Pagini

2021-12-12

Școala de la marginea pădurii. Poveste

Iarna ar trebui să fie un anotimp al relaxării, dar cei mai mulți suntem la fel de preocupați, grăbiți (și agitați) ca-n orice alt anotimp. Vorbim despre „întoarcerea la natura”, dar cei mai mulți știm că nu putem renunța la confortul oferit de „cuceririle științei”, la „ieșirile în oraș” și la ceea trebuie să facem pentru a ne permite toate acestea. Visez: munca la câmp, în livadă și-n vie s-a terminat, hambarele, pivnițele, cămările sunt aprovizionate, afară ninge liniștit, în casă-i cald și bine... Stăm la gura sobei și coasem, citim, meșterim, spunem povești...

Cu mulți, mulți ani în urmă, exista o țară care devenise celebră prin faptul că era împărțită în două: jumătate era împădurită și jumătate era câmpie, fără vreun pom.

Oamenii pădurii trăiau aproape exclusiv din cea ce le oferea pădurea. Casele erau construite din trunchiuri tăiate cu toporul, și tot din lemnul copacilor își procurau și cărbunii, dar nu uitau să planteze vlăstari pentru a înlocui ceea ce tăiau. Casele lor erau în luminișuri și aveau temple dedicate spiritelor pădurii. Erau oameni retrași, care trăiau în armonie cu semenii și cu natura.

Oamenii câmpiei erau agricultori, în special. Casele lor erau din piatră și se închinau zeului grânelor. O dată pe an organizau un festival dedicat terminării strângerii recoltelor – beau, mâncau, petreceau.

Oamenii din cele două comunități – exceptând comerțul cu lucruri esențiale – nu prea comunicau. Vorbeau aceeași limbă, dar multe cuvinte aparțineau exclusiv uneia dintre comunități; nici unii, nici alții nu făceau vreun efort de a se înțelege și se priveau cu suspiciune. Oamenii câmpiei credeau că de-ar avea ocazia, oamenii pădurii ar planta copaci pe terenurile lor iubite, iar oamenii pădurii credeau că oamenii câmpiei, dacă ar avea ocazia, ar tăia toți copacii și ar transforma pădurea în teren arabil.

Și oamenii pădurii și cei ai câmpiei erau săraci, și puțini erau educați. Majoritatea oamenilor din acea țară câștigau bani doar cât să supraviețuiască, spre deosebire de cei din țările vecine care se îmbogățeau din vânzarea a ceea ce produceau.

Într-o zi, un tânăr profesor s-a mutat la marginea pădurii. Mama lui provenea dintr-o familie care trăia în pădure, tatăl dintr-o familie de la câmpie. El s-a gândit că ar fi bună o școală – ar fi fost prima școală construită în acea regiune. A început s-o construiască singur, din lemn și piatră, în locul unde pădurea și câmpia se întâlneau. Când a fost gata a invitat oamenii pădurii și câmpiei să își aducă la școală copiii. Părinți erau sceptici – mai ales oamenii pădurii, dar suficient de mulți au fost dispuși să își trimită copiii la învățătură și să plătească profesorului o taxă pentru ca acesta să poată păstra școala deschisă.

În prima săptămână, copiii câmpiei abia dacă au schimbat câteva cuvinte cu cei ai pădurii. Copiii pădurii erau retrași, refuzând să interacționeze cu ceilalți, în clasă sau la locul de joacă. Copiii câmpiei dădeau porecle copiilor pădurii și îi provocau la bătaie.

În a două săptămână, părinții au început să se plângă că profesorul ar fi favorizat copiii din grupul celălalt.

În a treia săptămâna lucrurile începuseră să meargă ceva mai bine. Copiii câmpiei erau mai puțin agresivi iar copiii pădurii erau mai comunicativi.

În cea de a patra săptămână, școala a luat foc...

(din „Good Thinking: Education for Citizenship and Moral Responsibility”, T. Huddleston și D. Rowe, 2001)


Imagine de David Mark de la Pixabay

20 de comentarii:

  1. Intotdeauna vor exista personaje care resping ideea grupurilor unite si vor face ceea ce li se pare util in zadarnicirea ei. Tristul adevar, din pacate! Nu stiu ce ar trebui sa se intample pentru a contracara aceste idei si actiuni. Oricum, doar propria schimbare genereaza unde in mediu, insa este atat de complicat, mai ales acum...

    Nu stiam povestea, dar este atat de reala!
    Multumesc, Diana draga! O saptmana frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat timp oamenii vor respinge pe cei care sunt diferiti de ei nu va fi armonie. Fara a interactiona, fara a asculta pe cei "altfel" nu ne vom putea cunoaste si intelege. Si, uneori - aproape ca as zice "bineinteles" - interesul uniunii intre grupuri dauneaza grav anumitor interese pentru ca "unde sunt multi puterea creste". Exemplu (cam exagerat): daca nu bagi zâzanie intre natiuni nu ai razboi, daca ai pace, nu poti vinde arme, daca esti producator de arme si nu ai cui sa vinzi arme saracesti... La acest "nivel" o eventuala schimbare trebuie sa se produca in extrem de multi oameni care sunt convinsi ca lucrurile nu pot fi schimbate decat prin lupta armata. Un om n-ar reusi sa convinga asa de multi ca razboiul nu e necesar.
      Stii cum se zice: ce e bine pentru X poate fi rau pentru Y.
      Cu placere! Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Many are working hard to keep folks at war with each other here in America. It's sad to see that the good guys are now the bad guys and the bad guys are now the good guys. They burned the school down here long ago.

    Have a fabulous day and week, Diana. ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Not just in America. This tendency to keep people at war with each other can be seen everywhere! It's excellent observation: the good guys are now the bad guys and the bad guys are now the good guys.
      Here too, they burned the school a long time ago.

      Thank you, Sandee! A fabulous day and week for you too! ❤️

      Ștergere
  3. Buena reflexion el desenlace te estremece. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
  4. Sărut mâna, dragă Diana și bine te-am regăsit!
    Foarte frumoasă povestea pe care ne-ai oferit-o. O adevărată pildă despre oameni, obiceiuri și educație. E bine să ținem la tradiții, la obiceiuri, la datinile moștenite din generație în generație. Dar e bine să încercăm să-i cunoaștem și pe ceilalți oameni, precum și tradițiile și obiceiurile lor. Putem învăța atât de multe, unii de la alții. Iar EDUCAȚIA este cea care deschide multe porți între oameni și nivelează acele diferențe care pot părea iremediabile.
    Multă sănătate și numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ma bucur sa te revad aici, Alex draga! :-) Ai mai fost, dar eram "plecata". :(
      Ai sintetizat perfect cam tot ce as fi putut spune. Fara educatie riscam sa pierdem si ce-a mai ramas din puterea de intelegere...
      Iti multumesc! La fel iti doresc: sanatate si numai bine! :-)

      Ștergere
  5. Wow! Ce final neașteptat! Cineva a avut interes să se păstreze animozitatea între cele două așezări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am auzit finalul povestii am avut senzatia de scurtcircuit in cap. Ce?!!! :-)
      Pare ca mai intotdeauna cand se "coace" ceva bun apar unii care strica tot.

      Ștergere
    2. Exact asta a fost și senzația mea. :( Păcat. Chiar mă așteptam la un final drăguț de la povestirea ta...

      Ștergere
    3. As vrea sa cred ca e "final deschis" si focul a fost un accident.

      Ștergere
    4. Speranța moare ultima... :)

      Ștergere
    5. Daaa. Mare pacat sa ne ducem cu sperante neimplinite. 😊

      Ștergere
  6. eu aruncam ghiozdanul pe zapada si saream dupa el printre blocuri. la marginea padurii cred ca ma suiam direct pe ghiozdan si o luam la vale

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci cand e vale spre scoala e fain - cand trebuie sa urci spre scoala... :)
      Pe drumul dintre casa si scoala treceam pe langa "derdelusuri" - la intoarcerea spre casa cei mai multi ne umpleam ghiozdanele cu zapada, pentru ca le foloseam ca saniute.

      Ștergere
  7. Și pe mine m-a scurtcircuitat (parcă) așa un final, la care nu m-aș fi așteptat, dar nici nu mă miră, având în vedere neprevăzutul din viața reală, ce poate schimba totul într-o secundă. Mi-a plăcut mult povestea, Diana, și mă bucur că te-am vizitat, deși nu mă anunțase mail-ul că ai fi publicat-o. (La Jo am făcut clic pe numele tău și așa am ajuns să o citesc) ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand e neprevazutul nu prea putem arata cu degetul spre cineva - rau e cand e un om implicat in tragedii.

      Multumesc ca ai trecut pe aici, Cri. ❤️
      Blogspot (Blogger) nu ma anunta pentru postari noi publicate de cei pe care ii urmaresc, iar de pe WP uneori sunt anuntata, alteori ba. Mie-mi place cu blogroll 😊 - stiu exact cand apare ceva nou (desi in unele cazuri se actualizeaza dupa doua ore sau mai mult). De cand au facut ei stiu ce modificari nu mai reusesc sa adaug bloguri in blogroll! Am aflat canda am vrut sa pun link-ul blogului tau.

      Ștergere
  8. Aceasta frumoasa pilda m-a dus cu gândul la puterea infailibila a focului, acest element (simbol) minunat care poate mistui si regenera materia vie. Merci !

    "Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu trosnet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură şi pământul, cu tot ce este pe el, va arde."

    "...dragostea este tare ca moartea, şi gelozia este neînduplecată ca Locuinţa morţilor; jarul ei este jar de foc, o flacără a Domnului."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Si eu iti multumesc!
      Imi place ideea de foc purificator si regenerator. 😊
      Uneori, unii, se amagesc cu pactul facut de Domnul cu Noe: ca nu va mai fi distrus Pamantul prin potop, intelegand ca Pamantul nu va fi nimicit in veci. Un motiv in plus sa nu citim pe diagonala niciun text - si apoi sa privim ce-avem acum in atmosfera si ce fac unii pe acolo. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.