Pagini

2020-01-01

Cerșetorul, și de Crăciun fii mai bun

În perioada sărbătorilor, mai ales, e epidemie de cerșetori. Sunt peste tot! Unii mai agresivi, unii încercând să-ți vândă fel și fel “de sezon”, rugându-te să le dai bani să-și ia o pâine. Dacă îi cumperi pâine o aruncă. Am văzut așa ceva în zona magazinului deschis non-stop de unde cumpăr de obicei fel de fel. E acolo o femeie care pare foarte bătrână și care repetă ca pe-o litanie fraza: “ia-mi și mie ceva de mâncare, frumoaso/frumosule și să ai noroc cu familia ta”. Unii îi cumpără mâncare. Într-o zi am văzut-o cum aruncă mâncarea în zona verde din apropiere, după un gard viu. Pe ea o interesează banii, nu mâncarea. Tot pe acel pătrat înconjurat de gard viu stau tolăniți, vara, copii și adulți care o însoțesc pe ea, din ceea ce am observat. Sper, doar, că aceia să nu-i fie “stăpâni”. Mă întreb ce-or face cei de la poliția locală - au fost angajați așa de mulți în ultimul timp, dar să dai cu tunul și tot nu vezi vreunul!
Așaaa… In 27 decembrie, unul dintre cerșetorii adolescenți de lângă ieșirea din magazin îmi cere “un leu”. L-am refuzat politicos. El zice, tare: “De Crăciun să fii mai bun!” “De Crăciun am fost! Ne vedem la anu’!” i-am zis zȃmbind, și mi-am văzut de drum. L-am auzit înjurându-mă! Poate că mă înjura oricum, poate m-a înjurat pentru că amicii rădeau de el dându-i întâlnire pentru anul viitor.

Știu că sunt mulți oameni care trăiesc greu, și nu mă feresc să le dau câte un leu, dar am renunțat la acest obicei cu ani în urmă. Era o femeie care susținea că are opt copii și care cerșea zilnic în zona amintită mai sus. Ei îi dădeam de fiecare dată când aveam drum pe acolo - habar n-am de ce, pentru că nu am confirmarea că ar fi avut opt copii și o situație materială grea. N-am mai văzut-o de ceva timp… Unii zic că s-a lăsat de cerșit pentru că e milionară…
 A fost o vreme, cu nu mulți ani în urmă, când n-am mai văzut copii la cerșit - legea pedepsește pe cei care-și trimit (sau își iau) copiii la cerșit. Acum e, iar, plin de copii la cerșit! Din nou: ce-or face angajații de la poliția locală?! Nu e o soluție să amendezi pe cei care suferă de foame, dar cerșetoria poate fi văzută ca un abuz împotriva copiilor. De la cerșitul pentru supraviețuire la victimă în traficul de copii pentru cerșit mai e un pas.

Despre copii la cerșit au mai scris Laura și Stef.

12 comentarii:

  1. ce pacat! Diana Draga, nici eu nu dau bani cersetorilor de langa gara. Pe intregul Bulevard al Garii sunt postati o banda de cersetori tigani-din Romania. Cersesc pe romaneste! In Germania, cersitul nu este interzis si de aceea s-au inmultit bandele acestea! Teoretic, in Germania nu exista nimeni care sa trebuiasca sa cerseasca spre a supravietui. Sistemul social este atat de uman, incat sustine pe oricine are nevoi de ajutor. Problema celor fara acoperis - cum se zice la noi Obdachlose este ca nu vor sa se (re)integreze in societate. Daca intri in programul de resocializare, trebuie sa dovedesti ca vrei sa fii curat, ca doresti sa lucrezi undeva - atunci esti ajutat foarte mult. Dar a fi cetatean inegrat in societate, presupune sa ai si responsabilitati, nu doar avantaje... si acesti oameni ai strazilor sunt comozi, au decazut atat de mult ca nu isi mai doresc responsabilitati. Traiesc pur si simplu de pe azi pe maine!
    In general acestia sun alcoolici (au cel putin o incercare in programul "alcoolicii anonimi"!) si daca le dai un banut, il investesc in ceva de baut! E trist! Inainte de Craciu le-am impartit pungulite cu fursecuri... Bani nu le dau. Dau bani "artistilor strazii" si mai ales copiilor - vad deseori mici artisti, exersand timid cu vioara, cu flautul sau ghitara. E un exercitiu excelent pentru a infrange tracul. Sau, ma gandesc ca pe strada pot sa cante cat pot de tare, fara sa deranjeze familia sau vecinii ☺ De aceea, acestora le dau mereu bani!
    Te pup draga mea. Un An Nou cu sanatate si multe bucurii! Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si trist, si urat... Aceasta "liberalizare" a granitelor (care e un lucru bun) a adus multe neplaceri multor state europene. Imi amintesc cum era candva (in strainatate) fara acest "peisaj" care deranjeaza... Pe la sfarsitul anilor 1990, inceputul anilor 2000 plecasera din Ro cersetorii - si nu-mi venea sa cred cat de linistitor este! In strainatate, cred ca sunt organizati de-a dreptul, nu au vreun gand sa se integreze in societate... La noi, sistemul social nu functioneaza; se dau bani celor care sunt sub limita saraciei, dar intre 120 si ceva de lei si 400 (in functie de numarul de persoane din familie) - nu sunt foarte multi acestia care primesc "ajutor social minim", dar nici unde sa munceasca nu au (ca zilieri, uneori, dar nefiind un venit constant...) In fine, e complicata situatia lor.
      La noi e contraventie "apelarea la mila publica a celor apti de munca" si e infractiune fapta celor care sunt prinsi la cersit insotiti de minori - exista deschise dosare penale pentru cersetorie cu minori, dar cum sa-i bagi la inchisoare pe toti acesti parinti si sa iei copiii in grija statului? Si sa-i amendezi ce sens are? Nu au din ce plati amenzile (dar sunt, unii, amendati). Nemunca se perpetueaza, din pacate... Sunt si fete in varsta de 14 ani, care au nascut, si cersesc... La varsta de 15 ani minorii pot lucra numai daca au acordul parintilor, si numai jumatate de norma! Dar pot deveni parinti la varsta de 14 ani?! Si nimanui nu pare sa-i pese! :(
      Artisti stradali am vazut rar prin Bv, in "centru", mai ales...

      Te pup si eu, Carmen draga! An Nou cu sanatate si multe bucurii va doresc sa aveti si voi! Imbratisari si ganduri bune de la trio pentru trio! ♥ ♥ ♥

      Ștergere
  2. Voi scrie si eu despre asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cat scriem (sesizam etc.) mai multi, cu atat cresc sansele sa fie gasite unele solutii, pentru ca legitimarea lor si trimiterea in localitatile de resedinta nu este o solutie daca cei de la primariile de acolo nu se straduiesc sa faca ceva pentru a limita fenomenul...

      Ștergere
  3. La multi ani, Diana! Mulțumesc pentru urări!
    Am fost la socrii, apoi la niște prieteni la Viena și acum mergem la Maribor, la schi și săniuș! :)
    Îmbrățișări! An nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag!
      Multumesc si eu pentru gandurile bune!
      La multi ani cu sanatate si fericire!
      Foaaarte fain! :) Vacanta frumoasa in continuare!
      Imbratisari!

      Ștergere
  4. Foarte rar, spre deloc, dau bani. Copiilor le cumpăr mâncare atunci când cer. Era o tânără cu un bebeluş în braţe care avea poezia asta: "nu vă cer bani, numai o cutie de lapte praf pentru ăsta mic". Am fost la un pas să cumpăr. A strigat o doamnă care ieşea din farmacia lângă care cerşea: "să ce? Să mergi cu ea înapoi la farmacie să ceri bani pe motiv că nu e ce bea ăsta mic, aşa cum ai mai făcut?". Deci... nu. Îmi pare rău, dar nu. Copiilor oricum li se iau banii de câtre adulţi.
    În Oradea, de pildă, am fost avertizată de doamna de la recepţia hotelului că ar fi bine să nu dau bani pe stradă cerşetorilor, că risc şi eu amendă dacă sunt văzută. Nu ştiu dacă e adevărat, ştiu că am văzut panouri în care eram avertizaţi să nu încurajăm cerşetoria.
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre deloc tind si eu... Am avut parte - si am fost martora - la prea multe astfel de scene. Chiar si colindatorii arunca mancarea pe care o primesc; chiar si cersetorii care bat la usa "pentru un colt de paine" arunca ce li se ofera...
      Cam asa e; cei mai multi copii sunt trimisi la cersit de parinti, si nici nu beneficiaza de banii adunati. :( E o idee buna afisul cu "nu incurajati cersetoria". E posibil sa fie adevarata partea cu amendarea celui care ofera bani cersetorilor - nu stiu cat de bine este (sau de rau) dar cumva trebuie diminuat fenomenul (macar pe copii sa nu-i mai vedem la cersit).
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Un adolescent cu un bandaj la mana din care se zarea sangele unei rani cersea in fata unui minimarket de cartier. Pt ca aveam cardul la mine, nu i-am dat bani, dar i-am cumparat ceva din magazin (sana, cornuri, apa, banane). Cand i-am dat punga cu alimente, mi-a zis cu necaz: nu trebuia sa dati banii aiurea pe mancare!!! De atunci nu prea mai dau bani, doar mancare, chiar daca e aruncata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfuuu! In astfel de situatii doar ca nu ne pare rau ca am dat... Cred ca e o ideea buna sa le dam doar mancare, chiar daca o arunca - parintii lor (sau cei care-i trimit) vor intelege ca nu vor mai primi bani si, poate, se va micsora numarul cersetorilor.

      Ștergere
  6. Cred că voi scrie și eu despre subiect că am întâmpinat câteva chestii similare pe marginea acestui subiect..
    Nu, nu trebuie încurajată cersetoria pentru că ei nu sunt săraci, iar persoanele sarace cu adevărat nu-i vezi mergând din poartă în poartă..
    Mulțumesc, când am timp o să scriu și eu, Weekend Plăcut !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca putini (adulti) sunt cei care nu au astfel de experiente si zau ca mi-ar placea ca cei care au unde, sa scrie despre aceasta. Astept cu interes articolul tau.
      Multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.