Pagini

2016-06-09

Fracturare şi cutremur. Fracturarea hidraulică

Sunt unii politicieni (cam prea multi) si unii oameni de stiinta (mai putini) care incearca sa convinga populatiile ca este spre binele cetateanului simplu sa fie exploatate unele resurse (gaze de şist, ţiţei) prin fracturare hidraulica. Astfel, preturile la energie, benzina etc. vor scadea, ceea ce va fi benefic pentru populatie iar mediul nu va fi afectat iremediabil. Ce uita ei sa spuna este ca acest tip de exploatare e ineficienta deoarece nu acopera necesitatile energetice pe termen lung, dar asigura bani frumosi celor care extrag resursele solului. Afirma specialistii ca productia de gaze de şist obtinuta prin fracturare hidraulica intr-un puţ de foraj scade cu 65% dupa trei ani si tinde spre zero dupa 8-10 ani. Altfel spus, astfel de investitii nu garanteaza dezvoltare economica durabila – cand exploatarea inceteaza scaderea pretului la gaz... inceteaza si locurile de munca se desfiinteaza (65% dupa primii 3 ani probabil).

Fracturarea hidraulica inseamna forţarea sfărâmării rocilor prin intermediul unor lichide sub presiune (injectare de inalta presiune). Fracturarea rocilor se poate produce si in mod natural, insa folosita de om este o metoda prin care se exploateaza petrolul si gazele de şist.

Prin acest tip de exploatare aerul, apa si pamantul pot fi in mod repetat expuse poluarii. Guvernele mai multor state au estimat aceste riscuri, iar legislativele au interzis, suspendat sau amânat exploatarea. Compozitia fluidului de fracturare nu este in intregime cunoscuta, companiile exploatatoare pastrand secretul acesteia dar, in principal, fluidul de fracturare contine in cea mai mare parte apa (pot fi consumate cateva milioane de litri pentru fiecare injectare – in acest caz, se pare, lipsa de apa potabila, scaderea resurselor de apa, deşertificarea par sa nu mai aiba interes); pe langa apa mai contine acest fluid nisip, substante biocide, guma de guar (E412), substante pentru emulsifiere si pentru de-emulsifiere, izotopi radioactivi (lantan-140, cobalt-60) pentru urmarirea imprastierii fluidului dar poate contine si acid clorhidric. In reprezentarea proportiilor de aditivi chimici, acestia apar ca fiind doar o picatura la fiecare galeata de apa. Calculele arata ca fiecare galeată de 10 litri va contine nu una ci 1000 de picaturi (20 de picaturi = 1 mililitru) din care mai multe de un sfert (254 de picaturi) sunt de acid.

Dar daca poluarea incepe sa nu mai ingrijoreze (in mod real) prea multi oameni, atunci ar trebui avut in vedere un nou studiu, publicat in Bulletin of the Seismological Society of America, in care autorii confirma un numar de 77 de cutremure cu magnitudini cuprinse intre 1 si 3 si care au scuturat pamantul statului Ohio intre 4 si 12 martie 2014, cutremure puse in legatura directa cu operatiunile active de fracturare hidraulica. Compania de foraj a fost obligata sa opreasca operatiunile in 10 martie, dupa unul dintre cele mai mari cutremure provocate in SUA prin acest mod de exploatare a resurselor. In Ohio fracturarea a declansat cutremurele din cauza unor defecte in stratul foarte vechi de roca. Unele surse afirma ca pana la inceperea exploatarii in acea zona nu au avut loc cutremure si au incetat imediat ce exploatarea prin fracturare a fost oprita.

Intr-un alt studiu (octombrie 2014) s-au mentionat 400 de cutremure mici in Ohio, cutremure declansate de fracturarea artificiala si care au avut loc in cursul anului 2013, statul Ohio (si Oklahoma) fiind situat, se pare, intr-o zona cu strat de roci ce provin din precambrian si care pot avea multe defecte. In Oklahoma s-a inregistrat o crestere de cinci ori a numarului de cutremure in anul 2014. Intre 1975-2008 in Oklahoma s-au inregistrat intre unul si trei cutremure de magnitutide trei sau mai mare in decurs de un an. Aceasta activitate seismica poate fi cauza cutremurelor provocate prin fracturare in Ohio. In anul 2009 numarul cutremurelor a crescut la 20; in anul 2011 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,7 iar in 2014 s-au inregistrat 564 de cutremure cu o magnitudine de 3 sau mai mare, in comparatie cu numai 100 in 2013. Actiunea seismica dauneaza si statului Kansas unde, in 2013, au avut loc doar doua cutremure iar in anul 2014 au fost 42, cele mai multe in apropierea granitei cu Oklahoma.

Prin 2014, un geolog român (Crânganu) ii numeste (mai mult sau mai putin direct) pe cetateni ca fiind needucati. Citez din scrisoarea deschisa pe care geologul a adresat-o directorului Institutului Geologic al României: Faptul ca România este situata intr-o arie seismica relativ activa (n.b. seismologic) creeaza fundalul emotional al inspaimantarii oamenilor ne-educati cu predictii infricosatoare. [...]
Ce zice domnul in cauza despre studiile facute de americani si la care m-am referit mai sus?! “Activitatea seismica naturala agraveaza situatia in cazul fracturarii hidraulice”. Sau nu?!

Isi mai aminteste cineva cum, nu cu multi ani in urma, se vorbea de rău despre oamenii care se opuneau exploatarii gazelor de şist prin fracturare hidraulica?! Si va amintiti cum se facea reclama agresiva ca se vor crea mii de locuri de munca?! Chiar de s-ar fi creat, acei oameni ar fi avut acele locuri de munca un an sau doi (unii spun ca 8-10 ani) apoi ar fi fost tot şomeri (poate la vârste care nu le-ar mai fi permis sa-si gaseasca un loc de munca si departe de varsta pensionarii pentru limita de varsta) si zona ar fi fost total distrusa iar structura pământului probabil grav afectata. 

Oare care e cauza acestor multe si mărunte cutremure care tot au loc in ultimul timp?!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Surse info wikipedia.org si:
Despre fracturarea hidraulica indusa si unele efecte negative asupra mediului si nu numai
http://www.aluzii.ro/fractionarea-hidraulica-si-gazele-de-sist/ (sursa foto, via wikipedia in limba engleza)
http://ecowatch.com/2015/01/06/fracking-cause-ohio-earthquake/
scrisoarea lui Crânganu şi mai multe comentarii:
http://www.contributors.ro/fara-categorie/scrisoare-deschisa-domnului-dr-marcel-marun%C8%9Biu-directorul-general-al-institutului-geologic-al-romaniei/?replytocom=197646#respond

4 comentarii:

  1. Eu as mai adauga si exploziile subterane experimentale, de care aflam uneori. Care ma inspaimanta la fel de tare, daca nu si mai si! :(

    O zi in care sa zambesti mult, pentru ca tot acolo ajungem! :)
    Cu drag, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, da! Aceste explozii subterane sunt periculoase! AM vazut un documentar despre exploziile din desertul Nevada unde, prin anii '950-'960, se adunau "turisti nucleari", veniti din toate partile Americii pentru a asista la explozii, pentru a vedea "ciuperca"... Tarziu le-au dat ochelari de protectie si... prea tarziu, probabil, au interzis (cel putin teoretic) aceste experimente.

      Multumesc, Suzana! Oh, da! :) E important si cum ajungem, si cand - de aceea, vorba ta: sa zambim. :) Daca plangem nu schimbam ceva, nici daca zambim - si atunci: de ce sa nu zambim? Face bine la suflet.
      Iti doresc, cu drag, o zi cat mai frumoasa!

      Ștergere
  2. O temă foarte gravă. În goana lor nebună după bani și profit, oamenii sunt gata să distrugă natura, planeta, fără să le pese că unele acțiuni sunt pur și simplu ireparabile. Orice ar încerca apoi alții, nu se pot repara pagubele incomensurabile. Am văzut pe net un film despre unele localități din USA, unde această tehnologie a fracturării hidraulice a dus la pagube ecologice cumplite. Zone uriașe au rămas fără apă potabilă, căci pânza freatică a fot definitiv distrusă. Erau ferimieri care nu știau ce să mai facă, după ce „investitorii” au luat profitul și au plecat.... Au plecat să fraierească și pe alții! Îi felicit pe cei de la Vaslui care s-au opus cu tărie americanilor de la Chevron! Bravo lor!
    Numai bine, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mereu voi fi uimita - si zic adesea ca nu mai e ceva care sa ma mire :) - cum unii oameni sunt capabili sa distruga orice pentru un venit temporar - aici ma gandesc si la cei care vor fracturare hidraulica si alte bazaconii pentru un loc de munca vremelnic; inteleg nevoia aceasta a unui venit, dar... in astfel de cazuri nu doar ca se lungeste boala, ci chiar se poate agrava.
      Am vazut si eu unele documentare pe tema... si, desi nu le am cu fizica sau chimia sau... altele, imi dau seama ca dezastrele sunt reale, pentru ca... sunt logice: cand zgandaresti scoarta terestra si seci apa freatica numai bine nu poate fi!
      Si eu ma bucur ca au resuit sa se impotriveasca celor de la Chevron dar am asa, un sentiment, ca istoria se va repeta nu peste mult timp sau - mai rau! - vor incepe "lucrul" pe ascuns...
      Multumesc, Alex. Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.