Pagini

2018-04-01

Tutankhamon era regină

Având in vedere că sunt mulţi cei care citesc doar  titlurile şi primele rânduri – obicei pe care se bazează mulţi “publicişti” pentru a răspândi ştiri false - o scriu clar: Tutankhamon nu era femeie. Am ales acest titlu pentru că azi e 1 aprilie – nu m-am putut abţine. :) Adevărul e că mă aştept la orice fel de declaraţii ale savanţilor de tot felul, şi pot doar să-i cred pe cuvânt.
Mare descoperire, mare! Dupa 90 şi ceva de ani de când i-a fost descoperit mormântul cercetătorii au ajuns la concluzia că tânărul faraon,– in vârsta de 18 ani, zic ei, cercetatorii – fiul faraonului reformator Amenofis IV şi al reginei Nefertiti - nu era deloc un neputincios, un bolnăvicios, un faraon cu un picior diform, cum s-a crezut aproape un secol? Nu! Adică, era, dar... Au analizat armura, şi aceasta dovedeşte că… faraonul a folosit-o din plin – in sensul că era uzată, “şi poate chiar a folosit-o in luptă”! Măi, să fie! Poate a folosit-o? OK. Mie-mi convine, pentru că îmi place “ideea unui Tutankhamon războinic”. Dar chiar n-a existat un cercetător mai destupat la cap care să cerceteze şi armura? Şi-apoi… e sigur că e armura lui?! Cum sa nu?! ar zice unii! Dar… de ce da?! Chiar nu e posibil să fi fost îmbrăcat in armura vreunui “erou”, pentru a-l păcăli pe Osiris? Poate doar îmbrăca armura zilnic, de formă… şi armura s-a uzat
Studiile anterioare au scos la iveală că tânărul rege avea probleme de sănătate, având o boală genetică ce îi deteriora oasele, ceea ce îl putea face să nu poată să meargă fără ajutor – scrie “Fox News” in martie 2018. Concluzie: îl putea face… sau nu.
Vedem abraziuni de-a lungul marginilor părţilor de piele ale armurii, ceea ce înseamnă că armura este uzată. Mai sugerează şi că Tutankhamon a purtat-o şi poate chiar a participat la luptă, a precizat Lucy Skinner, cercetătoare de la Universitatea Northhampton care a participat la acest studiu.
Doar o parte a armurii s-a păstrat, şi au utilizat o nouă tehnică de scanare care îmbină mai multe imagini ale unui obiect văzute din unghiuri de lumină diferite. Metoda a permis savanţilor să vadă pentru prima dată trăsăturile în detaliu ale armurii.
Poate-s eu mai toantă, dar nu înţeleg importanţa acestei descoperiri. Au fost studiile anterioare greşite? Probabil că cercetătorii au fost obligaţi “să iasa cu ceva”, să-şi justifice banii primiţi pentru cercetări… Zic şi eu…
Nu ştiu ce cred alţii, dar încep să mă îndoiesc şi de zisa (sinceritatea)… savanţilor, nu doar a politicienilor…

14 comentarii:

  1. Hai, că-i haios titlul, iar încheierea tare de tot. Dacă stau bine să mă gândesc nu am făcut micio farsă azi, nicio păcăleală, ceva. Hmmm, a trecut nesărbătorită ziua. Seară frumoasă să ai, Diana dragă! ❤🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Multumesc. :)
      Azi (ieri) am avut mai mult "succes" la pacalit pentru ca a coincis ziua cu Duminca Floriilor si oamenii au fost atenti le cele serioase. :)
      Multumesc, Dana draga! Saptamana senina iti doresc, si spor in toate cele. <3

      Ștergere
  2. Diana draga, nu mi-a placut deloc gluma asta a ta!!!

    hahahaha, e 1 aprilie!
    Mi-a placut mult de tot! ☺ Ai perfecta dreptate! Problem pe care o ridici aici, imi aduce aminte de o faza din adolescenta. Stii ca adolescentii sunt rebeli, urla hormonii si se dezvolta personalitatea si cu atâtea schimbari în corp si minte, reactia este sa te razvratesti ☺ daca nu ti se ofera un motiv anume, gaesti rapid unul, doua...
    Deci în adolescenta, eram într-un cantonament cu echipa de volei la munte, la schi. Nu o cunosteam foarte bine pe colega mea de camera pâna la acest cantonament. Acum însa, daca tot stateam amandoua în camera, ne-am întrebat una-alta, despre familie. Nu mai stiu ce meserie avea mama ei - era ceva "normal" de aceea am si uitat (☺) însa tatal... era istoric. Am întrebat "cu ce se ocupa"? Zice ea "Nu stiu nici eu. Sta toata ziua în biblioteca muzeului si citeste" "Cum?! Si asta este o meseie?! Pentru asta primeste lunar un salariu?!" am zis eu... Ea a facut ochii mari, semn ca pana atunci nu si-a pus aceste întrebari si apoi a izbucnit în râs. "E cam ca un parazit al societatii" a zis ea printre hohotele de râs. Ce ne-am amuzat! Si ne-am simtit mature, pentru ca am analizat si criticat un adult! ☺☺☺
    Si de aici, revin la concluziile tale din final ☺ Si eu citesc carti si tu, si fiecare. Iar daca ma intereseaza ceva, încep sa cercetez pâna mi se încurca urechile. Dar asta fac în timpul liber... Ce se intâmpla cu cei care fac asta în mod "profesional"... cum isi justifica timpul?! Ai perfecta dreptate!
    Te pup. Noapte buna... Mai sunt 20 de minute de Pacaleli - ai grija!
    Ganduri bune si îmbratisari, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Cand am "deschis" pagina cu articolul despre care am carcotit m-am gandit ca asta o sa aflu: ca Tutankhamon nu era Tutankhamon sau ca era... femeie! :)) Asa a venit ideea titlului.
      *
      Auzi la voi! :)) Istoricii sunt paraziti! :)) Despre unii chiar se poate spune asa... Istoricii citesc toata ziua, studiaza arhivele vechi si foarte vechi si apoi... scriu... ce cred ei ca se potriveste, sau ce vrea... editorul. Pur si simplu, sunt unele chestiuni istorice despre care nu mai stiu ce e adevarat, ce e fals sau ce e partial adevarat... In care istoric sa mai am incredere? In care arheolog?! Am vazut un documentar in care se spunea ca arheologii, cand gasesc cate o piesa noua, deosebita, nu prea se mai straduiesc sa ii afle originea, ci se grabesc sa o incadreze intr-o epoca, intr-o "cultura" si - ziceau realizatorii documentarului - e posibil ca unele piese sa nu se "potriveasca" unde zic unii arheologi...
      Oricum, si istoricii si arheologii (care au bani - personali sau din sponsorizari) au o viata interesanta; asa mi se pare. De-ar spune si adevarul gol-golut ar fi ideal. Sigur, nu-i suspectez pe toti de rea credinta dar... vorba 'ceea: cel care e sponsorizat trebuie sa justifice pentru ce cheltuieste banii, si sa vina cu ceva care sa atraga atentia...
      Seara frumoasa in continuare, Carmen draga!
      Imbratisari, pupici, si urari de bine de la trio pentru trio! <3
      (ieri mi-am batut recordul la pacaleli, pentru ca oamenii se gandeau la Florii) :)

      Ștergere
  3. https://www.europafm.ro/celebra-masca-a-lui-tutankhamon-poate-fi-vazuta-timp-de-3-luni-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/
    Spre stiinta. Este o expozitie ce dureaza trei luni la Biblioteca Nationala cu comori ale Egiptului antic.
    O saptamana frumoasa, Diana draga si fara pacaleli, daca se poate! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copia mastii?! Eh! Pentru copie nu ma deplasez la Bucuresti! :) Glumesc! :)) De-as putea, maine as pleca, dar nu e loc, nu e loc deloc pentru placeri - deocamdata. Poate in iunie... desi nu prea vad cum. :(
      Multumesc (si) pentru link, Suzana draga! De cate ori citesc ceva despre Tutankhamon mai aflu despre o... posibilitate: poate a fost, poate n-a fost... Deh! Istoria nu prea e o stiinta exacta, si nici arheologia.
      Iti doresc sa ai si tu o saptamana minunata! Pupici! <3
      P.S. Am fost tentata sa scriu "gata cu pacalelile" dar... cine stie ce se poate intampla. :)

      Ștergere
  4. M-ai amuzat bine de tot cu articolul de... 1 aprilie !
    Despre trecut, cred că fiecare generație de cercetători vin cu o altă părere! Oftez .. Cine poate şti cum a fost, cu adevărat ?
    Ce vor spune alți despre noi - dacă civilizația nu se va distruge între timp ?! - vor face simple presupuneri...
    Îți doresc o zi frumoasă !
    Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Cam asa e: fiecare vine cu ceva - macar de-ar ramane in "aria adevarului" dar... cine mai stie cum si ce a fost cu 3000 de ani in urma? Sunt mai multe deductiile decat certitudinile, in multe cazuri.
      Haha! M-am gandit si eu la ce ar putea spune urmasii-urmasilor-urmasilor-urmasilor-etc. nostri cand vor descoperi... o masina de scris, de exemplu. :)
      Multumesc, draga M.
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Nu m-a mirat titlul,pentru ca am citit si aceasta "ipoteza"a unor savanti
    Ca e pacaleala,desigur,dar cine oare ii mai crede(vorbesc de oamani seriosi,care mai citesc),pe cercetatorii si savantii ce investigheaza cu
    aparatura de ultima ora,vestigiile lumii antice?!Nu vreau sa generalizez!
    Cred ca aici intra ca o manusa,citatul din postarea ta precedenta,a lui
    Stephen Hawking,partea a doua a citatului,mai precis. Zile frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe buuune?!! :))) Nu stiam, multumesc! Ideea titlului a pornit de la titlul articolului pe care l-am citit si care suna cumva, ca si cum... urma sa citesc ca era femeie sau ca nu era... Tutankhamon! :)
      Nici eu nu generalizez dar datarea cu radiocarbon nu mi se pare tocmai exacta (are eroare cca. 160 de ani) desi, pe masura ce trece timpul se tot "imbunatateste" si varianta din 2009 ar putea "merge in urma" pana la 50 de mii de ani; oricum, metoda nu e suficient probata si e acceptata doar ca o conventie, nu tocmai o certitudine.
      :)) Ceva-ceva inteligenta o fi si pe Terra dar... n-a fost descoperita. :)
      Multumesc, Natalia draga! Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  6. Ha, ha! Ce idee amuzantă! Numai bună pentru 1 aprilie. Când am văzut titlul, am ochii mari, căci am citit atâtea despre acest Tutankhamon, dar că ar fi fost femeie...nu! în orice caz, vom auzi multe despre cei de demult... de foarte demult, căci cine mai poate ști cu exactitate cum erau oamenii de atunci, chiar și marii conducători. Timpul așterne nemilos colbul său de uitare și e greu să mai descifrezi tainele sale întunecate. În orice caz, Egiptul rămâne o civilizație extraordinară pentru acele timpuri îndepărtate și pentru istoria omenirii.
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze, Alex draga! Abia acum am vazut randurile tale... Pana cand am ales "moderare comentarii" (pentru ca am fost obligata, practic, de personaje ciudatele) am pierdut multe... :(
      La fel am reactionat si eu citind titlul! :) Pare ca unii cercetatori nu stiu ce sa mai faca pentru a-si justifica banii. :)
      Da, din pacate, prea multe despre anticele civilizatii sunt - mai mult sau mai putin - bazate pe speculatii.
      Multumesc, la fel! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.