Pagini

2018-05-19

Ştirile false - Fake news

Ştirile false sunt, pe scurt, minciuni ordinare, invenţii prin care jurnaliştii (mass media scrisă şi audio-video) intoxică opinia publică - şi nu de azi!
Fake news” nu e o ştire falsă, pur şi simplu, e un fel de înşelăciune complexă, un montaj in care diverşi jurnalişti (şi nu numai) prezintă o realitate astfel încât să favorizeze o anumită categorie (de politicieni, afacerişti etc.) - sau să producă daune respectivelor categorii, respectivelor persoane publice, persoane juridice sau persoane fizice. Scopul acestui montaj este de a induce in eroare, de a păcăli oamenii cu acţiuni, intenţii sau programe politice - multe ştiri false având un “sâmbure de adevăr” care e prezentat denaturat, scos din context sau alăturat unui context denaturat.
In lumea întreagă, mai ales politicienii au ceea ce se numeste “presa aservită” = jurnalişti care scriu / vorbesc astfel încât să îi ridice in slăvi pe ei şi sa “anatamizeze” adversarii politici. Politicienii sunt primii care ofera populaţiilor “ştiri false” - promisiunile pe care le fac unii in campania electorală nu au susţinere economică, cel mai adesea, şi, deci, nu pot fi puse in practică, dar unii oameni îi cred, pentru că fiecare îşi doreşte o viaţă mai bună.
Internetul a făcut loc nu doar jurnaliştilor de joasă speţă, dar şi oricărui “civil” care vrea sa “spună” ceva (mulţi spun ce li se dictează, contra cost sau pentru anumite avantaje - unii o fac doar aşa, din “loialitate”). Mulţi nu spun decât lucruri care să ajute promovarea “preferinţelor lor politice” şi “îngroparea“ adversarilor politici / economici ai celor care le asigura traiul (in general).
Libertatea de expresie nu trebuie să însemne minciună. Jurnaliştii au un cod deontologic pe care ar trebui să îl respecte - între altele, in acest cod se face referire la informarea obiectivă a cetăţenilor. Se pare că azi, cei care informează corect, nepărtinitor, nu prea mai au audienţă - oamenii vor să audă ceea ce corespunde propriilor opinii şi mai puţin adevărul. Şi asta oferă ziarele şi televiziunile (mai ales cele din urmă). Audienţa pare că a devenit lucrul cel mai important. Dă-l naibii de adevăr - nu aduce bani!
Când apare cineva care încearcă să strige adevărul are parte, uneori, de linşaj mediatic. Dacă e într-o emisiune este întrerupt mereu, dacă “grăieşte” in altă parte este, mai apoi, blamat pe chestiuni care nu au vreo legatură cu el şi cine aude / vede blamul nu vede, neapărat, şi dezminţirea - dreptul la replică a devenit un fel de frecţie la picior de lemn.
Cândva, mass-media avea un sistem de responsabilităţi sociale. Azi, totul s-a dus naibii, dorinţa celor care câştiga din “jurnalism” fiind audienţa cu orice preţ. Azi nu mai există exigenţele morale pentru că presa e subordonată profitului.
Prea mulţi jurnalişti au devenit ideologi - sclavii unei idei, concepţii, scalvii unor politicieni, trusturi etc.
Prin anii 2000 a luat naştere o practică jurnalistică: fact-checking-ul (cercetarea faptelor), o practică de verificare a veridicităţii discursurilor politicienilor, dar şi o modalitate de a verifica alte conţinuturi, mai ales pe reţelele sociale (fapt divers: de curând, şi Facebook şi Google România au început o campanie împotriva ştirilor false). Totuşi, denunţarea ştirilor false pare o iluzie (intr-un fel, chiar este), pentru că “vânătorul” poate fi condus pe un traseu pe care manipulatorul îl doreşte, traseu  presărat cu multe capcane. Posibilităţile practice de verificare sunt o problemă. Pot fi verificate fapte, cifre, documente dar, cel mai adesea, manipularea se face prin interpetare şi prin comentariu (prin cadraj) - faptele şi datele primesc altă viaţă şi se raportează la alte măsuri de veridicitate - un fel de “scoatere din context”. Chiar şi recomandările “cercetătorilor de fapte” pot deveni puţin credibile şi pot fi viciate de interese - motivul pentru care se spune că “vânătoarea de ştiri false" poate fi o iluzie.
Ceea ce mi se pare, oarecum, bizar, este că această vânătoare împotriva ştirilor false este, de fapt, o formă de cenzură. Practic, fiecare trebuie să fie  liber să dea pe gură - sau in scris - ce-l duce mintea… Partea rea este că mulţi (din interes sau din “incapacitate intelectuală” sau prin prisma educaţiei) iau de bun ce li se toarnă. Pentru binele general ar trebui să acceptăm această formă de cenzură? Poate că da… Hm…  
Nu mi se pare firesc ca oamenii să creadă orice tâmpenie, pe ideea “a zis la TV, a scris in ziar”! Da, oamenii au predispoziţia de a “gândi” cu inima; emoţia câştigă cel mai adesea. Neutralitatea jurnalismului a devenit (probabil că aşa a şi fost) o iluzie. Jurnalismul trebuie să fie reconectat la lumea reală! Mai uşor de spus decât de făcut!
Oare cât de autentică este, in România, preocuparea pentru denunţarea falsului?
***
Pe scurt, cred că numai aceia care-şi pun intelectul "la muncă” au o şansă de a discerne între adevărat şi fals - indiferent despre ce e discuţia. Dar! Intelectul e rezultatul educaţiei de o viaţă, al influenţelor de tot felul… Sunt extrem de puţini oameni in lume care pot fi (dar şi cei care vor sa fie) obiectivi… in orice situaţie. 

24 de comentarii:

  1. Procentul ganditorilor este mult prea mic! Din cauze multiple despre care se pot scrie volume! Ceea ce ai scris aici mentine aceasta situatie, mai mult sau putin contra cost. Pentru ca nimeni nu are interes sa schimbe ceva. Si oricum, stirile se 'pliaza' pe tiparul audientei. Eu asa cred.
    Daca procentul de care spuneam la inceput ar creste semnificativ si daca nu s-ar mai cumpara publicatii si s-ar renunta la abonamente in masa, atunci poate - poate. Dar cred ca tocmai am scris un paragraf de text SF, asa ca Diana draga cred ca nu ar strica mai mult senin in acest weekend, oricum ar fi vremea sau vremurile! Te pup! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu exagerez scriind: categoric, stirile se pliaza pe tiparul audientei. E incredibil cum sunt manipulate unele informatii! :(
      Ideea nu cred ca este sa nu mai fie cumparate publicatiile - oricum, presa scrisa a pierdut mult teren - ci... trebuie ca cei care citesc sa treaca prin filtrul gandirii ceea ce citesc, sa nu caute numai acele publicatii in care le sunt sustinute/confirmate opiniile. Nu mai stiu cine a zis: cand doua pareri sunt la fel una e in plus. :)
      Vara minunata iti doresc sa ai, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Chiar acum am citi asta:
    "Libertatea de gandire o avem, ne mai trebuie gandirea" - Karl Kraus
    Cred ca ziarele sunt bune de aprins focul si sa te stergi cu ele la ... dar nici acolo pentru ca te murdaresti de tus! 😅

    Weekend placut si fara "revista presei"!😅
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Da, cu ganditul e mai greu. :)
      Acum, tusul e de o calitate mai buna dar... hartia e mai lucioasa! :))
      Multumesc, Ella draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Hello dear Diana!
    Great post! I don’t believe in fake news and don’t watch the tv news!
    I like to search in internet and find the facts of the true news!
    Thank you for sharing this important article! Wishing you a lovely day and a happy weekend! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thanks for appreciation.
      Yes! :) So do I! I like to search the facts, the whole "story" about something.
      I wish you a lovely day! Hugs!

      Ștergere
  4. Sa-ti dau un exemplu: stirea care e decis soarta Brexitului: 350milioane de lire pe saptamana bani care or sa ajunga la Sanatate. Au recunoscut dupa Referendum ca nu exista asa ceva.
    Alt exemplu: romanii invadeaza insula cu cersetorii lor. Erau poze cu minoritatile....
    Nu trec oceanul dar cu sintagma fake news scapa Trump de toate porcariile lui.
    Stirile false sunt nocive, nu doar pt ca ii fac pe creduli sa le creada, dar bombardeaza societatea cu atata negativism incat omul bun se simte invins si sufocat de toate lucrurile rele intamplate sau exagerate.
    Daca vor sa se exprime liber si sa-si imagineze chestii, sa se apuce jurnalistii de beletristica, si cine le accepta talentul literar sa ii cumpere..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La tine am citit, referitor la Brexit, ca multi au ales aceasta dar... nu stiau ce inseamna, exact, ce implica.
      Uau! A fost chiar o minciuna! :( Dar ce se mai poate face?
      Daaa... Am vazut un documentar despre cersetorii presupusi (poate chiar) ajunsi acolo din Ro... Apoi, am vazut "contra-documentarul"... Manipularile sunt tot mai crase! :(
      Ceva asemanator s-a petrecut anul trecut (si in 2016) cand se discuta despre "cotele de imigranti"... Erau - mai ales pe FB - o multime de poze foarte vechi (si fara legatura) pe care cei mai multi le luau de bune... Circula si o foto in care, cica, imigrantii au lasat mizerie intr-un tren german... Cautand "istoricul" fotografiei - e usor de facut asta - curiosii ar fi aflat ca acea mizerie era lasata de suporterii nu stiu carei echipe de fotbal germane...
      Jurnalistii... Cred ca termenul e impropriu pentru cei (mai multi) care se prezinta azi ca fiind jurnalisti... Agenti de dezinformare ar fi mai corect.

      Ștergere
  5. Cum ar supravietui teoria evolutiei fara creduli. Adica oamenii, dupa ceva zeci de ani, mii de ingineri, materiale pretioase, sute de laboaratoare, programe, etc., reusesc sa aibe calculatoare avansate dar o insecta(de ex.) a aparut la intamplare. Dupa atata inginerie si talente, au reusit sa faca macar o insecta din nimic? Ba inca oamenii au distrus si resursele, flora si fauna, in incercarea lor disperata de a... avansa:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoria evolutiei... :)
      Penicilina (intre altele) a fost descoperita intamplator. :) Dar! Cum nimic nu e intamplator...
      Cum n-au facut insecte?! Au facut! Sunt niste aparate mici - audio-video - pe care le utilizeaza pentru supravegherea unora si altora. :)
      Avansam spre dezastru! Uneori am senzatia ca exista vreo organizatie secreta :) care urmareste cu tot dinadinsul ca Apocalipsa sa aiba loc... Exagerez, desigur, dar altfel nu prea imi pot explica dorinta unora de a distruge si de a distruge...

      Ștergere
  6. Cred ca ai dreptate in ceea ce priveste faptul,ca denuntarea stirilor false,este o iluzie :se inlocuieste o interpretare,cu o reinterpretare...
    Ca sa afli un adevar,trebuie sa citesti "n"surse si apoi sa le compari,si
    tot asa...pana la victoria finala !Perfect adevarat ce spune Robert "cum
    ar supravietui teoria evolutiei,fara creduli"!
    Draga Diana,iti doresc doar ganduri bune si senine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a "elimina" stirile false e nevoie de a cerceta toate faptele, contextele etc. - ceea ce e o munca titanica, aproape imposibila pentru numai cateva persoane... Si apoi... cei care ar citi ar ramane tot la ideea lor: noua dezvaluire e falsa. :( E un cerc vicios care poate fi rupt numai prin dorinta oamenilor de a sti adevarul (cat mai mult din adevar) si nu ceea ce vor sa auda. Asa ceva nu se va intampla vreodata. :(
      Multumesc, Natalia draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata! <3

      Ștergere
  7. Diana draga, din nou aduci în discutie un subiect de maxima importanta!
    Este foarte trist si deprimant, dar adevarul este ca metoda aici descrisa se aplica din cele mai vechi timpuri! Mereu, cei care au ajuns la putere din interese personale, au cautat sa-si fortifice pozitia fie prin violenta, fie prin a-si tine în "întuneric" supusii. Exemple avem cu duiumul, mai ales în relige si politica.
    Pe masura ce societatea "a evoluat" si instrumentele pentru capitulare s-au rafinat. Raspândirea zvonurilor a fost una din metodele folosite de securitate comunista. Dar, nu ei "au inventat mersul pe jos"...
    Astazi, mass-media este cea mai rapida metoda de a lansa zvonuri. Vesti trunchiate, declaratii taiate din context si asociate cu imagini straine de discutia reala, sunt lansate din ce în ce mai des si în cele mai largi ramuri! Din pacate, noi suntem singurii vinovati ca "îngitim" aceste hapuri, prin superficialitatea care ne caracterizeaza! Suntem prea grabiti sa ne judecam semenii, suntem prea avizi de a afla secretele celor din jur, uitând de propriile "rufe murdare" ... Am impresia câteodata ca suntem "educati" prin mass-media sa ne reprimam bunatatea sufleteasca, suntem invitati sa devenim prosti, inculti si rai. Jurnalistii... cei mai multi lucreaza conform expresiei "interesul poartă fesul" si "te faci frate cu dracu, pâna treci puntea"... punea fiind aici, vremea pâna la pensie! Putini sunt aceia caracterizati de VERTICALITATE si INTEGRITATE! Urusinta de a câtiga un ban-murdar determina pe cei mai mlti sa-si abandoneze crezurile nobile. Conform principiilor "banii nu au miros" si "daca nu scriu eu, se va gasi altul sa scrie si va încasa boncul"!
    Traim într-o jungla! Suntem toti, vânatori si vânat... Pioni pe o masa enorma de sah... suntem folositi, sacrificati sau crutati, dupa cheful celor de la putere!

    Trimit cu drag, gânduri bune si îmbratisari, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen draga, randurile tale sunt o completare care se potriveste "manusa" la ceea ce am scris. De fapt, sunt un fel de concluzie. :)
      Oh, da! Sunt momente in care si eu cred ca suntem invitati sa devenim prosti! Si nu doar prin stiri false pe care le inghitim pe nemestecate, ci si prin fel de fel de "gageturi" care ne distrag atentia si ne tin ocupati, prin fel si fel de politici sociale care ne distrag atentia de la ceea ce ar putea fi (cel mai adesea este) cu mult mai important...
      Din pacate, "interesul poarta fesul"... Verticalitate? Integritate?! Aproape ca-mi vine a crede ca sunt notiuni caduce.
      Niste pioni, da... :(
      *
      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  8. Am devenit imuna la stiri.Nu ma mir , nu ma minunez si nu cred decat ce vreau eu.Greu ma las dusa de val si asta de vreo 25 de ani.Cu batranetea selectezi totul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca nu devin tot mai multi imuni la "stiri". :)
      Imi place sa cred ca nu m-am lasat vreodata dusa de val dar... m-am lasat. :) Uneori am fost prea obosita pentru a mai inota. :)

      Ștergere
  9. Ai pus punctul pe I. CHIAR AȘA ESTE. Personal, când urmăresc știrile, îmi pun și un semn de întrebare, ad hoc: oare este chiar așa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cand cauti sa afli daca e chiar asa realizezi - de prea multe ori - ca nu e... :(
      Multumesc pentru apreciere.

      Ștergere
  10. Bună Diana!
    Interesant titlul și subiectul,atît!
    Îți doresc o săptămînă frumoasă și plină de știri adevărate!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Ce draguta esti! :)
      Multumesc!
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  11. Nu cred ca e vorba de intelect. Stirile nu se adreseaza mintii; sunt concepute sa creeze emotii.
    Se pare ca se fac progrese: la tv ne avertizeaza ca putem fi afectati emotional; atunci comut... Le sunt recunoscator...
    Sa ai parte de vesti bune, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cea mai mare parte despre intelect este vorba, desi emotia are un rol foarte important...
      Atunci cand se discuta despre... programe sociale - sa zicem! - un om care stie sa-si foloseasca creierul nu se va lasa afectat de emotii... Nici atunci cand este vorba despre aplicarea/modificarea legilor nu trebuie sa reactionam emotiv...
      :) Ca putem fi afectati emotional ar trebui sa ne avertizeze si atunci cand discuta despre anumite legi... :) Nu e bine sa comutam. :) Altfel, sunt de acord: si eu comut cand se intampla sa anunte o stire despre vreun accident sau ceva tragic.
      Multumesc, @daurel! La fel!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.