Pagini

2018-06-21

Modificarea codului de procedură penală - am băgat-o pe mânecă.

Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai… Vorba unora: România, raiul hoţilor, de când Camera Deputaţilor (forum decizional) a adoptat pe repede înainte proiectul de modificare a codului de procedură penală. Trei sute şi ceva de pagini “rezolvate” într-o oră!
Faptul că se urmăreşte şi modificarea codului penal (şi s-a urmărit încă de când cu celebra Ordonanţă 13) e una, dar codul de procedură penală e gata de trimis pentru promulgare preşedintelui. In mod cert, acesta o va trimite înapoi la Parlament şi - tot in mod cert - parlamentarii majoritari vor decide că-i perfect şi…. pace bună! Preşedintele ţării mai poate doar să sesizeze Curtea Constituţională care, de curând, a dat o decizie controversată cu privire la demiterea şefei DNA…
Faptul că prin aceste modificări s-a urmărit “scăparea” unor infractori politicieni e una, dar tragic este că aceşti indivizi care au tăiat microfonul politicienilor care se opuneau modificărilor şi au votat c-o viteză demnă de Speedy Gonzales (şeful comisiei a fost…. Florin Iordache - devenit celebru de când cu ordonaţa 13) au ales să nu le pese că o gaşcă întreagă de infractori de drept comun vor ieşi din puşcării sau… nu vor mai ajunge la închisoare!
Una dintre multele modificări se referă la actul de urmărire penală (faza in care, de exemplu, se cercetează dacă împotriva suspectului există suficiente probe ş.a.m.d.). Conform modificării actuale, victima sau martorul vor trebui să stea faţă in faţă cu agresorul (suspect sau inculpat). Ce zice Iordache când e întrebat de rostul acestei modificări? Dar dacă dăm posibilitatea celui care e acuzat să participe la audieri alături de victimă sau martor, care e problema? Până la urmă e prezumţia de nevinovăţie, să îi dăm dreptul de a participa, a declarat Florin Iordache pentru “Adevărul“. Presiunea, însă, rămâne. In aceste condiţii câti se vor mai încumeta să ajute la înfăptuirea justiţiei in calitate de martor şi câte victime vor mai avea curaj să depună plângere?
Tipul, Iordache, e clar, nu pricepe nimic din notiunea “prezumţia de nevinovăţie” - aceasta funcţionează perfect şi fără ca martorii şi/sau victimele să stea la aceeaşi masă cu suspecţii, de exemplu - vor sta când ajung la instanţă, unde e cazul. Şi mai zice insul că martorii care se simt amenintaţi pot solicita statutul de martor ameninţat sau protejat dacă… aduc probe temeinice (sau arată indicii temeinice) pentru ameninţare. Măi să fie?! Tot martorul şi victima trebuie să se lupte?
Altă modificare - una care împiedica cercetarea penală: dosarul se clasează dacă in termen de un an urmărirea penală pentru faptă nu se transformă in urmărire penală pe numele unei persoane (infracţiunea de omor, de exemplu, nu e prescriptibilă, dar ei vor să… claseze dosarul după un an - dispoziţii care se bat cap in cap şi încalcă nu doar dispoziţiile Constituţiei dar şi dispoziţiile legilor cu privire la drepturile omului). Ce înseamnă aceasta. De exemplu, un incendiu (cum a fost la “Colectiv”). S-a început urmărirea penală pentru faptă = incendiu (accident sau ce urma să se afle), dar nu s-a ştiut din prima clipă cine se face vinovat de cauzele care au dus la tragedie (conform modificării dosarul in cauza ar fi fost clasat). A durat foarte mult timp până să înceapă cercetarea la faţa locului, nefiind bani pentru a aduce utilaje care ar fi putut curăţa locul - pentru ca specialiştii să poată cerceta, in siguranţă, cauzele - şi fără a distruge eventuale probe. Apoi, durează destul de mult să afli cine răspundea de “siguranţa la incendii” de exemplu, dacă şi-a îndeplinit sau ba atribuţiile, cine - pe acest “fir” - ar mai putea fi răspunzător etc.. Sunt unele infracţiuni foarte greu de cercetat. Alte exemple in care infractorii ar putea scăpa: infracţiunile de spălare de bani, de trafic de droguri sau de persoane in care sunt implicate reţele internaţionale, de cele mai multe ori. Organele de cercetare au luat cunoştinţă despre faptă, dar nu ştiu cine a săvârşit-o. Cum să rezolvi într-un an o cercetare de o asemenea amploare pentru a cerceta făptaşul, nu fapta. E posibil si probabil că la început găseşti peştisorii, apoi dai de rechini dar…  Aici intră in funcţiune o altă modificare ce împiedică ancheta penală (de fapt mai multe) - denunţul: peştişorul nu denunţă in primele şase luni (din cine ştie ce motive: frică, loialitate)… pace bună - rechinul scapă şi-şi vede de ale lui.
Următoarea modificare a codului de procedură penală se referă la interzicerea “comunicărilor publice” […] cu privire la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri (in cercetarea penală - adică, pe la începutul anchetei).
Politrucii s-au gândit, probabil, numai la anumite fapte, de care sunt acuzaţi unii politicieni (sau pentru care ar putea ajunge să fie cercetaţi) dar nu s-au gândit la un omor, de exemplu. Infracţiunea de omor este imprescriptibilă prin lege = se cercetează până când, eventual, va fi descoperit vinovatul; altfel spus, dosarul rămâne deschis. Conform aberaţiei amintite mai sus: dosarul se clasează după un an dacă nu a fost descoperit făptaşul pentru a fi cercetat, omorul rămâne cu “autor necunoscut” şi dosarul e clasat = închis. In plus, in cursul cercetării penale in cazul unui omor, organul de cercetare poate ca a aflat unele amănunte despre presupusul făptaş, despre ce maşina e posibil să fi condus etc. - fiind in faza aceasta a cercetării, prin modificarea absurdă, organul de cercetare nu mai poate comunica publicului aceste date, rugând pe cei care pot da amănunte să ia legătura cu un poliţist.
Şi preşedintele Camerei deputaţilor ar putea beneficia de una dintre modificări, să scape de condamnarea definitivă (cu suspendare) de doi ani închisoare. Nu mai intru in amănunte cu această modificare şi nici cu altele… dar chiar şi numai acestea de-ar fi in neregulă şi tot am băgat-o pe mânecă.
Judecătorii, procurorii, poliţiştii vor avea şi mai puţină putere in lupta cu infractorii.
Proiectul de modificare a codului de procedură penală, aşa cum e gata pentru promulgare, poate fi citit la "adresa" de mai jos, pe care trebuie să o copiaţi:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr373_18.pdf
Dacă această lege va fi publicată in Monitorul Oficial se poate spune că… am încurcat-o: suntem ca şi singuri in lupta cu infractori periculoşi (pentru că de modificări vor profita din plin şi acestia, nu doar politicienii cu musca pe căciulă).

8 comentarii:

  1. ... noi suntem "adanciti in somnul cel de moarte". Ce ironic ca s-a ales un indemn pe post de imn [ tot dormim conform primei strofe ... hahaha].

    De parca faptul ca am inlocuit "trei culori cunosc pe lume amintind de-un brav popor" si am taiat o stema (si tot ce cuprindea ea - lanuri, paduri etc) a schimbat tot raul care era inainte... si ne adus un trai de vis.
    Nu... l-a inmultit [ raul] si a sufocat, distrus tot ce era bun.

    Cum pot oamenii astia sa sustina asemenea mizerii? Ma gandesc ca totusi nu sunt prosti si stiu ce implica actiunile lor.. Pentru bani? Bani... Si cat tupeu pot sa aiba sa se uita la tine si sa te prosteasca in fata si sa se supere tot ei daca reactionezi... adica... "noaptea mintii".

    Sper totusi sa se opreasca legea asta si sa se rezolve totul cat mai pasnic si bine pentru noi toti.

    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare nu vrem sau nu putem sa ne desteptam?!
      Poate nu e tocmai potrivita poanta dar schimbarile pe care le-au facut românii incepand cu 1990 au fost ca-n banc:
      Doi prieteni: unul se numea Vasile "Rahat". Amicul ii spune: Mai, de ce nu-ti schimbi numele? E tare urat... Peste un timp: Mi-am schimbat numele! - Si cum te cheama? - Ion "Rahat"!
      *
      Partea rea: si ce-a scapat de la distrugere e in curs de distrugere... Tot scandalul actual, cu acest cod de procedura penala, zic unii, pare a fi "perdea de fum" pentru cine stie ce alta bazaconie... :(
      Avand in vedere "marea surpriza" pe care a avut-o ministrul justitiei acum cateva luni, cand a dat o lege care a scos din puscarii o multime... nu stiu ce sa zic: s-ar putea sa nu-si dea seama ce fac... Atunci, ministrului i s-a spus: asa cum e facuta legea scapa mii de infractori! El nu si nu, ca au fost facute studii! Si apoi... bang! Si-a declarat surpriza in public! A fost cum au zis ceilalti (probabil ca si el stia, dar facea pe niznaiul).
      Indivizii acestia nu par capabili sa gandeasca mai departe de lungimea nasului - ei vor doar sa iasa unii basma curata (si nu neaparat doar politicieni)... Procurorii le-au spus inca din noiembrie sau decembrie 2017 ca e o porcarie ce vor; la fel si judecatorii, avocatii etc. Ei nu si nu!
      Ceea ce fac e si pentru bani dar si pentru libertate (si pentru cazier curat), pentru a se achita de anumite "obligatii"... Sper ca nu e pentru a lasa infractorii "de drept comun" liberi, sa dea de furca populatiei in general, sa-si mai tina gura oamenii cand fac ei ce vor la guvernare (exagerez, desigur, dar...) :(
      Si eu sper sa nu ajunga sa fie publicata in Monitorul Oficial! Si pana acum, codul penal, codul civil, codul fiscal si codurile de proceduri (dar si o multime de alte legi facute pe genunchi) sunt modificate si iar modificate, pentru ca (intre multe alte cauze) unele dispozitii nici nu pot fi aplicate! Asta cand nu se bat cap in cap cu dispoziti similare din alte legi...

      Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ca sa zic pe romaneste,nu pe latineste "ceea ce era de demonstrat",azi
    la Curtea Suprema;apel...(re)apel...Ii vor scoate de un alb imaculat!
    Exista o mare predilectie,in continuare,pentru Facultatea de Drept,
    pentru a invata toti fii si fiicele "de acesti albi ca zapada",sa
    cufunde bietii romani in mlastina deznadejdii.
    Chiar nu mai vad "calea" de urmat,draga Diana !Dar maine,e o alta zi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De mirare nu mai e aproape nimic pe plaiurile mioritice... :( De mirare ar fi sa ajungem la o "stare de nromalitate"... dar pare a fi un curent general acesta al legilor stupide, pentru ca si prin alte state (asa-zise dezvoltate) cetatenii se plang de diferite reglementari legale...
      Aproape ca am ramas masca, in urma cu ceva ani, cand am auzit ca la facultatea de drept se inscriu unii pentru a sti cum sa... nu fie prinsi in faradelegi! Si am fost aproape de şoc atunci cand am auzit ca unii studenti la medicina copiaza la examene! O fi bârfă, o fi adevarat... n-am idee, dar gandul ma sperie!
      *
      Cam la fel ma gandesc si eu... Totul a ajuns sa fie ca un scul de lână tare incurcat, si nu gasim firul de care sa tragem pentru a reusi sa facem un ghem! Putem doar sa taiem, sa innodam... si sa facem o bluza plina de noduri! :(
      Daaa, maine e o alta zi si, probabil, urmeaza o alta lupta care se adauga la cele aflate in desfasurare (ce armata poate lupta pe... o suta de fronturi?)
      *
      Iti doresc ca zilele senine sa iti fie, Natalia draga!

      Ștergere
  3. Nu înțeleg de ce nu se revolta sufletul in poporul asta! De ce nu iau Hoții cu asalt? De ce se tolerează toate? Poate ca nu e unire...pt ca poporul nu se comporta ca o națiune unita....si asta nu mai e vina clasei politice....
    Toți înjură PSD-u ca distrug țara...dar la alegeri câți s-au dus?
    Iti dau deplina dreptate si esti uimitoare ca încerci mereu sa trezești conștiința altora. Însă uneori in loc de dush rece unii merita doua palme, sa se trezească!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu de raspuns la intrebari dar cateva raspunsuri sunt si toate constituie motive: mi-e indiferent, nu ma bag pentru ca am multe de pierdut... s.a.m.d. Indiferenta e de blamat, celelalte sunt de inteles si asa ajung la a doua ta observatie foarte buna si subscriu: nu exista unire intre români. :( E si vina clasei politice, intr-un fel, pentru ca sunt politicieni care stiu exact cum sa "manevreze" spiritele si cunosc bine mentalitatea oamenilor, temerile si neputintele unora (care sunt, din nefericire, multi)...
      Corect! Chiar daca Mark Twain are dreptate... :) mica-majoritate a celor care par a castiga de regula alegerile ar deveni si mai mica, pana n-ar mai fi majoritate... daca tot mai multi ar alege sa voteze.
      Iti multumesc pentru apreciere, Mona. Ne mai zabtem, din cand in cand - ca peştele pe uscat! :) - poate lovim pe unii cu coada si... se trezesc. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.