Pagini

2017-02-06

Scene din viata de boem, de Henri Murger. Citate favorite

Ilustratie de Joseph Hémard din “Scene din viata de boem”, Paris, 1921

Scene din viaţa de boem (de Henri Murger) e un roman care mi-a plăcut foarte mult – pentru stilul de viaţă prezentat (mai puţin promiscuitatea). Am ales pentru această zi de luni, in serialul Citate favorite găzduit de Zina, ce am copiat cândva din romanul împrumutat de nu mai ştiu unde.
Ideea serialului e coproducţie Zina-Ella şi sunt invitaţi in joc toţi cei care vor să împărtăşească fragmente care i-au atras in mod deosebit prin cărţile citite.
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Cum e mai bine? Să te laşi totdeauna înşelat fiindcă ai crezut, sau să nu crezi niciodată de teama de a nu fi înşelat?

Dacă suferise mult din pricina ei, această suferinţă nu era oare ispăşirea imenselor bucurii pe care i le dăruise? Nu era oare răzbunarea de totdeauna a destinului omenesc, care interzice fericirea absolută ca pe o nelegiuire? Dacă legea creştină iartă celor ce mult au iubit, este şi pentru că mult au suferit, şi dragostea pământească nu devine o pasiune divină, decât cu condiţia de a se purifica prin lacrimi.
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
portret
Boemii lui Murger sunt fermecatori si spirituali dar decadenti: beau laptele pe care laptarul il lasa pe la usile altora, isi petrec majoritatea timpului invocand scuze impertinente pentru a nu-si plati chiria, cautand mancaruri fine, bautura si ocazia de a face sex si mai putin cautand inspiratia Muzelor. Cand sunt dezamagiti in dragoste scriu poeme lacrimogene dar repede trec la alta cucerire. Sunt libertini si saraci. La o anumita varsta are farmec sa fii libertin si sarac, dar la varsta a doua e mai greu, asa ca cei mai multi vor parasi Cartierul Latin si se vor casatori cu fete bine situate in societate.

Ce am aflat la multi ani dupa ce am citit romanul:
Romanul lui Henri Murger (Louis-Henri Murger / Henry Murger), Scene din viata de boem, ca majoritatea operelor aparute la acea vreme, a fost publicat (1845) in foileton intr-o revista obscura “Le Corsaire” si nu s-a bucurat decat de un succes modest. Scenele se desfasurau in Cartierul Latin al anilor 1840. Theodore Barriere, un dramaturg aspirant, l-a sugerat lui Murger ca seria de foiletoane ar putea fi adaptata ca piesa de teatru. Zis si facut. Asa a aparut La vie de Bohème, care a fost un mare succes, atragand atentia asupra celor doi autori. Boema lui Piccini are la baza ideea piesei de teatru. Michel Levy, un editor, le-a sugerat lui H. Murger si T. Barriere sa transforme piesa intr-un roman. A fost “actul de nastere” al singurului roman memorabil scris de Henri Murger (27.03.1822-28.01.1861), un roman care s-a vandut foarte bine. Banii, autorul i-a folosit tocmai pentru a parasi Cartierul Latin si a se muta intr-un carter burghez.

Romanul nu mai e foarte cautat azi, fiind un produs al timpului sau, dar multe scene se potrivesc cu “viata de student” a secolului XXI, cu viata tinerilor artisti care incearca sa patrunda in lumea artei, sa se stabileasca in marile orase. Personajele au corespondent si in ziua de azi, la fel si stitlul de viata al grupului de boemi din care facea parte si Henri Murger (dupa ce si-a pierdut slujba avuta in cabinetul unui avocat) si care se intitulase “bautorii de apa” pentru ca uneori nu aveau bani pentru a bea altceva.. El cunoaste bine “viata de boem” pentru ca parintii lui erau proprietarii unui imobil unde cei mai multi chiriasi erau aspiranti la… arta. Personajele romanului sunt conturate dupa persoane reale pe care Murger le-a intalnit prin cafenele: scriitori, artisti, compozitori, filosofi. Personajul Rodolphe se bazeaza pe caracterul lui Murger, Mimi e florareasa care-i era lui Murger iubita s.a.m.d.

In opera sa, Murger imbina instinctul si patosul, umorul si tristetea. Henri Murger a scris poeme, romane si povestiri. Daca Scene din viata de boem e cel mai cunoscut roman al sau (e la baza operelor unor mari muzicieni), La Chanson de Musette este cea mai buna poezie a sa,  pe care Theophile Gautier a numit-o “o lacrima ce a devenit o perla de poezie”.

Nota
Termenul boemă a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea fiind imprumutat din francezul bohemien, care ii desemna pe gitani - pe considerentul ca acestia au ajuns in vestul Europei prin Boemia. In literatura, termenul desemneaza persoanele care au un comportament social neconventional, cu referire mai ales la unii artisti sau scriitori. Boemii au o viata dezordonata, fara siguranta zilei de maine, pentru ei “aici si acum” reprezentand esenta vietii.
Boema franceza e modelul tuturor celorlalte boeme europene, fiind organizata in jurul unor cenacluri literare sau a unor cafenele. (wikipedia)

Sursa foto scena: https://en.wikipedia.org/wiki/La_Vie_de_Boh%C3%A8me

16 comentarii:

  1. Cred ca prefer sa mi se spuna ca sunt "romantica" decat sa mi se spuna ca am o fire "boema"...
    Oamenii "boemi" chiar arata ca si cum ar fi bolnavi, sunt steavezii, sau mai de graba "insipizi" ... probabili mereu obsedati si chinuiti de dragostea nesigura ...
    Sper ca nu jignesc pe nimeni cu acest comentariu ... :))
    pupici, seara faina si saptamana excelenta! ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Sunt sigura ca nu jignesti pe cineva! :)
      Imi place ideea "viata de boem", dar nu cred ca as putea s-o traiesc, si nu pentru ca imi place "siguranta zilei de maine" - oricand se poate intampla ceva care sa-mi dea lume apeste cap. Imi place ideea de neconventional. :)
      Multumesc, Ella! Zi frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ce carti citeai in tineretile tale! :D
    A nu crede niciodata fiindu-ti frica sa nu te inseli, mi se pare chiar o tragedie pentru un om.
    Dar din pacate, orice este posibil si in zilele noastre!
    O saptamana frumoasa sa ai, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi s-a spus ca am citit haotic si nu am citit anumite carti "la timpul potrivit". :)) Asa a fost sa fie! Mie-mi placeau povestile nemuritoare, apoi, o colega de scoala nou venita in clasa, (in a V-a) m-a convins sa trec la romanele politiste, de spionaj etc., ce-i placeau ei si din aceste romane am tot aflat una-alta si trebuia sa stiu mai mult asa ca... cercetam. Citeam undeva "yoga"? Cautam! Citeam vreo referire la vreun roman, intamplare veche...? Cautam.
      Sunt oameni care nu au incredere doar pentru ca nu vor sa fie inselati - mai ales cei care au fost inselati candva (in dragoste). Si mie mi se pare trist.
      Multumesc, Suzana draga! La fel!
      Ziua minunata sa iti fie! <3

      Ștergere
  3. Daa, și totuși căutăm neîncetat fericirea absolută...
    Mi se pare interesantă istoria romanului, habar n-aveam că stă la originea faimoasei opere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cautam fericirea absoluta desi... cred ca avem parte de ea, doar ca se manifesta atat de subtil incat nu ne dam seama. :)
      Pentru mine a fost mare surpriza "descoperirea". :)
      Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  4. interesantă propunere de lectură ! elicitări pentru idee ! nu am citit-o ! fragmentul transcris aici este ajutat de explicaţiile date apoi, mai jos !!! ciudată viaţa de ''boem'' !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Fragmentul l-am ales cu ani si ani in urma, cand am citit romanul. :) Intr-un fel, ma amuza sa recitesc acele paragrafe pe care le-am ales pentru "pastrare"; recitindu-le se contureaza o multime de amintiri pe care le credeam uitate. :)
      Din viata de boem imi place neconventionalul. :) Din acest motiv mi-a placut tare mult romanul. :)

      Ștergere
  5. Chiar asa, cum e mai bine? Eu ma chinui sa aflu de o viata. Ba fiind prea naiva, ba prea neincrezatoare... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E simplu! :)) "Ai incredere in toti oamenii si asteapta-te la orice de la ei" - nu mai stiu cine a zis-o, dar are dreptate. Incearca! :)

      Ștergere
  6. Cred ca mi-ar placea sa citesc aceasta carte, e placut sa afli lucruri din trecut, sa iei contact cu alta lume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit-o cand eram foarte tanara :) La vremea non-conformismului si, poate, din acest motiv mi-a placut si foarte mult. :)

      Ștergere
  7. Sunt informatii binevenite la orice varsta.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.