociale au loc in funcţie de descreşterea libertăţii femeilor.
Pasiunile descrise atât de filosofi sunt tot ceea ce există mai nobil după Dumnezeu, fiindcă acesta a dorit ca tot universul să fie modelat conform efectelor produse de ele in mişcarea socială. (Teoria celor patru mişcări)
*
Nu se poate citi trunchiat in destine, universul este făcut după modelul sufletului omenesc. (Schelling; fraza utilizată de Charles Francoise Marie Fourier ca epitaf al lucrării Despre analogie)
*
Din pasiunea lui pentru analogie, Fourier scrie: Ar trebui bazate aceste analogii pe detalii ample, in primul rând pe frunzele plantelor. Frunza crispată a sfeclei roşii zugrăveşte truda urgisită a sclavilor şi muncitorilor; frunza grotească a napului […] este imaginea ţăranului cap de familie, care îşi adjudecă întregul beneficiu in numele moralei. Varza este emblema dragostei misterioase, a intrigilor ei mascate. […] Frunzele frământate şi unduitoare închipuie eforturile pline de isteţime ale îndrăgostiţilor siliţi să-şi ascundă legătura.
Pasiunea lui pentru această interpretare analogică îl împinge să constate că omul se articulează in jurul unui “arbore pasional”, un nou arbore al sefiroţilor Kabalei, şi că acesta combină douăsprezece pasiuni in opt sute zece caractere posibile. (Maeştrii ocultismului, de André Nataf).
*
Un copil vi se pare plin de cusururi fiindcă e lacom, certăreţ, fantezist, răzvrătit, obraznic, curios şi greu de strunit; acest copil este singurul perfect dintre toţi; el va fi cel mai înflăcărat la muncă in Ordinea combinată. De la vârsta de zece ani, va fi ridicat in grad printre copiii eminenţi ai cantonului, iar onoarea de a-i conduce la paradă şi la lucru îi va modela caracterul unui adevărat conducător.
*
Pentru Fourier, alienarea socio-cosmică rezidă in denaturarea jocului liber al pasiunilor noastre. Un moralism nefast a dat naştere îndatoririlor artificiale, de unde a rezultat o dezordine atât in privinţa societăţii, cât şi a întregului univers.

Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat.

Charles Fourier, portret la varsata adulta
Charles Françoise Marie Fourier (07.04.1772-10.10.1837) a fost economist, sociolog, filosof socialist de tendinţă utopistă. S-a născut in oraşul Besançon, in familia unui comerciant textil. A realizat o critică profundă a societăţii capitaliste, dezvăluind contradicţiile acesteia. Problemele sociale îl preocupau in primul rând, dar dorea să le rezolve nu ca un sociolog, ci ca un filosof ce nu-l uita pe actorul care le dezvăluie şi pornind de la care acestea capătă înţeles. Fourier îşi bazează sistemul – şi asta îi reproşează Marx – cu mult mai puţin pe aspectele strict economice, cum ar fi schimburile, producţia şi consumul, ci preponderent pe teoria sa despre Atracţie, această forţă care, o data regăsită, va conduce omenirea către deplina ei realizare şi o va pune in concordanţă cu universul. (wikipedia)

12 comentarii:

  1. Chestia aia cu frunzele ma dat gata! "Varza este emblema dragostei misterioase, a intrigilor ei mascate"! Mor de dragul verzei! 😅
    In afara de "seriile Fourier" de la mate din liceu ... pe care de fapt le-am urat ca si întreaga materie matematica, nu stiam absolut nimic despre acest eco-socio-filozof dar si mate si fizician! Cand a avut timp sa le faca pe toate? 😅 Oricum mi-au placut citatele ptr ca nu ai ales nimic despre mate ... ca le saream! 😅
    Seara faina draga mea si saptamana cu spor! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti la fel de buna la mate ca si mine! :) Ala era Joseph Fourier - nu stiam, am cautat acum pe net pentru ca la "Charles Fourier" pe "wiki" nu scria ca e matematician. Tu macar ti-ai amintit de "seriile Fourier" (prima data am citit "serile". :)

      E tare la faza cu frunzele! :) Pe "firul" analogiilor lui, m-am jucat cu ideea ca veganii care consuma "frunza crispată a sfeclei roşii" consuma "truda urgisită a sclavilor şi muncitorilor" - ce rea sunt! :( Sa-mi fie rusine 5 minute.

      Multumesc, Ella draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana cu spor! Pupici! <3 Noapte buna!

      Ștergere
  2. analogia cu frunzele m-a amuzat bine ☺☺☺ Ce imaginatie!
    Nu am citit niciodata ideile lui filozofice si ma bucur ca mi-ai oferit tu aici posibilitatea sa stiu "cum ticaie". Utopice viziunile lui, mult mult prea departe de realitate!... Charles Fourier poate fi etichetat "socialist cu fata umana" ... asta ca sa parafrazez pe stim noi cine ☺☺☺
    Un start bun in noua saptamana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tare, ce sa mai!? :)) Uneori ma intreb de unde or scoate, unii, toate astea - analogia cu frunzele... Clar! Nu am "vederea" aceasta pentru ca vad in frunzele de varza exact frunze de varza. :) Totusi, inclin sa-i dau dreptate in ceea ce scrie despre copii. :)
      Da... Vai de capul nostru! De nu ar fi crezut multimea in faţa 'ceea de "zâmbilici" poate ca altul ar fi fost drumul Ro.

      Multumesc, Carmen draga! La fel! Sa ai o zi usoara. Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  3. da, descopăr amuzată că şi mie mi-a plăcut analogia cu frunzele !!! mi-a plăcut ceea ce am citit aici despre Fourier - nu prea mi-a plăcut filozofia !
    cu drag, să ai mult spor în realizarea celor dorite !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce am invatat la scoala nu mi-a placut nici mie. :) Cum sa-mi placa ceva de genul "Continutul si specificul constiintei sociale socialiste"? :) Dar ar fi trebuit sa invat; poate as fi inteles mai bine ce se intampla azi. :) In schimb, am ales sa caut lucrarile celor care apareau in notele de subsol din manuale.
      Interesant este ca nu-mi amintesc si de Fourier - poate pentru ca era... utopic. Cum ar fi aratat in manualele comuniste analogia cu frunzele?! :)
      Multumesc, la fel! Zile frumoase iti doresc sa ai. Pupici, cu drag!

      Ștergere
  4. "Pentru Fourier, alienarea socio-cosmică rezidă in denaturarea jocului liber al pasiunilor noastre. Un moralism nefast a dat naştere îndatoririlor artificiale, de unde a rezultat o dezordine atât in privinţa societăţii, cât şi a întregului univers."
    Nu am citit niciodata o exprimare atat de sintetica a cauzei radacina a tuturor problemelor. Eu una asa o vad!
    Si iarasi este pentru prima data cand geometria plantelor este asociata cu altceva decat cu fractalii! Fabulos!
    E o alta carare uimitoare si iti multumesc mult ca ne-ai aratat-o!

    Pupici, Diana draga! O saptamana usoara si frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa e; moralismul dus la extrem poate doar dauna... Discutia, insa, e lunga - in sensul ca se apropie de polemica. :) Morala e diferita de la un popor la altul, de la om la om... Cum s-ar putea gasi un echilibru? Ceea ce e moral pentru... un trib pierdut in padurea amazoniana (de exemplu) e total imoral pentru occidentali (si nu ma refer la extreme de genul "vanatori de capete" sau "mutilarea adolescentelor"). Sa nu mai zic de ideea "omul este, de la natura, poligam"... :)
      Trebuie sa recunosc ca ma amuza modul in care vede plantele. :) Ma repet: nu stiu de unde le scot unii. E drept, nici nu am mintea lor. :) Are unele idei care coincid cu ale mele, dar altele... Oooo! Hai c-am zis-o! :) Nu, nu ma compar cu el! :) Doar ca in unele (multe) :) puncte nu "rezonez" cu Fourier.
      Cu multa placere, Suzana draga.
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Chiar dacă acum ideile utopiștilor stârnesc zâmbetul, la vremea lor au contribuit și ele la progresul gândirii filosofice, așa că... să fim îngăduitori!

    Zi frumoasă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Utopia e utopie pana cand cineva... o realizeaza. :) Cine ar fi crezut, pe vremea lui Leonardo da Vinci (exceptandu-l pe el si pe cativa ucenici), ca omul va zbura?
      Sunt convinsa ca ideile lor au contribuit din plin la dezvoltarea gandirii filosofice - mai rau e ca unii au incercat sa puna in practica utopia numita "comunism". Dar, mai stii?! Poate, intr-o zi...
      Multumesc, Zina draga! Minunata saptamana iti doresc sa ai.

      Ștergere
  6. Asocierea dintre socialism utopic și ezoterism mi se pare inedită, iar citatele și scriitorul(printre altele) ales, cel puțin la fel de interesante. Să ai o zi minunată, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a uimit si pe mine sa gasesc numele lui intr-o carte despre ezoterism (intre altele), dar, se pare, "simbolistica" era de baza in scrierile (si viata lui).
      Multumesc, Dana draga! Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.