Pagini

2018-03-15

Ziua internaţională “tot ce crezi este greşit” - 15 martie

Azi, 15 martie, se spune că ar fi Ziua Internaţională “tot ce crezi este greşit”! Ce le mai dă unora prin minte! :)
Nimeni nu se naşte învăţat
De unde am aflat despre această zi? De aici: http://calendar.city-star.org/ro
Şi aceasta este o “zi internaţională” neoficială. Abia aflu despre ea, şi mă amuză ideea că… tot ce ştim ar putea fi greşit. In fond, ce ştim? Ştim foarte multe! Ştim atât de multe încât putem realiza cât de puţine ştim! Iar dacă ştim greşit… Vai-vai şi aoleu!
Ştiţi că sunt oameni care sunt convinşi că Soarele se învârte in jurul Pământului? Sunt.
Ştiţi că sunt oameni care cred că Galileo Galilei a fost ars pe rug deoarece susţinea că Pământul se învârte in jurul Soarelui? Sunt. Probabil că ştiţi, sau doar bănuiţi, că sunt oameni care nu ştiu cine a fost Galileo Galilei… Sunt şi mai mulţi oameni care nu ştiu cine a fost Giordano Bruno. Dar acestea sunt la categoria “Ziua Internaţionala a ceea ce nu ştim” – n-am găsit (încă) celebrarea unei astfel de zile (şi cred că nu e o mare problemă că cineva nu cunoaşte aceste nume, poate şti multe altele, mult mai importante).
Ce am ştiut greşit (printre altele), mult timp: in cazul verbului a aşeza! Scriam “aşează” şi, cică, se scrie / zice“aşază”.
Mulţi oameni cred că “să fii” se scrie “să fi” – cu un singur “i”.  La fel şi in cazul verbului “a şti”: să ştii, mulţi scriu “să şti” – cu un singur “i”. Mulţi cred că “fiica” se scrie “fica” – cu un singur “i”. Mulţi cred că “escroc” se scrie cu “x”: “excroc” ş.a.m.d.
Ce-am enumerat mai sus nu se încadrează, totuşi, la “tot ce ştii este greşit”…
Cum ar fi să ne trezim într-o zi şi să aflăm că… viaţa e doar un vis?! Dar cine îl visează?! :)
Celebrarea acestei zile este menită să ne arate, o dată in plus, că suntem imperfecţi, că nu le putem şti pe toate, că nu trebuie să le ştim pe toate. Greşim, dar putem dedica ceva timp pentru a ne corecta. Greşim, şi putem spera că apar oameni care să ne atragă atenţia asupra greşelilor…
Trăim într-o lume complexă, in care există lucruri pe care le ştim, dar şi multe pe care nu le ştim; şi există acelea pe care credem că le ştim, şi că le ştim corect, dar, de fapt, credem greşit. Aceste lucruri pot fi despre ceva foarte simplu: ce e mai greu? un kilogram de plumb sau kilogram de pene? Unii au răspuns / ar răspunde: un kilogram de plumb. Dar pot fi şi despre atitudinea noastră faţă de alţi oameni: mai trebuie ca bărbatul să deschidă uşa unei femei, să îi acorde întâietate de trecere dacă se bate atâta monedă pe “egalitatea in drepturi”? Mulţi confundă politeţea cu egalitatea in drepturi.
Aceasta este o zi in care se presupune că ar trebui să conştientizăm – şi să recunoaştem – că nu tot ce ştim şi tot ce facem este corect, şi că avem multe de învăţat.
A accepta că sunt multe lucruri pe care nu le ştim, şi a întreba atunci când nu ştim ceva, nu este un semn de slăbiciune, din contră! Vorba ‘ceea: “mai bine prost cinci minute decât prost toată viaţa”. Mai demn de laudă este cel care vrea să înveţe – şi cel care îşi recunoaşte limitele, dorind să le depăşească - decât cel care susţine că le ştie pe toate şi ceea ce ştie şi crede este corect.
Toţi suntem imperfecţi! Să facem greşeli nu e o problemă, dar să nu ne asumăm greşelile, să nu învăţăm cum e corect, poate deveni o problemă – şi nu doar pentru noi.
A-şi recunoaşte greşelile şi a încerca să le îndrepte este o caracteristică a omului puternic, creativ, de succes.
Fapt divers
Greşeala este şi un concept juridic; in dreptul românesc – civil şi penal – cunoscută sub denumirea de eroare şi culpă. O greşeală a cuiva poate produce daune / prejudicii altcuiva, iar cel care a săvârşit greşeala poate fi tras la răspundere juridică: civilă, administrativă, penală. “Malpraxis”, de exemplu, este greşeala pe care o săvârşeşte un profesionist in exercitarea profesiei, greşeală pentru care poate fi tras la răspundere de cel care a suferit prejudiciul (de cel direct interesat).
Mâine, 16 martie, este Ziua Internaţională “tot ce faci este corect”. :)

8 comentarii:

  1. OMG :))))))) Azi sarbatorim si ziua de maine :))))), clar. :P
    ;))) Foarte interesant site-ul acesta cu sile ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Se poate spune si asa! Le putem celebra in aceeasi zi! :))
      Mie mi-a placut site-ul, desi n-am reusit sa "cercetez" prea mult. :)
      Zi frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Hello dear Diana!
    Very interesting post!
    So today and tomorrow we celebrate!
    Happy International Day!
    Enjoy your afternoon!Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Multumesc pentru apreciere si pentru urare.
      Oh, da! Si ieri, si azi, si in fiecare zi sarbatorim... ceva - ar trebui sa o facem. :)
      Iti doresc sa ai o zi frumoasa! Hugs!

      Ștergere
  3. Ce interesanta este sursa ta de info. pentru zile!
    Sunt atatea idei care au evoluat in timp. Acum un secol erau corecte, azi sunt gresite. Dar daca tot ne-ai avertizat pentru ziua de azi... Si mi-ar placea sa descopar acea metoda prin care sa stiu ceva corect. Adica metode sunt cateva, dar sa pot traduce raspunsul! :)
    Oricum, stiind ca nu stiu nimic si crezand ca este gresit tot ce stiu, mai bine ma duc sa ma culc si sa ma trezesc in realitatea de maine, ca e mai frumos parca!
    Multumesc, Diana draga, pentru ideea acestui articol! Seara frumoasa sa ai! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi s-a parut intersant site-ul - si amuzante mai sunt unele celebrari. :)
      Multe au evoluat, altele... hm-hm... :) Unii cred ca ceva e corect "aşa", altii cred ca acelasi ceva e corect "AŞA!" La fel si cu binele, cu răul, cu realitatea... cu multe. :) Unii cred ca viata ne e data pentru a plati pacatele stra-stra...-stramosilor, altii cred ca viata trebuie traita la intensitate maxima... :)
      Cu placere, Suzana draga!
      Multumesc.
      Iti doresc sa ai o zi frumoasa! Pupici! <3
      P.S. Daca reusesti sa traduci raspunsul, te rog, spune-mi si mie. :)

      Ștergere
  4. amuzant! frumoasa diseratie pe tema "tot ce crezi este greşit" ☺☺☺ E absurd sa spunem ca tot ce credem (nu tot ce stim!) este gresit însa aceasta afirmatie posibil sa fie o forma mai altfel de a spune ca "totul este relativ". Ceea ce este perfect adevarat! :-)
    Abia astept articolul tau de mâine! Tot ce faci este corect! <3
    pupici si îmbratisari, de la trio pentru trio

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis: totul este relativ! Dar daca nu e relativ? :)
      Ce amuzant e sa ne imaginam ca tot ce credem ca stim este gresit. :) Hazliu de tot sa cred ca... respectul pentru semeni e gresit! :))
      Tot ce credem ca stim... :) Eu afirm: stiu matematica (asa cred, ca stiu). Un matematician de geniu mi-ar da cu tifla: "stii doar o frantura din ceea ce inseamna matematica" - si mare dreptate ar avea. Altfel spus: cred gresit ca stiu mate.
      In 15 martie as putea spune ca e gresit sa cred ca 2 plus 2 fac patru. De fapt... e concluzia altora si trebuie sa-i cred pe cuvant. :)) Chiar e distractiv! :))
      Zi frumoasa iti doresc, Carmen draga! Zi usoara! :)
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.