Pagini

2015-08-08

Perdeaua de fum si legea impotriva extremismului

Nu inteleg de ce se consuma atata energie pentru legea 217 din 2015, lege care “modifica si completeaza” O.U.G. nr. 31 din 2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

Legea nr. 217/2015 aduce trei elemente noi: notiunea de holocaust românesc, plasarea legionarismului (miscarii legionare) alaturi de fascism si interzicerea promovarii cultului persoanelor condamnate (adica, gasite vinovate de o instanta judecatoreasca penala nationala sau internationala) pentru genocid (“condamnate” e cuvantul cheie) - art. 2 lit. a) si c). Se pedepseste promovarea, in public, a ideilor, doctrinelor, conceptiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe… Dar care om sanatos la cap vrea sa promoveze asa ceva?!
Orice altceva e manipulare si / sau goana dupa raiting a unora. Zic si eu...

Foarte multi au sarit de fund in sus ca sunt cenzurati. Suntem cenzurati, dar nu asa cum ne lasa unii sa credem si cadem in plasa daca nu ne deranjam sa citim legea, sa citim ordonanta pe care o completeaza / modifica aceasta lege mediatizata – voit gresit (sau, poate, din nestiinta) – pana la extrem. Comentariile “in orb” fac mai mult rău.
Nu tot ce scriu unii si altii prin ziare, pe siteuri, sau zic pe la TV si radio este adevarat; pentru o corecta informare trebuie sa cautam… sursa polemicii si atunci putem comenta sursa, nu ce zic unii si scriu altii.

Aceasta lege 217 din 2015 modifica O.U.G. 31/2002, dar nu interzice autori precum Cioran, Eliade etc. Se interzice confectionarea, afisarea etc. simbolurilor naziste si altele asemenea inca din 2002 (dar nu cand e vorba despre arta – deci celebrul ponei roz prezentat la o expozitie din NY (2008) de ICR poate fi expus in continuare). Bustul lui Antonescu, de exemplu, poate ramane in muzee, dar si in propriile case – e arta, e istorie…
Vor putea afirma in continuare – cei care o fac – ca ceausescu a fost un om bun, si nu-i va aresta/amenda nimeni (cat timp n-o fac in public, organizat); vor putea plange la mormantul cui vor si nu vor fi arestati… Vor fi amendati, probabil, daca vor purta tricouri cu chipul lui ceausescu…
Istoricii nu vor avea “piedici”, nici artistii etc.…
*
Speculatie: Drepturile de autor pentru “manifestul nazist” din 1925 (Mein kampf) a expirat in decembrie 2014 si erau detinute de conducerea landului Bavaria, care a interzis reeditarea; acum, s-au trezit unii ca vor sa reediteze textul si iata cum s-a declansat scandalul si statele se grabesc sa modifice legi doar-doar va fi oprita aparitia textului. Prin anul 2012, ministrul finantelor din Bavaria, Markus Söder, a anuntat ca decizia de a publica textul a fost luata dupa discutii lungi, in special cu juristi. Prin republicare se urmareste demistificarea lucrarii care amesteca elemente autobiografice cu fundamentele ideologiei naziste. Vrem sa demonstram clar pana la ce punct aceasta carte, cu consecinte catastrofice, este absurda, a subliniat ministrul la vremea aceea.
*
Sunt intre primii care cârcotesc impotriva unor hotarari luate de guvernanti / parlamentari si pe care le consider cu “ţintă precisa”, impotriva politicienilor de doi bani pe care ii avem in RO si intre care nu am descoperit unul care sa merite stimat, dar vreau sa cred ca nu-mi pierd obiectivitatea.

Legea 217/2005 poate fi consultata aici.
OUG 31/28.03.2002 poate fi consultata aici (ordonanta va fi republicata in Monitorul Oficial, dandu-se articolelor o alta numerotare)

4 comentarii:

  1. nu am nicio cunostinta în legatura cu "dorinta de republicare a manifestului Mein Kampf" ...
    Ceea ce vreau eu sa spun aici însa este ca Germania este momentan cutremurata de un eveniment fara precedent - Procurorul general al Germaniei, Harald Range, a fost demis la cererea ministrului Justiţiei. Este un scandal uimitor, legat de deschiderea unui investigaţii preliminare după ce site-ul "Netzpolitik" a publicat o serie de documente care prezentau planurile autorităţilor de a supraveghea comunicaţiile pe internet. Doi dintre jurnalişti ar fi fost acuzaţi de trădare... Am privit îngrozita seria stirilor legate de acest eveniment si apoi mi-am spus oarecum usurata "constiinta nu doarme" exista înca dreptate pe lumea asta si cine greseste, plateste!
    In legatura cu noua formulare a Legii cu privire la dreptul autorilor - si în Germania numerosi artisti s-au simtit "încoltitit" nicidecum sprijiniti! De aceea , toti cei care simpatizeaza cu miscarea împotriva proiectului de lege, fie ca si-au retras lucrarile din expozitii si mzee, fie ca le-au lasat în continuare in expozitii, însa le-au asezat cu capul în jos - ca semn de protest. Din câte am inteles eu, nemultumirea privine de la formularea ambigua cum ca daca o lucrare va fi gazduita un anumit timp (nu stiu exact cat) intr-un muzeu sau institut, aceasta lucrare intra in patrimoniul muzeului!
    Te pup draga mea <3
    Un weekend minunat va dorim! imbratisari de la duo pentru trio ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin 2012 a fost discutia despre republicare – ziceau ca se va publica la inceputul lui 2015; la inceputul lui 2015 am citit ca se va publica in 2016… Nu pot verifica informatia mai mult decat am facut-o, cautand-o in mai multe publicatii - limba germana nu o inteleg :( - si m-am gandit ca de aici ar putea proveni aceasta “nevoie imperioasa” de a modifica anumite dispozitii legale. Plus ca in RO sunt multi care-i considera pe unii criminali – sa le zic asa – “eroi ai neamului”…

      Au acuzat jurnalistii de tradare pentru ca au dezvaluit publicului ca guvernul urma sa supravegheze comunicatiile pe Internet?!!!! Uau! De fapt, aici mirarea este ca i-a fost ceruta demisia procurorului general… Si e mirare prin comparatie! Aici nu stiu ce ar trebui sa se intample pentru o astfel de cerere de demisie! Procuratura generala se crede stat in stat; sa nu mai zic de “parchetul anticoruptie”…
      In Franta voiau sa aplice o lege prin care se interzic criticile impotriva guvernantilor… Nu stiu ce mai e, pentru ca n-am reusit sa urmaresc informatia…

      Legea drepturilor de autor… e producatoare de scandal, se pare, in mai toata lumea. Cum sa intre lucrarea artistului in patrimoniul muzeului dupa x timp?!? Poate ca ma insel, dar cred ca dispozitia respectiva e data cu directie: multe opere de arta nu si-au gasit proprietarul (dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, in principal) si probabil ca muzeele vor sa devina proprietare si sa poata dispune dupa bunul plac de aceste opere (extrem de valoroase unele)… E o posibilitate, dar… cine stie?! Pentru ca e greu de crezut ca un autor in viata – sau care are mostenitori - sa-si lase lucrarea in muzeu stiind ca va ramane fara ea…

      Pupici! <3
      Transmis, si retransmit: ganduri de bine, salutari si de la dragele mele! De la trio pentru duo, imbratisari, cu drag! <3
      Weekend minunat va dorim!

      Ștergere
  2. De ce e nevoie de o lege pentru a impune "adevarul istoric", cu amenintarea puscariei?! Numai minciunile au nevoie de astfel de legi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Istoria e scrisa de invingatori (Churchill)... :)
      Cu cat sunt mai multe legi, cu atat mai multa nedreptate… Summum jus, summa injuria (supremul drept, suprema nedreptate) - atunci cand normele juridice se aplica fara a se tine seama de scopul si ratiunea legii multe nedreptati se fac…
      Cu sau fara fel de fel de legi, vorba lui Hegel: istoria ne invata ca nu se invata niciodata din istorie. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.