- Fiule, ţi-am spus cândva că tunetul şi fulgerul sunt mânia cerească a Domnului şi că picăturile de ploaie sunt lacrimile îngerilor, care plâng din pricina ticăloşiei oamenilor. Dacă această spusă ar fi adevărată, atunci oraşele şi satele noastre ar fi trebuit să fie de mult înecate de ploaie, deoarece in lumea asta este mai multă ticăloşie decât îţi poţi închipui.
- Viaţa omului, zise el, este o picătură de tragedie şi de fericire, scoasă din oceanul veşniciei numai ca să cadă înapoi şi să se piardă in uitare (Richard către Blanche, soţia celui mai bun prieten al său).- Dacă vezi viaţa astfel, de ce faci tot ceea ce faci?- Pur şi simplu pentru că sunt nevoit. Pentru că întregul suflet mi se răzvrăteşte când asist la nedreptăţi.
Cel ce nu e el însuşi nevinovat, nu are căderea să-şi dea cu părerea despre vina altora.
Ce ciudat se poate modifica viaţa cuiva in urma faptelor altuia…- Ce cale ai ales Richard? […]- Calea dreptăţii.- Care dreptate? A cui dreptate? […]- Nu pot să judec doctrina altor religii şi filosofii, zise el. Ele sunt, orice s-ar spune, o călăuză pe drumul de întoarcere spre forţa creatoare care ne stăpâneşte, şi care zace ascunsă in adâncul fiinţei noastre. Nu contează ce credem, ci cum; acesta e miezul existenţei. Calea dreptăţii, zise răspicat. Aceasta este o cale a echităţii, a justiţiei, o cale care îi dă fiecărui om dreptul de a gândi liber, de a acţiona liber, de a fi liber, respectând convingerea celuilalt. Abia atunci omul îşi poate iubi aproapele. Un om care îi dă celuilalt spaţiu şi acea libertate, iubeşte cu adevărat. Dacă s-a ajuns la acea toleranţă şi la acea iubire, lumea noastră poate fi creată din nou, poate fi transformată într-o lume a păcii şi a drepturilor egale pentru fiecare. Dumnezeu n-a creat domni şi robi, n-a creat nobili, şerbi şi iobagi. El a creat doi oameni egali, dintre care nici unul nu era subordonat celuilalt. Omul rămâne răspunzător de ceea ce face cu acele drepturi şi cu libertatea. Cel care are in el iubirea, îl are in el pe Sfântul Duh, pe însuşi Dumnezeu. Acea iubire este izvorul care lărgeşte spiritul, este izvorul a toată cunoaşterea. Aceasta este calea justă. A-L sluji numai pe Creator, nu e de ajuns, religia singură nu e de ajuns.- Fiecare trebuie să-şi găsească singur calea justă.
Amurgul templierilor, roman publicat in 1987 de Hanny Alders, poate fi numit roman de aventuri, dar este şi o frescă a epocii in care steaua Ordinului Cavalerilor Templieri a început să apună; un ordin militar religios foarte puternic şi care avea destule bogăţii, templierii fiind atunci singurii creştini care aveau permisiunea să-şi investească banii in împrumuturi cu dobândă.
Regele Franţei, Filip al IV-lea (zis cel Frumos) avea mari datorii la Templu şi
visteria îi era goală. El este cel care a pus la cale căderea acestui ordin -
susţinând că templierii se închină diavolului şi au multe alte păcate - pentru a prelua bogăţiile, in primul rând,
dorea desfiinţarea ordinului şi l-a forţat pe papa Clement al V-lea să fie de
partea lui.
Lichidarea Ordinului a început într-o zi de vineri, 13 octombrie 1307.
Deşi Filip al IV-lea a avut multe realizări ca monarh - unind Franţa, evitând războaiele prin diferite alianţe, construind drumuri, centralizând administraţia, eliminând drepturile baronilor de a se lupta între ei când aveau chef şi de a bate moneda proprie - a rămas in istorie ca fiind cel care a dus la distrugerea unui ordin religios ai cărui membri au luptat cu mult curaj in Ţara Sfântă (denumire dată ţării natale a lui Isus Cristos, in hotarele ei biblice).
Tânărul templier Richard (englez) încearcă să-i ajute pe fraţii francezi care suferă persecuţiile sângeroase ordonate de regele Franţei, dar nu reuşeşte să oprească lichidarea Ordinului. Pentru virtuţile lui de cavaler, însă, este iniţiat in “taina templului” de marii maeştri care ştiu că nu mai au mult de trăit.
Istoricii şi-au pus multă vreme întrebarea dacă in cadrul Ordinului Templierilor s-a petrecut o erezie, o întrebare la care răspunsul aproape unanim a fost negativ. Totuşi, unii sunt de părere că prin contactele lor cu Orientul, templierii şi-au lărgit orizontul, şi-au extins perspectiva asupra societăţii occidentale şi asupra raporturilor de putere din sânul ei şi că au urmărit un ideal măreţ: “un echilibru între Apus şi Răsărit, o pace universală, o conciliere spirituală şi o alianţă politică între statele Europei” (John Charpentier, L’Ordre des Templiers. L’Enseignement interieur). Un ideal pe care, ştiindu-se sprijiniţi de posesiunile lor ramificate in toată Europa şi bazându-se pe puterea lor financiară, pe cunoştinţele lor strategice şi pe cele două secole ale lor de experienţă, l-ar fi putut realiza, dacă Filip cel Frumos nu le-ar fi barat drumul. (Hanny Alders)
Hanny Alders
s-a născut la
Foarte interesant! Mi-a placut și descrierea istoriei distrugerii ordinului din ”Regii blestemați”.
RăspundețiȘtergereSăptămână minunată, dragă Diana!
Dupa ce am citit "Regii blestemati" m-am "infuriat" pe Filip cel Frumos si pe lasul de papa Clement V! :)
ȘtergereMultumesc, Zina draga! O saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!
Randuri pline de intelepciune... Multumim!
RăspundețiȘtergereCu placere! :)
ȘtergereCine ridica sabia, de sabie va pieri...
RăspundețiȘtergereAdevarat... :)
ȘtergereMai, tu te-ai îndragostit de olandezi! 😅
RăspundețiȘtergereNu am citit romanul, dar acum m-ai facut tare curioasa si unde mai pui ca pot sa-l citesc "acasa la mama lui"! 😅
Cred ca te referi la romanul ei de debut "Non Nobis", am dreptate?
Iti doresc o saptamana cu amurguri frumoase (ca tot vin foarte devreme!) si cu surprise în ghetute ptr ca tot vine Mos Niculae! Pupici! <3
Diana, te rog verifica e mailul! Este foarte important!
Ștergerepupici!
:)) Am fost tare surprinsa cand am aflat ca autoarea "Amurgului templierilor" este olandeza - cand tocmai scrisesem despre "Fata cu parul rosu". :) Dar... scriu bine olandezii! :)
ȘtergereDa, la acel roman (am scris in paranteza titlul original). E fain romanul - daca iti place genul (sunt multe date istorice, apar si personaje care au existat, dar personajele principale sunt inventate). Mie mi-a placut foarte mult.
Mos Nicolae mi-a adus dulciuri! Nu stiu de cati ani n-am mai mancat atat de multe dulciuri ca acum! :))
Multumesc, Ella draga! Zile fericite iti doresc! Pupici! <3
Multumesc pentru atentionare.
ȘtergereE un tavalug prin zilele mele! :)) Nu mai am timp pentru prea multe... :( De rau nu e, doar ca fuge timpul prea repede! :)
Elocvente citatele alese de tine și tare mă mai îndeamnă să citesc, despre Templieriș și toate aventurile lor, istorisiri scrise sau nescrise. Am văzut câteva filme foarte reușite cu și despre ei.
RăspundețiȘtergereSă ai o săptămână plină de bucurii, Diana! :)
Primul film de care-mi amintesc ca a fost (si) cu templieri a fost Ivanhoe - si mi-a placut tare mult. Imi placea ideea "cavalerilor imaculati" - chiar daca nu lipseau nici personajele negative. :)
ȘtergereAu o istorie tare interesanta, din punctul meu de vedere.
Multumesc, Dana! Zile fericite iti doresc!
N-am citit-o. Acum, ca incepe iarna, ar fi potrivit sa o caut prin anticariate; chiar daca dau 2-3 carti la schimb...
RăspundețiȘtergereToate cele bune!
Pentru zilele de iarna (si nu numai, daca-ti place genul) e un roman foarte potrivit.
ȘtergereCe fain! Aici nu stiu sa fie anticariate care dau carti in schimbul altora... Va trebui sa intreb, ca nu-s prea multe. :)
Multumesc, la fel!
..."dreptul de a gândi liber, de a acţiona liber, de a fi liber, respectând convingerea celuilalt..." O sinteza perfecta a normalului.
RăspundețiȘtergereNu stiu cand ne vom bucura cu adevarat de acest normal la modul generalizat. Dar daca fiecare om ar tinti acest deziderat, multe s-ar schimba in jurul nostru!
Frumoasa alegerea ta si cred in ton cu tine!
Multumesc, Diana draga! O saptamana excelenta sa ai! Pupici! <3
Cat de departe par a fi unii de normal, mai ales in ceea ce priveste respectarea convingerilor celorlalti... :)
ȘtergereNiciodata nu ne vom bucura de acest normal. :) Cred ca nu e in firea tuturor. :)
Multumesc, Suzana draga. Da, in mare parte.
Cu placere. Zile fericite iti doresc, cu drag! Pupici! <3
ai ales o carte captivantă - pentru mine -, mi-au păcut toate cărţile care au scris ceva despre sau în numele lor... nu am citit ''Amurgul templierilor'', îmi pare rău... cred că latura bănească i-a pierdut (13.10.1307=4+1+2=7 adică credinţă, mult mister dar şi... mâna Domnului) !
RăspundețiȘtergeremi-a plăcut ce fragmente ai ales din carte ! felicitări pentru postare - o surpriză plăcută !
cu drag, îţi doresc o seară liniştită, cât mai plăcută !
pupic !
Din punctul meu de vedere, intreaga istorie a templierilor este captivanta, deci un roman (bine scris) cu si despre ei nu poate fi decat captivant.
ȘtergereNumerologia! Imi place si mie sa ma joc astfel cu numerele. :) Mana Domnului ar fi trebuit sa-i ocroteasca. :) Poate ca nu i-a mai ocrotit cand au devenit aroganti... Pentru ca tare mandri mai devenisera si mandria e un pacat. :)
Multumesc pentru apreciere.
Zile feiricite iti doresc, cu drag! Pupici! <3
imi plac citatele ales ede tine si ma bucur ca le-ai oferit aici, si "lenesilor care nu vor sa citeasca" acest roman :-) adica eu in fruntea grupului.
RăspundețiȘtergereUn start bun in noua saptamana de decembrie! pupici si imbratisari, de la trio, pentru trio <3
:) Cu placere, Carmen draga! :)
ȘtergereLenesa in "Amurgul templierilor" si harnica in toate cele esentiale! Asa da lenesi! :) <3
Multumesc! Zile fericite iti doresc, cu drag! <3
Bună Diana!
RăspundețiȘtergereFrumoasă alegere ai făcut,din păcate nu l-am citit!
O săptămână ușoară și plină de cadouri să ai,draga mea!
Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!
Buna, Elena draga!
ȘtergereMultumesc si pentru apreciere.
Zile fericite iti doresc! Imbratisari si pupici, cu drag!
Cu placere. :)
Si de data asta ai reusit sa ma uimesti cu impletirea fireasca a remarcabilelor citate din cartea "Amurgul templierilor",de Hanny Alders,cu
RăspundețiȘtergereteribila evolutie a templierilor,pe timpul lui Filip cel Frumos,si opinia
unor avizati,privind timpurile,dar si admiratia fata studiul si scrierea
cartii!(14 ani!?) O voi cauta si eu pe la anticariat !Pupicuri !
Multumesc pentru apreciere, Natalia draga!
ȘtergereOh... as scrie (si-as citi) despre templieri cat cuprinde! Ce vis! Si la stadiul de vis va ramane - ma cunosc destul de bine. :)
Zile fericite iti doresc, cu drag!
Un weekend placut, Diana draga!
RăspundețiȘtergereAm trecut sa vad ce mai faci! Si sper ca faci foarte bine!
Multumesc, Suzana draga, pentru urare si gandul tau bun. <3
ȘtergereMi-e bine si mi-ar fi si mai bine de ar curge timpul mai incetisor. :)
Zile fericite iti doresc, cu drag! Pupici! <3
Cana mea de ceai cu intelepciunea ta, combinatie perfecta! :)
RăspundețiȘtergere