Pagini

2021-12-20

Globuri și luminițe de Crăciun

De zeci și zeci de ani, roșu și verde sunt considerate culorile tradiționale ale Crăciunului. Verdele reprezintă viața eternă a lui Hristos, așa cum brazii rămân veșnic verzi toată iarna. Roșu reprezintă sângele vărsat de Isus în timpul crucificării. Într-o altă interpretare: globurile roșii simbolizează sângele lui Isus iar crengile cu ace coroana de spini.

Dar, tradiționalele culori roșu și verde au rădăcini mai adânci în istorie: la celți, și aveau legătura cu sărbătorile din preajma solstițiului de iarnă. Celții antici credeau că laurul (Ilex aquifolium – holly, în engleză) cu frunze veșnic verzi și bobițe roșii aduce noroc, așa că își decorau locuințele cu ramurile lui.

Pentru a împodobi bradul de Crăciun oamenii aleg – mai ales în ultimul timp – fel și fel de ornamente. Frumoase, multe dintre ele – nimic de zis!

Cele mai populare culori pentru Crăciun sunt roșu, verde, auriu și argintiu.

Globurile sunt între simbolurile de Crăciun. Înainte vreme, oameni foloseau mere roșii și nuci pentru a împodobi bradul. Se spune că un meșter numit Martin, care lucra într-un atelier de sticlărie din orășelul Lauscha (Germania), în anul 1847 n-a avut pentru brad nici nuci și nici mere și pentru a nu fi dezamăgiți copiii lui s-a gândit să confecționeze din sticlă roșie și aurie globulețe care să imite merele și nucile. Locuitorilor din orășel le-a plăcut ideea și de atunci au început și ei să utilizeze ca ornamente pentru brad aceste globulețe. Apoi, a fost o chestiune de timp până când în toată lumea au început oamenii să folosească globurile colorate ca ornamente pentru bradul de Crăciun.

În concluzie, globurile „tradiționale” ar trebui să fie roșii și aurii.

În ultimul timp, an de an, aud chestii de genul: „Anul acesta avem Crăciunul verde”, sau mov, sau albastru sau gri, alb, bla-bla! Cine sunt cei își arogă dreptul de a da astfel de ordine? Și de ce?! Crăciunul e Crăciun! E cu roșu, auriu, argintiu, mere, nuci, turtă dulce și multă voie bună! Dacă nu pun globuri mov n-o să fie Crăciun?! O să fie! Ar fi Crăciun chiar și numai cu nuci în staniol de la ciocolată, cu ghirlande din hârtie colorată și vată să imite zăpadă. Dar... am fost curioasă ce spun unii despre ce simbolizează culorile globurilor.

În funcție de culorile alese pentru împodobirea bradului de Crăciun se vor îndeplini – sau nu – dorințele pe care și le pun oamenii pentru anul care urmează.

Globurile aurii. Despre auriu se spune că poartă noroc la bani, dar semnifică și lumina și bunătatea din oameni. Din punct de vedere religios, auriul reprezintă aurul care i-a fost dăruit Pruncului de unul dintre Magii de la Răsărit.

Globurile argintii. Argintul este un alt metal care a fost la mare preț de-a lungul timpului. Argintul e un simbol pentru divinitate în simbolismul creștin și face referire la nașterea lui Isus.

Globurile roșii. Roșu e (și) simbol al focului. Psihologic vorbind, are influențe benefice, amplificând puterea și voința. Se poate spune că sclipirea roșie în bradul verde aduce bucurie în suflet. Religios, roșu simbolizează sângele lui Hristos.

Globurile albe. Cine alege globuri albe pentru brad va avea parte de multă bucurie, echilibru și înțelepciune în anul următor. Albul reprezintă, între altele, smerenie și bunătate. Din punct de vedere religios are legătura cu puritatea lui Isus.

Globurile albastre. Cu globuri albastre în bradul de Crăciun vom avea un an următor mai liniștit și vom scapă de multe rele. Albastrul o reprezintă pe Fecioara Maria – cu trimitere la veșmintele albastre pe care le-a purtat.

Globurile verzi. Verdele, se spune, aduce bunăstare; e un simbol al vieții, tinereții și bunăstării. Aduce sănătate, înțelegere, stabilitate financiară și spor în casă.

Un fel de concluzie: ar trebui să alegem globuri de multe culori, să fim siguri că măcar o dorință ni se va împlini.

Pe lângă globuri, în bradul de Crăciun (și nu numai) sunt și luminițe în culori asortate, purtătoare de simboluri: roșu reprezintă pasiune; verde reprezintă vitalitatea; galben reprezintă strălucirea; alb reprezintă puritatea și albastru reprezintă generozitatea spiritului.

Luminile de Crăciun simbolizează și stelele, mai ales Steaua care a apărut în noaptea în care s-a născut Hristos.

Imagine de Lumix Designer de la Pixabay

12 comentarii:

  1. Îmi amintesc de brazii copilăriei mele. Globuri de toate formele, culorile şi dimensiunile. Puţine au mai rămas de atunci, mai mult s-au păstrat cele din plastic, dar îmi dragi tare de tot.
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu mai am cateva ornamente din primii brazi de care sunt (sau nu) 😊 constienta - in sensul ca unii nu mi-i amintesc. 😊 Si mie mi-s tare dragi aceste ornamente vechi - le agat in absolut fiecare brad, an de an.
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Gata! Numai globuri verzi și albastre imi pun in brad. Și cateva albe. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pune toate culorile! 😊 Sa nu se supere cele pe care le lasi in cutie. :))

      Ștergere
  3. aveam niste luminite in forma de felinare foarte faine in copilarie. pana cand a venit o vecina in vizita si a umblat la ele ca sa se aprinda intermitent. s-au stricat a doua zi :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nasol de tot! :(
      Banuiesc ca era mai mult decat vreun beculet ars... Fiind legate in serie nu s-ar mai fi aprins deloc. :)

      Ștergere
  4. Ieri am reusit sa pun ornamentele pe crengute. Toate culorile sunt acolo.
    Si combinatii! Nu am facut vreodata un brad doar cu o culoare a globurilor. Si nici nu am luat cutiile alea care au multe globuri de o singura culoare. Desi sunt tare frumoase, dar sunt prea multe si prea mari pentru un bradulet mic!
    Nici nu cred ca as face-o.
    Multumesc frumos pentru aceasta salba de sensuri, draga Diana!
    Pupici si zile frumoase. ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca in fiecare an (cu foarte putine exceptii), impodobim bradul in 24 decembrie. Mereu pun globuri in multe culori si ornamente fel de fel, dar pentru ca bradutul din "plastic" e mititel nu primeste prea multe - si tare greu mi-e sa aleg. 😊
      Am cumparat cutii cu globuri in aceeasi culoare - nuante si modele diferite: rosii, verzi si aurii - dar destul de mici (auriile sunt mai mari). Sa folosesc doar o culoare nici mie nu mi-ar placea.
      Cu placere, Suzana draga! ❤️ Si eu multumesc!
      Zile frumoase iti doresc si eu tie! Pupici! 😘

      Ștergere
  5. E simplu acum cu globuri cumpărate. :( Eu îmi amintesc de vremurile când strângeam capace argintii de la sticlele de lapte și făceam steluțe pentru pom. Iar din staniolul de la ciocolăți făceam ghirlande. Era plăcerea noastră. Aveam timp.
    Acum desfac bradul de plastic cu lumini incorporate și îl bag în priză. Și gata. A dispărut tot farmecul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a lovit un val de melancolie. 😊 Si noi am facut stelute din capacele sticlelor cu lapte! Le netezeam, apoi le taiam in forma de stea; unele le lasam rotunde. Am facut ghirlande si din hartie colorata si din staniol; aveam nuci imbracate in staniol din mai multe culori - le bateam un cuisor in parea mai lata si le agatam cu ata verde, subtire...
      Brad din plastic avem si noi acum, dar il impodobim an de an. Pentru parfum de brad cumparam crengi.
      S-a cam pierdut din farmec. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.