Pagini

2019-01-21

Versiuni ale realităţii. Citate favorite

Nu era normal să cred că toţi ceilalţi aveau mai multă putere de a fi. Păi bine, dacă e pe aşa, era clar ca bună ziua că nu era aşa, ci doar o închipuire, o exagerare a modului in care erai privit, o interpretare greşită a faptului că erai plăcut pentru ceva ce nu erai sau erai antipatizat pentru ceva ce nu erai, atât din greşeală, cât şi din lene. […] oricum nimeni nu poate să arate ce reprezintă fără să aibă o senzaţie de dezgolire şi ruşine, şi nu îi poate păsa in timp ce îl preocupă asta, ci trebuie să se arate mai bun şi mai puternic decât toţi ceilalţi, nebunule! Şi între timp nu simte nici un fel de putere in fiinţa sa, ci îi înşală pe alţii şi e înşelat, se bazează pe înşelătorie şi crede nefiresc de mult in puterea celor puternici. Şi in tot timpul ăsta nici un lucru autentic nu e lăsat să răsară şi nimeni nu ştie ce e real. Şi asta este desfigurata, degenerata, întunecata omenire - simplă umanitate.[…]
Nu, trebuie să unelteşti in adâncul inimii tale să pari diferit. […] produci şi tu o fiinţă care poate să existe dinaintea ei. Inventezi un om care poate să se înfăţişeze dinaintea unor aparenţe cumplite. […] Şi asta e ce face biata umanitate încontinuu. Ea e compusă din aceşti inventatori sau artişti, milioane de astfel de fiinţe, fiecare încercând in felul său să recruteze alţi oameni care să joace un rol secundar şi să îl susţină in plăsmuirile sale. Marii şefi şi lideri recrutează cel mai mare număr şi in asta stă puterea lor. Există o singură imagine care iese in evidenţă, îi conduce pe restul şi îşi poate impune pretenţia că este autentică şi că are mai multă forţă decât altele, sau o singură voce intensificată la rang de tunet ce se aude peste celelalte. Apoi o invenţie uriaşă, care este poate chiar invenţia lumii înseşi şi a naturii, devine lumea reală - cu oraşe, fabrici, clădiri publice, drumuri, oştiri, diguri, închisori şi filme - devine realitatea. Acesta este scopul luptei umanităţii, de a recruta pe alţii in versiunea realităţii tale. Şi atunci şi florile şi muşchiul de pe pietre devin muşchiul şi florile unei versiuni.
(din romanul Aventurile lui Augie March, de Saul Bellow, Editura Litera, Bucuresti, 2018, tradus din engleză de Nadia Vişan, publicat prima dată in 1953)
=======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
=======================================================================
E incredibil cât de greu am reuşit să citesc acest roman care are 913 pagini, fără paginile de “Cronologie” a vieţii autorului.
Augie Murch e un tânăr din Chicago in vârstă de vreo 14 ani când începe romanul scris la persoana întâia. Augie creşte dorindu-şi să fie exact ceea ce este, dar nu ştie ce este şi caută să afle.
O mulţime de personaje sunt conturate, şi nu reuşeam să le memorez - cum mă obişnuiam cu unele, cum apăreau altele (oameni care au influenţat cursul vieţii acestiu tânâr). Am vrut de zeci de ori s-o las, dar mai dădeam de un fragment care-mi plăcea şi continuam. Mi-a luat circa o lună de zile să o termin (ceea ce nu mi s-a mai întâmplat, oricâte pagini ar fi avut o carte), dar nu-mi pare rău că am citit-o. Romanul ne spune că pentru fiecare fiinţă umană există nenumărate existenţe, că existenţa unică este in parte iluzie, că multele existenţe înseamnă ceva, tind spre ceva, întregesc ceva (Saul Bellow).
Câteva date despre autor.
Solomon Bellows,viitorul scriitor Saul Bellow, s-a născut la 10 iunie 1915 in Lachine, Quebec, Canada, la doi ani după ce părinţii săi, evrei lituanieni, emigraseră din Petersburg, Rusia. In 1924 familia se mută in Chicago, ca imigranţi ilegali in Statele Unite. Saul, in 1933, se înscrie la University of Chicago şi se transferă in 1935 la Northwestern University (Evanston, Illinois), unde studiază literatura engleză şi antropologia (in copilărie vorbea idiş acasă şi franceză in public). In 1937 devine asociat la revista The Beacon. In 1940 călătoreşte in Mexic pentru un interviu cu Troţki, dar ajunge in ziua când acesta e asasinat. In 1941, in Partisan Review, i se publică prima povestire. Obţine multe premii, multe distincţii, iar in anul 1976 i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură, “pentru înţelegerea umană şi analiza subtilă a culturii contemporane care sunt îmbinate in opera sa”. Saul Bellow moare la 5 aprilie 2005 in locuinţa sa din Brookline, Massachusetts.
Fapt divers: a patra lui soţie (dar nu ultima; a mai avut una) a fost matematiciana Alexandra Ionescu Tulcea (născuta Bagdasar), alături de care călătoreşte in România in anul 1978, pentru ca soţia să îşi vadă mama aflată pe moarte.

20 de comentarii:

  1. Mi-ai stârnit interesul cu aceste citate, voi căuta cartea! Mulţumesc, Diana!
    Să ai o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Potecuta!
      Romanul e, cumva, ciudat - pentru mine, care nu prea citesc genul. Are multe amanunte despre viata baiatului, sunt multe personaje care vin si pleaca... si despre care scrie cu destule amanunte. Dar sunt si multe fragmente pe care le-am cititi si de doua ori - fie pentru ca mi-au placut mult, fie pentru a... intelege cat mai bine ideea. :)
      Multumesc! Iti doresc sa ai si tu o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  2. Interesant punct de vedere asupra existenței. Să ai o sîptămână plină de lumină și culoare, în ciuda griului de afară, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-o oarecare masura, a facut un roman despre "maya" (iluzia) din cultura buddhista, acestia considerand ca ceea ce credem ca este "lumea reala" este, de fapt, o iluzie. :)
      Multumesc, Dana draga, pentru minunata urare! La fel iti doresc si eu tie! <3
      (acum vreo ora s-a luminat afara - era aproape sumbru cenusiul) :)

      Ștergere
  3. wow! acum, dupa ce am citit acest fragment de roman, parca vad altfel lumea in care ma invart 😁 Este intradevar impresionant simtul lui de a înţelege omenirea şi perspectiva din care priveste mersul societatii. Nu m am gandit niciodata asa la un angajator, la un sef de firma... iar acum, observ anumite aspecte pe care le am acceptat automat, fara sa ma intreb de ce, daca e bine sau daca exista si o alta posibilitate 🤔😁 Sunt foarte impresionata. wow si zici ca ai citit aproape 1000 de pagini in acest stil?! respect! Eu nu cred ca rezustam, e clar ca textul e greoi, insa ce revelatii ofera! te admir.
    Zn start bun in noua saptamana, draga Diana. Pupici si imbratisari de la trio pentru trio 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, nu! :) Nu toate paginile sunt astfel. :) Descrie cu multe amanunte, multe etape ale vietii, multi oameni s.a.m.d..
      Astfel de pagini m-au determinat sa nu abandonez romanul. De-ar fi fost toate asa cred ca mi-ar fi luat mai mult de o luna sa termin de citit. :)
      Interesanta perspectiva si, analizand, constat ca si tine: multe le-am acceptat automat, ca si cum altfel n-ar putea sa fie.
      Multumesc, Carmen draga! Iti doresc sa ai o saptamana cat mai buna!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  4. It sounds like an interesting book dear Diana!
    Thank you for sharing! Enjoy your day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      In a way it is.
      With pleasure.
      Thank you! I wish you a lovely day! Hugs!

      Ștergere
  5. Ok! Chiar eram convinsă că vreau să citesc acest roman dar când am căzut că are 913 pagini ... :))
    Nu cred că resist! Mă mulțumesc cu citatele tale! Mulțumesc!
    Pupici! Săptămâna plăcută

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Numarul de pagini nu m-ar opri - "Pe aripile vantului", de exemplu, are mult mai multe si l-am "sorbit"! :) Pur si simplu, romanul din care am ales fragmentele nu e dintre cele care-mi plac in mod deosebit, dar cand incep sa citesc o carte... o duc pana la capat. :)
      Cu placere! :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana placuta! Pupici! <3

      Ștergere
  6. În felul în care îl prezinți tu, pare interesant și e mai ușor de citit dacă ești prevenit asupra obstacolelor. ☺ Mulțumesc!

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are parti interesante - daca iti plac "amanuntele foarte amanuntite" :) e in regula.
      Foarte adevarat! :) Cand stiu despre obstacole stiu la ce sa ma astept si pot citi mai... lejer.
      Multumesc, Zina draga! Excelenta iti doresc sa fie si saptamana ta!

      Ștergere
  7. Bine te regasesc, Diana! Asemenea referinte te imbie: Premiul Nobel pentru Literatura in 1976, roman distins cu National Book Award. Aventurile lui Augie March este povestea picaresca a unui tanar evreu sarac din Chicago, in perioada Marii Depresiuni~.
    Nu am citit cartea, dar sper sa imi fac timp pentru tot ce mi-a scapat, deoarece sigur merita!~Inzestrat de mic cu o predispozitie aparte pentru situatiile spectaculoase, Augie se lanseaza intr-o succesiune haotica de ocupatii mai mult sau mai putin legale, abandonandu-le apoi pe toate din cauza limitarilor pe care i le impun.
    Este un personaj imprevizibil, plin de viata, iar aventurile prin care trece nu par sa aiba vreo morala anume sau sa-l duca intr-o directie evidenta.
    Cu siguranta il voi citi!
    Te pup, ai o prajitura virtuala si un pahar de sampanie pe Grupul Condeielor Parfumate, a fost atat ziua mamei mele, cat si ziua sotului meu, asa ca noi tot intr-un chef o tinem!
    P.S. In 16 februarie avem povestea parfumate, tema e aleasa de Dana Alistar si se intituleaza Parfumul unui nou inceput. Te astept cu drag! O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare tentanta, dar... :) Acum, nu sunt foarte sigura care e genul tau preferat dar aceasta carte mi s-a parut la fel de greu de citit cum mi s-a parut "Un veac de singuratate" (ups! am scris ca Augie Murch e romanul pe care l-am citit cel mai greu... am mintit! "Un veac de singuratate" este) :)
      Personajul nu mi s-a parut extraordinar de imprevizibil, ci mai mult ca un personaj care se plictiseste sa faca prea mult timp acelasi lucru, iar aventurile sunt mai putin aventuri cat intamplari de care are parte datorita (sau din cauza) alegerilor pe care le face voluntar sau de nevoie. Oricum, e un personaj foarte bine realizat. :)
      Multumesc, Mirela draga! La multi ani celor doua persoane dragi tie! Multa sanatate si impliniri in toate planurile! <3
      Multumesc si pentru ca mi-ai spus aici care e tema povestii parfumate. :) Voi veni cu drag, daca se vor lega cuvintele intr-o povestioara.
      O saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
    2. Desigur, fiecare cu gusturile sale. Eu nu pot citi cartile lui Drumes, dar nici Ultimul Mohican!
      Ah...Un veac de singuratate e unul din romanele mele preferate. Nu pentru celebritatea ei sau a autorului, ci pentru ca e scrisa cu talent, ori talentul este un lucru foarte rar in literatura si arta.
      Multumesc pentru urari!
      Diana, fiecare hotaraste daca mai vrea sa participe la poveste, eu imi fac datoria de gazda si va anunt pe fiecare. :)

      Ștergere
    3. In acest caz, Augie Murch iti va placea (mi-a placut Un veac de singuratate, doar ca mi-a luat mult sa o termin, pentru ca nu e un gen de roman la care ma opresc, de regula) - se poate spune ca sunt superficiala sau ca imi pierd repede rabdarea daca nu ma atrage total o carte. :)
      :) Cu Drumes e mai greu, si la mine (desi mi-au placut Invitatie la vals si Elevul Dima dintr-a saptea); Ultimul mohican mi-a placut mult (desi e trista povestea) :)
      Maaare dreptate ai! Pe masura ce trece timpul parca tot mai putini sunt cei cu adevarat talentati - iar de cei "atinsi de geniu"... nu stiu ce sa zic.
      Cu placere!
      Stiu! Mie-mi place sa particip si iti sunt recunoscatoare ca ma anunti aici, pentru ca pe fb tot mai rar ajung si doar in viteza.

      Ștergere
  8. E o generalizare interesanta. Mie nu mi se pare inacceptabil faptul ca unii isi recruteaza adepti. Mereu a fost asa, dar mereu au fost si oameni liberi...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu i-as zice generalizare pentru ca este (asa am dedus eu) o viziune a ceea ce numit realitate si care ar fi, de fapt, o iluzie, in sensul ca fiecare dintre noi nu este cine este de fapt (din cine stie ce motiv) dar fiecare dorim sa atragem in "versiunea realitatii" noastre mai multi oameni - in acest sens, aici, liderii reusesc sa adune multi, iar asta ar putea trece drept o "realitate autentica" (desi e doar o versiune a realitatii cuiva). Cel putin, in acest sens am inteles eu fragmentul.
      Multumesc, la fel! Numai de bine!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.