Pagini

2024-07-20

Studiul proverbului, de Lucian Blaga

Volumul "Zări și etape", de Lucian Blaga, volum publicat în 1968

Departe de mine gândul să analizez ce a scris Lucian Blaga! Doar copiez aici, pentru jocul Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț, câteva paragrafe din scurtul eseu al lui Blaga: Studiul proverbului; din cartea Zări și etape apărută la Editura pentru Literatură, București, 1968.

Pornind de la @zorele am citit un eseu "ce este poezia?" (altfel intitulat), și în acest eseu este amintit și Lucian Blaga.

Scria Lucian Blaga, in Studiul proverbului:

Recitesc o carte pe care din copilărie n-am mai luat-o in mână: Povestea vorbei.

Anton Pann, "cel isteț ca un proverb", a avut în valul de romantism -prietenos poporului - de acum un veac, fericita inspirație de a aduna proverbele noastre și de a le grupa după subiect. Pentru fiecare mănunchi a dat și o "poveste a vorbei", o anecdota, o povestire versificată drept tâlc al proverbelor înmănuncheate. Istețimea cu care a legat, in buchete cu explozii multicolore, proverbele - și exegeza naivă ce le-o alătura, fac din Povestea vorbei una din cele mai originale și simpatice cărți ale literaturii noastre. Unele proverbe sunt atât de strâns și de firesc și de economic legate în monom, încât le crezi creațiuni dintr-un singur bloc. In Anton Pann s-a încarnat întâia și ultima oară proverbul românesc; apariția lui e in felul sau desăvârșită. Ce s-a mai făcut după el echivalează cu un adaos mecanic de colecțiuni, mai bogate, poate, dar mai puțin consistente. Nu s-a mai găsit un al doilea amator, care să trăiască în aceeași măsură proverbul, sa aibă același tact, aceeași dragoste in întrebuințarea lui  ca Anton Pann, profesorul de muzică, cu sezoanele vieții împărțit între biserică și aventură.

Proverbele sunt aforismele poporului. Cum cântecul povestitor de moarte al ciobanului anonim se ia la întrecere in frumusețe cu creațiunile poetului, ce-și poartă cu orgoliu solemn numele, tot așa un proverb poate să copleșească înțelepciunea cutărui gânditor excepțional cotat pe piața literară. (...) Proverbele sunt deopotrivă: frânturi de sisteme filosofice, frânturi de psihologie, frânturi de mare pamflet. Când citești un proverb ca acesta: Cine se învață mincinos, se îmbolnăvește când spune adevărul, te simți ispitit să cauți în istoria gândirii veacul, când filosofii continentului au denunțat apriorismul valorilor, ca să ajungă în definitiv la același rezultat relativist al umilului gânditor înzestrat cu un așa de pronunțat și treaz simț al contingentelor și condițiilor umane. Trebuie să deschizi paginile de pamflet cele mai crude ale literaturii universale, ca să mai întâlnești imagini plastice ca aceasta: fățarnicul, mănâncă sfinți și scuipă draci; ironii ca aceasta: fă-ți crucea mare că e dracul bătrân; răutăți ca aceasta: omul sarac și nevoiaș se îmbracă numai pe dinăuntru. Proverbele, ca și aforismele dealtfel cuprind de obicei adevăruri văzute dintr-o parte, pieziș, sau de la înălțime. Țăranul știe să le dea proporții, să le exalteze; și astfel un adevăr relativ, prins într-o icoană vie, palpitantă, grotescă sau strigătoare înduplecă și încremenește ipnotic ca un ochi de șarpe mintea ascultătorului. (...) La întrebarea despre ce glăsuiește proverbul românesc, s-ar putea răspunde cu mândria doctorului medieval: despre toate lucrurile care se pot ști, și altele multe în afară de acestea.

Totuși, in mijlocul interesului nu e nici cerul, nici iadul, nici lumea, ci omul. Omul cu toate calitățile și metehnele, cu toate apucăturile, întocmirile și rostirile sale, voite și nevoite. (...)

10 comentarii:

  1. Ce dor mi-ai facut de astfel de carti! Nu stiu cum sa mai impart timpul.
    Usor - usor, usor - repede... Sau alta varianta.
    Expresia dinspre final cu "întocmirile și rostirile sale, voite și nevoite", mi se pare atat de ciudata. Acel 'nevoite' parca ma duce spre niste adancuri.
    Multumesc, Diana draga! Foarte interesanta postarea Pupici! 💗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru apreciere, Suzana draga! 💗
      Ușor spre foarte ușor... 😃 Gluma-i gluma, dar cred că îmi pot imagina cum e când pare că ziua nu are suficiente ore și organismul își cere dreptul la odihna. Îți doresc sa reușești să "reglezi presiunea". 😊
      Citind "Studiul proverbului" am intenționat să încep recitirea cărții "Povestea vorbei", dar nu am gasit-o... Cine știe pe ce raft o fi - că tare am zăpăcit și cărțile.
      Rostiri nevoite... ar putea fi ca și cu păcatele "știute și neștiute" ☺️ sau ca în cazul unor minciunele care, de exemplu, ocrotesc sensibilitatea cuiva...
      Duminica frumoasa îți doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. ce frumos exprimat! "Proverbele sunt deopotrivă: frânturi de sisteme filosofice, frânturi de psihologie, frânturi de mare pamflet"
    Îl iubesc pe Blaga!
    Te admir ca iti faci timp sa citesti eseuri. Eu m-am facut tare lenesa din acest punct de vedere; citesc rar, vre-un roman... It multumesc pentru frumoasele citate alese aici.
    Pupici si îmbratisari, de la trio pentru quattro 😘❤️🐾🤗🫶🏻💓
    (PS: saptamâna viitoare vom fi la Sibiu si eu si Mircea; eu doar câteva zile, Mircea ceva mai mult. Mama este foarte fericita!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa nu fie fericită mami a voastră când va are lângă ea? 💕 De mama nu mă desparte așa o distanță mare cum e la voi și, cu toate acestea, nu am reușit să ajung acolo în cei vreo 8 ani... Ea vine, cam la 2-3 luni, și sta o săptămână sau două saptamani... Mi-ar placea o vacanta la tara, dar...
      Mulțumesc, Carmen draga!! 💗 Citesc, de regulă, in autobuz, când parcurg distante lungi, dar cel mai des înainte de culcare. Bine că are cine să-mi ia cartea din mâini, ochelarii de pe nas! 😃
      Cu plăcere! Mă bucur că ti-a plăcut ce am ales. Și mie îmi place Blaga, dar nu neapărat poeziile. 😊
      Îmbrățișări și pupici de la quattro pentru trio! 😘🐾💕🍀💗🌹

      Ștergere
  3. Muy interesante. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
  4. Am și eu această carte, însă nu am citit-o, dar mă bucur că ai postat citate din ea, așa am devenit curioasă și o voi citi și eu! Probabil când se va mai răcori puțin pe canicula asta îmi e foarte greu să mă concentrez! Duminică frumoasă, Diana! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal, proza - sa zic așa - lui Blaga îmi place mai mult decât poeziile. Cred că merită să o citești...
      Am bafta că nu mă afectează canicula. 😊
      Mulțumesc, Mihaela! 💗 Săptămână minunata îți doresc! Pupici!

      Ștergere
  5. Mi-a placut mult sa citesc Blaga in liceu. Daca nu ma insel mi-a picat ceva din el la bac la proba orala :))))). Da da... Poemele luminii :D.
    M-am bucurat de fragment. Multumesc :)
    Pup cu drag !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A început să-mi placă ce și cum scrie Blaga după ce am terminat liceul...Ce am studiat în anii de școală nu-mi amintesc, dar sigur nu era ceea ce am descoperit ulterior.
      Cu plăcere! Mulțumesc și eu, pentru ganduri-randuri.
      Pupici cu drag! 💞

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.