Pagini

2019-03-01

Urare de Mărţişor şi tradiţii legate de Babe

Sănătate vă doresc, bucurii şi veselie pentru voi şi cei dragi vouă!
La 1 martie, de Mărţişor, începe şirul de nouă zile al “Babelor” - in Ardeal se numesc Vântoase (fiinţe imaginare, având aspect de fete frumoase îmbrăcate în alb, ce apar numai noaptea şi fac rău, în special bărbaţilor). In Muntenia sunt 12 zile.
Legenda Babelor e legată de Baba Dochia, mama lui Dragobete (se zice) cea care aduce iarna şi care, in prima zi de martie, începe să îşi lepede cele 9/12 cojoace, semn că iarna a trecut şi vremea devine tot mai călduroasă. Babele reprezintă un nou început dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, când iarna nu se dă dusă - aşa explică tradiţia de ce vremea poate fi capricioasă la începutul lunii martie. Altă legendă spune că Dochia a fost fiica regelui Decebal, de care s-a îndrăgostit Traian, cuceritorul Daciei, şi pentru că ea nu voia să-i fie soţie a fugit in munţii Ceahlău cu oameni din poporul ei. Supărat, Traian ar fi cerut ajutorul zeului Zamolxis şi Dochia, şi cei care o însoţeau, au devenit stane de piatră. O altă versiune: Babele din folclorul românesc ar fi fost femei ştiutoare, iniţiate, specialiste in domeniul practicilor divinatorii. Mai sunt şi alte versiuni, dar nu le mai înşir.
Se spune că de e vreme frumoasă in Ziua Babei aleasă va fi un an bogat, in care totul va merge bine; dacă vremea e mai puţin frumoasă, cu ploaie, nori, vânt, cei care şi-au ales (au) acea zi vor fi mohorâţi, ca vremea din acea zi. Dacă in ziua aleasă ninge atunci anul va fi unul bogat, bun.
Ziua de 1 martie e numită şi “cap de primăvară” şi aşa cum va fi ziua vor fi primăvara şi vara; dacă e cald şi frumos, primăvara va fi frumoasă şi vara roditoare; dacă e vreme posomorâtă, primăvara nu va fi tocmai cald şi vara va fi schimbătoare.
Tradiţiile legate de babe diferă de la o regiune la alta. In Maramureş, de exemplu, Dochia se numeşte Odochia; se obişnuieşte ca in primele zile din luna martie să se bată uşile, pentru ca iarna să iasă din casă şi să lase loc unui anotimp cu temperaturi blânde. Un alt obicei este cel al “botezului” babei alese - sunt rebotezaţi copiii bolnavi cu alt nume pentru ca răul să nu-i mai găsească.
Alte tradiţii şi superstiţii legate de zilele Babelor:
Mamele de oieri trebuie să facă o turtă de porumb sau de grâu pentru ca turmele fiilor să fie protejate şi ferite de pericole.
Ouăle găinilor ar trebui lăsate in cuibare in aceste zile pentru ca găinile să aibă spor tot anul.
In 9 martie nu se aruncă gunoiul din casă pentru a nu se înmulţi bolile şi necazurile.
Se mai crede că vremea din ziua unei Babe anume arată caracterul, temperamentul, sufletul celei care a ales-o. In ultimul timp, unii au început să aleagă trei zile: una pentru trecut, una pentru prezent şi una pentru viitor (nu văd deloc sensul acestei “tradiţii” - trecutul e cunoscut, prezentul la fel; hm! poate vor să înţeleagă trecutul şi prezentul).
In trecut, ziua Babei Dochia se respecta la modul serios, pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului şi anul să fie unul bogat; se mai credea că Baba Dochia are puterea de a feri de înec şi de a îngrăşa vitele.
**
Se spune că după zilele schimbătoare ale Babei Dochia urmează nouă zile, mult mai blânde, numite “Zilele Moşilor”. Religios, ultima zi a babelor (9 martie) coincide cu prima zi a Moşilor, când creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe cei 40 de mucenici din Sevastia (cei 40 de Sfinţi Mucenici - Măcinicii). Exista credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Dochia carpatică e o divinitate precreştină, agrară şi maternă, ajunsă la vârsta senectuţii - căreia românii îi spun babă cloanţă, urâtă şi rea - cu limbaj licenţios care-şi pune nora la grele încercări, se ceartă cu ciobanii. Moartea Dochiei în ziua echinocţiului de primăvară (9 Martie după calendarul iulian, 21 Martie după cel gregorian), simbolizează moartea anului vechi şi renaşterea anului nou agrar.
Alegerea Babei
Conform tradiţiei fiecare femeie îşi alege o “babă a ei” între 1 şi 9 martie (acum am aflat că numai femeile aleg o “babă”). Ziua poate fi aleasă după dorinţă sau conform zilei de naştere (cum se obişnuieşte/se obişnuia in unele zone din Moldova); pentru cele născute între 1 şi 9 a oricărei luni e clar; celelalte trebuie să facă suma celor două cifre ale zilei de naştere - de exemplu, cea născută într-o zi de 23 va alege ca “babă” ziua de 5 martie (2+3=5); cea născută in 29 va alege ziua de 2 martie: 2+9=11 şi mai departe 1+1=2 (dacă e in Muntenia alege ziua de 11).

26 de comentarii:

  1. multe dintre aceste legende si superstitii cunosc, dar multe am aflat acum, aici la tine.
    eu imi aleg de 30 de ani mereu ziua de 8 Martie ca "baba mea" si imi spun ca asa cum dimineata zilei va fi, asa imi va fi inceputul de an, asa cum vremea va fi la amiaza, asa imi va fi mijlocul anului in curs si asa cum va evolua vremea spre seara, imu va fi sfarsitul acestui an. Nu ma las influentata, dar gasesc ca e distractiv 🤗
    Frumoasa si bogata in informatii postarea ta, multumim Diana draga 💕
    un minunat start in luna Martie, o peimavara incarcata de bucurii si succese, dragelor 💕 Pupici si imbratisari de la trio pentru quattro 😘😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legendele le stiam, dar superstitiile si traditiile "de Babe" nu - le-am aflat scriind acest text.
      Faina ideea cu ziua si perioadele. De 1 Martie, cat a trait, tata mereu ne amintea sa ne alegem o baba. :)) Uneori uitam si ce zi am ales, dar de regula - in timp - uitam cum a fost in ziua respectiva si mereu ma "ofticam". Pentru amuzament ma joc si eu! O sa aleg de acum Baba cu numarul zilei mele de nastere, in suma - asa nu uit macar ziua. :)
      Cu multa placere, Carmen draga!
      Multumesc! Martie frumos va dorim si primavara frumoasa sa va fie! Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

      P.S. La mine nu functioneaza emoticoanele si de aceea sunt asa sarace comentariile mele. :(

      Ștergere
  2. Multumim la fel, sa ai o primavara colorata si cum ti-o doresti. Interesante traditii si diversificate avem. La mine babele sunt din ziua in care te-ai nascut si-ti merge cum ti-e ''baba''. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ina!
      Acum, ca am aflat si eu ca se poate si asa, voi alege ziua de nastere, sa nu mai uit macar ce Baba am ales. :)
      Multa sanatate!

      Ștergere
  3. Ce de basme, la asta e bun si poporul asta:). In parlament avem doar proaste si prosti:)
    Primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Basmele fac parte din folclor, deci sunt parte a identitatii. Partea nasoala e ca politrucii ne tin tot cu basme!! :)
      Multumesc, Robert. Primavara frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. O primăvară minunată, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cristi. Iti doresc sa ai si tu o primavara minunata!

      Ștergere
  5. Nu ştiam unele tradiţii. Îţi mulţumesc, Diana!
    Să ai o primăvară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Până sa scriu textul eu stiam doar legendele. Cu multa pacere, Potecuta!
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o primavara frumoasa!

      Ștergere
  6. O primăvara frumoasă îți doresc, draga mea! Cât despre babe...sper să fie drăguț de baba mea ( în 7 ). Uneori sunt prea superstițioasă!
    P.S: în caz că vrei să îmi mai vizitezi blogul, mi-am schimbat adresa deoarece am avut niște probleme. Acum e :
    www.notapinkdiary.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Raisa draga!
      Si mie imi placea sa aleg 7 ca baba, dar uitam, de regula, cu am fost in acea zi (am uitat, adesea, si ziua aleasa - in decembrie nu mai stiam ce zi am ales) :) Nu esti superstitioasa, stai linistita! :)

      Sigur ca vreau! Multumesc ca mi-ai spus.
      Weekend frumos!

      Ștergere
  7. Iti doresc o primavara de basm, Diana draga!
    Stii ca astazi este si "ziua complimentelor"? Asa ca, eu consider ca tu esti o draguta, o lipicioasa (ca tot ai mancat lipici!) si o îndemanatica! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, la fel! Ella draga!
      Nu, nu stiam - am notat in "calendar".
      Mutumesc si pentru complimente! O draguta si o lipicioasa esti si tu (si n-ai mancat lipici!) :) Esti si indemanatica - am vazut io, in anii trecuti mai ales. Pupici! <3

      Ștergere
  8. Bună Diana!
    Interesant materialul despre mărțișor!Sper ca pe 8 să fie frumos!
    Îți doresc un 1Martie fericit și o primăvară minunată!
    Pupici și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc pentru apreciere. Va fi frumos! Trebuie! Si-apoi, cred ca depinde de noi sa gasim farmecul fiecarei zile; si sunt aproape sigura ca si tu reusesti s-o faci. :)
      Iti multumesc, la randul meu, pentru urari.
      Pupici cu drag!

      Ștergere
  9. Multumesc de urari, Diana draga! Recunosc ca de mai multi ani nu mai imi aleg vreo 'baba'. Pur si simplu nu vreau sa-mi vina cine stie ce idei pe termen lung. Asa ca las vremea sa fie cum vrea ea!
    Sa ai o primavara minunata si sa te bucuri de tot ceea ce faci!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, Suzana draga!
      Cand imi amintesc - anul acesta mi-am amintit, desigur! :) - aleg; partea "rea" e ca in decembrie, de exemplu, sigur nu mai stiu cum a fost vremea in ziua aleasa (asta, daca tin minte ce zi am ales). :)
      Si eu las vremea sa faca ce vrea, si ma bucur de cum o fi, pentru ca vremea nu m-a intristat niciodata - oricum ar fi vremea, pentru mine tot faina e (cand vreau zapada, vreau sa fie - dar nu ma supar daca nu e, doar "ma plang"). :)
      Iti multumesc, la randul meu, pentru urari! Pupici! <3

      Ștergere
  10. Maine e baba mea.Sa vad cum va fi,ca daca e vreme frumoasa,e bine,daca nu inseamna ca am eu ceva pus de-oparte si dau vina pe o poveste...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E frumos! Aici e frumos! Se pune si cum e in zonele prin care treci des; nu? :)
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  11. Complexe si dâcoase rau babele acestea. Nu le poti face pe plac oricât te-ai stradui. Cred si sper ca mosii sunt ceva mai îngaduitori ! :) ))
    Un Weekend cu babe blânde, cu liniste si primavara eterna în Suflet, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) "Eternul feminini"! Valabil intotdeauna. :)
      Asa se spune, ca mosii sunt mai ingaduitori.
      Multumesc, Iosif. Weekend minunat iti doresc, cu drag. Sufletul senin sa-ti fie!

      Ieri si azi au domnit doua babe blande - cea de ieri a plans un pic, dar apoi ploaia a stat. :)

      Ștergere
  12. Am uitat de mărțisor anul asta....

    RăspundețiȘtergere
  13. Dokia s.a rugat sa se transform ein piatra, icnd au jauns.o ostenii lui Traian...frumoasa legenda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa imi aminteam si eu legenda! Am cautat pe net (poate nu suficient) :( dar nu am gasit aceasta varianta si mi-am spus ca, poate, imi amintesc gresit sau confund legendele. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.