Pagini

2024-09-06

Desfășurarea în timp. Citate favorite

Spirala timpului
Trecutul se topește în prezent: omul de ieri se dizolvă in omul de astăzi; cel de azi se proiectează în omul de mâine. Trecutul nu-și dobândește deplina valoare decât cu întârziere: ieri el n-a fost decât virtual, astăzi el este real. (...) 

După cum prezentul se află deja, într-un fel, în trecut, tot astfel viitorul există deja in prezent. (...)

Prezentul permite ascensiunea în trecut și coborârea în viitor. Căci acțiunea omului se produce în timp. Omul acordă forțelor naturale libertatea de a acționa și, în felul acesta, face posibile transformările in timp. Fondul absolut al timpului este mereu identic cu el însuși: el nu seamănă nici cu veșnicia, așa cum o concep budiștii, nici cu repetiția sau succesiunea, așa cum și-o reprezintă Grecii. (...) el conține virtualități de creație și de actualizare. (...)

Fără a fi împodobit cu prestigiul trecutului sau cu perfecțiunea - dorită - a viitorului, prezentul dobândește, datorită acțiunii noastre, o valoare care, este adevărat, nu va fi apreciată decât mai târziu. In prezent se unește trecutul, care îi dă naștere, cu viitorul, care se naște din el. (...)

Trecutul se menține și viitorul se pregătește în fiecare dintre noi. (...)

Toate se unesc într-o clipă unică - clipă firește trecătoare - dar care constituie singura realitate a istoriei.

Câteva citate culese pentru jocul Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț.

Din cartea Cabala, scrisă de Alexandru Șafran in 1972, apărută la Editura Univers Enciclopedic, București, 1996.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/users/rorally-5867093/

12 comentarii:

  1. Nu am citit inca aceasta carte. Asa ca citatele alese sunt un bun start.
    Subiectul in sine este fascinant. Cu oricine ma intalnesc, inevitabil spune ca nu are timp. De fiecare data cand gandurile o iau razna imi dau silinta sa ma strunesc, pentru ca il pierd singura. Singura metoda pe care am gasit-o, am mai spus, este sa folosesc un timer. Si statistic vorbind, nu numai ca ca realizez ceea ce imi propusesem, insa uneori intra si altele. Adica trucul este sa nu ma uit la un ceas...
    Ideea amuzanta cumva, a fost mica mea revelatie: cand tot spun ca nu am timp, ce imi ofera universul? O lipsa...😊
    Imi plac ideile, daca mi se permite, voi sti cu siguranta mai mult.
    Daca nu, totusi ma straduiesc, ca asa sunt eu.😊
    De cateva zile am descoperit un concept nou: 'astrotheology'.
    Sunt cateva chestii interesante, insa nu vreau sa te ancorez in ele. Cu alta ocazie, daca reluam ideile.
    Multumesc mult, Diana draga! Un weekend pe placul tau!
    Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o carte care se citește greu (din punctul meu de vedere). 😊
      Poate că cei care zic că nu au timp... intuiesc că "trăiesc pe datorie" - se spune că media de viață a omului e de circa 50 de ani; evoluția științei ii duce pe unii până la 100 de ani și mai mult. Pe de altă parte, oamenii menționați în Biblie (VT) au trăit sute și sute de ani... dar cercetătorii nu sunt in acord cu modul în care era "calculat" timpul la vremea când se scriau primele pagini din Cartea Cărților.
      Am idee despre astro-teologie... Începând cu "omul-pestera" și până azi, totul a fost/este legat de fenomenele naturii, de univers în sine; ceea ce omul, cândva, nu-și putea explica "științific" "lega" în astrologie, în mituri samd. Totul, in toate universurile, este într-o strânsă legătură și oamenii își "explica" în diferite moduri această legătură. Îndrăznesc să afirm că această legătură este... axioma. 😊
      Ceea ce știi deja lasă să se sedimenteze. Când "obosești" cu un "domeniu", abandoneaza-l, treci la altul - fără să arunci vreun gând înapoi, și tot așa. Vei vedea cum toate se vor lega, se vor așeza exact in locul in care trebuie. Nu trece prin filtrul gândirii ceea ce citești, vezi, auzi... Doar citește, asculta, privește...

      Cu plăcere! Mulțumesc și eu!
      Săptămână cu bine îți doresc, Suzana draga! 😘💗 Pupici!

      Fără ceas, în cazul meu, timpul pare că zboară cu viteza sunetului. 😃

      Ștergere
    2. Tu esti un caz aparte, daca este sa ma refer la ultima idee...
      Gasisem un filmulet. Il urmaresc pe bucatele, pentru ca are cinci ore...😃
      https://www.youtube.com/watch?v=dTXlfjyJyw8
      Nu stiam nici de cel care vorbeste...
      Mi-am propus sa mai scotocesc. Oricum, ceea ce ai scris acolo este chiar important, privind sedimentarea. Cred ca este cea mai inteligenta atitudine. Pentru ca urmeaza limpezirea apelor si cu un pic de noroc apar si alte idei importante.
      Pupici si mult spor in ceea ce faci, Diana draga!😘💗

      Ștergere
    3. Haha! 😃 Nu. Fără a fi cu ochii pe ceas chiar zboară timpul. Reușesc multe într-o zi in care nu mă interesează ce ora e, dar am sentimentul că... abia m-am trezit și deja e noapte.
      Nu are legătură cu norocul "decantarea", concretizarea. 😊
      Îți mulțumesc, Suzana draga! 😘💗 Spor și ție!

      Ștergere
  2. Me gustaron las citas. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am auzit de această carte, însă nu am citit+o. Citatele alese de tine sunt interesante...asa ca pun pe lista de dorințe cartea. Pupici. O săptămână ușoară să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cartea din 1996, dar nu pot afirma că am citit-o. 😊 E doldora de informații pentru care am nevoie de alte informații pentru a le pricepe pe primele. 😃 Sigur, am parcurs cartea, dar... Știu unde să caut una-alta când vreau ceva anume.
      Mulțumesc! Săptămână liniștită și pentru tine! Pupici!

      Ștergere
  4. Constatând că în citate e multă filozofie, am căutat biografia autorului. Am aflat că și-a luat doctoratul în filozofie la Viena, după ce absolvise liceul la Bacău.
    Se pare că am ”Cabala” printre cărțile fiicelor mele.Am văzut coperțile pe internet. O voi căuta.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are o biografie deosebita - am scris despre in 2017.
      Mie îmi pare o carte interesanta - chiar daca greu de citit (pentru mine). Oricum, domeniul îl consider fascinant.
      Mulțumesc! Numai de bine!

      Ștergere
  5. Citind ama gandeam ca fix asa ma simt eu acum curgand dinspre trecut cumva suspendata in prezent cu un pas in viitor :))))))).
    Si eu am sentimentul ca fara ceas timpul se dizolva. daca nu ne-ar incorseta ce trebuie facu tare liber ne-am mai misca - la fel ca intr-o curgere.. Dar na are si ceasul rolul lui :))
    Pupici
    ps: e interesanta cartea - am auzit de ea, dar nu am citit-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape de când e omul om a fost nevoie de o măsurare... Nu-i spuneau timp, poate, dar țineau cont de locul unde e soarele pe cer și se "ghidau" după umbra pe care o făceau obiectele, formele de relief... Se ghidau după cum se schimba vremea, mediul înconjurător sub acțiunea vremii și tot asa... Evoluând, a devenit imperioasă "împărțirea vieții" în ceea ce formează azi un calendar, un ceasornic. Pe scurt: de când e omul pe Pământ a fost încorsetat de... natură (la propriu și la figurat)

      Prezentul a și trecut! Știi la fel de bine ca și mine că prezentul devine trecut cu fiecare clipă care trece. 😊
      Pupici! 💞

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.