Pagini

2017-09-18

Papillon. Citate favorite

romanul Papillon
După zece minute sunt închis in celula mea, 234, din clădirea A. Clousiot este la B şi Maturette la C. Ne-am luat rămas bun din priviri. Intrând aici, ne-am dat imediat seama că, dacă vrem să mai ieşim vii, trebuie să ne supunem acestui tratament neomenos. […] Mi se strânge inima, căci, după paisprezece luni de luptă cot la cot pentru a ne cuceri libertatea, ne simţim toţi trei legaţi pe vecie de-o prietenie fără margini.

Cercetez celula in care am fost vârât. Niciodată n-aş fi putut să presupun, nici să-mi închipui, că o ţară ca a mea, Franţa, mamă a libertăţii in lumea întreagă, ţara care a dat la iveala Drepturile omului şi ale cetăţeanului, ar putea să aibă, fie şi in Guyana franceză, pe o insulă pierdută in Atlantic, mare cât o batistă, o instalaţie de reprimare atât de barbară ca recluziunea din Saint-Joseph.

(din Papillon, de Henri Charrière, Editura Glykon, Bucureşti, 1991; traducere: Carmen Gheorghiu)

Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat. 
₪ ₪ ₪
Romanul “Papillon” este (mai mult sau mai puţin) autobiografia lui Henri Charrière, un francez condamnat la închisoare pe viaţă pentru omor. El recunoaşte unele infracţiuni pe care le-a săvârşit de-a lugul vieţii dar nu a recunoscut uciderea unui proxenet, fapta pentru care a fost condamnat in 26 octombrie 1931. Romanul l-a scris in timpul detenţiei şi susţine că totul este adevărat, dar cercetări recente par a dovedi că multe fapte prezentate in roman ca aparţinându-i sunt, de fapt, ale unor tovarăşi de închisoare – chiar şi aşa, romanul rămâne interesant.
Henri Charrière (16.11.1906 – 29.07.1973) s-a născut la Saint-Étienne-de-Lugdarès, Ardèche, Franţa, şi avea două surori mai mari. La vârsta de 17 ani s-a înrolat in Marină, unde a servit doi ani. Apoi a devenit membru al lumii interlope din Paris; mai târziu s-a căsătorit şi a avut o fiică.
Porecla Papillon şi-a dobândit-o datorită unui fluture pe care îl avea tatuat pe piept (papillon înseamnă fluture).

Prima evadare din închisoarea Saint-Joseph a fost in 28 noiembrie 1933, A avut mai multe tentative – după o evadare a rămas liber câteva luni, găsindu-şi adăpost într-un sat de băştinaşi, dar a fost recapturat - până a reuşit să evadeze (definitiv), după 11 ani, in 1941. După fiecare evadare avea de pătimit din partea gardienilor. A evadat pe un sac plin cu nuci de cocos şi a ajuns in Venezuela, unde a fost încarcerat timp de un an – mai apoi a devenit cetăţean venezuelean. S-a căsătorit cu o femeie din Venezuela şi a deschis restaurante in Caracas şi Maracaibo. Era tratat ca o mică celebritate, fiind invitat şi la unele emisiuni TV. In final s-a întors in Franţa, vizitând Parisul cu ocazia lansării romanului Papillon, in 1969.
In Franţa au fost vândute 1,5 milioane de exemplare ale romanului. In 1970 cartea a fost tradusă in engleză; in 1973 romanul a fost ecranizat - in film au jucat (între alţii) Dustin Hoffman, care-l interpreta pe Louis Dega (un escroc condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă şi contrafacerea unor obligaţiuni de stat) şi Steve McQueen in rolul lui Papillon. Filmul are şi unele scene care nu există in carte dar şi unele care au fost modificate.

Un fost redactor de la Paris Match afirma, într-o carte pe care a scris-o despre Charrière, că acesta era informator al poliţiei şi proxenet înainte de a fi închis şi a trăit din ce “producea” prietena lui pe care, mai târziu, ar fi încercat să arunce vina uciderii acelui proxenet. De asemenea, autorul susţine că Papillon n-a fost niciodată încarcerat pe Insula Diavolului, de unde pretinde (in roman) că a evadat – închisoare de unde nu evadase nimeni vreodata (oficialităţile susţin această ipoteză, in documentele din arhivă neexistând vreun act care să menţioneze vreo evadare, dar faptul nu e o dovadă că nu au existat evadări, ci doar că nu au fost consemnate evadările sau că actele s-au piedut etc.).

Oricum ar fi, romanul e unul de aventuri, şi e unul reuşit. Mie mi-a plăcut şi pentru faptul că este unul autobiografic - sau mai ales pentru că este autobiografic.
Sursa foto portret
https://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Charri%C3%A8re

18 comentarii:

  1. O carte superba! Si filmul este toarte bun, chiar excellent! Cand pui pe Dustin Hoffman si Steve McQueen într-un film, nu are cum sa iasa ceva urat! Cred ca am vazut filmul de de vre-o 3-4 ori.
    Chiar zilele trecute radeam de soata mea ptr ca a ramas fara o toarta la ochelari si I-am sugerat sa-i prinda cu elastic ca si Louis Dega! Vai ce-am ras!:)) Ca sa vezi coincidenta, astazi scrii tu despre Papillon!
    Iti doresc o toamna frumoasa si parfumata, draga Diana! Cred ca va fi o explozie de culoare pe munte! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De doua ori am citit cartea si de trei ori am vazut filmul - la intervale mari de timp dar imi aminteam foarte multe, semn ca tare mi-a placut.
      :)) Haios D.H. (si) in rolul lui Dega! Eeee! Poate chiar exista acea "retea invizibila" care leaga oamenii. :)
      Multumesc, Ella draga! O minunata toamna iti doresc sa ai si tu! Cu mai mult soare, dar nu foarte, si cu parfum de bunatati. :)
      Oh, da! Muntele va fi incantator! :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  2. Am citit romanul acum mulți ani în urmă și mi-a plăcut mult. Știu exact unde este, pe care raft, am și o continuare... Ar trebui recitite, dar mai ușor mi-ar fi să caut filmul, pe care nu cred să-l fi văzut. Mulțumesc pentru că mi-ai reamintit de această carte! Să ai o săptămână minunată, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este vorba despre "Banco", banuiesc. :) Am citit-o; e faina, dar nu se ridica la nivelul romanului Papillon (parerea mea, desigur).
      De multe ori, cand imi recomanda cineva o carte - mai in gluma mai in serios - ii spun ca astept sa iasa filmul. :) Papillon este si online.
      Cu placere.
      Multumesc, Dana. O minunata saptamana iti doresc sa ai si tu. :)

      Ștergere
  3. Bună Diana!
    Din păcate nu am citit-o și nici filmul nu l-am văzut,mulțumesc pentru informație!
    Îți doresc o săptămână frumoasă și plină de miresmele toamnei!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de urări și vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Cu placere. Filmul poate fi vizionat si online.
      Multumesc! Minunata sa fie toamna si pentru tine! Cu parfum de rod bogat! :)
      Imbratisari si pupici! <3

      Ștergere
  4. Deosebita carte, dar filmul nu l-am vazut nici eu.
    Cine stie, poate ca a venit timpul. Multumesc de reamintire, Diana draga!
    O saptamana frumoasa sa ai! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, draga Suzana.
      "Banco" e continuare la Papillon. :) Filmul e foaaarte fain (e si online)! Adica, mie mi-a placut foarte mult! Cred ca a fost primul film dupa care am realizat ce pot face oameni pentru a supravietui (eram mica atunci, dar tin minte ca, dupa ce am iesit din sala de cinematograf, despre asta am vorbit cu tata - el a fost primul care mi-a zis ca oamenii sunt capabili de multe pentru a supravietui). :)
      Multumesc. O minunata saptamana iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  5. o alegere foarte bună ! am citit romanul ! deşi dur prin ceea ce prezintă, cartea este scrisă bine ! parcă să zic că am văzut şi filmul (dar nu sunt sigură...) !
    felicitări pentru citatul ales !
    pupic ! o seară plăcută - îţi doresc, cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc (si) pentru apreciere, draga prietena-japoneza.
      Da, e dura cartea - dar si filmul! :) Asa a fost si realitatea lui Papillon. :)
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Un roman pasionant și un film excepțional, indiferent cine a fost exact personajul principal și ce a făcut sau nu a făcut el. Am văzut filmul pe un DVD și am rămas uimită de ce filme tari se puteau face în anii 1970.

    Să ai zile frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul l-am vazut cu muuult timp inainte de a afla ca exista si un roman in care autorul povesteste despre viata lui (nu tin minte sa fi stiut ca filmul e... biografic). :)
      Filmele care se fac azi sunt mai... stralucitoare dar cele vechi par (nu toate!) mai realiste, sa zic asa. :)

      Multumesc, la fel, Zina draga!

      Ștergere
  7. Un roman extraordinar, pe care l-am citit cu sufletul la gură. Iar filmul cu Dustin Hoffman și Steve McQueen, este foarte bine realizat. O ecranizare excelentă. Nu știam amănuntele biografice despre acest autor. Înseamnă că este chiar „romanul vieții lui”.
    Mulțumesc mult, dragă Diana. Îți doresc o seară minunată! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am citi romanul (prima data) tot cu sufletul la gura. :) Tot asa am vazut si filmul (prima data).
      E chiar fain realizat filmul - autentic. :)
      Da, e romanul vietii lui; si exista o continuare la "Papillon": "Banco".
      Cu placere, Alex draga!
      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana minunata! :)

      Ștergere
  8. Ne-ai rasfatat cu un citat din "Papillon" !Intreaga poveste este fascinanta,mai ales prin unele aventuri prin care a trecut autorul.Filmul
    l-am vazut de cateva ori,cred ca e demn de o caruta de Oscar-uri,realizat
    cam de sase decenii(!!!),cu niste actori de exceptie!L-as mai vedea !
    Din pacate filmele actuale ma dezamagesc total...
    O toamna minunata iti doresc,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa te "revad", Natalia draga!

      De trei ori am vazut filmul! :) Mie-mi plac si D.F. si S.M., deci filmul nu prea avea cum sa ma dezamageasca. :)
      Am fost destul de uimita cand am aflat ca filmul a fost nominalizat pentru Oscar si Globul de Aur dar nu a castigat...

      Daaa... Cele mai multe filme realizate azi sunt destul de... dezamagitoare, dar sunt si unele reusite; acum imi vine in minte numai "Stalingrad" (1993), productie germana (mda, nu e tocmai un film "de azi", dar se mai gasesc). :)
      Multumesc. O toamna minunata iti doresc sa ai si tu! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.